gyermektartás vonható ??


derill # 2004.10.29. 08:32

Mivel közös a szülői felügyelet, bármikor elviheti. Nem számit, hogy a gyermek mennyi idős, egyetlen dolog számit, hogy szopik-e. Amennyiben ugyanis szopik, a szoptatásra illik visszavinnie. Ettől függetlenül, ha elviszi, és nem viszi vissza, hanem áttér tápszerre, elvileg ezt is megteheti - bár ha én biró lennék, ezt igen rosszul értékelném az elhelyezés során. Azt viszont megteheti, hogy elviszi a gyermeket, és neked biztositja, hogy szoptasd. Ha biró lennék, ezt is rosszul értékelném, amennyiben igaz emit leirtál, hogy ő hagyott el titeket.

Tartásdijat mindenképpen köteles fizetni, ha ő jelenleg erre nem képes, akkor a szüleivel (vagy az ő egyéb tartásra köteles hozzátartozóival) szemben fogják megállapitani ezt a kötelezettséget. Ehhez viszont az kell, hogy a biróság állapitsa meg a tartásdij fizetési kötelezettséget.

Tartásdijat jövedelemből lehet megállapitani, a segélyek nem tartoznak a jövedelmek közé, viszont elvileg minden más igen. Nem láttam még példát arra, hogy ösztöndijból megállapitottak volna tartásdijat, ebben nincs tapasztalatom, tehát erre a kérdésre nem tudok válaszolni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

allics # 2004.10.28. 09:21

sziasztok!

egyetemista vagyok, passziv félévben, kislányommal gyesen.
a férjemmel külön élünk.
a férjem szintén egyetemista, aki a gyermek után járó kedvezményeket igénybe veszi(kiemelt szoc.tám,kollégiumi ellátás, mellette ösztöndíj), de ebböl megmondta nem hajlando támogatni bennünket.
kérdésem az volna, volna-e bármilyen lehetőség férjemtöl gyermektartásdíjat kapni?
nem hajlando otthonunkban(szüleim házában élünk) meglátogatni minket(én kértem rá, hogy jöjjön, és látogassa meg a gyerekét), de a gyereket szertené elvinni, aki csupán még két hetes.
így a következő kérdésem az lenne, mennyi idős korátol viheti el törvény szerint magával a gyermekünket?
esetleg van-e olyan jogszabály, hogy csak gondoskodás esetén gyakorolhatja a szülői jogait.
válaszodat elöre is nagyon köszönöm!

derill # 2004.10.18. 15:28

A segélyből elvileg nem vonható még a tartásdij sem. A GYED-ből igen. Viszont van egy szabály, miszerint a szülő a saját tartása rovására is köteles a gyermekéről gondoskodni, továbbá ha a két gyermeke különböző háztartásban él, akkor körülbelül azonos létfeltételeket kell biztositani mindkét gyermek részére. Tehát ha levonni nem tudnak, ettől például még foglalás utján érvényesithetik a tartásdijat. Nem beszélve arról, hogy ilyen esetben az anya kérheti, hogy a tartásdijat előlegezze meg az állam, ez esetben pedig ptk-beli kamattal fogja a segély (GYÁS, GYES) után az állam behajtani az apa jövedelméből, illetve egyéb vagyona terhére.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

benko laszlo # 2004.10.18. 13:22

Szervusztok !

Időrendi sorendben GYÁS, GYED, GYES-t kap az a nő aki szülés után otthon marad a gyermekkel. Ezt a férfi is igénybe veheti állampolgári jogon, ekkor a nőnek kell elmenni dolgozni.
Ha a férfi veszi igénybe, mert mondjuk a feleségnek jobb állása van, akkor ebből vonathathat-e gyermektartás címén bizonyos összeget a férfi ex-felesége? Ugyanis ott is van egy gyereke.

Köszönöm a válaszokat.

Benkő Laci


viktor