Hitelkártya sorsa

Berava # 2013.02.15. 11:49

Sziasztok,

Az alábbi kérdésben már 3 ügyvédet kérdeztem, de eltérő válaszokat kaptam.
Kérdésem, hogy mi történik az alábbi esetben?
Az örökös halálát követően két unoka örökölt volna, de az egyik kiskorú. Mivel az örökvagyon csak egy 300eFt értékű ingatlan, amivel szemben egy 400eFt összegű hitelkártya tartozás van, az ügygondnok elutasítja a kiskorú hagyatékát, így az -növedéki jog címen, mivel végrendelkezés történt-, 100%-ban átszáll a másik unokára. Ezzel együtt tehát a teljes tartozás is illetve nyilván a hitelkártya tulajdonlása is. Az ügynek azonban van egy másik aspektusa is, nevezetesen, az elhalt személy a halálát megelőző 1 évvel korábban a kiskorú unokának ajándékozta nagyértékű ingatlanát. Vagyis van rá esély, hogy fedezetelvonásra hivatkozással éljen a bank a kiskorúval szemben (bár itt is többféle álláspontot hallottam). Ez még nem is lenne probléma, mert az összeg kifizethető. Azonban fontos kérdés, hogy amennyiben a hitelkártya átkerül a másik unoka tulajdonába aki aztán újabb hiteleket vesz fel róla, akkor az esetleges fedezetelvonó jelleg megállapítása során csak a halál pillanatában meglévő összeget, vagy az ezt követően már a másik unoka által felvett további öszsegeket is kövötelheti-e a bank, a kiskorú gyermeken?

ObudaFan # 2013.02.15. 12:21

Fedezetét elvonni csak meglévő, vagy már meglévő jogcímen a jövőben már a jogosult akaratától függetlenül keletkező követelésnek lehet, ezért szerintem csak az ajándékozás előtti tartozás vonatkozásában.

pappcs # 2013.02.15. 14:33

a hitelkártyát nem hiszem, hogy ingatlanfedezetre adták volna. Így szerintem az ingatlan ajándékozása az nem fedezetelvonás. Jól is néznénk ki, ha valakinek hitele van és a baktól kéne mindenre engedélyt kérnie... Hála az égnek, itt még nem tartunk.

Berava # 2013.02.16. 20:27

Köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.16. 21:55

a hitelkártyát nem hiszem, hogy ingatlanfedezetre adták volna.
Az teljesen mindegy.

OFF
Megkérdezhetem, miért tartottad szükségesnek, hogy a szakember korrekt és teljeskörű - ráadásul megnyugtató - válasza tán még odabökj egy felesleges butaságot?
ON

Berava # 2013.02.18. 23:27

Új kérdés vetődött fel az említett eset kapcsán. Feltételezhető, hogy fedezetelvonás címen nem csak a tőketartozás, hanem annak kamatai is behajtásra kerülhetnek. Nos, hogyan fizethető ki a tartozás összege akkor, ha a számlatulajdonos más valaki lesz?
Különös tekintettel arra, ha esetleg kirámolná a számlán lévő további hitelkeretet is, hiszen ez esetben hiába fizetem be a hagyatékátadáskor meglévő tartozás összegét, mert a bank mondhatja azt, hogy ez utóbbi fisszafizetése történt meg -lévén, fedezetelvonásról még szó sincs-, nem pedig a korábbi tőke összege. 22-es csapdájának érzem a dolgot. Van valaki nek ötlete, mit lehetne kezdeni ezzel?

ObudaFan # 2013.02.19. 10:50

Mivel ezzel az összeggel a megajándékozott biztosan nem tartozik, az ő teljesítésére ezt a bank aligha mondhatja.