Végigolvastam a fórumon található kérdéseket és válaszokat. Nagyon tanulságosak.
Én még mindennek elõtte állok: nem élek élettársi közösségben és nem vagyok házas sem. Így a kérdésem inkább csak elméleti, megelõzendõ a késõbbi problémákat.
Ha egy késõbbi kapcsolatomban ingatlan vásárlására fog sor kerülni, mik a lehetõségeim? Tegyük fel, hogy én vagyok kedvezõbb anyagi helyzetben, és az ingatlan árának nagyobbik részét én fizetem.
Azt látom, hogy alapvetõen két tiszta jogi út van a vagyoni problémák elkerülésére.
- házassági vagyonjogi szerzõdés (azaz leírjuk, kinek milyen vagyoni helyzete van a kapcsolat elején)
- a megszerzendõ vagyontárgyban a hozzájárulás mértékében történõ részesedés
Elõbbi a már korábbi hozzászólásokban is említett bizalmi problémák miatt nem megfelelõ számomra. Utóbbi viszont megintcsak rossz érzést szülhet a másik félben, hiszen nem fogja egyenlõnek érezni
magát a kapcsolatban.
Ami leginkább közel áll hozzám, hogy fele-fele arányban legyen a nevünkön az ingatlan.
De mi történik, ha válásra kerül a sor?
Ha az ingatlant még a házasságkötés elõtt vesszük meg, akkor - ha jól értettem - mindegy, hogy
mi szerepel az ingatlan-nyilvántartásban, minden a hozzájárulás mértékében fog számításba kerülni.
Tehát ha nekem megvannak a banki kivonataim az átutalásról, akkor elvileg nem érhet baj.
Mi van, ha már összeházasodtunk, és csak utána vesszük meg az ingatlant? Akkor teljesen reménytelen
a hozzájárulás mértékének bizonyítása? Vagy a bankszámlán lsvõ pénz különvagyonnak minõsül, és a banki kivonatok és az utalásról a papírok használhatók?
Köszönöm a segítséget elõre is!