Örökbefogadás

pocak # 2005.04.18. 12:06

Köszönöm derill!
Azt meg tudnád mondani, mi a különbség a gondozási díj és a tartásdíj között?
A CDJogtárban ugyanis azt találtam, hogy "Nem állapítható meg gondozási díj, ha a gyermeket azért vették tartós nevelésbe, mert a szülő gyermeke ismeretlen személy általi örökbefogadásához járult hozzá."(1997. évi XXXI. Tv. 154. § (1)).
Utána kapcsolódó szövegként még azt írja:
"Előfordul, hogy idősebb korú, vagy súlyosan fogyatékos gyermek szülője csak azért ad hozzájáruló nyilatkozatot, hogy díjfizetési kötelezettségétől is szabaduljon, holott nyilvánvaló, hogy az örökbefogadásra nincs esély. A gyámhatóság ez utóbbi esetben nem hagyhatja jóvá a szülő hozzájáruló nyilatkozatát. Ennek következtében a gyermek csupán átmeneti nevelésbe vehető, és a szülő kötelezettségei, így díjfizetési kötelezettsége is, fennmaradnak."
Jól értelemezem, hogy itt tulajdonképpen a tartásdíj fizetési kötelezettségről van szó?
Ha a párommal bemegyünk a gyámhivatalba, hogy nyilatkozatot tegyen, úgy érzem két dologba beleköthetnek. És jó lenne tudni, hogy azokat hogyan reagáljuk le.
Az egyik, hogy itt gondozási díj fizetésének kötelezettségétől való mentesülésről van szó, a másik, hogy tartós nevelésbe vételről beszél. A mi esetünkben viszont bírósági végzéssel az anyjánál van elhelyezve a gyermek.
Számítanak ezek a különbségek?

derill # 2005.04.18. 11:59

:)) Jó szórakozást. Ne egyél olvasás közben, mert életveszélyes lenne:))

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.04.18. 11:51

Köszönöm a gyors választ!

Képzeld most kaptam meg a Félrelépők Kézikönyvét, most hozta a futár. Köszönöm a tippet, a Fókusznál tudtam megrendelni.

derill # 2005.04.18. 11:44

Bemehetnek, de jobb, ha akkor mennek, amikor már összeházasodtak. Viszont elvileg már bejelentették a házasságkötési szándékukat, tehát azt tudják igazolni, hivatkozzanak arra, hogy az egy hónap ügyintézési idő alatt már össze fognak házasodni. Ugyanis szivesebben adnak örökbe gyereket házasoknak mint élettársaknak, de nem feltétel a házasságkötés.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.04.18. 11:41

Õk most is bemehetnek, vagy csak miután már összeházasodtak?

derill # 2005.04.18. 11:33

F.Krisztina: bocsi, nem néztem vissza mert siettem, bár neked válaszoltam, csak akkor rosszul. Szóval a törvényes képviselő - ez esetben az anya - állandó lakóhelye szerinti gyámhivatalhoz.

Gond, hogy a gyerek már elmult 7 éves. Igy a gyámhivatal megtagadhatja a lemondó nyilatkozathoz való hozzájárulást a titkos örökbefogadás esetében. Nyilt örökbefogadással még mehet, persze a titkosat is megpróbálhatod. Ird azt, hogy az örökbefogadók adatainak ismerete nélkül a Csjt. 48. § (3) bekezdése alapján hozzájárulok gyermekem örökbeadásához.

Jó lenne ez esetben ugy időziteni, hogy bemegy az anya meg az uj férje, hogy szeretnék ha a gyereket a férj örökbefogadhatná, és a párod nyilatkozata másnap érkezzen be a gyámhivatalhoz, ekkor van esélye annak, hogy nem tagadják meg a hozzájárulást.

Pocak: nem integethetnél a kocsinak, mert bejelentenéd az igényedet házastársi vagyonközösség cimén.

Nem igy van. Nem kell a gyereket örökbefogadni ahhoz, hogy az örökbefogadók adatainak ismerete nélkül le lehessen mondani róla. Több száz anya mond le igy évente a gyerekről, és egyáltalán nem biztos, hogy az örökbefogadásra sor kerül, ha nem, akkor a gyerek tartós nevelt lesz (állami gondoskodási forma). Ez jelenleg egy joghézag, amit ki lehet használni, ugyanis a jogszabály elfelejtette kimondani, hogy csak akkor lehet "lemondani" a gyerekről, ha más örökbe is fogadja. Miután diszkriminációs tilalom viszont van, ha a nő lemondhat, lemondhat a pasi is ugyanolyan feltételekkel. Tehát ha a gyerek még nincs 6 éves vagy nem tartósan beteg a párod is megteheti, és ez esetben a gyámhivatal egyet tehet csak: megállapitja, hogy a szülői felügyeleti joga megszünt. Ha pedig megszünik, megszünnek a jogai és kötelezettségei is. Mivel azonban a Ptk. szerint csak titkos örökbefogadás esetén nem örököl a gyerek az öröklés kivédéséhez már tényleg örökbe kell fogadnia valakinek a gyereket. Viszont a tartási és kapcsolattartási kötelezettségek és jogok megszünnek.

haniel: ennek is oka van, nyilván a gyerek érdekeit védik, ő nem tehet arról, hogy megszületett, az apa meg az anya annál inkább.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.04.18. 07:52

Egyetértek Veled, ez tényleg felháborító.

Sajnos a mi esetünk annyiban rosszabb, hogy tisztában vagyunk vele, nincs is a páromnak semmi köze ahhoz a gyerekhez, aki örökölne utána. Ez az igazán felháborító.

Kérlek Derill válaszolj az első kérdésemre!

Üdv: Kriszti

haniel (törölt felhasználó) # 2005.04.18. 07:45

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve

F. Krisztina # 2005.04.18. 07:28

Kedves Pocak!

Jól érted a helyzetem, így van.

Az örökbefogadói oldal megvan, mivel az anyának és az új párjának van már egy közös gyereke így egy család lehetnének. Ráadásul tudjuk, hogy az én párom nem a vér szerinti apja, hanem csak a nevére vette akkor (persze jogilag ez egy és ugyanaz), de azt is tudjuk ki az igazi vér szerinti apa (két gyerekes családapa, aki hallani sem akar a harmadik gyerekről). Sajnos az apasági perről lecsúsztunk, mivel letelt a tudomásra jutástól számított egy év.

Eljutottunk odáig, hogy az anya már mindent megtenne, hogy a páromtól megszabaduljon, mivel 4 év után eljutott a tudatáig, hogy nem fog hozzá visszamenni, sőt ő is talált magának valakit.

Én azért kérek tanácsot, mert a páromnak elege van az egészből, teljesen kikészült, amikor tudatosodott benne, hogy egy olyan gyereket nevelt, aki nem az övé és mesélhetnék miket csinált az anya, hogy szétválasszon minket. Úgy néz ki ennek vége, talán.

A nyílt örökbefogadással az a bajom, hogy miért örökölne egy olyan egyerek a párom után,aki nem is tőle van?

Ezért forszíroznám a TITKOS örökbefogadást ha lehet.

pocak # 2005.04.18. 06:23

Kedves Derill!
Nem igazán értem, amit írtál legutóbb. Lehet, hogy én értem félre a helyzetet, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy nem Krisztina a gyerek törvényes képviselője. Krisztinának semmi köze a szóban forgó gyerekhez. Hanem van neki egy élettársa, akinek az előző kapcsolatából van egy gyereke, és az a gyerek az anyjánál van elhelyezve. Krisztina élettársa, az apuka pedig szeretne lemondani róla.
Az öröklés szempontjából nyilván ez Krisztina érdeke, mivel ha lesz bármi tulajdonuk is közösen az élettársával, és az élettársa meghal, akkor jó nagy "sz"-ba kerül.
Egyébként én tökéletesen megértem Krisztinát, én is ugyanilyen helyzetben vagyok. A páromnak ráadásul 2 gyereke van különböző anyáktól. Most van egy kocsink, aminek csak egy tulajdonosa lehet ugyebár, és az a párom, mert a hitel igénylésekor neki volt 1 éven túli folyamatos munkaviszonya. De nekem több pénzem van benne, mint neki. Mégis ha meghalna a párom, integethetnék a kocsinak.
De mégjobb példa a lakás. Egy-két éven belül szeretnénk lakáshitelhez folyamodni, a fészekrakó jó megoldásnak tűnik, de törvényileg fele-fele arányban a kettőnk nevén lehet csak az ingatlan, amíg a hitel tart (20 év). Nyilván ő csak névlegesen lenne adós, hiszen a két gyerektartásfizetés után jó, ha magát el tudja tartani. Szóval a hitel törlesztése értelemszerűen egyedül rám hárulna.
Persze végrendeletet írhat, de akkor is van köteles rész, szóval ha meghal, a negyedét fizethetem a két gyereknek, holott ténylegesen az apjuknak sem volt a lakáshoz köze, nem hogy nekik.Nyilván ehhez el kell adnom, én meg a maradék pénzből mehetek a híd alá. Szóval nem egyszerű a helyzet.
Gondolom, ahhoz, hogy a gyerek ne örököljön a vér szerinti apjától, ahhoz nem elég az apának az örökbefogadók adatai ismeret nélkül lemondani a gyerekéről, hanem a gyereket vkinek örökbe is kell fogadnia, tehát az örökbefogadási oldalnak is meg kell valósulnia, nemcsak a hozzájáruló nyilatkozattételnek. Vagy nem így van?

F. Krisztina # 2005.04.18. 05:54

Kedves Derill!

Szerintem másvalakinek válaszoltál :)

Nekem nincs gyerekem, a páromnak van, de tudjuk nem tőle van, most szeretnénk tőle megszabadulni, és ők is tőlünk, az anya már arra is hajlandó, hogy bárhol beismerje nem a párom az apa csak ráfogta annak idején. A gyerek 7 éves.

A kérdésem hogy milyen levelet írjon a párom (ugyis én írom meg) a gyámhivatalhoz, hogy titkos örökbefogadás legyen? Az anya férjhezmegy májusban és szeretnék, hogy az új férj vegye örökbe, mi persze beleegyeznénk, de ha titkosan meg lehetne oldani az lenne a legjobb.

Kriszta

derill # 2005.04.15. 16:10

A Te lakóhelyed szerinti gyámhivatalhoz, mivel Te vagy a gyerek törvényes képviselője (gondolom volt gyermekelhelyezési per, és nálad helyezték el). Ha nem, akkor változhat a helyzet, a Gyvt. 124. §-a szabályozza az illetékességet. Azt ird bele, hogy hozzájárulsz, hogy a párod örökbefogadja a gyereket, hallgassák meg az apát, hogy hozzájárul-e az örökbefogadáshoz. Mivel titkosat szeretnél ugy emlékszem, azt is bele kell irnod, hogy a párod az örökbefogadó adatainak ismerete nélkül járul hozzá. (Ezt csak akkor teheti, ha a gyerek még nincs 6 éves.)

A gyámhivatal lehet, hogy problémázni fog azzal, hogy "de hát ismeri a párodat". Viszont ettől még joga van igy lemondani, ez esetben a gyerek nem örököl utána. Az örökbefogadás akkor is titkos lesz, például nem fogja ismerni az örökbefogadó személyi adatait, az örökbefogadásról sem kap értesitést stb.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.04.15. 12:44

Melyik gyámhivatalhoz címezzem a levelet, a mi lakhelyünk szerinti, vagy a gyerek lakhelye szerinti gyámhivatalhoz?

Mit írjak bele, hogy a párom lemond a gyerekről és nyílvánítsák örökbefogadhatónak?

Szerinted mennyi idő ez amíg lemegy?

Köszi Kriszta

derill # 2005.04.14. 21:45

Irásban kell mindent kérni a gyámhivataltól, mert szóban elhajtanak (ráadásul mint látod hülyeséget mondanak) irásban tuti nem, ha mégis, van fellebbezési jogod, mert határozattal kötelesek dönteni a kérelmedről.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.04.14. 11:47

Persze nekik nem áll érdekükben elmondani az igazat. Azt tanácsolták, hogy ha nem akarja, hogy örököljön utána a gyerek, akkor vagy a kettőnk gyerekére irasson mindent, vagy kössön vele tartási szerződést, ha annyi idős lesz (most 34 éves, remélhetőleg 15 múlva is él majd)!

Ez nekem nem nagyon tetszik így, mert mi össze se vagyuk házasodva, gyereket még egy-két évig nem szeretnék, de mi van ha ezidő alatt, vagy az alatt a 15 év alatt történik valami mégis, akkor hogyan lehet megakadályozni a törvényes öröklést.

Persze most azt mondja a gyerek anyja, hogy nem kell az örökség a gyereknek, de az a gyerek egyszer felnő, mi lesz, ha ő másként gondolja?

derill # 2005.04.14. 11:14

Azt emlitettem, hogy elküldöm neked utánvéttel, mert itt lehet kapni. De szerintem a Fókusz könyváruházat hivd fel telefonon, és onnan is meg tudod rendelni utánvéttel, valamelyik topicos ott vette meg.

Amit mondtak, az nem igaz. Titkos örökbefogadásnál nem örököl a vér szerinti szülő után.
Ptk. 618. § Titkos örökbefogadás esetén az örökbefogadott és vér szerinti rokonai között - az örökbefogadás fennállása alatt - nincs törvényes öröklési kapcsolat.

Természetesen ettől még örökölhet, ha a vér szerinti apa kifejezetten végrendeletben ráhagyja vagyonát vagy annak egy részét.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.04.14. 08:52

Derill!

Bementünk a gyámhivatalba, mert a titkos örökbefogadásról azt olvastam a Csjt.-be, hogy ilyenkor nem örököl a gyerek a vérszerinti apja után. De itt azt mondták, hogy akár nyilt akár titkos az örökbefogadás mindenhogy örököl a gyerek két apától.

Nem értem, ha titkos az örökbefogadás nem ismerik egymást a szülők, akkor hogyan tudják meg, hogy ha meghalt?

Más!

A könyvet (Dr. Grád András) már égen földön kerestem (Fehérvár, Szekszárd, interneten kétszer rendeltem meg,de semmi), de sehol nem kaptam. Valamelyik topikban említetted nekem, hogy utánvéttel is meg lehet rendelni Pestről. Az a kérdésem, hogy hogyan?

Válaszodat előre is köszönöm!

Üdv: Kriszta

derill # 2005.04.06. 17:15

Mindig az, aki lemond a gyermekről. Tehát bemegy a gyámhivatalba, és a hivatkozott jogszabályhely alapján az örökbefogadók adatainak ismerete nélkül lemond a gyermekről. Ettől a gyámhivatalt ki fogja ugyan rázni a hideg, de semmit sem tehet azon kivül, amit a jogszabály számára előir, tehát megállapitja a szülői felügyelet megszünését. Határozattal. Amennyiben a feltételek fennállnak, tehát a gyerek már elmult 6 éves, vagy beteg, akkor dönt a kérdésben (valószinü, hogy elutasitja a gyermek érdekeire tekintettel).

Fognak olyasmikre hivatkozni - visszakeresgélhetsz néhány topicot, ami erről szól - hogy csak akkor lehet lemondani, ha Te is lemondasz, meg hasonló baromságok, de ilyen nincs a Csjt-ben, tehát lemondhat. Ha pedig lemond, és a szülői felügyeleti joga emiatt megszünik, megszünnek a gyermekkel kapcsolatos jogai és kötelezettségei is.

Azt ne közölje a gyámhivatalban, hogy ő tudja, hogy ki fogja örökbefogadni, stb. Egyetlen hátulütője a dolognak, hogy lehet, hogy mégsem az fogadja örökbe, akire ő gondolt, de ez ellen már akkor semmit nem tehet, mert a lemondó nyilatkozatot nem lehet visszavonni.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.04.06. 12:06

Hogy tudja a párom elérni, hogy az örökbefogadás titkos legyen? Õ tudja, hogy ki fogja örökbefogadni, de ezt neki nyilatkozatban kellene a gyámhivatalnak benyújtani, vagy az örökbefogadó miután megkeresi a gyámhivatalt, majd ők kérdezik meg a páromat? Ezt a törvényből nem tudtam kihámozni! Tehát ki indítja a titkos örökbefogadást?

derill # 2005.04.06. 09:10

Titkosnál nem. A Csjt. 48. § szabályozza. Az örökbefogadók adatainak ismerete nélkül mond le a gyerekről. A lényege, hogy nem egy bizonyos személy, hanem bárki általi örökbefogadáshoz járul hozzá. Ha a gyerek beteg, vagy elmult 6 éves, a gyámhivatal jóváhagyása is kell.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.04.05. 18:58

Titkos örökbefogadás esetén a gyerek örököl a vérszerinti apa után is és az örökbefogadó apa után is?

Hogy lehet titkosan örökbe fogadni?