Kérlek Derill válaszolj az első hozzászólásomra!
Örökbefogadás
amennyiben nem a párod az apa, akkor kérheti, hogy ezt vizsgálják meg és amennyiben ez megtörténik, akkor szerintem azért más a helyzet... én örökbefogadtam egy gyereket (feleségem előző házasságából származót), mert SZERETEM, és nem érdekel, hogy örököl utánam... a kis lurkó NEM TEHET arról, hogy valaki lemondott róla valamiért... és tudod ezek után amit írtál és ahogy tetted, nem is szándékszom többet írni neked...
Miiii? Nem nagy teher az, hogy egy vadidegen gyerek (nálunk sajnos kiederült, hogy nem a párom az apja) örököl két apa után is???? Ez felháborító! Kérlek ne írj többet ide, én Derill tanácsát várom és ne a tiéd! Köszönöm!
Derill kérlek olvasd el az első hozzászólásomat, mert nagyon fontos lenne most a tanácsod!
Köszönettel
Krisztina
miért zavarna ez? ez a gyereknek csak jó és nem hiszem, hogy itt olyan borzasztóan nagy összegről lenne majd szó, bár ki tudja? ezek szerint ti lennétek az örökbeadók? szerintem egyébként ez a szabályozás jó, mert a gyereket szolgálja... ha már valaki lemondott róla, legalább valamilyen terhet viseljen már... bár még egyszer mondom, nem hiszem, hogy ez akkora teher lenne...
Akitől örökbefogadtad a gyereket, őt nem zavarja, hogy ő utána is és utánad is fog örökölni a gyerek? Minket ez zavarna!
igen, 30 nap a ahtáridő, és ha nem érkezik addig válasz, akkor nyugodtan fordulhatsz a feljebbvalóhoz... először próbáld meg a gyámhivatal vezetőjét, ha az sem megy, akkor szerintem a jegyző a feljebbvaló, vagy pedig a megyei gyámhivatal... milyen módon adtátok be a papírt? tudod igazolni, hogy beérkezett 2 hónapja? ha barátnők, akkor viszont egyértelműen lehet susmus a dologban, így én azonnal intézkednék... a gyámhivatalban meg tudják mondani ki a felettesük... szerintem keresd meg telefonon minél előbb, aztán pedig tértivevényes levélben... így nem tudják letagadni az érdeklődésedet...
nyílt örökbefogadással..
Hejt!
Te fogadtál már örökbe gyereket? Nyíltan vagy titkosan?
Szerintem az anya és a gyámhivatali ügyintéző bartánők, illetve ezt ő mondta még régebben, tehát szerintem ez egy összeesküvés. Miért nem válszoltak 2 hónap elteltével sem? (úgy tudom, hogy az ügyintézési idő 30 nap, ez pedig már kétszeresen is letelt) Szóval nagyon pipa vagyok már! Már arra is gondoltam, hogy a gyámhivatal feljebbvalóját keresem meg, de nem tudom ki az.
valakinek tudnia kell róla, hogy mi a helyzet, szerintem megpróbálhatod a hivatal vezetőjét, az ügyintéző felettesét. én midnen esetre, ha nincs értesítés, akkor nem mennék el, mert szerintem ilyen volumenű ügynél a gyámhivatalnak meg kell győződnie róla, hogy megkaptátok-e a levelet, amit küldtek, ha küldtek... de derill ezt jobban tudja majd, én csak mint örökbefogadó apuka beszélek...
Felhívtam, de az ügyintéző, akihez ez tartozik már egy hete szabadságon van és csak szerdán lesz legközelebb. Ez a legfurcsább az egészben!
szerintem hívjátok fel a gyámhivatalt és kérdezzétek meg tőlük, nekik kötelességük válaszolni ezekre e kérdésekre!
Derill!
Kérlek segíts! Már április óta semmilyen válasz nem érkezett a gyámhivatalhoz írt levelünkre, és tegnap felhívta a páromat az anya, hogy jövő héten kedden reggel 8-ra menjen be a gyámhivatalba. De nem mondta, hogy miért csak annyit, hogy a titkos örökbefogadás biztosan nem fog menni.
Hát elég furcsa, hogy este 9 -kor az ex telefonál, hogy a páromnak a gyámhivatalba meg kell jelennie, miért nem a gyámhivatal küldött egy levelet, és ő honnan tudja, hogy nem lehet az örökbefogadás titkos, mikor mi semmilyen választ nem kaptunka levelünkre.
Szerintem ez egy nagy átverés lesz! (200 km-t utazzunk a nagy semmiért)
Mit gondolsz?
Irásban. A telefon őt nem mentesiti a határidőcsuszás alól, de ha Te mint ügyfél irásban kéred, az mentesiti. Nem biztos, hogy vár, de várhat.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Hogy érted, hogy a gyámhivatalt kérjük meg, telefonon?
Elvileg 30 nap. Én mindenképpen megvártam volna a május 21-et. Esetleg próbáld meg azt, hogy kéritek a gyámhivatalt, hogy május 21 után hivják be az anyát, akkor nyilatkozzon az örökbefogadás kérdésében, akkor nem kell elutasító határozatot hozniuk. Ez nekik is kényelmesebb és a ti hozzájárulásotokkal csusznak határidőt, tehát ez nem az ő hibájuk.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Az anya elzárkózott attól, hogy levélben beadja a gyámhivatalba, ragaszkodik ahhoz, hogy miután május 21-én férjhezmegy, csak akkor mennek be az örökbefogadást intézni.
Szóval mennyi idő, amíg mi megkapjuk a határozatot?
Titkos. Az egy dolog ugyanis, hogy ő tud róla, hogy ki fogja örökbefogadni. Attól titkos, hogy a lemondó személy nem mondja meg, hogy kinek adják örökbe a gyerekét, tehát bárki általi örökbefogadásához járul hozzá.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Ha ők is írnak egy levelet, hogy örökbe akarja fogadni az új férj, akkor attól még ez titkos örökbefogadás lesz vagy nyílt?
Nem biztos, hogy el fogja utasitani, én azonban elutasitanám, hacsak nem akarja épp valaki nagyon örökbefogadni a gyereket. Ez esetben - ha elutasitják - természetesen fellebbezhettek ugyan, de II. fokon is helyben fogják hagyni, és a biróság is helyben fogja hagyni, mivel a gyereknek nem áll érdekében az, hogy "lemondjanak" róla. Akkor állna csak érdekében, ha épp valaki nagyon örökbe akarná fogadni, és ezt az anya is szeretné, tehát ha mondjuk az ő férje, élettársa örökbe akarja fogadni. Ez esetben a gyámhivatal a gyerek érdekében hozzájárul a lemondó nyilatkozathoz, de ehhez az kell, hogy az örökbefogadó kérelme is már bent legyen.
Nálatok igy most nincs nagy gond, mert lemondott az apa, viszont a gyámhivatalnak ezt még el kell birálni (feltételtől függő lemondás). Ha jóváhagyja, akkor nincs gond, elértétek a célotokat, ha viszont nem akkor sincs, ugyanis a célotokat ugyan nem értétek el, de a helyzet változatlan lesz, annyi, mintha meg sem inditottátok volna az eljárást. Akkor van gond, hogy ha a gyerek kevesebb mint 6 éves, lemond az apa, a gyámhivatal megállapitja a szülői felügyeleti jog megvonását, de mondjuk a biróság viszont ugy dönt, hogy tartásdijat azért még kell fizetnie. Ez esetben ugyanis elviekben a lemondó nyilatkozatot nem vonhatja vissza, tehát abba a helyzetbe kerül, hogy a jogai megszüntek (kapcsolattartás), a kötelezettségei megmaradtak. Ez esetben tehát azt teheti, hogy tévedésre hivatkozással kéri (az egyébként szünetelő) szülői felügyeleti joga visszaállitását, azzal, hogy azt hitte, hogy minden kapcsolata megszünik a gyerekkel, hisz a jogszabály ezt irja.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Derill!
Tegnap elküldtem a levelet az ottani gyámhivatalnak,de amit most írtál azt nem értem, belekavarodtam.
A gyerek elmúlt 6 éves, tehát határozatta a gyámhivatal el fogja utasítani igaz? Viszont az mi megfellebbezhetjük? Tehát utána mi lesz, gondozási díjat kell fizetni?
Pocak: némileg számitanak csak. A gondozási dij kicsit más, mint a tartásdij, több tekintetben is. A gondozási dij a nagy közös kalapba kerül, nem konkrétan a gyerekhez, emiatt pl. méltányosságból elengedhető a hátralék.
Maga a szabály kicsit felesleges, ugyanis amennyiben az örökbefogadók adatainak ismerete nélkül mond le valaki, a szülői felügyeleti joga szünik meg, mégpedig a törvény erejénél fogva. (Ugy néz ki, hogy nem gondolták át a szabályt, eddig mindig elhajtották szóban azokat, akik le akartak mondani, illetve max. elutasitották, és az illető nem fellebbezte meg, illetve nem fordult birósághoz.) Amennyiben a szülői felügyeleti jog megszünik és a jogalkotó mégis meg akarna hagyni valamilyen jogot vagy kötelezettséget, azt külön ki kellene mondania. Viszont nem teszi, tehát nem mondja ki, hogy: "amennyiben a szülő az örökbefogadók adatainak ismerete nélkül járul hozzá gyermeke örökbefogadásához, tartási kötelezettsége mindaddig fennmarad, amig a gyermeket jogerősen örökbe nem fogadják".
Tehát nem marad fenn. Bizonyos esetekben a kapcsolattartási jog marad fenn - ezt ki is emeli a Csjt. tehát ez a szabály önmagában is alátámasztja ezt a jogelvet, miszerint ha valami fennmarad a megszünt szülői felügyeleti jogból, azt jeleznie kell a jogalkotónak.
A gyámhivatal egyetlen tipusu határozatot hozhat ha a gyerek 6 év alatti és egészséges: megállapitja a szülői felügyeleti jog megvonását. Ezen felül semmi mást nem állapit meg, mert nincs rá hatásköre. Viszont önmagában a szülői felügyeleti jog megszünését megállapitó határozat jogerőre emelkedése következtében megszünik a szülői felügyeleti jog minden jogával és kötelezettségével együtt.
Ha ilyen kérelem jönne hozzám én a jogszabály szerint járnék el, mert mást nem is tehetnék, hacsak nem akarnék jogszabálysértő határozatot hozni.
Ezek után két lehetőség van: az egyik az, hogy valamelyik fél megfellebbezi, viszont ezzel nem sokat ér, mert ha a jogszabályokat vesszük figyelembe, nincs lehetősége a gyámhivatalnak a hozzájáruló nyilatkozat megtagadására, csak ha a gyerek elmult 6 vagy beteg. A másik az, hogy birósághoz fordul, és netán a biróság másképp értelmezi a jogszabályt - amit igen nehéz elképzelni, de előfordulhat.
A biróság ez esetben abból indulna ki - azért tudom, mert beszéltem erről egy családjogi biróval, aki azt mondta, hogy mivel nem ért egyet azzal, hogy az apa szabaduljon tartási kötelezettségétől, ő más értelmezést adna a szabálynak - hogy a gyermeknek joga van a tartásra. Ez igy igaz is lenne, azonban akkor a jogszabályt szerintem ugy kellett volna megalkotni, hogy ez ne fordulhasson elő. Diszkriminativan alkalmazni pedig mint tudjuk nem lehet, mivel a nők már évek óta mondanak le igy a gyerekről - igaz, mindig gondozási dij fizetési kötelezettségről szól a történet, hiszen ott apa általában nincs. De ettől még a jogszabály következtében megszünt szülői felügyeleti jog esetében még mindig nem tartotta fenn a jogalkotó a tartási kötelezettséget, tehát jelenleg ily módon "le lehet mondani" a gyerekről.
A gyámhivatalnál be kell adni a kérelmet, és hozzanak olyan határozatot, amit jogszabállyal is alá tudnak támasztani. Már több oldalról "megrágtuk" ezt a jogszabályt, sajna nem találtam lehetőséget arra, hogy elutasithassák a kérelmet. A jogszabály ugyanis nem teszi lehetővé, és azt sem, hogy tartásdijat állapithassanak meg.
Egyébként amennyiben a gyámhivatal megállapitotta, hogy megszünt a szülői felügyeleti jog, amennyiben a tartási kötelezettség meg van állapitva, azt csak a biróság szüntetheti meg, amennyiben pedig nincs megállapitva, csak az állapithatná meg.
Tudomásom szerint folyik két eljárás - fórumos kérdező inditotta - de nem tudom hol tart. Érdekelne az eredménye.
Az biztos, hogy a hozzájáruló nyilatkozat megadását jól meg kell fontolni, mert viszont azt visszavonni nem lehet, max. tévedésre lehet hivatkozni azzal, hogy abban a hiszemben volt, hogy a tartási kötelezettsége is megszünik, hiszen a jogalkotó nem rendelkezett arról, hogy fennmarad.
Szerintem ha azonos jogai vannak a férfiaknak és a nőknek, akkor mindkettő azonos feltételekkel mondhat le. Miután a jogszabály "elfelejtette" kimondani, hogy csak akkor lehet a hozzájáruló nyilatkozatot megadni, ha a gyermek örökbeadására sor kerülhet, vagy addig, amig nem kerülhet sor a tartási kötelezettség megmarad, ezért mindkét esetben megszünik a tartási kötelezettség, illetve amennyiben a gyerek tartós nevelésbe kerül, a gondozási dij fizetési kötelezettség is.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Kedves Derill!
Ha a gyámhivatalban a munkád során te szembesülnél egy ilyen jellegű problémával (apa lemondó nyilatkozata a gyermekéröl, ill. hozzájáruló nyilatkozata örökbefogadásához az örökbefogadók személyének ismerete nélkül), akkor te milyen határozatot hoznál ez ügyben?
Kimondanád, hogy apa szülői felügyeleti joga a törvény erejénél fogva megszünt?
És hogy ezáltal az összes joga és kötelezettsége is, mely a gyereket érinti?
(Természetesen 6 évesnél fiatalabb és egészséges gyerek esetében.)
A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve
Most beszéltem az anyával telefonon és azt mondta, hogy ő is bent volt a gyámhivatalba és ott azt mondták neki, hogy a titkos örökbefogadás az olyan, hogy neki is le kell mondania a gyerekről és állami gondozásba kellene akkor adni. Ebbe ő (k) nem hajlandók belemenni.
Most csak én gonodlom, hogy oltári nagy baromságot mondtak a gyámhivatalba?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02