gyerek/lakás/tulajdoni arányok

spin # 2005.02.22. 13:12

Kedves deril, vagy esetleg bárki, aki tudna segíteni: a feleségemmel 50-50%-ban tulajdonolunk egy lakást. Válás előtt állunk. Van két gyerek. A feleségem ragaszkodik hozzá, hogy nekem megszűnjön a tulajdonom a lakásban, én ezt elfogadom, de nem forszírozom. Kérdés: a bíróság figyelembe veszi-e - és ha igen általában milyen mértékben -, hogy a két gyerek ott marad a lakásban, ha vagyonmegosztásra kerül sor? előre is köszönöm a választ.

ildikó31 # 2005.02.22. 13:35

Kedves spin!

Hogy gondolja a kedves felesége, hogy megszünjön az ön tulajdoni részesedése a lakásban?
Hajlandó megváltani a feleség az ön részét, vagy esetleg úgy gondolja, hogy ön neki fogja ajándékozni?
A bíróság nem szüntet meg tulajdoni részt azért, mert a gyerekek a lakásban maradnak. Kizárólagos lakáshasználatot engedhet egyik vagy másik félnek, de tulajdonjogtól nem fosztja meg a másik felet!

ildiko31

spin # 2005.02.22. 14:23

Kedves Ildikó!
először is nagyon köszönöm a választ. Nekem is gyanús volt a kérdés, azért kértem segítséget. Tudom, hogy jog szerint engem illetne a lakás 50%-a, nem lakom ott, béreltem egy másik lakást, nem szeretném se eladni a lakást, se arra kényszeríteni őket, hogy elköltözzenek. Amúgy is megvisel éppen eléggé mindenkit a helyzet. Ezen túl szeretném méltányolni azt is, hogy a feleségem szülei jelentősebben támogattak minket a lakásvásárlásban, mint az én szüleim és azt is elismerem, hogy a feleségem a csaknem tíz éves házasságunk során végig jóval többet keresett, mint én, ergo többel is járult hozzá a megtakarításainkhoz. Tudom, hogy jog szerint ez mindegy és jogom lenne az 50%-ra, de valamilyen szempontból figyelembe kívánom venni, hiszen van két közös gyerekünk, és nekünk évek múlva is együtt kell működnünk az ő nevelésükben, nem tehetjük meg azt, hogy a vagyonközösség megszüntetése során esetlegesen szerzett sebeket nyalogatjuk még éveken keresztül. A problémám az, hogy egész egyszerűen nem találok olyan mindenki számára elfogadható kritériumot, amely megteremtené a "méltányos" arányokat a lakástulajdon elosztásánál. A feleségem hajlandó lenne megváltani az én részemet, de tudom, hogy úgyse tudja kifizetni, a tartásdíjjal való részletenkénti megváltás meg még hosszú évekig eltart, s addig sok minden történhet. Ha esetleg tudna valaki ajánlani erre a helyzetre egy jó megoldást vagy konstrukciót, nagyon hálás lennék. Köszönöm szépen.

ildikó31 # 2005.02.23. 06:45

kedves spin!

Ez tényleg egy nagyon szorult helyzet! Méltányolandó, hogy ön elismeri hogy a felesége és az ő szülei többet segítették anyagilag önöket.
Nem sok lehetséges megoldás van!

1. vagy otthagyod nekik a lakást teljes egészében, lemondasz a tulajdoni részedről (ezt nem javasolnám, bármennyire is szeretnéd a családot még egybe tartani)
  2. Kéred a neked járó részt ( ezt mint említetted, a feleséged nem tudja kifizetni)
  3. tartásdíjba beszámítjátok ( ezt azért nem javasolnám, mert ezt jogszerűen megtenni nem lehet, csak úgy hogy ketten megegyeztek, de ez azért nem jó, mert ezzel a feleséged tud zsarolni! nem javaslom)
  4. eladjátok a ladást, elosztjátok a pénzt, és mindeketten másik lakást vásárltok! Én a jelenlegi helyzetben ezt látom a körülmáényekhez képest legjobb megoldásnak.

ildiko31

spin # 2005.02.23. 07:10

kedves Ildikó!

Nagyon köszönöm a válaszát, ez tényleg elég gázos helyzet, ha nincs más megoldás. Újabb fájdalmakhoz vezet majd. A gyerekeket amúgy is eléggé megviseli ez az egész - bár nem mutatják, de ez a rosszabb szvsz -, nem szívesen választanám a lakás eladását. Egy kérdés: a feleségem mivel tud zsarolni, ha a tartásdíj-beszámítós variációt választjuk? Az nem lehet megoldás pl. hogy jelzálogot vesz fel a lakásra, kifizet engem és a tartásdíjból törleszt?
Nagyon köszönöm mégegyszer a segítségét.

ildikó31 # 2005.02.23. 07:22

Azért nem jó megoldás, mert a ez csak kettőjük megállapodása lehet. Ezt a megállapodást jogszerűen nem lehet okiratba foglalni, mivel ön köteles a gyerektartás fizetésére. Megállapodnak, hogy a feleséggel, hogy ön nem fizet

ildiko31

spin # 2005.02.23. 07:31

És a jelzálogos variáció? Akkor megkapja a tartásdíjat, amit befizet egy jelzáloghitel törlesztőrészleteire.

derill # 2005.02.23. 10:04

Olyan megoldás van, hogy kiszámitjátok, milyen értékü a rád eső rész, megállapitjátok, hogy mennyi tartásdijat kellene fizetned, és ez esetben hány évre lenne kifizetve a tartásdij, ha lemondanál a részedről. Ha ezt az egyezséget a biróság jóváhagyja (lemondasz a tulajdonodról azzal, hogy beszámitsák a tartásdijba az ellenértékét), akkor elvileg addig pl. 10 évig nem kell tartásdijat fizetned, de utána igen. Nem egy ilyen ügyet láttam már.

Amit Ildikó ir, az is igaz, tehát a feleség mondjuk 5 év mulva hivatkozhat arra, hogy jelentősen megváltoztak a körülmények, és a tartásdij összegét emelteti, tehát az összeg már nem 10 évre, csak mondjuk 6-ra elegendő. Tehát emiatt problémás. Ha ugyis ott akarod hagyni a lakást, az is megoldás, hogy a gyerekek nevére irattatod a részedet a holtig tartó haszonélvezeti jogoddal - persze erre külön illetéket kell fizetned. De sajjnos ez kijátszható, láttam már rá példát (pl. a feleség eladja később a lakást mert vesz magának egy másikat, és a gyerekekre eső vételárat gyámhatósági fenntartásos betétkönyvben helyezi el, aztán szép lassacskán felveszi mindenféle indokkal. Viszont ettől valamilyen mértékben véd a haszonélvezeti jogod, azzal terhelve ugyanis igen nehéz eladni. De ez nagyjából megoldás arra amit kérdeztél.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

spin # 2005.02.23. 12:48

nagyon köszönöm mindenkinek a tanácsokat. Megpróbálok okos lenni, ha már szép nem lehetek.

ildikó31 # 2005.02.24. 07:11

Kedves spin!

Bocs, hogy tegnap nem fejeztem be, de sürgősen el kellett mennem!

Azt szerettem volna írni, amit derill később neked leírt.
Tehát megegyeztek, de később a feleséged ezt az egyezséget kijátszhatja!
Vigyázz ezzel az egyezséggel!

ildiko31

spin # 2005.02.24. 07:16

Köszönöm szépen még egyszer.

Tess # 2005.03.05. 16:23

Kedves jogi segítő!

Két éve váltunk el, a vagyonról peren kívül megállapodtunk.
A válási határozat értelmében a volt férjemnek bizonyos határidőn belül ki kellett költöznie a lakásból, melyet meg is tett.
A lakást Otp. hitel felvételével tudtuk meg vásárolni (melyet a válásunk óta egyedül törlesztek), a kölcsönt még közösen vettük fel és ezt még nem rendeztük, mert féltünk,hogy az Otp., visszavonja a kölcsönt. A lakás tulajdonjoga 50-50 %.
A volt férjem most azzal fenyeget, hogy eladja a lakást, mert szerinte ez az én beleegyezésem nélkül is lehetséges.
A gyermekemmel azóta is a lakásban lakunk, nem áll szándékomban eladni.

Köszönöm a segítséget.

Szeretném megkérdezni, hogy lehetséges e az, hogy a beleegyezésem nélkül eltudja adni a lakást.

derill # 2005.03.05. 16:33

Ez attól függ. Nézd meg, hogy ki van bejegyezve tulajdonosként. Ha egyedül ő, akkor el tudja adni, tehát azonnal pert kell inditani egyrészt a tulajdonmegosztás miatt, másrészt azért, hogy téged is bejegyezzenek a nyilvántartásba, az ingatlanra pedig perfeljegyzési jogot kell kérni. Ez esetben nem tudja eladni. Amennyiben viszont mindketten be vagytok jegyezve, akkor a saját részét tudja eladni, azonban neked arra a részre elővásárlási jogod van, tehát ugyanazon feltételekkel, amelyekkel eladná másnak, Te veheted meg elsőnek. Természetesen ő a saját részét az esetben is eladhatja, ha ebbe Te nem egyezel bele, csak nehéz lakott lakás fél tulajdonára vevőt találni, de elviekben nem kizárt.

Ezen felül is kérheted a biróságtól, hogy a lakást adják a Te tulajdonodba azzal, hogy Te kifizeted a férjedre eső részt. A másik lehetőség, ha nem tudod őt kifizetni, akkor esetleg elárverezik a lakást, de ez egyikőtöknek sem jó. Javaslom Neked is megvételre Dr. Grád András: Félrelépők kézikönyve cimü könyvét, amelyben ezeket nagyon részletesen tárgyalja.

Az semmiképp sem várható - amit a leveledből kivettem, hogy ezt szeretnéd - hogy Te a lakásban maradj, és őt ne kelljen kifizetned. Az elképzelhető viszont, hogy amióta külön vagytok, azt az összeget, amit azóta forditottál a lakásra az ő részéből levonják. Ehhez jó ügyvéd is kell.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Tess # 2005.03.05. 16:54

Kedves derill!

Köszönöm a gyors válaszadást, és akkor kérdeznék még. A lakás a tulajdoni lapon is 1/2-1/2-ed hányaddal van bejegyezve kettőnk nevére.
A lakáson van még elég sok hitel, amit, mint lentebb írtam a válás óta én törlesztek egyedül, bár a hitel továbbra is a kettőnk nevén van. Ilyenkor ha megpróbálná eladni az ő részét, mi van a hitellel?
Azt, hogy én fizetem a hitelt, csak azzal tudom bizonyítani, hogy az én folyószámlámról vonják le, ez elégséges?
A váláskor megállapítottak egy minimális gyerektartást, mert vállalkozó és minibálbérrel van bejelentve. Ez egy dolog..de ezt a válás óta nem fizeti. Én bizonyítani ezt nem tudom papíron, bár ő sem azt, hogy fizeti. Mi van ilyenkor?

Előre is köszönöm.

derill # 2005.03.05. 17:14

A hitellel csökkenthető a bíróságon az ő részének értéke, tehát a bíróság meg fogja állapítani, hogy mennyi jár neked, ha közben ő a részét már eladta és azt meg kell fizetnie. Aztán vagy meg tuda fizetni mert lesz miből, vagy nem. Ennek megelőzésére inditanám meg azonnal a vagyonmegosztási pert és kérném a perfelegyzést.

Elégséges.

Neki kell bizonyitani, hogy fizette, viszont Te elvileg csak 6 hónapra visszamenőleg kérheted a megfizetését, ha nem inditottál végrehajtási eljárást eddig. Tehát szólitsd fel, hogy fizessen (tértivevényes levélben). Nem ártana egyébként ügyvédhez fordulnod.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kotnyeleske # 2005.03.16. 14:14

Szia derill!

Kérdésem a következő: ha elválok a férjemtől, mert ez a szándékom sok évi vívódás után, akkor mire számítsak a gyerekelhelyezésnél?

11 és 13 éves lányaim vannak, az ő véleményüket hány éves kortól veszi figyelembe a bíróság, hogy kivel szeretnének maradni, ha nem tudnánk megegyezni esetleg? Elvileg úgy néz ki, meg tudjuk beszélni, de ha berágna valamiért, mert néha azzal fenyegetőzik, elveszi tőlem mindkettőt, mert ő már 4-re otthon van, én meg csak este 7-re érek haza a munkából, meg egyetemre járok mellette és szerinte nem élek eleget a konyhának, a háztartásnak, szóval ha ilyen aljas indokkal magána követelné mindkét gyereket, vajon mennyire veszi figyelembe a bíróság a gyerekek akaratát?

Kotnyeleske # 2005.03.16. 14:34

Még valami: Te praktizáló válóperes ügyvéd vagy? Ha igen, hol vagy elérhető személyes megbeszélésre?

derill # 2005.03.16. 20:47

A gyerekek elvileg már abban a korban vannak, hogy meghallgatja a bíróság őket. Figyelembe is veszi azt amit elmondanak. Mivel a biróságok anyacentrikusak, jó esélyed van az elhelyezésre. Persze elég kevés az amit leirtál, igy nehéz dönteni.

Nem vagyok ügyvéd, de gyámhatóságon dolgozom 17 éve.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

dr.joci # 2005.03.16. 21:45

Tisztelt Derill!

Bocsánat nem a témához írok,de itt olvasom,hogy 17 éve gyámhatóságnál dolgozol.
A kérdésem annyi lenne,hogy ahol Te dolgozol pályakezdőket alkalmaznak-e?
Sok helyre küldtem önéletrajzot,legtöbb helyről válaszra sem méltattak,néhány helyen megköszönték,hogy jelentkeztem,viszont a napokban a megyém gyámhivatalától meglepő levelet kaptam.
Szinte kioktatnak,hogy miért jelentkeztem,hiszen ezen a területen a gyakorlati tapasztalatnak nélkülözhetetlen szerepe van,szóval magyarán mit akarok pályakezdőként.
(még az önéletrajzomat is visszaküldték)
üdv:
dr.joci

Mátyás Király # 2005.03.17. 12:57

Egyedül élek. Örököltem néhai szüleimtől egy családi házat.
Még életemben végrendelkezhetek-e arról, hogy a gyerekeim milyen arányban részesülhetnek a a halálom utáni vagyonomról.
Kizárhatom-e valamelyik gyerekemet az öröklésből és milyen indokkal?
Megtehetek-e mást örökösömnek?
Megbízhatok-e valakit az örökös haszonélvezettel?
Segítség nem tudom a választ.
Üdv. M.K.

spin # 2005.03.17. 12:59

kedves derill vagy ildikó,

sajna megint kérdeznem kell úgy látszik. elindult a peren kívüli vagyonmegosztással kapcsolatban az osztozkodás. a feleségem legújabb "fegyvere", hogy azzal fenyegetőzik, hogy a válóper után "kétheti" apuka lesz belőlem. jelenleg egy héten kétszer alszanak nálam a gyerekek. kérdés: hány éves kortól hallgatja meg a gyerekeket a bíróság? számít-e ez a mostani heti két alkalom? amúgy szeretnek nálam lenni, jó viszony van köztünk.

derill # 2005.03.18. 13:08

dr.joci: a képesitési előirások szerint elvileg 3 év szakmai gyakorlattal lehet gyámhivatalba kerülni. Ezt a fővárosban szinte sehol sem tartják be, mert örültek, ha megfelelő végzettésgü személyt kaptak. De ez régen volt, ma már tuljelentkezés van, és a közigazgatásba is elég nehéz bekerülni, tehát elképzelhető, hogy betartják. Próbálkozz a XVIII. a VIII, a XIII. kerületben, esetleg a II. kerületben, hátha ott van hely. Javaslom, hogy személyesen keresd a jegyzőt vagy a gyámhivatal vezetőjét, ugyanis a személyes meghallgatás sokat jelenthet.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2005.03.18. 13:19

Mátyás Király: természetesen végrendelkezhetsz. A kötelesrész viszont mindnképpen megilleti a leszármazóidat, akkor is, ha kizárod az örökségből. Ezt nem kell iindokolnod. A kötelesrész a fele annak, amit törvényes örökösként örökölne. Rendelkezhetsz ugy, hogy valakire a teljes hagyatékod haszonélvezetét hagyod, viszont a köteles rész tisztán jár, haszonélvezettől mentesen.

Természetesen számit. A válópernél hivatkozz a gyermekek állandóság iránti igényére, és arra, hogy ez már igy megszokott állapot volt, a feleséged kizárólag bosszuból kivánja ezt csökkenteni.
Ezen felül kérd, hogy a biróság nálad helyezze el őket. Ha az anyának ilyen kicsinyes bosszui vannak, és a pszichológiai vizsgálat ezt kimutatja, meg is nyerheted a pert. A biróság egyébként saját belátása szerint dönthet, elvileg az itélőképessége birtokában lévő gyermeket meghallgathatja, de biróságfüggő, hogy hány éves kortól tartják itélőképessége birtokában lévőnek. Láttam már olyat, hogy 13 éves gyereket nem tartottak annak, és olyat is, hogy 10 évest annak tartottak. Ez nyilván a gyerek értelmi képességeitől is függ.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

dr.joci # 2005.03.18. 15:14

Tisztelt Derill!

Köszönöm a válaszod!
Probálkozom,már nagyon szeretnék dolgozni...

ildikó31 # 2005.03.19. 12:02

Kedves spin!

derill már válaszolt! Csak csatlakozni tudok hozzá!

ildiko31