halotti anyakönyvi kivonat megszerzése


Linnax # 2016.12.02. 15:29

Szóval: wers, igazad volt! És tudod, hogy hol kapom meg az iratot? Az én picike falumban, ahol nem is tudtam, hogy van anyakönyvvezető. Mindenért a közeli városba kell menni, de ez kivétel.
Tehát születési és házassági anyakönyvi kivonatot be lehet szerezni az okmányirodákban, de a halottit csak anyakönyvvezetőnél. Másolatban 2000 forint, kivéve az özvegyi nyugdíj iránti kérelem miatt, az ingyenes.
(De nem jártam hiába, más elintéznivalóm is volt, legalább azt rendeztem.)
Nem tudom, melyik törvénytudó olvassa ezt, terjesszétek egymás között, hátha másnak is lesz rá szüksége.

wers # 2016.11.24. 14:01

bejelentkeztem az okmányirodába” Ne oda menj. Polgármesteri hivatal, anyakönyvvezető. Teljesen más. Csak postások egymás között (ha egyáltalán). Egyébként miattam azt teszel, amit akarsz.

Linnax # 2016.11.24. 13:25

Köszönöm, még nem tudom, mi lesz, mindenesetre holnapra bejelentkeztem az okmányirodába. Ma már egy feltöltést elbeszélgettem a telefonomon az ide-oda küldözgetés miatt, aztán a (ha jól emlékszem, 1818) kormánytelefonon sikerült mindenhová beíratni magam. Az egy kicsit fáj, hogy nekem 2000 forintért adják ki az okmányt.
De kértem a kórháztól a zárójelentést, e-mail-en megküldték, és az volt benne, hogy "csendesen exitált". Ettől most bőgök, mint a záporeső, de kicsit meg is nyugodtam.
Nagyon drukkolok, hogy holnap legalább símán menjen minden.
De tényleg nagy még a káosz, jó magyar módra.
Ha valami gubanc lesz, majd jelentkezem.

wers # 2016.11.24. 10:28

Az elsőt biztos ő adja ki, nem csak a halottit, de szerintem a pótlás bárhol kérhető, bármelyikről. Már nem kell utazgatni úgy kb. két éve. (ha működik a kitalált rendszer)

gerbera317 # 2016.11.24. 10:19

Azt még tegyük hozzá, hogy halotti bizonyítványt az az anyakönyvvezető/jegyző ad ki, akinek az illetékességi területén a haláleset történt.

wers # 2016.11.24. 10:05

Anyakönyvi kivonatot csak és kizárólag az anyakönyvvezető adhat ki. Az, hogy elvileg ez akár a kormányablaknál is igényelhető, szép reklámszöveg. Bármelyik anyakönyvi bejegyzésről kérhető utólag kivonat, születési, házassági és a halottiról is. Mint házastárs, te is kérheted. Nem kell telefonálgatni, ügyfélfogadási időben bemész a polgármesteri hivatalhoz, vidd a saját okmányaidat, nem árt, ha a házassági anyakönyvi kivonat is nálad van, és addig ülsz ott, ameddig ki nem adják. (persze lehet, hogy kérnek egy postacímet, vagy adnak új időpontot, mert nem az anyakönyvvezető ül ott sem az ügyfélszolgálaton).

Linnax # 2016.11.24. 09:42

Kifelejtettem, hogy a kormányablakok meg az anyakönyvvezetők ide-oda küldözgetnek, már lefogyott a kártya a telefonomról, annyit kellett telefonálgatnom, de még mindig nem tudom, hogy szerezzem be a papírokat. Azt kivéve, hogy van-e mód a gyerekemet rákényszeríteni, hogy átadja.

Linnax # 2016.11.24. 09:34

Már megint én! Semmi nem tud símán menni. A kisebbik fiam temettette az apját (én szegény vagyok), nála van a férjem halotti anyakönyvi kivonata is, amit nem tudok megszerezni tőle. Neki nem kell semmire, de nekem sok esetben szükségem lehet még rá.
Mit tegyek?