Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Élettársi kapcsolat megszűnése

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.03.06. 11:23

Majd az öcséd megkérdezi, ha kíváncsi vagy rá.
(Az megvan, amikor tíz kiscserkész segített egy öreg néninek átmenni az utca túloldalára?)

www.kbs-ugyved.hu

jogi_user1 # e-mail 2021.03.06. 11:12

Kedves Fórumozók!

Öcsém új barátnője 1 hónapja költözött hozzá. Nem dolgozik. A ház az öcsém nevén van, a szüleim ott laknak, ők a haszonélvezők.
Nincs egyelőre bejelentve oda, közös bankszámla stb nincs. Gyerek nincs.

A nőnek, mint kiderült, tartozása van (egyelőre "csak" 5 évnyi egészségügyi szolgáltatási járulékról tudok)

  1. A kérdésem az, hogy az öcsémen végrehajtható-e az adósság? Akkor még nem éltek együtt (leszámítva az egy hónapot, ami ez esetben 30x270 Ft). Ugye ilyenkor nem jöhet öcsémhez a végrehajtó?
  2. Végrehajtható-e majd az öcsémen / szüleimen később bármi adósság, amit majd együttélésük alatt halmozott fel? (ha majd lenne ilyen).
  3. Ha mondjuk a nő később lop valamit pl. egy üzletből (nem vicc), akkor, és ha azt együttélésük alatt csinálta, akkor öcsémnek kell-e bármit kifizetnie, ha a nő nem tud fizetni?

Előre is köszönöm a válaszukat.

drbjozsef #   2021.02.27. 22:21

Mégis : mire?

Úgy érzed, hogy van rá esély, hogy az exed meggondolja magát magától?

Mert ha nem, akkor minden perc csak elvesztegetett idő. Amikor szükséged lenne rá, várhatsz vagy két-három évet, mire egy per befejeződik.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Egy Ex # e-mail 2021.02.27. 20:54

Köszönöm a válaszokat. Egyenlőre várok.

drbjozsef #   2021.02.26. 06:17

Az meg, hogy mit hisz az exed, megintcsak kit érdekel.

Azt értsd meg, hogy nem a gyerekeiddel kell pereskedned. Semmi közük nem lesz hozzá, hiszen nem az ő (exedtől kapott) részükről szólna, hanem a tiedről, ami most is a tied.

Ha nem akarsz kib*szni a gyerekeiddel, akkor csak egyet tehetsz : nyelsz. És vársz. Olyan értelemben, hogy bármit csinálsz a saját részeddel, az végülis érinteni fogja őket valamilyen módon - de teljesen függetlenül attól, hogy a lakás másik fele éppen az exed, vagy az ő nevükön van. Nem ezért szívnának, hanem pusztán azért mert ott laknak.

Egyébként, nem tudom, azt tudod-e, hogy a saját részedet - ha az exed nem vitatja azt, hogy a te 1/2 részed ténylegesen is téged illet a házastársi közös vagyonból -ahogy ő is, úgy te is bármikor, bárkinek eladhatod, nem kell hozzá a beleegyezése, engedélye. Elővételi joga van rá. Ha találsz vevőt 5 millió forintért a részedre, akkor felkínálhatod neki (pontosabban fel KELL kínálnod neki, vagy a gyerekeidnek, akik éppen a tulajdonosok), hogy na most vagy szerzel pénzt, veszel fel hitelt, akárhogy megszerzed, nem érdekel, vagy ha nem, eladod egy idegennek, és majd küzdhetnek vele a továbbiakban. Ugye, ez nem biztos, hogy jó lesz a gyerekeidnek, de az exednek a lehetőséget felajánlottad.

Ez, amiről te beszélsz már, az nem jogi kérdés.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.02.25. 20:57

Az már a te bajod.

De akkor mi is a kérdés?

www.kbs-ugyved.hu

Egy Ex # e-mail 2021.02.25. 20:42

drbjozsef!

Persze hogy az én részem az enyém,de nem akarom hogy az enyém legyen mivel én nem élek már ott. Azt szeretném hogy ki legyen fizetve a részem hogy én is vehessek egy házat mert annyim nincs hogy tudjak venni.
A volt párom mossa kezeit az által hogy az ő részét a gyerekekre íratja azaz nekik adja.
Úgy gondolja ezáltal rajta már nem követelhetem hogy fizesse ki a ház rám eső részét.
Sehogy sem etikus hogy Ő Ott lakik a közös otthonunkba mintha az övé lenne az egész ház,odajár az új párja szinte mindennap ott alszik.
Kértem szép szóval,mondtam 5 millióban kiegyeznék és az Ő nevére kerül az én részem is tehát az egész az övé lenne,de azt mondta nem tud kifizetni és hitelt sem akar felvenni.Ha a gyerekeknek adja a részét akkor a gyerekeimmel nyilván nem akarok és nem is fogok pereskedni.

drbjozsef #   2021.02.25. 20:18

Egy Ex,

Miért hajtanád be a gyereken a TE részedet? A TE részed érintetlen, továbbra is a TIED.

Ha úgy érted, hogy ha az exed nem tud fizetni, akkor az, hogy elárverezik az ingatlant, és esetleg kirakják őket, az ilyen szempontból tök mindegy, hogy a gyermeked nevén vagy az exed nevén van ilyenkor.

A világon semmit nem ér el vele jogilag. A kiköltözés teljesen független kinek a nevén van.(amire kiskorú gyerek esetén kevesebb az esély, ha egyáltalán akarnád).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.02.25. 18:46

Akkor a gyerek "fizet ki". Nem mindegy az neked?

www.kbs-ugyved.hu

Egy Ex # e-mail 2021.02.25. 17:21

drbjozsef!

Értem én,de továbbra is adott a kérdés hogy: Ha a gyerekekre "íratja" ajándékozza a részét. Akkor valóban mentesül az alól hogy engem kifizessen? Ő úgy gondolja hogy ha a gyerekeké lesz az Ő 50%-a akkor a gyerekeken már csak nem hajtom be a részem kifizetését.
Ha per lesz a vége,akkor milyen bírói döntésre számíthatok?

drbjozsef #   2021.02.24. 20:24

Akkor különösebb izgulnivalód nincs, "kisemmizni" nem tud.

Ha megegyezni nem tudtok, marad a per.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Egy Ex # e-mail 2021.02.24. 19:00

drbjozsef !

Igen! fele az én nevemen van,fele az övén.
És közösen szereztünk mindent a 20 év alatt,persze csak én dolgoztam, Ő a gyerekekkel volt otthon,az utóbbi 7-8 évben dolgozott.
Azt mondta igen hogy a saját részét íratja a gyerekekre,nyilván az én részemet nem tudja rájuk íratni,talán rosszul fogalmaztam.

drbjozsef #   2021.02.24. 18:07

Egy Ex,

Ő ott maradt a közös lakásunkban
Úgy érted, a lakás 50-50%-ban a neveteken van?
Ez a valódi tulajdonviszony is, az elmúlt 20 év együttélés közös vagyonából szereztétek?

Tényleg megteheti hogy a gyerekekre íratja a részét és akkor engem nem kell kifizetnie? Kisemmizhet?
Azt írtad, a "saját részét" íratja a gyerekekre. Értelemszerű, hogy a te részedet (ha van) nem tudja, azzal ő nem rendelkezhet egyáltalán.

Egyébként, semmiképpen sincs igaza, ha a lakás a közös vagyonotok, de (esetleg) csak az ő nevén lenne, hiába is "íratná" (ilyen nincs is, nekik ajándékozhatja) a gyerekekre, vagy bárkire, természetsen vagyonmegosztás esetén a bíró kötelezné őt a kifizetésre, vagy a megajándékozottakat a tűrésre, hogy "elvegyék" tőlük az ingatlant.

Ahogy az ügyvéd úr írta : per. Esetleg - bár ez értelemszerű kellene legyen - keress egy jó családjogi ügyvédet (nem mintha jogilag bonyolultnak tűnne az eseted)

Ha esetleg a lakás fele nincs a neveden, akkor neked iparkodnod is kellene, mert ha jóhiszemű, ellenérték fejében szerzi meg harmadik személy az ingatlant, tőle már nemigen lehet visszaszerezni. (természetesen a párodat ez esetben is marasztálnák, de ki tudja, mikor tudnád behajtani rajta a neked járó pénzt).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.02.24. 18:00
Egy Ex # e-mail 2021.02.24. 17:53

Üdv mindenkinek!

Talán itt tud nekem valaki segíteni.

Volt párommal pár hónap híján 20 évig éltünk együtt ő úgy döntött nem szeretné velem folytatni(talált mást),külön mentünk ennek lassan 1.5 éve.
Három közös gyermekünk vele maradt,12,18 és 20 évesek iskolába járnak (én fizetem a kölcsönösen megbeszélt gyerektartást).
A probléma az hogy én is szeretnék új életet kezdeni,Ő ott maradt a közös lakásunkban a gyerekekkel ( egy ágyat hoztam el és a szerszámaimat),kértem hogy akkor rendezzük az ingatlan rám eső részét,ő ezt megtagadta mondván : " a gyerekek vele vannak,nem kötelezhetem arra hogy eladjuk a közös otthonunkat" Kértem fizessen ki erre a válasz hogy: "neki nincs pénze és nem fogja magát hitel által tartozásba verni és Ő arra gondolt hogy az Ő részét a gyerekekre íratja és ezáltal őt nem zaklathatom tovább ilyesmivel"

Kérdésem a következő:Hogy tudnám elérni hogy kifizessen? Tényleg megteheti hogy a gyerekekre íratja a részét és akkor engem nem kell kifizetnie? Kisemmizhet?
Köszönöm.

apukalipszis #   2020.12.10. 08:39

Köszönöm szépen a válaszadóknak a segítséget!

apukalipszis most

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.12.10. 07:40

milyen pert kell ilyenkor indítanom?
Élettársak közötti elszámolás iránti per. Nem javaslom, hogy ügyvéd nélkül csináld.

www.kbs-ugyved.hu

Szomorú örökös #   2020.12.10. 04:59

apukalipszis

Nem voltunk házasok, milyen pert kell ilyenkor indítanom?

Szerintem közös tulajdon megszüntetése iránti per lenne a legjobb - főleg mivel csak élettársak voltatok, így csak az egy szem közös tulajdonotok van - akkor vagy kivált téged tisztességesen megegyezéses alapon, vagy elárverezik és akkor mindketten sokkal szarabbul jártok, mert ott nincs győztes vagy vesztes, a perköltséget arányosan megosztva - nagy valószínűséggel fele-fele arányban - fizetitek.

van-e esélyem megkapni a közös megtakarításunkból a maga számára vásárolt telekrész árának felét (a teljes vételár negyedét)?

A fentiek alapján akár meg is kaphatod, csak le fognak belőle vonni.

apukalipszis #   2020.12.09. 21:00

Üdvözletem!
Hátha valaki tud nekem segíteni. 5 éve szűnt meg egy 9 éves (nem bejegyzett) élettársi kapcsolatom, egy gyermekünk született. Hitelre lakást is vásároltunk, aminek (mivel nekem nem volt pénzem az önrészhez, a páromnak viszont igen) én 1/4 részben vagyok a tulajdonosa. Az életközösségünk közös kasszát jelentett, egy bakszámlával, mindkettőnk fizetése arra ment, még kártyánk is csak egy volt. A volt párom másfél évvel a szakításunk előtt vett a megtakarított pénzünkből egy fél telket (a másik felét a testvére vette meg). A szakítás után viszont csak a közös bankszámlán megmaradt összeg felét fizette ki nekem, a telek árának negyedét nem. Három éve élek a jelenlegi élettársammal, albérletben. A fiam egyik héten nálunk, másik héten az anyjáéknál van, és szeretnénk lakást venni. Ugyanaz a képlet, mint 14 éve. A páromnak van pénze, nekem nincs, csak az 1/4 tulajdonrész a korábbi lakásomban. A volt párom hallani sem akar arról, hogy nekem a lakás reális értékének negyedét fizesse ki, a piaci érték 1/24-ét ajánlotta fel cserébe, szóval bármennyire nem szeretnék, kénytelen leszek perre menni. A partnere jó egzisztenciával bír, állítólag készülnek összeházasodni, tehát nem roppantaná meg, ha tisztességesen kifizetne a lakásból. Én is szeretnék végre 5 év után kiszabadulni az albérletből. Nem voltunk házasok, milyen pert kell ilyenkor indítanom? Plusz van-e esélyem megkapni a közös megtakarításunkból a maga számára vásárolt telekrész árának felét (a teljes vételár negyedét)? Minden választ előre is nagyon köszönök!

apukalipszis most

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.29. 19:54

(Ha megnézed az időpontokat, láthatod, hogy csaknem egyszerre válaszoltunk. Tehát az - elismerem, szarkasztikus - megjegyzésem nem neked szólt. Már csak azért sem, mert a válaszod teljesen rendben van, tulajdonképpen ugyanazt mondtad, mint én. :) )

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2020.08.29. 13:43

KBS,

Pontosan. De mi itt tudjuk, hogy az élettársi vitákra nem lehet válaszolni csak nagyon általánosságban (vagy úgy se) - de a kérdezők nemigen.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

belanagy77 # e-mail 2020.08.29. 13:27

drbjozsef,

Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.29. 12:52

Erről az jut eszembe, amikor az egyszeri pásztortól megkérdzete a turista, hogy lesz-e eső...

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2020.08.29. 12:51

belanagy77,

A szabályt tömören összefoglalva ObudaFan 2020.05.14-ei hozzászólása tartalmazza.

A jövedelmeitek élettársi közös vagyonnak számítanak főszabály szerint - ha élettársak vagytok. Annak feltételei vannak, egyik ilyen a közös gazdálkodás, közös gazdasági célok megvalósítása más egyebek mellett. Erre utólag adott esetben lehet hivatkozni, de akkor igazolni is kell, hogy bár együtt éltetek, de teljesen (TELJESEN!) külön kasszán.

Élettársként közösen költitek el a jövedelmeteket a vélelem szerint, ezért a külön vagyonba nem tatrozó rész közös, és abból megilletheti, mint vagyonszaporulat, egy bizonyos része, jellemzően a jövedelmeitek arányában. De ha ő a jövedelmeitek arányánál is jóval többet költ, akkor itt lehet vita adott esetben (például hivatkozik arra, hogy az ő jövedelméből éltetek közösen, abból ment a közös (!) kaja, a rezsi, az utazások, meg minden, és a tied csak ezért került megtakarításra).

Egyszóval igen, igénye lehet, hogy mennyire megalapozott, és ki mit tud ilyen esetben bizonyítani, az elég komoly vita tárgya lehet.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

belanagy77 # e-mail 2020.08.29. 11:04

Tisztelt Jogi Fórum!

A párommal 1 éve élünk együtt, de külön kasszán vagyunk és mindketten külön bankszámlával rendelkezünk. A párom minden hónapban "elszórja" a pénzét. Nekem a magasabb keresetemből adódóan is marad pénz a bankszámlámon.
Szakítás esetén a párom igényt tarthat a bankszámlámon összegyűlt megtakarításom bizonyos részére?

Előre is köszönöm a választ.