Mivel vélelem van a közhiteles nyilvántartás helyességéről, az, hogy a két jogügylet időben egymáshoz közel van, még nem elég, hanem bizonyítani kell azt, hogy az ingatlan-nyilvántartástól eltérőek a tényleges tulajdoni viszonyok.
Vagyonmegosztás
- 1
- 2
Helló,üdv mindenkinek,segítsen valaki ha tud.
4 éve élek az élettársammal.Ebből 1,5-et a szüleinél éltünk,majd lassan 2,5 éve már külön lakunk tőlük.
A lakást úgy tudtuk megvenni hogy mivel neki az összes pénze elment kapott a szüleitől 1M-t.Emellett vállalati kölcsönt is vett fel,illetve hitelt,amit 20 évig kell törleszteni.A lakás ára akkor 5,3 M volt.A tulajdoni lapra az van bejegyezve hogy a lakás 1/1 arányban az övé.A hitelhez én vagyok az adóstárs,illetve soha egy percig nem éltünk külön kasszán,bár én ezt felajánlottam neki.Az összes berendezést közös pénzből vettük.Egyetlenegy olyan tárgya van,amit együttélésünk előttről hozott.
No most azért vagyok kétségbe esve mert ha vitánk van,akkor azonnal azzal támad hogy ez az ő lakása,jobb ha tudom,illetve abszolút bérlőnek tekint,mintha 0 forintot adnék bele a közösbe,ezért neki joga van innen kitenni,holott minden fizetésem az övé is,úgy ahogy az övé az enyém is.Ezért nincs is félretett pénzem,egy fillér sem.
Az valóban igaz,hogy fizikailag az ő bankkártyáiról fizeti a kölcsönöket,de az a pénz is közös szerintem.
Most úgy áll a helyzet hogy ismét megfenyegetett,hogy ha nem úgy viselkedem ahogy ő elvárja,akkor kitesz innét.
Kérdésem az,hogy megteheti-e?Valóban joga van hozzá?Nekem innen tényleg nem jár semmi?
Előre is megköszönöm a segítséget,üdv,M.
Neked onnan csak az jár, amit bizonyitani tudsz, hogy Te vetted, vagy Te is hozzájárultál. Élettársi közösségben ugyanis a vagyonmegosztás a hozzájárulás arányában történik. Mivel minden az ő nevén van, neked kell bizonyitanod, hogy Te is hozzájárultál, és ez nem könnyü. Én azt gondolom, hogy most ülj le vele, kössetek egy szerződést, amiben rögzititek, hogy pontosan mennyivel is járultál hozzá ahhoz, amiben laksz (beleértve az ingóságokat is), ha erre nem hajlandó, akkor vagy elfogadod ezt a helyzetet és azt, hogy ha nem tudsz bizonyitani akkor nem kapsz semmit, vagy most lépsz ki ebből a kapcsolatból, hogy legalább a későbbiek során ne legyél kiszolgáltatva.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Kedves Derill,
köszönöm a választ.
Az érdekelne,hogy hogyan tudom bizonyítani hogy hozzájárultam még ha nagyon nehéz is (ugyanis az égegyadta világon semmije nem lenne ha én nem lennék.)
Hogy Te hogyan tudod bizonyitani, azt én nem tudhatom. Tanukkal, iratokkal, számlákkal lehet például bizonyitani, hogy közösen vásároltatok valamit, tehát közösen adtatok bele pénzt. Tehetett olyan kijelentéseket a baráti körben, hogy közös pénzből vásároltátok. Elég nehéz bizonyitani, ezért irtam, hogy ülj le vele, és vagy elismeri, hogy Te milyen arányban járultál hozzá, és ezt alá is irja, vagy nem érdemes vele a továbbiakban kapcsolatot fenntartani.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Én is segítséget kérnék hasonló ügyben, de ez egy kicsit kacifántosabb. A férjemmel 20 éve összeházasodtunk, született 2 gyerekünk, majd négy év múlva "papíron" elváltunk. Majd három évvel ezelőtt ismét összeházasodtunk. Egész végig együtt éltünk. A férjem házasságunk első három évében dolgozott, azután - többszöri kérésem ellenére - nem. A családot végig én tartottam el, magas keresetem volt. Az első házasság alatt megvettük azt az önkormányzati lakást, amelyben laktunk, (én voltam a bérlő) a férjem nevére. Ehhez fele-fele arányban adtuk össze a pénzt. Az együttélés időszaka alatt ő eladta nekem a lakást, ami most az én nevemen van, neki pedig holtig tartó haszonélvezeti jogot jegyeztettünk be. Néhány kisebb ingatlant (telket) is vettünk az együttélési időszak alatt, amelyeket vegyesen az én, illetve a férjem nevére írattunk. Ezeket természetesen az én fizetésemből, mivel neki semmi jövedelme nem volt. Persze ekkor én még nem gondoltam, hogy megromlik közöttünk a viszony. Most úgy gondolom, hogy elválnék tőle, és mivel az egyik gyerekünk még kiskorú, az ő eltartását is elvállalnám. Tartásdíjra nem számíthatok, mivel előreláthatólag ezentúl sem fog elmenni dolgozni. Kérdéseim: 1. az öröklakásra tarthat-e igényt, vagy egy részére a haszonélvezeti jog miatt? 2. Az ő nevén lévő telkeket megkaphatom-e azon a címen, hogy az én fizetésemből vettük, vagy az számít, hogy az ő nevén van?
- Nem, de a haszonélvezeti jogát gyakorolhatja, ami azt jelenti, hogy akár saját maga használhatja, akár bérbeadhatja. Természetesen ha bérbeadja, elsőnek neked, mint tulajdonosnak kell felajánlania a bérleti szerződés megkötésének lehetőségét, azonban ha Te nem kötöd meg, bérbeadhatja másnak is, ez esetben természetesen az ingatlanból neked ki kell költöznöd.
- Csak akkor, ha tudod bizonyitani, hogy a Te jövedelmedből vetted neki ajándékba, ez esetben az ajándék visszakövetelhető. Amennyiben viszont nem tudod bizonyitani, akkor kicsi rá az esély, mert élettársi közösség alatt a szerzés arányában kell osztozni a vagyonon, tehát az ő általa vásárolt, az ő nevére bejegyzett ingatlan az ő tulajdona, Te kizárólag annyit követelhetsz belőle, amennyiről bizonyitani tudod, hogy Te járultál hozzá a vételhez. Az önmagában, hogy Te azt állítod Te vetted, illetve az, hogy csak neked volt bizonyitható jövedelmed, önmagában nem elegendő, hiszen egyrészt lehetett alkalmi munkája, lottó ötöse, kaphatott kölcsön, vagy ajándékba pénzt a rokonaitól stb.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Egyébként amit viszont házasságotok időtartama alatt vettetek, az közös vagyon, akkor is, ha csak egyikőtök van bejegyezve, kivéve, ha bizonyitani tudja valamelyikőtök, hogy a különvagyonából vette.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Végigolvastam a fórumon található kérdéseket és válaszokat. Nagyon tanulságosak.
Én még mindennek elõtte állok: nem élek élettársi közösségben és nem vagyok házas sem. Így a kérdésem inkább csak elméleti, megelõzendõ a késõbbi problémákat.
Ha egy késõbbi kapcsolatomban ingatlan vásárlására fog sor kerülni, mik a lehetõségeim? Tegyük fel, hogy én vagyok kedvezõbb anyagi helyzetben, és az ingatlan árának nagyobbik részét én fizetem.
Azt látom, hogy alapvetõen két tiszta jogi út van a vagyoni problémák elkerülésére.
- házassági vagyonjogi szerzõdés (azaz leírjuk, kinek milyen vagyoni helyzete van a kapcsolat elején)
- a megszerzendõ vagyontárgyban a hozzájárulás mértékében történõ részesedés
Elõbbi a már korábbi hozzászólásokban is említett bizalmi problémák miatt nem megfelelõ számomra. Utóbbi viszont megintcsak rossz érzést szülhet a másik félben, hiszen nem fogja egyenlõnek érezni
magát a kapcsolatban.
Ami leginkább közel áll hozzám, hogy fele-fele arányban legyen a nevünkön az ingatlan.
De mi történik, ha válásra kerül a sor?
Ha az ingatlant még a házasságkötés elõtt vesszük meg, akkor - ha jól értettem - mindegy, hogy
mi szerepel az ingatlan-nyilvántartásban, minden a hozzájárulás mértékében fog számításba kerülni.
Tehát ha nekem megvannak a banki kivonataim az átutalásról, akkor elvileg nem érhet baj.
Mi van, ha már összeházasodtunk, és csak utána vesszük meg az ingatlant? Akkor teljesen reménytelen
a hozzájárulás mértékének bizonyítása? Vagy a bankszámlán lsvõ pénz különvagyonnak minõsül, és a banki kivonatok és az utalásról a papírok használhatók?
Köszönöm a segítséget elõre is!
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02