Szóbeli végrendelet

ObudaFan # 2016.06.01. 04:39

Mi a kérdés? Nagyon kivételes az érvényes szóbeli végrendelet, de azért nem eleve lehetetlen.
Mindenesetre a létrejöttét, érvényességét a végrendeleti örökösnek kell bizonyítania.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.26. 14:55

Természetesen. Azért írtam, hogy két érvényes végrendelet közül.

ObudaFan # 2012.10.26. 14:26

Természetesen ehhez az is szükséges, hogy a későbbi végrendelet minden érvényességi kellékkel rendelkezzen.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.26. 12:12

Két érvényes végrendelet közül mindig az időben későbbi a hatályos. De hogy jön ez a szóbeli végrendelet témához?

andi1971 # 2012.10.26. 09:43

Üdvözletem
Érdeklődnék hogy ha van valakinek ügyvéd előtt írott végrendelet , és ezután van egy másik végrendelet saját kéz írással két tanú előtt .és aláíratott két tanúval , bele írva hogy az első végrendeletet ami az ügyvédnél van letétben helyezve nem ismeri el, csak a kézzel írottat ismeri el , akkor melyik végrendelet van életben ?
Üdv Andi

Elizabet77 # 2012.08.23. 13:28

Köszönöm gyors válaszát. Pontosan mit ért az alatt, hogy "ha mindez bizonyítható"? Nem elég bizonyíték, hogy két tanú van rá? Sajnos épp akkor orvos, ápoló nem volt bent a kórteremben, de úgy tudom, elég két tanú hozzá. Egyébként éltében is többször hangoztatta, hogy én fogok örökölni utána (erre jómagamon kívül más tanú is van), úgyhogy én már tisztában voltam az ő végakaratával. Amikor hirtelen súlyosbodni kezdett az állapota és kórházba került, rokonom tudtán kívül felkerestem egy illetékes közjegyzőt, és elmondtam neki, hogy rokonom súlyos beteg és kórházban fekszik,és tanácsot kértem, hogyan tudna végrendelkezni. Természetesen azt is vázoltam, hogy csak ritkán vannak jobb pillanatai, olyankor tud pár szót mondani, írni egyáltalán nem képes. Erre szó szerint azt válaszolta, hogy neki nincs arra ideje és módja, hogy kivárja, mire a végrendelkező megszólal. Ezért nem láttuk értelmét, hogy valóban megbízzunk egy közjegyzőt.

ObudaFan # 2012.08.23. 12:34

Ha mindez bizonyítható, akkor esetleg. Bár annak, hogy közjegyzőt nem is lehet hívni, objektív oknak kell lenni, nem elég az a feltételezés, hogy ha hívtatok is volna, nem biztos, hogy végrendelkezni tudott volna.

Elizabet77 # 2012.08.23. 10:34

Tisztelt Fórum!

Rokonunk egy gyors lefolyású gyógyíthatatlan betegségben hunyt el. Halála előtt pár nappal a kórházban szóbeli nyilatkozatot tett, mely szerint egyértelműen engem jelöl meg egyedüli örökösének. Ez két tanú jelenlétében hangzott el. Tudni kell, hogy betegsége miatt jobb fele lebénult, ezáltal írni már nem tudott. Beszédre folyamatosan már nem volt képes, csak tisztább pillanataiban mondott még rövid mondatokat. Éppen ezért közjegyzőt nem tudtunk hozzá hívni, mivel lehet, hogy pont akkor az adott helyzetben - a fent leírtak miatt - nem tudta volna szóban előadni végrendeletét. Értelmileg egyébként teljesen ép volt.
Kérem, szíveskedjenek abban segíteni, hogy érvényre lehet-e juttatni ebben a formában rokonunk végakaratát.
Előre is köszönöm válaszukat.