gyerek/lakás/tulajdoni arányok


Micimaci # 2005.04.07. 13:01

Kedves Derill
Köszönöm szépen a segítségedet. Még egy helyesbítést le kell írnom. Az udvarló fiúkát nemzetiséginek írtam le. Az illető roma származású fiatalember. Elnézést az érintettektől.

derill # 2005.04.07. 12:26

Felveheted, de csak a hatóságok előtt és kizárólag bizonyitékként használhatod fel.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Micimaci # 2005.04.07. 11:35

Tisztelt Derill !
Nagyon köszönöm a gyors válaszodat. Az előző levelem háromnegyed részét lehúztam, hogy másnak ne legyen annyira elkeserítő.
A lányom idáig nagyon szeretett és velem akart maradni. Megegyeztünk a feleségemmel, hogy leköltözik a szüleihez velük és a két gyermeket ne szakítsuk szét. Már rémálom a korábbi otthonom, kevesebbet vagyok otthon, így a lányom, mivel a feleségem szinte mindent megenged neki, lassan hozzá pártol. A mostani barátja éjszakáig maradhat a másnapi iskola ellenére, nem követeli meg a tanulást stb. Bizonyítékom a nyári szerelemről van. Szerintem ő is elmondaná és a régi telefonjában megtartottam két SMS-t ami kísértetiesen hasonlít /bevallom titkon elolvasott/ feleségem telefonjában levőkre.
A kisfiú 9 éves, még csak csodálkozik mindenen, de hát anyukás mert ő otthon van vele én pedig naponta eljárok dolgozni.
A feleségem természetesen vezette a háztartást. Ezért tartottam jogosnak, hogy a ház részleteit
ami az összes értéknek /8MFt/ a felét teszi ki, közösen fizettük, így járna neki a felének a fele tehát a negyede. De ő többet szeretne.
Ha megint előhozakodik a hamis tanúival meg egyebekkel felvehetem valamire? És használhatom?
Persze a rá eső rezsi részt is a gyerekekéből fizeti. Én meg mikor látom hogy kínlódás van otthon hozok egy fuvart valamelyik boltból.

derill # 2005.04.07. 10:30

Hm. És a feleséged otthon semmit nem csinált? Ha ugyanis e közben ő látta el a háztartást, akkor az megfelel annak, mintha ő is dolgozott volna, és felvettetek volna egy házvezetőnőt.

A gyerekek tartásához neki is hozzá kell járulnia.

A gyermekrészről ugyan hallottam már (itt a fórumon), de látni soha nem láttam jogszabályban, emiatt egyet sem értek vele. Ugyanis nem vagy köteles a vagyonodat a gyermekeidre iratni életedben, majd ha meghalsz, akkor öröklik minimum a köteles részt. Viszont egyenlőre még élsz.)

Azok után pedig egyenesen meggondolandó a dolog, hogy az ő barátja a Te lányoddal is járt. Jó lenne, ha ezt tudnád bizonyitani, mondjuk ugy, hogy a lányodat is meghallgatnák a biróságon. Ezt a kora szerint kérheted és azt is, hogy előtte pszichológus is hallgassa meg ebben a kérdésben.

A gyermekeknek mi a véleménye arról, hogy hozzád kerüljenek? A lányodat ugyanis erről már mindenképpen megkérdezik.

Ha ugy gondolod, természetesen kérheted a gyermekek nálad történő elhelyezését ezen indokokkal, miszerint a feleséged nem dolgozik, nincs jövedelme, a gyermekek tartásához nem járul hozzá, nincs otthon ennivaló, a lányod az élettársával járt ezért félő, hogy hármasban is csinálják stb. Ezek azért elég nyomós érvek.

A lakás esetében, amennyiben mindent tudsz bizonyitani, szerintem nincs esélye, hogy többet kapjon, mint a törlesztés rá eső részének aránya. (Tehát ha akkor a lakás mondjuk 10 milliót ért, és egymilliót költöttetek rá közösen, akkor 5 százalék jár neki a mostani értékből).


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Micimaci # 2005.04.07. 09:46

Tisztelt Segítők !

14 éve vagyunk házasok feleségemmel, a ház az én nevemen van. Házasságkötésem előtt vettem OTP részletre. A fele összeget befizettem. Utána összeköltöztünk és házasságkötésig élettársi viszonyban voltunk. A maradék fél törlesztést az összeköltözés után „közösen” kifizettük annak ellenére hogy 15 éve csak én dolgozom.
Mivel eddig barátian zajlott a válás, az első válóperes tárgyaláson elmondtam, hogy a ház ¼ részét feleségemnek adom minden per nélkül. Úgy, hogy a tényleg reális árat neki kifizetem /2MFt/ és ezután ő elköltözik szüleihez. Az összegről is szó volt amit adnák neki. Ebbe akkor ő is beleegyezett. Addig a rezsit közösen álljuk.
Egy kisiskolás és egy középiskolás gyermekünk van. Abban egyeztünk meg, hogy a válás után elköltözik, beteges szüleinél lakik a gyerekkel akiket majd így jobban tud segíteni.
Most a feleségem több új ötlettel állt elő: a ház részemet írjam a gyerekekre- ha szeretem őket, majd hogy a ház 75%-át valamilyen gyermek részként emlegetett furfanggal elveszi.
Az udvarlója 8 hónapja egy ingázó nemzetiségi fiú aki cca. 10 évvel fiatalabb nála, rendszeres kocsmai adóságai vannak, szerencsegépezik stb. Említette, hogy esetleg vele majd beköltözik úgy, hogy majd ő fizeti ki az én (szerinte) ¼ részemet. Praktikákat hozott föl, hogyan tudná ennyire lecsökkenteni az én részemet is.
Megváltozott. Már nem szeretném rá /rájuk?/ bízni még a gyermekeket sem. Nyáron a mostani 27 éves barátja titokban egy ideig járt az akkor 14 éves lányommal. Feleségem szinte könyörgött hagyjam az egészet majd ő beszél a fiúval…
Azt szeretném kérdezni, a gyerek nevelésére mekkora esélyem van?
Jól tudom, hogy a ház tulajdona 3/4 – 1/4 arányú? A ¾ részemből valóban el tud venni egyszerűen? Ha megint emlegeti a fekete módszereit titokban rögzíthetem e és felhasználhatom-e valahol az érdekemben? Mivel nem dolgozik, gyakorlatilag a gyerektartásból tartja fönn magát amit a kezébe adok, sőt a barátjának is pakol mikor nem látom. Engem szinte elüldöz otthonról és mikor néha otthon vagyok megszól, hogy csak a gyerekeknek van kaja. Nem kellene-e neki is hozzájárulni a gyerekek tartásához?

derill # 2005.03.28. 19:37

Ki tudod. A megoldást Te irtad le. Lakottan - a holtig tartó haszonélvezeti jogod fenntartásával - eladod az ingatlant annak, akire hagyni szeretnéd. Csak nehogy azzal is pórul járj, és amint meg van az ingatlan, már ne is legyél annyira fontos számára se. Ezen azért gondolkozz el. Esetleg másik megoldás, hogy öröklési szerződést kötsz vele, vagy tartásit, vagy életjáradékit. Ez esetben szintén nem örököl, és ezeknél is fenntarthatod a holtig tartó haszonélvezeti jogodat. Az már rád van bizva, hogy az öröklési szerződés ellenértékét elkéred-e vagy sem, de ha mégis megromlik a kapcsolatod az illetővel, akkor hivatalosan is elvárhatod.

Ezen szerződéseknek egyetlen hibája, hogy szinlelt szerződések, de természetesen ezt igen nehéz lenne bizonyitani egy kivülállónak.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Mátyás Király # 2005.03.28. 12:36

Kedves derill !
Nagyon köszönöm, a jótanácsaidat és meg is fogadom azokat. Azonban a gyerekeim már kirepültek. Velem nem nagyon foglalkoznak.
Annak ellenére, hogy infarktusom volt, alig érdekelte Õket, hogy mi van velem. A két gyerekem közzül a fiam, /aki több mint 30 éves már és családja van/ aki viszont CSAK akkor keres meg, ha valamire szüksége van. CSAK a valami érdekli, ha kap valamit. Máskor nem tudom magamhoz csalogatni sem. Ha pénzt tudok neki adni, akkor jön, ha veszek neki, vagy az unokámnak valamit, akkor jön. Köszi és megy.
Vagy pénzt kér. DE! Soha semmikor máskor nem érdekli az apja.
Nos ilyesmire gondoltam, hogy teljesen kizárom Õket és ráíratom a házamat arra, akire akarom. Vagy eladom és elköltöm a pézt és akkor nem örököl semmit. De végrendelkezek és abban ezeket mind leírom, hogy miért nem maradt nekik semmi.
A kérdésem ezirányba tettem fel.
Csak nem akartam ennyire részletesen leírni. Azonban belátom, hogy ha nem tudod miről van szó, persze, hogy csak általánosságban tudsz válazolni. Nos? Mostmár tudod. Szerinted ki tudom zárni őket az öröklésből?Vagy mit tudok tenni?
Üdvözlettel M.K.

spin # 2005.03.21. 10:28

nagyon köszönöm a segítséget.

ildikó31 # 2005.03.19. 12:02

Kedves spin!

derill már válaszolt! Csak csatlakozni tudok hozzá!


ildiko31

dr.joci # 2005.03.18. 15:14

Tisztelt Derill!

Köszönöm a válaszod!
Probálkozom,már nagyon szeretnék dolgozni...

derill # 2005.03.18. 13:19

Mátyás Király: természetesen végrendelkezhetsz. A kötelesrész viszont mindnképpen megilleti a leszármazóidat, akkor is, ha kizárod az örökségből. Ezt nem kell iindokolnod. A kötelesrész a fele annak, amit törvényes örökösként örökölne. Rendelkezhetsz ugy, hogy valakire a teljes hagyatékod haszonélvezetét hagyod, viszont a köteles rész tisztán jár, haszonélvezettől mentesen.

Természetesen számit. A válópernél hivatkozz a gyermekek állandóság iránti igényére, és arra, hogy ez már igy megszokott állapot volt, a feleséged kizárólag bosszuból kivánja ezt csökkenteni.
Ezen felül kérd, hogy a biróság nálad helyezze el őket. Ha az anyának ilyen kicsinyes bosszui vannak, és a pszichológiai vizsgálat ezt kimutatja, meg is nyerheted a pert. A biróság egyébként saját belátása szerint dönthet, elvileg az itélőképessége birtokában lévő gyermeket meghallgathatja, de biróságfüggő, hogy hány éves kortól tartják itélőképessége birtokában lévőnek. Láttam már olyat, hogy 13 éves gyereket nem tartottak annak, és olyat is, hogy 10 évest annak tartottak. Ez nyilván a gyerek értelmi képességeitől is függ.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2005.03.18. 13:08

dr.joci: a képesitési előirások szerint elvileg 3 év szakmai gyakorlattal lehet gyámhivatalba kerülni. Ezt a fővárosban szinte sehol sem tartják be, mert örültek, ha megfelelő végzettésgü személyt kaptak. De ez régen volt, ma már tuljelentkezés van, és a közigazgatásba is elég nehéz bekerülni, tehát elképzelhető, hogy betartják. Próbálkozz a XVIII. a VIII, a XIII. kerületben, esetleg a II. kerületben, hátha ott van hely. Javaslom, hogy személyesen keresd a jegyzőt vagy a gyámhivatal vezetőjét, ugyanis a személyes meghallgatás sokat jelenthet.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

spin # 2005.03.17. 12:59

kedves derill vagy ildikó,

sajna megint kérdeznem kell úgy látszik. elindult a peren kívüli vagyonmegosztással kapcsolatban az osztozkodás. a feleségem legújabb "fegyvere", hogy azzal fenyegetőzik, hogy a válóper után "kétheti" apuka lesz belőlem. jelenleg egy héten kétszer alszanak nálam a gyerekek. kérdés: hány éves kortól hallgatja meg a gyerekeket a bíróság? számít-e ez a mostani heti két alkalom? amúgy szeretnek nálam lenni, jó viszony van köztünk.

Mátyás Király # 2005.03.17. 12:57

Egyedül élek. Örököltem néhai szüleimtől egy családi házat.
Még életemben végrendelkezhetek-e arról, hogy a gyerekeim milyen arányban részesülhetnek a a halálom utáni vagyonomról.
Kizárhatom-e valamelyik gyerekemet az öröklésből és milyen indokkal?
Megtehetek-e mást örökösömnek?
Megbízhatok-e valakit az örökös haszonélvezettel?
Segítség nem tudom a választ.
Üdv. M.K.

dr.joci # 2005.03.16. 21:45

Tisztelt Derill!

Bocsánat nem a témához írok,de itt olvasom,hogy 17 éve gyámhatóságnál dolgozol.
A kérdésem annyi lenne,hogy ahol Te dolgozol pályakezdőket alkalmaznak-e?
Sok helyre küldtem önéletrajzot,legtöbb helyről válaszra sem méltattak,néhány helyen megköszönték,hogy jelentkeztem,viszont a napokban a megyém gyámhivatalától meglepő levelet kaptam.
Szinte kioktatnak,hogy miért jelentkeztem,hiszen ezen a területen a gyakorlati tapasztalatnak nélkülözhetetlen szerepe van,szóval magyarán mit akarok pályakezdőként.
(még az önéletrajzomat is visszaküldték)
üdv:
dr.joci

derill # 2005.03.16. 20:47

A gyerekek elvileg már abban a korban vannak, hogy meghallgatja a bíróság őket. Figyelembe is veszi azt amit elmondanak. Mivel a biróságok anyacentrikusak, jó esélyed van az elhelyezésre. Persze elég kevés az amit leirtál, igy nehéz dönteni.

Nem vagyok ügyvéd, de gyámhatóságon dolgozom 17 éve.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kotnyeleske # 2005.03.16. 14:34

Még valami: Te praktizáló válóperes ügyvéd vagy? Ha igen, hol vagy elérhető személyes megbeszélésre?

Kotnyeleske # 2005.03.16. 14:14

Szia derill!

Kérdésem a következő: ha elválok a férjemtől, mert ez a szándékom sok évi vívódás után, akkor mire számítsak a gyerekelhelyezésnél?

11 és 13 éves lányaim vannak, az ő véleményüket hány éves kortól veszi figyelembe a bíróság, hogy kivel szeretnének maradni, ha nem tudnánk megegyezni esetleg? Elvileg úgy néz ki, meg tudjuk beszélni, de ha berágna valamiért, mert néha azzal fenyegetőzik, elveszi tőlem mindkettőt, mert ő már 4-re otthon van, én meg csak este 7-re érek haza a munkából, meg egyetemre járok mellette és szerinte nem élek eleget a konyhának, a háztartásnak, szóval ha ilyen aljas indokkal magána követelné mindkét gyereket, vajon mennyire veszi figyelembe a bíróság a gyerekek akaratát?

derill # 2005.03.05. 17:14

A hitellel csökkenthető a bíróságon az ő részének értéke, tehát a bíróság meg fogja állapítani, hogy mennyi jár neked, ha közben ő a részét már eladta és azt meg kell fizetnie. Aztán vagy meg tuda fizetni mert lesz miből, vagy nem. Ennek megelőzésére inditanám meg azonnal a vagyonmegosztási pert és kérném a perfelegyzést.

Elégséges.

Neki kell bizonyitani, hogy fizette, viszont Te elvileg csak 6 hónapra visszamenőleg kérheted a megfizetését, ha nem inditottál végrehajtási eljárást eddig. Tehát szólitsd fel, hogy fizessen (tértivevényes levélben). Nem ártana egyébként ügyvédhez fordulnod.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Tess # 2005.03.05. 16:54

Kedves derill!

Köszönöm a gyors válaszadást, és akkor kérdeznék még. A lakás a tulajdoni lapon is 1/2-1/2-ed hányaddal van bejegyezve kettőnk nevére.
A lakáson van még elég sok hitel, amit, mint lentebb írtam a válás óta én törlesztek egyedül, bár a hitel továbbra is a kettőnk nevén van. Ilyenkor ha megpróbálná eladni az ő részét, mi van a hitellel?
Azt, hogy én fizetem a hitelt, csak azzal tudom bizonyítani, hogy az én folyószámlámról vonják le, ez elégséges?
A váláskor megállapítottak egy minimális gyerektartást, mert vállalkozó és minibálbérrel van bejelentve. Ez egy dolog..de ezt a válás óta nem fizeti. Én bizonyítani ezt nem tudom papíron, bár ő sem azt, hogy fizeti. Mi van ilyenkor?

Előre is köszönöm.

derill # 2005.03.05. 16:33

Ez attól függ. Nézd meg, hogy ki van bejegyezve tulajdonosként. Ha egyedül ő, akkor el tudja adni, tehát azonnal pert kell inditani egyrészt a tulajdonmegosztás miatt, másrészt azért, hogy téged is bejegyezzenek a nyilvántartásba, az ingatlanra pedig perfeljegyzési jogot kell kérni. Ez esetben nem tudja eladni. Amennyiben viszont mindketten be vagytok jegyezve, akkor a saját részét tudja eladni, azonban neked arra a részre elővásárlási jogod van, tehát ugyanazon feltételekkel, amelyekkel eladná másnak, Te veheted meg elsőnek. Természetesen ő a saját részét az esetben is eladhatja, ha ebbe Te nem egyezel bele, csak nehéz lakott lakás fél tulajdonára vevőt találni, de elviekben nem kizárt.

Ezen felül is kérheted a biróságtól, hogy a lakást adják a Te tulajdonodba azzal, hogy Te kifizeted a férjedre eső részt. A másik lehetőség, ha nem tudod őt kifizetni, akkor esetleg elárverezik a lakást, de ez egyikőtöknek sem jó. Javaslom Neked is megvételre Dr. Grád András: Félrelépők kézikönyve cimü könyvét, amelyben ezeket nagyon részletesen tárgyalja.

Az semmiképp sem várható - amit a leveledből kivettem, hogy ezt szeretnéd - hogy Te a lakásban maradj, és őt ne kelljen kifizetned. Az elképzelhető viszont, hogy amióta külön vagytok, azt az összeget, amit azóta forditottál a lakásra az ő részéből levonják. Ehhez jó ügyvéd is kell.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Tess # 2005.03.05. 16:23

Kedves jogi segítő!

Két éve váltunk el, a vagyonról peren kívül megállapodtunk.
A válási határozat értelmében a volt férjemnek bizonyos határidőn belül ki kellett költöznie a lakásból, melyet meg is tett.
A lakást Otp. hitel felvételével tudtuk meg vásárolni (melyet a válásunk óta egyedül törlesztek), a kölcsönt még közösen vettük fel és ezt még nem rendeztük, mert féltünk,hogy az Otp., visszavonja a kölcsönt. A lakás tulajdonjoga 50-50 %.
A volt férjem most azzal fenyeget, hogy eladja a lakást, mert szerinte ez az én beleegyezésem nélkül is lehetséges.
A gyermekemmel azóta is a lakásban lakunk, nem áll szándékomban eladni.

Köszönöm a segítséget.

Szeretném megkérdezni, hogy lehetséges e az, hogy a beleegyezésem nélkül eltudja adni a lakást.

spin # 2005.02.24. 07:16

Köszönöm szépen még egyszer.

ildikó31 # 2005.02.24. 07:11

Kedves spin!

Bocs, hogy tegnap nem fejeztem be, de sürgősen el kellett mennem!

Azt szerettem volna írni, amit derill később neked leírt.
Tehát megegyeztek, de később a feleséged ezt az egyezséget kijátszhatja!
Vigyázz ezzel az egyezséggel!


ildiko31

spin # 2005.02.23. 12:48

nagyon köszönöm mindenkinek a tanácsokat. Megpróbálok okos lenni, ha már szép nem lehetek.