gyerek/lakás/tulajdoni arányok

derill # 2005.02.23. 10:04

Olyan megoldás van, hogy kiszámitjátok, milyen értékü a rád eső rész, megállapitjátok, hogy mennyi tartásdijat kellene fizetned, és ez esetben hány évre lenne kifizetve a tartásdij, ha lemondanál a részedről. Ha ezt az egyezséget a biróság jóváhagyja (lemondasz a tulajdonodról azzal, hogy beszámitsák a tartásdijba az ellenértékét), akkor elvileg addig pl. 10 évig nem kell tartásdijat fizetned, de utána igen. Nem egy ilyen ügyet láttam már.

Amit Ildikó ir, az is igaz, tehát a feleség mondjuk 5 év mulva hivatkozhat arra, hogy jelentősen megváltoztak a körülmények, és a tartásdij összegét emelteti, tehát az összeg már nem 10 évre, csak mondjuk 6-ra elegendő. Tehát emiatt problémás. Ha ugyis ott akarod hagyni a lakást, az is megoldás, hogy a gyerekek nevére irattatod a részedet a holtig tartó haszonélvezeti jogoddal - persze erre külön illetéket kell fizetned. De sajjnos ez kijátszható, láttam már rá példát (pl. a feleség eladja később a lakást mert vesz magának egy másikat, és a gyerekekre eső vételárat gyámhatósági fenntartásos betétkönyvben helyezi el, aztán szép lassacskán felveszi mindenféle indokkal. Viszont ettől valamilyen mértékben véd a haszonélvezeti jogod, azzal terhelve ugyanis igen nehéz eladni. De ez nagyjából megoldás arra amit kérdeztél.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

spin # 2005.02.23. 07:31

És a jelzálogos variáció? Akkor megkapja a tartásdíjat, amit befizet egy jelzáloghitel törlesztőrészleteire.

ildikó31 # 2005.02.23. 07:22

Azért nem jó megoldás, mert a ez csak kettőjük megállapodása lehet. Ezt a megállapodást jogszerűen nem lehet okiratba foglalni, mivel ön köteles a gyerektartás fizetésére. Megállapodnak, hogy a feleséggel, hogy ön nem fizet

ildiko31

spin # 2005.02.23. 07:10

kedves Ildikó!

Nagyon köszönöm a válaszát, ez tényleg elég gázos helyzet, ha nincs más megoldás. Újabb fájdalmakhoz vezet majd. A gyerekeket amúgy is eléggé megviseli ez az egész - bár nem mutatják, de ez a rosszabb szvsz -, nem szívesen választanám a lakás eladását. Egy kérdés: a feleségem mivel tud zsarolni, ha a tartásdíj-beszámítós variációt választjuk? Az nem lehet megoldás pl. hogy jelzálogot vesz fel a lakásra, kifizet engem és a tartásdíjból törleszt?
Nagyon köszönöm mégegyszer a segítségét.

ildikó31 # 2005.02.23. 06:45

kedves spin!

Ez tényleg egy nagyon szorult helyzet! Méltányolandó, hogy ön elismeri hogy a felesége és az ő szülei többet segítették anyagilag önöket.
Nem sok lehetséges megoldás van!

1. vagy otthagyod nekik a lakást teljes egészében, lemondasz a tulajdoni részedről (ezt nem javasolnám, bármennyire is szeretnéd a családot még egybe tartani)
  2. Kéred a neked járó részt ( ezt mint említetted, a feleséged nem tudja kifizetni)
  3. tartásdíjba beszámítjátok ( ezt azért nem javasolnám, mert ezt jogszerűen megtenni nem lehet, csak úgy hogy ketten megegyeztek, de ez azért nem jó, mert ezzel a feleséged tud zsarolni! nem javaslom)
  4. eladjátok a ladást, elosztjátok a pénzt, és mindeketten másik lakást vásárltok! Én a jelenlegi helyzetben ezt látom a körülmáényekhez képest legjobb megoldásnak.

ildiko31

spin # 2005.02.22. 14:23

Kedves Ildikó!
először is nagyon köszönöm a választ. Nekem is gyanús volt a kérdés, azért kértem segítséget. Tudom, hogy jog szerint engem illetne a lakás 50%-a, nem lakom ott, béreltem egy másik lakást, nem szeretném se eladni a lakást, se arra kényszeríteni őket, hogy elköltözzenek. Amúgy is megvisel éppen eléggé mindenkit a helyzet. Ezen túl szeretném méltányolni azt is, hogy a feleségem szülei jelentősebben támogattak minket a lakásvásárlásban, mint az én szüleim és azt is elismerem, hogy a feleségem a csaknem tíz éves házasságunk során végig jóval többet keresett, mint én, ergo többel is járult hozzá a megtakarításainkhoz. Tudom, hogy jog szerint ez mindegy és jogom lenne az 50%-ra, de valamilyen szempontból figyelembe kívánom venni, hiszen van két közös gyerekünk, és nekünk évek múlva is együtt kell működnünk az ő nevelésükben, nem tehetjük meg azt, hogy a vagyonközösség megszüntetése során esetlegesen szerzett sebeket nyalogatjuk még éveken keresztül. A problémám az, hogy egész egyszerűen nem találok olyan mindenki számára elfogadható kritériumot, amely megteremtené a "méltányos" arányokat a lakástulajdon elosztásánál. A feleségem hajlandó lenne megváltani az én részemet, de tudom, hogy úgyse tudja kifizetni, a tartásdíjjal való részletenkénti megváltás meg még hosszú évekig eltart, s addig sok minden történhet. Ha esetleg tudna valaki ajánlani erre a helyzetre egy jó megoldást vagy konstrukciót, nagyon hálás lennék. Köszönöm szépen.

ildikó31 # 2005.02.22. 13:35

Kedves spin!

Hogy gondolja a kedves felesége, hogy megszünjön az ön tulajdoni részesedése a lakásban?
Hajlandó megváltani a feleség az ön részét, vagy esetleg úgy gondolja, hogy ön neki fogja ajándékozni?
A bíróság nem szüntet meg tulajdoni részt azért, mert a gyerekek a lakásban maradnak. Kizárólagos lakáshasználatot engedhet egyik vagy másik félnek, de tulajdonjogtól nem fosztja meg a másik felet!

ildiko31

spin # 2005.02.22. 13:12

Kedves deril, vagy esetleg bárki, aki tudna segíteni: a feleségemmel 50-50%-ban tulajdonolunk egy lakást. Válás előtt állunk. Van két gyerek. A feleségem ragaszkodik hozzá, hogy nekem megszűnjön a tulajdonom a lakásban, én ezt elfogadom, de nem forszírozom. Kérdés: a bíróság figyelembe veszi-e - és ha igen általában milyen mértékben -, hogy a két gyerek ott marad a lakásban, ha vagyonmegosztásra kerül sor? előre is köszönöm a választ.