Segítséget kérek!!

Help01 # 2004.12.06. 13:12

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném a segítségeteket kérni a következő dologban. Elvált vagyok és bírói ítélet van arról, hogy a tartásdíj a mindenkori nettó fizetésem x%-a. Megvan a minimum is. Meg fog szűnni a munkahelyem. A kérdés az lenne, hogy ilyenkor mi a teendőm. Ha a következő fizetésem (már nagyjából tudom mennyi lesz) kevesebb a mostaninál. A meghatározott minimum összeg magasabb lesz, mintha a százalékot vonnák, de az az összeg akkor magasabb lesz mint a nettóm 50%-a. Benyújthatok e a bíróságra egy kérést, hogy igazítsák a minimum összeget az új fizetésemhez? A mostani ítélet a százalékos tartásdíjról nem túl régi. Van valamiféle olyan megkötés, hogy x időn belül nem kérhetem az összeg felülvizsgálatát? Nem fellebezésről van szó, elfogadom a megítélt százalékot, de szeretném, ha az a törvényben előírtaknak megfelelő lenne, és a százalék mellett meghatározott minimum összeg is megfelelne a maximum 50 százaléknak. Két külön helyre fizetek tartásdíjat, ezért van szó az 50 százalékról.

Köszönettel

Help

derill # 2004.12.08. 09:14

Természetesen benyujthatod. Nem felülvizsgálat, hanem ujabb kérelem arra vonatkozóan, hogy tekintettel arra, hogy lényeges változás állt be a jövedelmi viszonyaidban, kéred, hogy a minimum összeget a jövedelmedhez mérten módositsák, a százalékosat pedig tartsák fenn. Csatold be hozzá az igazolást arról, hogy mennyi lesz várhatóan a jövedelmed.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Help01 # 2004.12.08. 09:33

Köszönöm szépen a válaszodat derill!!!
Mi a helyzet akkor ha előreláthatólag 1-2 hónapig munkanélkülin lennék. Az új munkahelyen nem tudok azonnal kezdeni. A munkanélküli segélyből is vonnak tartásdíjat ha jól tudom. De mennyit? Jól gondolom azt, hogy egy munkáltató, vagy a munkaügyi központ a havi bevételemnek, keresetemnek csak max. az 50%-át vonja le, függetlenül attól, hogy mi a bírósági határozat? A bírói ítéletben meghatározott minimum összeg levonása, illetve a másik helyre fizetett tartásdíj összege így egyenlő lenne a segéllyel. Az átfutási idő a bíróságon sajnos nem egy-két nap. Addig vonni fogják azt a minimumot, amiről végzés van, függetlenül attól, hogy már az az összeg is magasabb lesz, mint az 50%.
Kicsit zavaros a story, de nem tudom kihez fordulhatnék és láttam, hogy mások is nagy segítséget kaptak már Tőled, tőletek :) !!!

derill # 2004.12.08. 09:48

Segélyből nem vonnak tartásdijat. Járadékból igen. Nem mindegy a fogalomkülönbség.
A jövedelem max. 50 százalékát, de vannnak olyan jellegü jövedelmek (pl. nyugdij), ahol csak a 33 százalékáig vonhatnak.

Ahogy megszünik a munkaviszonyod, kérd a biróságot, hogy csökkentse az összeget. Ha már most van róla bármilyen igazolásod, hogy meg fog szünni, akkor már beadhatod, ugyanis a biróság nem tul gyors. Sajnos mindenképpen vonni fogják a minimum összeget, de maximum az 50 százalékát a jövedelmednek, amig a biróság nem dönt jogerősen, vagy előzetesen végrehajthatóan. A kérelmedet igy ird meg. Ez azért fontos, hogy ne keletkezzen jogszerü, végrehajtható hátralékod. Ugyanis ha benyujtod a kérelmet a csökkentésre, akkor a biróság attől az időponttól fogja csökkenteni, amikortól ténylegesen csökken a jövedelmed. Ha pedig késlekedsz, akkor valószinüleg attól az időponttól, amikortól benyujtottad. Van ugyan egy szabály, hogy a tartási igény max. 6 hónapra visszamenőleg érvényesithető, de ez éppenhogy nem tartási igény, hanem a tartásdij csökkentése iránti. Tehát elvileg visszamenőleg nem csökkenthető, és logikus is, hiszen miért nem kérte a kötelezett akkor, amikor felmerült. Tehát lépj minél előbb.
Azért tudd, hogy a biróság azt is vizsgálni fogja, hogy ténylegesen csökkent-e a jövedelmed, vagy csak papiron.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Help01 # 2004.12.08. 10:27

Meghálálni nem tudom hogy tudnám, de köszönöm hogy segítesz nekem. Még egy fontos dolog lenne. a másik tartásdíjról nincs bírói végzés. van egy régi de azóta az összeg lényegesen emelkedett. Ha mennem kell munkanélkülinek bejelentkezni, akkor bankszámlakivonattal, ahol fel van tüntetve, hogy tartásdíjról van szó igazolni tudom az összeget? A minimum összeg és a visszamenőleges havi részletekben törlesztve nem biztos, hogy önmagában meghaladná a járadék 50%-át, de mivel másik helyre is fizetek a kettő együtt már jóval 70% fölött lenne. Figyelembe fogja venni a munkaügyi központ a másik helyre fizetett összeget, vagy elutalja a bíróság által meghatározott összeget, ha az nem éri el az 50%-ot?

Előre is köszönöm!!!

Help01 # 2004.12.08. 10:29

Azt elfelejtettem, hogy a bírói ítéletben fel van tüntetve, hogy fizetek másik helyre is tartásdíjat, az összeggel együtt. Ez segít valamit?

derill # 2004.12.08. 11:06

Hát ebben látod nem vagyok biztos. Ugyanis az összes tartásdij összege nem haladhatja meg a jövedelmed 50 százalékát. Viszont a levonás 50 százalékig mehet. Tehát ha a levonásnál 50 százalék alatt marad a levonandó összeg, lehet, hogy simán levonják, és nem veszik figyelembe, hogy neked ezen kivül még hova kell teljesitened, mert azt nem ők vonják.

Ennek kikerülésére tedd azt, hogy beviszed a másik birói határozatot is, és kéred, hogy mindkettőt levonással teljesitsék. Ha nincs másik határozatod, akkor kérj a biróságtól másolatot.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Help01 # 2004.12.08. 11:20

Az a gond, hogy a másik tartásdíjról nem százelékos ítélet van hanem határozott összegű. Az ítélet még 1996-os, azóta én megemeltem az összeget az exem pedig nem vitte az ügyeg bíróság elé, hogy állapítsanak meg százalékos tartásdíjat. Így van egy 8 éves végzésem kb. 7000 Ft-ról. Azon gondolkoztam, hogy mi lenne akkor, hogy ha kérném a bíróságtól, hogy módosítsa az ítéletet úgy, hogy a mostani minimum összeg levonása és a másik helyre fizetett összeg nem lehet 50% felett. A törvény kimondja, hogy a netto 50%-a a maximum, akkor ezt érvényesítettni is lehet valahogyan? Szeretném valahogy úgy elrendezni a dolgokat, hogy ne kelljen bíróságra menni az első tartásdíj miatt, ami nem százalékos. Nekem ez nagyon fontos lenne.

derill # 2004.12.08. 11:24

Nem fogod tudni. Az, hogy Te a megállapitotton kivül mennyit fizetsz még pluszba, a magánügyed, de a másik gyerek anyagilag emiatt nem járhat rosszabbul.

Egyetlen megoldás, hogy pert inditasz ennek az összegnek a csökkentése érdekében, ott pedig be kell majd vonnod a másik volt feleséget is, ha azt akarod, hogy mindkét fizetési kötelezettséged együttesen ne haladja meg az 50 százalékot.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Help01 # 2004.12.08. 11:39

Akkor ha jól értelek, egészen addig amíg az első feleségnek fizetett tartásdíj tényleges összegéről nincs bírói határozat, addig a munkáltató csak a szóban forgó összeget nézi, az nem érdekli hogy még egy helyre fizetek?

Még egy kicsit más téma. Egyik barátomnál még nem lezárt az ügy. Visszamenőleges tartásdíjat megítéltek (kifizetni 12 havi egyenlő részletben kell), de az összeg nem világos. Eddig is fizetett tartásdíjat. A megítélt minimum összeg és az eddig fizetett tartásdíj közötti különbség 8 ezer Ft. Akkor a visszamenőleges hat hónapra nem 48 ezer lenne? A megítélt összeg bőven 100 fölött van. Ez hogy jött ki a bíróságnak? ilyenkor mi az alapja a visszamenőlegesnek. Az anya által a gyerek havi szükségletének összege, vagy a minimum összeg és az eddig ténylegesen fizetett közötti különbség?

Előre is nagyon köszönöm!!!

derill # 2004.12.08. 16:52

Ez természetes. Mondhatja bárki, hogy fizet, lehet, hogy mégsem. Utalgathat is pénzt, az nem jelenti azt, hogy ténylegesen utal. Mondhatja, hogy van másik gyermeke, de lehet, hogy mégsincs, és a fentiekből láthatod, hogy lehet, hogy van, de csak papiron.... ragozhatnám. Szóval kell az itélet. Az elhelyezés kérdésében elég a szülők közti egyezség (az sem mindenre), de a tartásdij tekintetében nem.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2004.12.08. 16:54

Bocsi, a másik kérdésed kimaradt. Hogy mi hogy jön ki a biróságnak, azt innen nem tudom, hisz nincs iratanyagom, nem látom a tényeket. Az viszont tény, hogy ha mondjuk a havi tartásdij 96 ezer, és juliustól felemeli a tartásdijat havi 8 ezerrel, tehát 104 ezer lesz a havi tartásdij, akkor juliustól a különbözet 6x8 ezer, tehát 48 ezer. Nem tudom, hogy mi ebben a nem logikus.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2004.12.08. 16:56

Ma nagyon darabos vagyok:( Szóval a gyermek havi szükséglete az most pont a minimum és a megállapitott közti különbség, de azt eddig az anya megelőlegezte....:) legalább is a biróság igy számol. Egy gyerekre egyébként bőven rá lehet költeni nem havi 100 ezret, hanem fél milliót is anélkül, hogy luxus körülmények közt élne. Gondolj csak a tanittatásra, feltéve, hogy komolyan veszed. Könyvek, hanganyagok, technikai eszközök, magántanárok, tanfolyamok stb.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

mazsola96 # 2005.02.17. 10:58

Tisztelt Fórumozók!
Szeretném a segítségeteket kérni! Férjemtől 5 éve külön élek, de nem váltunk el! Azóta van egy élettársam, akitől most gyereket várok és a születendő gyereket az élettársam, (mint vér szerinti apa) nevére szeretnénk venni. Van-e rá lehetőség? Vagy mindenképp a férjem nevét kell viselnie?

derill # 2005.02.17. 11:17

Két lehetőség van: egyik az, hogy addig amig a gyermek meg nem születik jogerősen elváltok, és az élettársaddal házasságot kötsz. Ez esetben a gyermek már az uj házasságodban fog születni, tehát az akkori férjedre fogják anyakönyvezni. Ezzel az a gond, hogy nem fog befejeződni a válóper jogerősen 9 hónap alatt.

A másik az, hogy amikor a gyermek megszületik a volt férjed ellen indit a gyámhivatal egy apaság megdöntése iránti pert, az élettársad pedig tesz egy teljes hatályu apai elismerő nyilatkozatot. Ennek van egy rövidebb utja is, amikor együttesen hárman bementek a biróságra, és a volt férjed nyilatkozik, hogy a gyermek nem tőle származik, az élettársad nyilatkozik, hogy tőle, Te pedig mindezt megerősited. Ez esetben ott azonnal döntés születhet, kimarad a gyámhivatali eljárás és az egész birósági procedura leegyszerüsödik.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

mazsola96 # 2005.02.17. 11:52

Kedves derill!
Köszönöm a segítséget! Nagy kő esett le a szívemről, mert mindenképp az élettársam nevére szeretném a gyereket, de kihagynám a válási procedúrát! Még egyszer köszönöm!

line # 2005.03.02. 06:39

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget kérnék:nagyapámnak van egy nevelt lánya és egy unokahúga.Hogyan örökölhet kizárólag nevelt lánya?

derill # 2005.03.02. 12:57

Ugy, hogy a nagyapád ráhagyja a vagyonát végrendelettel.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

the big cat # 2005.03.02. 13:35

A kötelest részt nem lehet megkerülni végrendelettel.

the big cat # 2005.03.02. 13:36

De öröklési szerződéssel igen.

line # 2005.03.02. 13:50

Kötelesrész az unokahúgnak is jár?Ha igen,akkor végrendelettel nem lehet kihagyni az öröklésből.Miben különbözik az öröklési szerződés?Ezt még az unokahugi sem támadhatja meg?Esetleg csináljon közvégrendeletet?

the big cat # 2005.03.02. 14:19

Ptk. 661. § Kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, házastársát, továbbá szülôjét, ha az öröklés megnyíltakor az örökhagyó törvényes örököse, vagy végintézkedés hiányában az lenne.

the big cat # 2005.03.02. 14:21

Szóval ha az alább felsoroltak nincsennek vagy már nem élnek, csak az unokahugi van, akkro a végrendelet is elegendő, ahogy derill igen helyesen rámutatott.

the big cat # 2005.03.02. 14:21

A nevlet lányt örökbefogadták?

line # 2005.03.02. 15:47

Nagyapám felesége,tehát nagymamám anyukám vérszerinti anyukája.Nagyapám nem fogadta örökbe.