GyermeKtartás

_Wasp_ # 2008.05.13. 14:47

A tartási kötelezettség a házassági vagyonközösség megszűnésétől áll fenn. Ez nem azonos a kapcsolat megromlásának kezdő időpontjával. Főleg hogy ilyenkor gyakran közös háztartásban élnek a válótársak, és a gyermek egyiküknél sincs elhelyezve. Ki fizessen hát kinek?

A bíróság majd dönteni fog a tartás kezdő időpontjáról, az esetleges elmaradás kifizettetéséről.

(monalisa gondolj bele: ha elhúzol egy válást több évig, akkor nem járna tartásdíj erre az időszakra?)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2008.05.13. 14:39

Bocs, elírtam, szóval nem "köztünk" hanem őköztük.

monalisa1 # 2008.05.13. 14:13

A válás kimondásának napjától, mert onnantól a házassági vagyonközösség köztünk megszünt - és sok esetben kezdődnek az egyéb problémák...

Hancikutya # 2008.05.13. 11:27

Sziasztok,

Szeretnem megkerdezni, hogy mikortol jar a gyerektartas? A valas kimondasanak napjatol, vagy a hazassag megromlasatol?

Koszi!

ObudaFan # 2008.05.09. 16:26

Feljelenteni levélben is lehet, de biztosra vehető egy tanúkénti kihallgatás.

A vh. kérelem mehet levélben is.

monalisa1 # 2008.05.08. 19:39

"Csupán" végrehajtás és/vagy letiltás iránti kérelemmel a bíróságon személyesen lehet eljárni: egy ürlapot kell kitölteni. (Az itélet fénymásolatát oda is vidd magaddal.)

monalisa1 # 2008.05.08. 19:35

Javasolt személyesen megtenni., előszőr pár szóban elmondod miről is van szó, időpontot kapsz és akkor majd részletesen egy ügyintézőnek aki jegyzőkönyvet vesz fel., gondosan elolvasod és csak azt követően írd alá. (Ha magától esetleg nem adna kérj másolatot.)

Persze levélben is "elmehet" a feljelentés, ajánlott-tértivevényesként feladva., a dolgok rövid- lényegretörő előadása. Csatold hozzá a bírósági itélet fénymásolatát.

fiatal # 2008.05.08. 19:08

a feljelentést személyesen kell minden esetben tenni? vagy esetleg levélben is lehet?

ObudaFan # 2008.05.08. 18:40

fiatal!

Tartásdíj elmulasztása miatt a rendőrségen feljelentést tehetsz, és az elsőfokon eljárt bíróságon végrehajtási eljárást indíthatsz.

timcsi0 # 2008.05.08. 17:19

Hát igen a 400ezertől messze van a 80ezer,bár nem gondolom,hogy szüksége van egy gyermeknek havi 80ezer forintra.(nekem is van gyermekem)

De akkor már lényegtelen ha 6 hónapig lehetett volna visszaigényelni.Sajnos ennek nem 5 év az elévülési ideje!?

kalamalyka # 2008.05.08. 17:10

AZ A 80 000 fT NEM HISZEM, HOGY ILYEN SZEMPONTBÓL JELENTŐS LENNE......... Mármint, hogy a bíróság azt gondolná, hogy egy gyermek igényeit ez az összeg messzemenően meghaladja. Pláne nem, mivel 6 hónapig lehetett volna (mint mondom nem hiszem, hogy ez összegben eredményesen) bíróságra beadni ez ügyben egy indítványt. Kliensemnél 400 000 Ft-ot meghaladott az összeg amit anyuka benyelt, és kézzel-lábbbal körömmel harcolt érte, természetesen nem maradt mellette ki egyetlen havi gyermektartás sem.......... Szóval azt beszámították apukának, merthogy irreálisan magas volt :)

fiatal # 2008.05.08. 16:48

Sziasztok!
tanácsot szeretnék kérni gyermektartásdíj ügyben.
10.000ft-ot ítélt meg a bíróság. olyan kérdésem lenne, hogy mit tudok tenni annak érdekében, hogy ezt meg is kapjam.
átlagban évente 30.000ft-ot kapok, a többi el van felejtve. a volt férjem nem dolgozik, mert vállalkozó, így levonatni nem tudom. eddig a rendőrségen tehettem feljelentést, de most már ők sem foglalkoznak az üggyel. jogolag hová tudok fordulni?
köszönöm

timcsi0 # 2008.05.08. 16:46

Mennyi időn belül lehet visszakövetelni?80ezer forintról van szó.2 éve kapta az anyuka.

Bíróságon lehet visszakövetelni?

monalisa1 # 2008.05.08. 16:10

Azért ez a 13. havi... elég fura egy dolog., a havi jövedelem kiszámításánál a bérbe/fizetésbe beszámít, míg ha valaki nyugdíjas és ekként kapja a 13. havi pénzt, ott nem minősül jövedelemnek - de ettől még lehet kötelezve t.díj fizetésére...

kalamalyka # 2008.05.08. 15:13

a 13. havi fizu csakúgy mint a végkielégítés BÉRJELLEGŰ JÖVEDELEM. Ergo: igen, le fogják belőlle jogosan vonni az x %-ot. Akkor is, ha már másik hónapban van munkabér. esetleg peres eljárás útján visszakövetelhető, amennyiben meghaladja agyermek igényét annak összege. élő példám volt rá..... No de akkor sem adják ám vissza, max beszámítják a következőkbe...

monalisa1 # 2008.05.08. 07:57

Tudomásom szerint a 13. havi bér "nem jövedelem" - legalább is bizonyos esetekben.

A végkielégitést - és egyéb járandóságot - az utolsó munkában töltött nap meg kellett kapnia, vagyis a 20%-os levonást a munkáltatónak eszközölnie kellett volna.

timcsi0 # 2008.05.08. 05:42

Még egy kérdés:a végkielégítésből ha jár,akkor is jár ha rögtön van új munkahely?Tehát nincs gyermektartás kiesés,még csökkenés sem.(az új munkahelyen is van akkora jövedelem,mint az előzőnél)

timcsi0 # 2008.05.08. 05:40

ObudaFan!!!

Ezt nem értem:Az attól függ, mi szerepel a megállapodásban. Ha nem lenne megállapodás, akkor pl. a végkielégítést a százalékosan megállapított mértékbe nem kellene beszámítani.

Nálunk van bírósági végzés,gyermektartás 20%.Ebben az esetben a végkielégítésből jár a 20%?13.havi fizuból jár a 20%????

ObudaFan # 2008.05.07. 18:33

Kérdésem:ho­gyan korlátozhatom a láthatási jogát?

Legfeljebb a szülői felügyeleti jog megszüntetése útján lehetne, a leírtakból viszont nem valószínűsíthető ez a lehetőség.

Katonaként külszolgálati misszióban is szolgált több alkalommal.Most derült ki hogy annak idején elszámolták a missziós bérüket és most visszamenőleg megkapják ezt az összeget is.Kérdésem:jár-e ebből az összegből gyermektartás?

Az attól függ, mi szerepel a megállapodásban. Ha nem lenne megállapodás, akkor pl. a végkielégítést a százalékosan megállapított mértékbe nem kellene beszámítani.

Volt páromnak van már egy 7 éves fia az előző kapcsolatából.Mivel kétfelé fizet gyermektartást szeretném tudni hány százalékot köteles maximum fizetni gyermekenként?

Legfeljebb az összes gyermekre a kereset 50%-át.

És igazából nem vagyok tisztában azzal sem h milyen jövedelmekből jár gyermektartás valamint hogy a munkanélküli segélyből jár-e a gyermektartás?

Ahogy a megálalpodásban szerepel. Ha nem lenne megállapodás, akkor a százalékosan megállapított gyermektartás alapja a rendszeres jövedelem lenne, ideértve az álláskeresési támogatásokat is.

A lakhelyed szerinti városi bírósághoz adhaszt be keresetet t.díj megállapítása dolgában, költségmentes”.

Már nem költségmentes, hanem költségfeljegyzéses.

monalisa1 # 2008.05.07. 13:47

Ha nem akarja látni a kisfiát az az ő lelkiismereti dolga... A láthatás/kapcsolattartás biztosítva van számára - azt semmiképpen ne korlátozd mert abból még neked lehet problémád -, ugyanakkor hatóságilag nem kényszeríthető, hogy rendszersen megjelenjen nálatok. (Vagy akár csak rendszertelenül is...)

Ami a t.díj dolgát illeti, az írásbeli megállapodástok ellenére, jó lenne azt bírósággal szentesíteni, mert ha esetlegesen nem fizet (...) levonatni a keresményéből csakis bírósági végzés ellenében lehet. És ha már bíróságra viszed a dolgot, akkor a mindenkori összeg: egy gyermek esetében 15-25%, de ezen belül is a gyermek mindenkori valós igénye szerint, tehát nem egy esetleges "elrugaszkodott" igény...

A lakhelyed szerinti városi bírósághoz adhaszt be keresetet t.díj megállapítása dolgában, költségmentes. (A bíróság heti "panasznapján" jegyzőkönyvbe mondható a kérelem, megfogalmazásában segítenek.)

Külön javaslom, hogy ezen "öröklés és családjog" rovatban olvassad vissza a t.díjjal kapcsolatos egyik-másik topicot, mert mások esetéből - és az azokba írt válaszokból - sokat lehet tanulni.

timcsi0 # 2008.05.07. 11:37

Marga77:attól függ miben állapodtatok meg.

A férjem a jövedelmének 20%-át fizeti gyermektartásként,és így minden bérjellegü jövedelméből vonják a 20%-ot,a végkielégítésből,13.havi juttatásból...mindenből.

Ha fix összegben állapodtatok meg akkor nem jár csak a fix összeg.(szerintem)

A havi jövedelmének maximum 50%-a terhelhető gyermektartásként.Ez osztódik a gyermekek felé.Egy gyermeknél általában 20-25%ot szoktak a bíróságok megítélni.

Ezt viszont nem értem:korlátozni szeretnéd a láthatását?Már 3 hónapja nem látta.Akkor mit szeretnél korlátozni?:)

marga77 # 2008.05.07. 10:52

Sziasztok!
Gyermektartással kapcsolatban lenne pár kérdésem.
A volt párommal kb.fél éve különmentünk.Csak élettársak voltunk másfél évig amely kapcsolatból született egy most 10 hónapos kisfiunk.Bíróságon nem voltunk csak egy megállapodási szerződést kötöttünk 2 tanú aláírásával a gyermektartás összegével és a láthatással kapcsolatban.
A fiam apja már 3 hónapja nem is látta a gyerekét és nem is telefonál érdeklődik felőle.A szerződésben megállapodott gyermektartási díjat viszont rendszeresen fizeti.Kérdésem:hogyan korlátozhatom a láthatási jogát? Hiszen nincs is semmilyen kapcsolat ő és a fiam között.
Szerződéses katonaként idén júliusban jár le a szerződése és nem hosszabbít hanem le akar szerelni.Kérdésem:jár-e gyermektartás a leszerelési segélyből vagy más néven végkielégítésből?
Katonaként külszolgálati misszióban is szolgált több alkalommal.Most derült ki hogy annak idején elszámolták a missziós bérüket és most visszamenőleg megkapják ezt az összeget is.Kérdésem:jár-e ebből az összegből gyermektartás?
Volt páromnak van már egy 7 éves fia az előző kapcsolatából.Mivel kétfelé fizet gyermektartást szeretném tudni hány százalékot köteles maximum fizetni gyermekenként?
És igazából nem vagyok tisztában azzal sem h milyen jövedelmekből jár gyermektartás valamint hogy a munkanélküli segélyből jár-e a gyermektartás?
Azt hiszem egyenlőre ennyi!Előre is köszönöm a válaszokat!

derill # 2005.10.24. 18:43

meszi99: ebben egyetértünk. azonban ha a pasi nem akar gyereket, igenis tegyen ő is érte, hogy ne legyen. Ne csak várja a sült galambot, de ha mégis, akkor ne csodálkozzon, hogy nem az lesz, amit ő akart volna.

De ki mondta, hogy a nő nem akart teherbe esni? Itt csak arról volt szó, hogy a pasi nem akart volna gyereket, de az a "szemét nő" kicseszett vele, és lett gyerek.

Egyébként a tablettával azért nem ilyen egyszerü a dolog. Ez megint azt mutatja, hogy a pasik elvárják, hogy a nő védekezzen, de nem nézik milyen áron. A tabletták ugyanis igen komoly szövődményeket, betegségeket okozhatnak, és okoznak is, ezért sok nő egyáltalán nem hajlandó azokat bevenni, és teljes mértékben egyetértek velük. A pasiknak is találtak már fel tablettát, ők sem szedik. Tehát marad a gumi, ami nem ártalmas, csak kényelmetlen.

totilaci: bocsánat, lehet, hogy neked ez volt az első, de a tipus azért adott. Javaslom, hogy legközelebb gondold át, és huzz óvszert.

Nem tudom már, hogy hol irtam róla, de nézd vissza a topiccimeket. Gyermekről lemondás vagy valami ilyesmi volt a cime. Ott hosszasan tárgyaltuk, olvasd végig.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

totilaci # 2005.10.24. 15:41

Huuhaa nem semmi kis véleményáradatot inditottam el :) örülök h valaki engem is megért! Bár derill részéről kicsit erősnek tartottam azt a beszolást h "az ilyen totilaci tipusu fiuk kefélnek össze vissza" :) Nekem ez volt az első barátnőm és az első szexuális élményem is. Ugyh erről ennyit. Szerencsétlen voltam pont egy ilyen elmebeteg családot fogtam ki. Az anyja diliházba is volt már a lány már x edik öngyilkossági kisérletén van túl. Ugyh csodálkozok h még nem vették el tőlük a kisgyereket. De az remélem igaz h max 6 hónapra visszamenőleg kérhetik csak a tartásdijat. Ezt a lemondásos dolgot nem értem. Linkelj már ide egy cimet ahol erről irsz!!

kissember # 2005.10.24. 15:07

Meszi és akkor hogyan izgulnak majd közösen hogy megjön e vagy nem jön meg?:)