Gyámügyi kérdés


derill # 2005.06.05. 18:57

Nem, azt hiszem Te kevered a dolgokat, illetve a fogalmakat. Te gondnokról ill. gyámról beszélsz, de gondozóra gondolsz.

A gondnok nem azonos a gondozóval. Egyébként meg jogszabály zárja ki, hogy az, aki életjáradéki, tartási, vagy öröklési szerződést köt valakivel, az a gondnoka lehessen, viszont gondozni attól még gondozhatja, sőt tartási szerződésnél köteles is erre.

Tehát a gondozója bárki lehet, gondnoka viszont nem lehet az, aki életjáradéki, tartási vagy öröklési szerződést kötött vele, vagy akit ő kifejezetten nem akar (kivéve a hivatásos gondnok, ha azt sem akarja, az attól még gondnoka lesz).

Azt gondolom, hogy bármennyire is el van magában a néni, mégiscsak segitségre van, de később tuti, hogy lesz szüksége. Próbáljátok meg azt a módszert, hogy beszéltek pár szomszéddal, akik figyelemmel kisérik, bevásárolnak esetleg neki (ha hagyja),, és bármi gond van, jelzik nektek. Lehet, hogy igy még esetleg évekig nem lesz szükség arra, hogy otthonba kerüljön, főleg, ha van olyan idős hölgy a házban, akivel ő összejár és akiben valamelyest bizik.

Õ idős, sajnos nem méri fel, hogy segitségre van szüksége, de ha nem figyeltek rá, bajba kerülhet.

Esetleg ha kizárólag az ingatlanát féltitek, inditsatok gondnokság alá helyezési pert és csak az ingatlannal kapcsolatos jognyilatkozatok megtételében kérjétek a korlátozást. Persze ettől sem lesz a néni kevésbé ideges, viszont ha nem általános jelleggel korlátozzák a cselekvőképességét, akkor a nyugdiját is kaphatja tovább (feltéve, hogy ebben nem korlátozzák, viszont ha igy inditjátok a pert, akkor ebben nem fogják korlátozni - mindenképpen kérjétek, hogy csak ingatlanban korlátozzák). A pert apukád indithatja, Te nem, mert nem vagy perképes ebben.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

salamon # 2005.06.05. 18:46

kedves derill
köszönöm a választ. valami ilyesmire számítottam amit írtál. márhogy a gondnokság lenne a megoldás.
Bár valójában konkrét segítségre nincs szüksége,(illetve nem fogadja el). Még főzöget is magának ezt-azt.Kézzel kimossa a ruháit (pedig van mosogépe, de takarékoskodik a vízzel)Azért ilyen idősen ez nem semmi! Néha lemegy a boltba is.(persze félő hogy 1x csak nem talál haza, de eddig nem volt ilyen)
Viszont magunk közt szólva, ha mégis kötött volna valakivel valami eltartási szerződést vagy ilyesmit, akkor az illető is felléphetne mint gondnok!Nem kifogásokat keresek, csak felmerült bennem. de mégis csak kifogást keresek... :((

derill # 2005.06.05. 12:14

Igen, lehet kérni, hogy a csekkeket az apád lakására küldjék, de ennek az a feltétele, hogy apád legyen a gondnoka. Sajnos az eset tipikus, a néni állapota javulni nem fog, sőt romlani fog.

A gondnokság alá helyezés itt szükséges, de nem kell feltétlenül otthonba vinni ezért a nénit, csak ha már nem lesz más lehetőség.

Előbb-utóbb biztos, hogy gondnokság alá helyezik, tehát jobb, ha apukád meggondolja, és elvállalja a gondnoki teendőket. Ha nem vállalja, és a néni gondnokság alá kerül, két lehetőség lesz:
ha a néni hajlandó a gondnokkal együttmüködni, akkor maradhat a lakásában - ez a jelen esetben valószinüleg kizárt, mert mint irtam, a néni állapota nem javulni, hanem romlani fog, egyre bizalmatlanabb lesz.
a másik eset, hogy pszichiátriai betegek otthonába viteti a gondnok.

Ne felejtsd el, hogy ha apukád vagy Te vállaljátok a gondnoki teendőket, nektek csak a nénivel kell törődnötök, mig egy hivatásos gondnoknak 30 gondnokoltja lehet, tehát jóval kevésbé tudja a néni érdekeit képviselni, mint Ti, ugyanakkor még mindig jobban, mint maga a néni.

Természetesen ha az ingatlanát elajándékozta, már semmit sem tehettek, nem fogjátok visszakapni a pénzt sehonnan, tehát nem árt a földhivatalnál megnézni, hogy kinek a nevén van az ingatlan. Gondolom ez is befolyásolni fogja a döntéseteket, de azt tudomásul kell vennetek, ha Ti nem tesztek a néniért semmit, a hatóság kénytelen gondnokot rendelni, ha gondnokság alá helyezik.

Azt is vedd figyelembe, hogy otthonba bekerülni nem egyszerü, 4 pszichiátriai betegek otthona van csak az országban, tehát kihalásos alapon kerülnek be a betegek. Ez azt jelenti, hogy vidéken (pl. Szentgotthárdon) 3 év a várakozási idő, pesten 8 év. Más otthonokba is bekerülhet, de azok nem kötelesek fogadni, igy csak addig maradhat ott, illetve csak akkor fogadják, ha nincs vele probléma, tehát jól kezelhető. Vannak otthonok, akik a kevésbé jól kezelhető időseket is fogadják (Ezüstfény) viszont az igen drága, havi 80 ezer körül van egy hely.

Ha a néni vallásos, akkor érdemes az egyház segitségét kérni, ők is el tudnak betegeket helyezni (fogalmam nincs hol, és hogyan, de akit eddig oda küldtem, egy sem jött vissza azzal, hogy nem tudta megoldani, igaz, egyáltalán nem jött vissza, pedig mind azt igérte, hogy tájékoztat).


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

salamon # 2005.06.04. 21:38

Kedves mindenki

olyan ügyben szeretnék tanácsot kérni, hogy van apukámnak egy nagynénje (89 éves), aki fizikailag korához képest jól van, de szellemileg már nem az igazi. persze felismeri aput, de néha háborúról beszél, mintha most itt lennének az oroszok, stb.
Lényeg az, hogy jönnek sorban a csekkek, villany fűtés stb, és nem fizeti be őket. a közös ktg tartozásból már vagy 300 e ft a lakására van terhelve. a lakók már a gyámügyhöz fordultak, mert bizony néha fura dolgokat tesz a néni, de apu semmiképpen nem akarja valami intézetbe vitetni, mint ahogyan a lakók akarják.lényeg az, hogy mit lehetne tenni, hogy a számlák is rendben legyenek, és a lakókkal is béke legyen? a gyámügy ki akart rendelni egy gyámot, (mert apu nem akar az lenni) de felesleges, mert a néni olyan bizalmatlan, hogy ha olyanja van még aput sem engedi be, nem hogy egy idegen gyámot. és azt mondták, hogy a kirendelt gyám megkapná a néni nyugdíjának a felét, és abból kellene a számlákat rendezni. Más lehetőség nincs? Gondolom apu nem "veheti el" a nyugdíjból csak úgy a csekkekre a pénzt!! Eltartási szerződés szóba sem jöhet, a néni bizalmatlansága miatt, meg apu szerződés nélkül is megy szerdánként egy kis kajával. a családsegítőt is visszautasította a néni. lényeg a lényeg, hogy végül is apu az egyetlen rokona, tehát nagy valószínűséggel apu örökölné meg a nénje lakását, de ha időközben talán a papokra vagy bárki másra (Mert néha ilyeneket is mond.)hagyta volna akkor amit úgymond a lakásra (csekkekre) kifizet apu, azt nem tudja már visszakapni? Azért apunak sem terem a pénz a fán, anyu is elég beteg. tudom ez "lelketlennek" tünik, de az ember csak tudni szeretné, hogy van-e értelme hogy anyagi áldozatot hoz...
olyat lehet-e kérni az elmütől meg a többi szolgáltatótól, hogy a csekk apu lakására jöjjön, és akkor ő befizeti.

REmélem nem fogalmaztam zűrzavarosn, és megköszönöm ha valaki válaszol

derill # 2005.04.10. 13:15

Igen, lehetséges ilyen. A gyámhivatal abból indul ki, hogy a gondnokoltnak valószinüleg nincs szüksége a lakásra, gondolom pszichiátriai betegek otthonában tartózkodik. Ezért eladná a lakást, nem kellene belemennie egy bizonytalan kimenetelü perbe. Bizonyitania kell ugyanis, hogy a jogügylet megkötésekor Laci tényleg beszámithatatlan volt, ezt pedig pár évre visszamenőleg nehéz bizonyitani. Önmagában az a tény, hogy pszichiátriai kezelés alatt állt, nem elegendő, a beszámithatatlanságot kell bizonyitani. Ráadásul a biróság megállapithatja Laci felelősségét azzal az indokkal is, hogy a cselekvőképessége tekinteetében mást félrevezetett, ezért a jogügyletet szabályosnak tekinti.

A Kft.-nek kell eldöntenie, hogy inkább belemegy a perbe, vagy megvásárolja az ingatlant. A gyámhivatal ugyanis nem adhatja sokkal olcsóbban az ingatlant, mint a piaci értéke. Csak annyit vonhat le a vételárból, amennyi kár várhatóan a perrel érné a gondnokoltat (tehát pl. évekig nem tudja majd hasznositani, közben amortizálódik, ezek a költségek pedig senkinek fel nem róhatóak - hacsak magának a gondnokoltnak nem).

Én mindenképpen próbálnék egy reális egyezséget kötni. Figyelembe kell venni azt is, hogy a gondnokolt mennyiért adta el a lakást Petinek. Ezt az összeget a vételárból le lehet vonni. Azt sem teheti meg a gyámhivatal, hogy csak ugy annyiban hagyja a dolgot, hiszen akkor a gondnokolt érdekei jelentősen sérülnének. Viszont egy esetlegesen eleve vesztes perbe sem viheti bele a gondnokoltat. Nyilván mérlegelni kell a körülményeket.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Cola (törölt felhasználó) # 2005.04.10. 12:15

Derill, elsősorban Tőled kérdezném, de természetesen minden hozzászólást köszönettel fogadok:
(A leírásban az egyszerűség kedvéért fiktív neveket használok.)

Laci megvásárolja az egyik önkormányzattól a bérelt lakását, majd egy hónap múlva eladja azt Petinek , aki (újabb egy hónap) továbbadja azt egy Kft.-nek. Utóbb kiderül, hogy Laci - bár nem volt gondnokság alá helyezve - a szerződéskötés pillanatában pszichiátriai kezelés alatt állt, és valószínűsíthető, hogy gondnokság alá helyezés nélkül is cselekvőképtelen volt. Az illetékes gyámhivatal kezdeményezi Laci gondnokság alá helyezését, ill. pert indít a Laci és a Peti közötti adásvételi szerződés semmissége iránt is, amelyben alperesként Laci mellett bevonja a Kft.-t is. Peti egyébként nem található meg, lehet, hogy él, lehet, hogy nem, vagyona nincs.
Eddig talán mindennaposnak is nevezhetjük a történetet.
Ekkor azonban a gyámhivatal ügyvédje felveszi a kapcsolatot a Kft.-vel és közli, hogy Õ pénzt kér, cserébe visszavonja a keresetet. Állítása szerint a megállapodás a gyámhivatal tudtával és hozzájárulásával jönne létre, ami akár igaz is lehet, ellenkező esetben a perben a bíróság megállapítja a szerződés semmisségét, eredeti állapot, stb. A Kft. elveszíti az ingatlant, a megtalálhatatlan Petitől viszont pénzt soha nem fog kapni.
A kérdésem tulajdonképpen annyi, hogy egy ilyen helyzetben jogszerűen köthet-e a gyámhivatal ilyen alkut. Megjegyzendő még, hogy a követelés irreális, több annál, mint amennyit a Kft. keresne az ügyleten, ha továbbértékesítené a lakást.
Köszönök minden rám szánt percet!