Élettársi kapcsolat megszűnése


drbjozsef # 2018.05.09. 14:48

Mi illeti meg jogosan az élettársat ilyenkor ?
Az élettárs nem örököl. Édesanyátok vagyonából főszabályként nem kap. Ha úgy véli, hogy bármiből jár neki, akkor a közjegyzőnél bejelentkezhet hagyatéki hitelezőként. Ha meg tudtok egyezni, akkor kifizetitek, és a közjegyző átadja nektek a hagyatékot, ha nem, akkor neki kell pert indítania ellenetek, és a hagyatékot legfeljebb ideiglenesen adja át a közjegyző (gyakorlatilag nem adhattok el semmit amíg le nem rendeződik az ügy).
Hogy mi illeti meg? Alapesetben a vagyonközösség alatt szerzett jövedelmekből annyi, amennyi az ő hozzájárulása volt. Vagyis amit belerakott. De ezt mindig elég nehéz bizonyítani.

Házban maradhat- e ?
Igen - amíg megengeditek neki. Ha már úgy gondoljátok, hogy mennie kéne, akkor írásban felszólítjátok a kiköltözésre mondjuk 15 nap határidőre. Ha nem költözik ki, akkor viszont nektek kell lakáskiürítési pert indítanotok.

Követelhet-e a pénzből ?
Igen, annyit, amennyi a jövedelmi aránya volt az együttélés alatt édesanyádéhoz képest, de ezt is sok minden változtathatja (öröklés, ajándék, különvagyon, mit éltek fel, satöbbi. Nem evidens).

Illetve ezt csak polgári perben teheti a hagyatéki után vagy a közjegyző előtt is ?
Lásd fent : megegyezés híján perben.
Persze, ha valamit elvisz, azt sose fogjátok bizonyítani, szóval jól leltározzátok fel az ingóságokat, ha van.

Ha kifizetjük egy bizonyos összeggel, mert, hogy valamennyi értéknövelést ér amit otthon dolgozott akkor mi más jár még neki törvényileg ??
Ez nehéz kérdés, ismerni kellene ezer körülményt, erre vannak a bíróságok. Az fontos, hogy a regisztrált élettársi kapcsolat hiánya nem számít, ha élettársak voltak, akkor élettársi közösség volt, de önálló vagyonszerzők voltak, mindenki annyit visz, amennyit hozott - de ez több évtizedes együttélés esetén nem egyszerű.

Egyet tudok tanácsolni, de az nagyon nyomatékosan : értessétek meg vele, hogy nem sok jár neki, de a saját érdeketekben, akár többet is fizetve, egyezzetek meg vele. Kapjon X összeget, de költözzön el (nagyobb részét legfeljebb a kiköltözés után!). Mert ha kiokosítják, és megmakacsolja magát, akkor 3-4-5 évig is pereskedhettek, rohadt sok költséggel, kétes kimenetellel, és addig rommá lakja a lakást és milliós közüzemi tartozást halmoz fel rá, persze, legrosszabb esetben.

A legjobb lenne minden adattal, körülménnyel egy jó családjogi ügyvédhez fordulni, legalább egy tanács kérés erejéig.

Hosszú távon a megegyezés a legjobb és legolcsóbb megoldás.

Editkee # 2018.05.09. 14:20

Segítséget szeretnék kérni !

Édesanyám 36 évig élt az élettársával aki 30 évig ivott és terrorban tartotta a családot, amikor anyukám építkezett akkor ismerte meg kőműves alvállalkozó volt, tehát a főnökétől fizetést kapott, hogy nálunk dolgozott. Bekőporozta a házat a testvéremmel aki szintén kőműves volt,épített egy nyári konyhát és egy garázst is a testvéremmel, de természetesen az anyukám pénzéből, lefestette a kerítést az apukám építette melléképületet bevakolta szintén a tesómmal.Néha voltak tiszta pillanatai ilyenkor dolgozott otthon.

Neki külön volt egy régi autója és egy utánfutója az ő nevén anyukám vett saját autót az édesanyám saját nevén volt. Meghalt édesanyám és elkezdett kötöszködni, mert elintézte az özvegyit magának és az ő elmondása szerint több joga van, mint egy házastársnak. Nem értem miért mikor nem volt bejegyzett élettársi szerződésük a fél ház nekünk apai örökség a tesómmal a másik fele pedig édesanyám nevén volt.Továbbá van kincstártakarékjegy édesanyám nevén amit az édesapám épített melléképület albérleti díjából rakott össze. Nekem van rá ill. Volt meghatalmazásom.

Mi illeti meg jogosan az élettársat ilyenkor ?
Házban maradhat- e ?
Követelhet-e a pénzből ?
Illetve ezt csak polgári perben teheti a hagyatéki után vagy a közjegyző előtt is ?
Ha kifizetjük egy bizonyos összeggel, mert, hogy valamennyi értéknövelést ér amit otthon dolgozott akkor mi más jár még neki törvényileg ??
Válaszát előre is köszönöm !
Tisztelettel:
Editkee

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.14. 07:47

A szülői felügyeleti jog tekintetében a Ptk. figyelmen kívül hagyja, hogy a szülők házasok, élettársak vagy nincs is köztük életközösség. (Azzal, persze, hogy főszabálynak azt tekinti, hogy együtt élnek, és közösen gyakorolják a felügyeleti jogot.)

Az élettársaknak a jogviszony megszűnésekor el kell számolniuk egymás között a vagyonszaporulattal.

Dobson # 2018.04.14. 04:34

Tisztelt Fórumozók!
Minap egy (számomra) érdekes helyzettel találkoztam.
Van egy fiatalasszony, aki 10 éves élettársi kapcsolatban áll. A kapcsolatból született egy jelenleg 9 éves kislány. A sors úgy hozta hogy az élettársak között bizonyos okokból már nincs semmiféle kapcsolat és a nő "elválna". Egyszer felmerült a kapcsolat végleges megszakítása, de a férfi megzsarolta a nőt hogy ez esetben elviszi a gyermekét. Ezt hogyan teheti meg, illetve milyen jogok illetik meg a férfit, vagyonrészesedés, gyermek elvitele, stb?
Részletek:

  • A férfi dolgozik, de ha jól tudom nem ad otthonra pénzt.
  • Otthon nem végez házimunkát, még a fűnyírást is az asszony végzi. A férfi hazamegy a munkából (hetente-kéthetente 1x egy hétvégére), lepihen, alszik, elmegy szórakozni, stb...
  • Az ingatlan a nő nevén van, a nő vásárolta saját pénzéből illetve saját névre felvett hitelből, amibe a férfi nem fizet semmit!
  • Autó szintén saját névre, hitelre.
  • A gyermek nem tekint apaként a férfira, mert az sem tekint a kislányra úgy, mint a gyermekére. Nem megy el a lánya országos versenyére, nem csinál neki programokat, nem is vesz részt rajtuk, még születésnapi alkalmakra sem megy el. Egyenesen megkérdezve a gyermeket, az édesanyjával szeretne maradni.
  • A nő dolgozik, szakmunkás minimálbért keresi meg.

Összegezve:

  • A férfi nevén nincs semmi, házimunkát nem végez, anyagi "hozzájárulása" nincs.
  • A gyermek önként választva az anyjával maradna.

Ha különválás lesz, mi illeti meg a férfit? Vannak törvények ezekre? Ha igen, akkor megjelölnék eme pontokat?

Válaszukat előre is köszönöm

drbjozsef # 2018.04.10. 11:04

Az elég bizonyításra, amit a bíró elfogad. Ha a másik fél is hoz tanúkat meg fényképeket, akkor nem biztos.
Per előtt is lehet mediálni, de az fizetős. Az ingyenes (mármint, külön iletékbe nem kerülő) mediációs eljárás csak akkor kérhető, ha már folyamatban van az ügyed a bíróság előtt.

klara50 # 2018.04.10. 10:12

Bizonyítás: fényképek, tanúk, gondolom, ennyi elég. Bírósági mediátort lehet kérni még a per elindítása előtt?

ObudaFan # 2018.04.10. 04:49

A probléma épp a bizonyítás kérdése az ilyen perekben, gyakran ütközik nehézségekbe.

nonolet # 2018.04.09. 16:20

klara50

Nos, ha csak egy percet is gondolkodnál ...
Akkor rájönnél, hogy a maradékra is igény tarthatsz.

1. lépés
Felszólítás írásban határidővel

  • a kiadásra

vagy

  • a megfizetésre.

HA kiadja/megfizeti OKÉ.

HA nem akkor...

2. lépés
Per indítása ellene.

De a perben neked kell bizonyítani, hogy

  • cucc a tiéd/fiadé

és, hogy

  • ott volt vagy van

A per költséget előlegezned kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.09. 13:30

Köszönjük szépen a tájékoztatást, de én például már láttam ilyet, nem túl érdekes.

klara50 # 2018.04.09. 13:27

Fiam együtt élt barátnőjével a barátnő anyja lakásában (ő nem lakott ott). Fiamék összevesztek, a lány kirakta a fiamat, néhány ruhájával, még januárban. Elég sok holmink (a miénk, nem a fiamé, kölcsön adtuk) maradt a lakásban, TV, hűtő, mosógép, autó, motor, kerékpárok, bútor, és még sok más. Eddig nem engedte, hogy elhozzuk, ami a miénk. Volt, hogy csak a fiamat engedte volna be, hogy nem segíthet neki senki összepakolni, de olyan is, hogy neki sem engedte, hogy menjen a holmikért. Tegnap telefonált az "anyós", hogy ha aznap (tegnap) elhozzuk, amit idead, azt elhozhatjuk, de van amire igényt tart, az ott marad. Nem is adott ide mindent. A mosógépet nem engedte, hogy a fiam lekösse, ideadta az ő régi gépét. És a mikrót sem engedte, hanem szintén a régi sajátját adta. Azzal, hogy ha ez nem tetszik, akkor semmit sem hozhatunk el. És rengeteg mindent visszatartott, hogy igényt tart rá.

drbjozsef # 2018.04.09. 08:32

Mindenesetre, legalább azt érdemes megtenni, hogy megnézed, mikor van panasznap a lakóhelyed szerinti bíróságon, elmész akkor, és kérsz tanácsot.

drbjozsef # 2018.04.09. 08:31

klara50

az élettársi kapcsolat megszűntetéséhez nem kell pert indítani.
El kell költözni, és akkor megszakad magától is.

Ha élettársi közös vagyon megosztása szerint szeretnél pert indítani, akkor kiszámolod szépen mennyire perelnél, annak 6% (min.15000, max.1.5M) lesz az illeték.
Ha jogosult vagy rá, kaphatsz illetékfeljegyzést (nem kell előre kifizetned, de utólag igen), vagy illetékmentességet.

De nem túl bölcs dolog ilyenbe belemenni ügyvéd nélkül. Az élettársi vagyonközösség nagyon macerás egy dolog, ha jó ügyvédje van az ellenérdekelt félnek, szét fognak szedni cafatokra.

klara50 # 2018.04.09. 07:40

nonolet :D

És hogy számolom ki, hogy mennyi illetéket fizessek?
És ezt az illetéket a keresetlevélre kell ragasztani?

nonolet # 2018.04.09. 07:22

Hát egy keresetlevéllel :-)

klara50 # 2018.04.09. 06:47

Polgári pert hogyan tudom elindítani ilyen ügyben?

gerbera317 # 2018.02.01. 06:30

Klara50!
Ne értetlenkedj! Ha nem adja ki a cuccot önként, pert kell indítani ingóságok kiadása iránt.

ObudaFan # 2018.02.01. 05:55

Lehet lopás az is, ha valaki tudtával vesznek el tőle valamit. Csakhogy itt nem vett el semmit az illető. Eleve nála voltak ezek a dolgok. A vissza nem adás az nem lopás.

Szomorú örökös # 2018.02.01. 04:32

klara50

És mivel igazoljuk a rendőrnek, hogy mi a mi holmink?

No itt kezdődik a legnagyobb probléma... :-O
Ez ugyebár polgári peres eljárásnál is lényeges.

nonolet # 2018.01.31. 15:44

klara50

Lopás akkor lenne, ha a tudtod nélkül vette volna el tőled...

ObudaFan # 2018.01.31. 13:56

Nem, ez nem lopás és valóban polgári peres útra tartozik.

klara50 # 2018.01.31. 11:32

De ez egyszerű lopás...

nonolet # 2018.01.31. 11:22

Sorrendben...

1.
felszólítod írásban

ha akkor sem, akkor

2.
beperled
és ha pert nyertél majd akkor

ha akkor sem, akkor

3.
jöhet a végrehajtás kérése
amiben szükség szerint segít a rendőr a végrehajtónak

klara50 # 2018.01.31. 10:53

Akkor hogyan tudjuk elhozni a holmikat? Nem enged be...

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.31. 10:50

Azt tudom, hogy hívhatok rendőrt,
Hívni hívhatsz - de nem fog csinálni semmi érdemit.

Polgári jogi vita ez, komoly bizonyítási nehézségekkel.

klara50 # 2018.01.31. 10:44

Tisztelt Fórumozók!
Fiam majdnem egy évig élt barátnőjével a barátnő anyja lakásában. Fiamék összevesztek, a lány kirakta a fiamat, néhány ruhával, lassan egy hónapja. Elég sok holmink maradt a lakásban, TV, hűtő, mosógép, Robi kapa, motor, kerékpárok, bútor, és még sok más valamint egy kutya. A lány nem enged bemenni a lakásba holminkért. Azt tudom, hogy hívhatok rendőrt, de hogy kell ezt intézni? Bemegyek a kapitányságra, hogy biztosítsák nekem a terepet? Vagy kimegyek a lakásra, és onnan hívok rendőrt? És mivel igazoljuk a rendőrnek, hogy mi a mi holmink?