GyermeKtartás

tiktak # 2005.09.30. 14:38

Köszönöm a válaszodat.
További kérdésem az lenne, nem származna hátrányuk a gyerekeknek abból,hogy életvitel szerüen nem az apjukkal laknak?
Mint az előbbiekben irtam nappali tagozatosok és önálló keresettel nem rendelkeznek.Ha mégis jogi lépésre szánnák el magukat milyen indokkal tehetik azt.

derill # 2005.09.29. 18:39

Ha az apa önként nem fizet, a gyerekek meg nem fordulnak birósághoz, elvileg sehogy. Te tehetsz olyat, hogy kéred a tartási kötelezettséged megszüntetését azzal, hogy valószinüleg a gyermekeid nem szorulnak tartásra, merthogy apjuktól sem kérnek tartásdijat. Aztán meglátjuk erre mit lépnek.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

tiktak # 2005.09.29. 12:33

Sziasztok!
Szerteném a véleményeteket az alábbiakról kikérni.
2000.ben elválltam, két lányom akik akkor már betöltötték a 14. évüket az apjuknál való elhelyezést kérték.Abban a városban jártak középiskolába ahová az apjuk költözött és rokkantnyugdijas lévén többet volt otthon velük, mint én./folyamatos müszakba jártam dolgozni a megélhetés miatt./ Egy gyerek után több tartás dijat fizettem,mint az ő nyugdíja volt.
Mondanom se kell ennek tudatában igen csak érdeke volt a nála történő elhelyezésnek.
A kapcsolattartásom a gyerkekkel is titokban történt, mert zsarolta őket.
Azóta már mind a kettő egyetemista nappali tagozatosok.
Az a bizonyos kocka fordult, amit én előre tudtam ugyan is mostmár igen ritkán látogatják az apjukat./igazolások beszerzésekkor/Mind a kettő párkapcsolatban él és mostmár a párjukkal
járnak rendszeresen hozzám.

A jelenlegi állapot szerint az apjuknak semmiféle tartási kötelezettsége nincs.
Tőlem a tartásdijat letiltás formájában a gyerekek számlájára utalják és egyéb kiadásaik fedezéséhez is hozzá járulok.
Az apjuktól milyen formában lehetne kérni a ,,tartáshoz'' való hozzájárulást.
A gyerekek hallani sem akarnak újabb birósági perekről.
Van-e megoldás?

derill # 2005.09.26. 15:48

Természetesen csak 6 hónapra - sajnos tartásdijat csak 6 hónapig visszamenőleg lehet követelni - , és a lányodnak nem kell bemennie a biróságra, majd ha a biróság meg akarja hallgatni, behivja.

Természetesen szó nincs lemondásról, az egészen más.

Kétlem, hogy rossz anya lennél - abból amit eddig irtál, épp az ellenkezője derült ki.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Oriana # 2005.09.26. 07:37

Ez aztán gyors volt! :) Nagyon köszönöm!
Visszamenőleg is kérhetem az inflációt? vagy csak 6 hónapra? És a lányom köteles a bíróságra bejönni? nagyon tart tőle, hogy ha ott azt mondja, hogy nálam akar lakni, az apja többet nem akarja látni... ezzel zsarolja már nagyon régen. Az, hogy én "odaadtam" a gyereket egy félévre, ez nem lemondás, a bíróság sem fogja így értékelni, igaz? Most ugyanis éppen emiatt vagyok rossz anya... Azért is tettem meg, hogy lássa, nem olyan egyszerű, hisz én kérem számon, én nevelem, ő meg csak szórakozik vele, amikor nála van.

derill # 2005.09.26. 07:30

A juniusi eset valahol érthető, ha egyszer nála volt a gyerek, akkor neki járt volna tartásdij. Annyi időre, amig ő nevelte a gyermeket, jogos, ha nem fizet, bár jogszabály ilyen lehetőséget nem ir elő, csak emberileg elfogadható.

Mindazonáltal ugy gondolom, hogy ha az inflációval nem emelte a tartásdijat, akkor - mivel mint emlitettem, a jog szerint a megállapitott tartásdijat mindaddig kell fizetni, amig meg nem változtatják, meg nem szüntetik a fizetési kötelezettséget, mégpedig vagy jogerősen, vagy legalább végrehajthatóan, egyrészt kérd a végrehajtását, másrészt a tartásdij felemelését (biróságtól). Emlitsd meg neki ezt, és azt is, hogy ha a továbbiakban 10-ig kéred a tartásdij inflációval emelt összegét. Amint csak egyetlen alkalommal is előfordul, hogy nem kapod meg időben, beadod a keresetlevelet 11-én a birósághoz.

A biróság természetesen figyelembe fogja venni az életszinvonalát, és ha minimálbérrel is van bejelentve, de közben milliós kocsikkal rohangál, és milliókat költ egy lakásra akkor nyilvánvalóan ennek megfelelően becsüli meg a jövedelmét. Azt, hogy a lakásra mennyit költött, tudod bizonyitani tanukkal, akik oda járnak. Ez lehet akár az ő rokonsága is - kötelesek igazat mondani, hogy pl. mi mikor lett felujitva, kicserélve stb, de lehet akár a gyerek is, ugyanis e kérdésben itélőképessége birtokában van, tehát meghallgatható a biróságon.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Oriana # 2005.09.26. 07:23

Kedves Derill!
2001-ben váltunk el. Most 12 éves lányom nálam van elhelyezve, közös szülői felügyelettel.Egyezséggel váltunk el, amiben én megelégedtem 6 millió forinttal, annak ellenére, hogy a házunk, ami a házasságunk alatt épült akkor 30 milliót ért kb. Tartásdíjként 25e-ben egyeztünk meg, ami minden évben az infláció mértékével nő, amit minden hónap 10. napjáig átutalással lenne köteles fizetni. Ez a mai napig nem így történik, állandóan kérnem kell, ami megalázó, és ezt az ex ki is használja. A láthatásban nagyon rugalmas vagyok, mindent meg lehet beszélni velem, nem uszítom ellene a gyereket, mégis még neki áll feljebb. Most februárban addig zsarolt, követelőzött, pocskondiázott, amíg beleegyeztem, hogy a gyerek odaköltözzön hozzá a második félévre, ugyanis szerinte én nem foglalkozom eleget a lányommal, ezért tanul "rosszul". Majd ő megneveli... a gyerek sem lelkesedett a dologért, de megtörtént. Természetesen ezalatt nem kértem tőle gyerektartást. Júniusban a tanév végén a gyerek visszaköltözött, (alig várta) természetesen a tanulmányi eredménye nem javult. Azóta nem kapok gyerektartást, azzal a felkiáltással, hogy én sem fizettem neki, amíg a gyerek nála volt. Inflációval történő emelésről évek óta hallani sem akar, állandóan kuncsorogni kell, a közös fényképeket, filmeket sem engedi lemásolni stb. Most pedig azzal fenyeget, hogy a gyerek 12. szülinapja után a bíróságon fogunk találkozni a gyerekkel együtt(!), és "elveszi" tőlem. Mi a véleményed? Mit tudok tenni? (Jól menő vállalkozó, de mi van, ha minimálbérre jelenti be magát? Hogyan tudom bizonyítani, hogy 10millát költött a házára az elmúlt évben? Én tanítónő vagyok a "megfelelő" fizetéssel... :)

derill # 2005.09.26. 07:12

Jelezzétek az apának, hogy amennyiben nem fizeti a tartásdijat, ez esetben feljelentést tesztek ellene tartás elmulasztása miatt. Nem teljesithet számlára, csak akkor, ha a gyerekek törvényes képviselője ehhez hozzájárul. Beszéljétek meg vele a sportolással kapcsolatos dolgokat is, de mérlegeljetek. Fontos, hogy a gyerek ilyet sportoljon és igy? Ha igen, és ez a gyereknek is fontos, akkor hagyni kellene. Nyilvánvaló, hogy egy helyi csapatban nem lehet ugy fejlődni, mint egy kiemeltben (gondolok itt pl. Fradi meg ilyenek, bár a sporthoz nem értek). Szerintem üljetek le, és próbáljátok ezt megbeszélni, ha nem megy, akkor üljetek le ujra, de már ügyvéd jelenlétében.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ObudaFan # 2005.09.23. 18:06

A gyermektartásdíj nem felhalmozásra szolgáló díj, hanem a folyamatos eltartást biztosítja, így nem minősül teljesítettnek az olyan számlára utalt tartás, amelyhez azonnal nem férhet hozzá a jogosult. A gyermektartásdíj felhasználásáról elsősorban az a szülő dönt, akinél a gyermek el van helyezve. A sportolással kapcsolatás megállapodást véleményem szerint amúgy is visszaélés-szerűen gyakorolja apuka. E mellett az arányokból ítélve lehet, hogy meg lehet próbálni a megemelését is követelni a tartásnak.

pulipa # 2005.09.23. 17:55

kérdésem lenne: A feleségem előző házasságából van 2 gyermeke, akiket a bíróság nála helyezett el. A volt férjével 30000 ft gyerektartásban állapodtak meg, ezt megítélte a bíróság is (illetve helybenhagyta).
A volt férje több mint 500 ezer feletti jövedelemmel rendelkezik (vállalkozó) egy 6, és egy 2.5 milliós új autót vásárolt a válás óta.
És egy 18 milliós háznak az 50%-os házrésze az övé, amit a válás után az új barátnőjével vásárolt, akivel azóta már nem él együtt.
Az apuka minimálbérre van bejelentve.
Válás után a gyerekek 2 hét alatt 6 napot töltöttek az apjuknál,8 napot nálunk, keverve a napokat. A gyerekeknek ez nem volt szerencsés.

Az iskola kérésére áttértünk egész hétre - péntektől péntekig van nálunk a két gyerek, és azután ugyanígy az apukánál.
A gyerekek összes iskolai dolgát mi fizetjük, illetve a ruházkodástól kezdve mindent, amire szükségük lehet, mindezt azért mert a váláskor megegyeztek, hogy a gyerekek sportolással kapcsolatos dolgaiban az apuka szabad kezet kap.
("mindezt azért" alatt azt értem, hogy így alakult ki, mert a szabad kéznek csak az idő vonzata volt téma a váláskor, anyagilag pedig csak így alakult ki - ezt várta el az apuka - mármint, hogy mindent mi fizetünk a sportolás fejében.)
A sportolás minden napos edzést jelent, plusz hétvégi versenyekkel (hetente 6 nap felutazás Pestre 60km-ről. Ez azonban az apuka passziója, a válás után 1 évvel kezdtek ilyen messzire járni, addig a helyi csapat is megfelelt. Ez nyilván költséges. Az apuka szerint - mivel ő ezt finanszírozza - ezért semmi mást nem kell a gyerekekre költenie.
Legalábbis őszerinte.

Előírhatja azt az apuka, hogy az általa fizetett gyerektartásból mi legyen vásárolva, úgy hogy a gyerekeknek közben mindenük megvan?
És ha ezt a követelését nem látja biztosítottnak, akkor megteheti, hogy a 2 gyerek után fizetett gyerektartást, az egyik gyerek nevére nyitott bankszámlára utalja, amit az anyuka innentől nem lát?
Pontosan ez történik az esetünkben.

lewho # 2005.09.21. 13:11

elment feketen dolgozni?
nosza írd gyorsan a levelet(lehet nevtelen is, bar lehet akkor nem foglalkoznak vele, vagy ha nevvel kerd, h ne adjak ki az adataidat) az Allamkincstarnak, martsd be h dolgozik feketen..... jo ha megirod hol mennyiert hogyan mikortol hany oraban!
probald alatamasztni vhogy...
hol a gyerek? bolcsiben? melyikben tudod? ird meg azt is!

akkor majd nem nevet a markaba:))) /megjegyzem a fentiek meglepese NAGYON GONOSZ dolog:) bar ha megfenyegeted, hogy ezt fogod tenni+apeh+munkaugyi felugyeloseg+stb az sose art:)

ha a gyerkoc bolcsibe jar akkor van esely a buktara

erikank # 2005.09.21. 13:02

Kérdezném: mi a helyzet akkor, ha a volt feleség GYES-en van,2006. január végén tölti be a gyermek a 3. életévét. Megítélték neki az asszonytartást a gyermektartáson kívül, azonban ő "feketén" elment dolgozni, megtámadható-e az ítélet ekkor? Õ maradt a lakásban, egy félrevezető házassági szerződést folytán. A volt férj pedig albérletben él, és fizet! Meddig lehet ezt így csinálni a volt feleségnek, nevet a markába, jól van az új pasijával.

kissember # 2005.09.21. 10:55

Nem halastó derill, csak egy tó ill 2, de valóban termelünk itthon is a kertben, no meg állatokat is tartunk a szomszéd örömére:)) Végülis kevés olyan vállalkozó van kishazánkaban aki nem létminimumra van bejelentve... Csak azt nem értem hogy a rokkantnyugdíj kevesebb mint a létminimum, hivatkozhat arra az ex, hogy gyógyszerek és kezelés miatt már valóban nem tud ebből megélni. Bár ezen az alapon az államot is kérdőre kellene vonni, hogy a rokkantságnál miért nem kötelező betartani a létminimumot, de ez kicsit hosszas vita lenne. Különben meg ha bevallanám a valós jövedelmem, már maga az is adócsalás lenne:)) Viszont azt nem tudom, hogy hány év átlagjövedelmét veszi figyelembe a bíróság ilyen esetben, merthogy nem fix fizetésről van szó és egy kicsit furcsa lenne "követelni" egy vállalkozótól, hogy kutya köteles legyen ezentúl is annyit keresni, amiből fedezni tudja a tartásdíjat. Szóval ezek nagyon érdekes dolgok, viszont ha a létminimumból szülői meg egyéb segítséggel rózsásan lehet élni, akkor kutya köteles lenne a bíróság is elfogadni azt amit az apeh. Különben ha tudom, hogy anyagiak vajmi keveset keveset számítanak a gyerekelhelyezésben, már régen meg tudtam volna ilyen téren állapodni az exszel, hiszen leginkább emiatt folyik ez a műsor részéről érthető módon. A válaszod azt jelenti, hogy akár azt is megítélheti a bíróság ha nálam marad a gyerek, hogy a feleséget 10000 Ft tartásdíjra kötelezi és még asszonytartást sem ítél meg neki? Ugyanis akkor még mindig magasabb marad a rendelkezésére álló összeg mint a létminimum fele? Ezer köszönet a válaszért:))

derill # 2005.09.21. 07:19

Na ez nem egészen igy van. Az, hogy Te mire vagy bejelentve, egy dolog. Ha a jövedelmednél kevesebbet vallasz be, azt nevezik adócsalásnak. Ha pedig az anya tartásdijat kért, a biróság a tartásdij megállapitásánál mindenképpen megbecsüli a jövedelmedet, ha az életszinvonalad láthatóan magasabb, mint amennyit bevallasz, ráadásul tényleg belefuthatsz egy adó- és tb-csalásba.

Természetesen előfordulhat az is, hogy nálad helyezik el a gyereket, tartásdijat állapitanak meg, és asszonytartásra köteleznek. Elvileg egyébként a 42 ezer forintos rokkantnyugdij nem ad indokot az asszonytartásra.

Egyébként ez is megoldás, hogy kéred, hpgy természetben is teljesithess. (Elméletben nem kizárt, bár példát nem láttam rá, de mondjuk a paradicsom, az uborka és a hal is finom. A paradicsom és az uborkaföldön van a halastavad?:)

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kissember # 2005.09.20. 16:53

Rokkantnyugdíjának az összege 42-48 ezer között mozog. Én létminimumra vagyok bejelentve mint vállalkozó. Ha ennél többet vallok be, akkor az majd ha nem hozzám ítélik a gyereket akkor lesz fontos és becsült jövedelem alapján valóban kötelezhetne asszonytartásra. Szerintem ha ragaszkodom a létminimum bevallásához és a feleség ennek ellenkezőjét nem tudja bizonyítani, akkor van ő kellemetlen helyzetben. De ha a bíróság nálam helyezi el a gyereket, az ex nyugdíjából levonhatja a gyerektartást és engem viszont mondjuk asszonytartás fizetésére kötelezhet? Mennyiben függ össze a gyerektartás az asszonytartással szerinted? Különben biztosan kacifántos dolog lesz, elmehet odáig a dolog, hogy még adócsalással is vádolhatnak ha bebizonyítja az ex valahogyan, hogy ennél magasabb a jövedelmem? És az eddigi manővereit figyelembe véve, engem legszívesebben a sitten látna jó helyen, úgyhogy bármit képes vagyok feltételezni... Én mindenesetre be szándékozom vallani, hogy egyéb (saját felhasználásra termelek élelmiszert), legfeljebb majd küldök paradicsomot meg uborkát meg halat az exnek:))

derill # 2005.09.20. 13:26

Rosszul hallottad. Ha tartásra szorul, tehát a rokkantnyugdijának az összege olyan alacsony, hogy a megélhetése nem bizositott, továbbá ha képes vagy tartásdijat fizetni, akkor a biróság valószinüleg meg fogja állapitani.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kissember # 2005.09.20. 11:13

Derill szeretném kérdezni, hogy az asszonytartással kapcsolatban mit tudsz mondani, ugyanis a feleségem ezt is igényelni akarja. Az indok az, hogy nyugdíjazták 67 %-ra, a házasságunk alatt betegedett meg. Viszont én azt hallottam, ha valaki magasabb végzettségű mint akitől ezt kéri, akkor ez nem igényelhető. Mi ebből az igazság? Köszi

derill # 2005.09.16. 13:56

Amig rászorul, mégpedig önhibáján kivül szorul rá. Ez azt jelenti, hogy az első diplomáig, de azt is csak akkor, ha folyamatosan végzi a tanulmányait. Tehát ha halasztgat, vagy bukik, akkor nem, de itt is van kivétel, ha pl. sulyos betegség miatt bukik vagy halaszt. A biróság mérlegel.

Lehet, hogy pl. 30 éves kora után is fizetni kell, mert mondjuk munkaképtelen rokkant.

Természetesen emeltetni is lehet, de ehhez megfelelő indok kell (körülmények lényeges megváltozása). Nincs olyan, hogy milyen időközönként. Előfordulhat, hogy pl. megállapitja a biróság, jogerőre emelkedik, és már egy hét mulva olyan mértékben megváltoznak a körülmények, hogy emeltetni lehet (apuka nyer a lottón pár milliárdot, vagy a gyerek olyan mértékben lebetegszik, hogy szükségessé válik pl. tolókocsi, pelenkázás, vagy hasonló). De az is lehet, hogy évekig egyáltalán nem lehet emeltetni, mert az infláción kivül semmi sem változik, és százalékosan van megállapitva, tehát az apa jövedelme sem lesz jelentősen magasabb (a béreket nem szokták olyan mértékben emelni, hogy ez jelentős különbséget eredményezzen).

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

h.Renáta # 2005.09.16. 11:32

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy valójában hány éves korig kötelező fizetni a gyerektartásdíjat? Eddig azt hittem, hogy 18 éves korig, de most megtudtam, hogy ha középiskola után nappali tagozaton tanul a "gyerek", akkor kell még. De mi van akkor, ha 30 éves korig tanul??!! Szegény apukának meddig kell fizetni???
Lehet -e megemeltetni a díjat, és milyen időközönként? Előre is nagyon köszönöm a segítséget.

derill # 2005.08.16. 08:53

A biróság általában ugy állapitja meg, hogy egy bizonyos százalékot, de minimum x összeget. Kérhetsz asszonytartást is. Azonban amennyiben a férjed nem rendelkezik jövedelemmel, kétlem, hogy ki fogja tudni fizetni az asszonytartást, nem nagyon lesz miből megállapitani. A jövedelme 50 százalékáig mehet a kettőtök tartásdija. A szüléssel kapcsolatos költségeket is kérheted.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

allics # 2005.08.15. 08:42

Kedves Derill!

Válóperünk folyamatban van a férjemmel, mindketten egyetemi hallgatók vagyunk, és van egy 10 hónapos kislányunk.
A kérdésem az lenne, hogy kérhetem e a gyerektartás százalékos megállapítását előre, mert a férjemnek csupán egy tanéve van még hátra, és nem szeretnék fél év múlva újra pereskedni a gyerektartás megváltoztatásáért!

Nekem nem ez lesz az utolsó tanévem, halasztanom kellett a szülés miatt, esetleg kérhetek e asszonytartást is?

Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm!

svejk # 2005.08.12. 09:27

Kérem, csak nem akar fizetni és még nincs bírói itélet....én meg ugyebár fizetek..

Svejk

Zoltán György # 2005.08.12. 09:00

A külömbségre öt év az elévülés...
Az igénylés folyamatos volt, hiszen kapta.

A közös hitelt ráéső részét kérd számon!!!

svejk # 2005.08.12. 07:44

Sziasztok!
Tartásdíjat fizetek amióta külön élek gyermekem anyjától, de a bírósági itéletkor visszamenőleg "rámvertek" 29 hónap különbözetet a korábban fizetett és jelenleg megállapított tartásdíj közötti különbséget.
Szóval ez a 6 hónap hogy is van?
Amikor közben a közösen felvett hitel összegét is én fizetem????

Svejk

derill # 2005.08.11. 10:11

Eleve rosszul állsz hozzá. Nem tudom miért nem hivott fel, de nem kellene rögtön a legrosszabbra gondolni. Adj neki még lehetőséget. Küldj neki sms-t. Hosszu idő telt el, az emberek néha hibáznak. Mindig sokkal könnyebb valamit elrontani, mint helyrehozni és az idősebbekben több a büszkeség. Nem tudhatod, hogy mi játszódott le a szüleid közt akkor, amikor kicsi voltál. Nem ártana utánajárni és tisztán látni, és az alapján itélni.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu