haszonélvezettel visszaélés?

ObudaFan # 2017.01.02. 10:31

A Ptk. 99. § szerintem nem hivatkozható, hiszen a haszonélvező költségviselésére speciális szabály vonatkozik. A kormányrendelet melyik rendelkezésére hivatkoznak?

facsiga77 # 2017.01.02. 09:45

Semmi ilyet nem írtam alá, nem is hivatkoznak rá a perben.

A haszonélvezőtől vettem a lakást, úgy hogy ő haszonélvezővé vált és én lettem a tulajdonos.
Haláláig benne is lakott a lakásban.

A közműveket a halála után írattam át, a tartozások maradtak a nevén.
Az átadás átvételi jegyzőkönyvet küldtem el mindenhova meg a halotti anyakönyvit, ezek alapján írták át őket.
Díjbeszedő felé egy darab papír sem volt (nem küldtek szerződést), egyszerűen onnantól a nevemre jött a számla.

A díjbeszedő arra hivatkozik, hogy a tulajdonos felel az ingatlanán keletkezett közmű tartozásért.
régi ptk 99§ szerint, illetve a viziközmű szolgáltatás kormányrendeletre is hivatkozik.

Én arra hivatkozom, hogy a tulajdonos csak akkor felel ha más nem kötelezhető. Illetve a viziközmű rendeletben a tulajdonos nem én vagyok hanem a bekötési főmérő "tulajdonosa" azaz a telektulajdonos, ami esetünkben a társasház.

Nagyjából itt tart a per :)

ObudaFan # 2017.01.01. 23:01

Ez akkor lehet így, ha kezességet vállaltál, amit egyébként sok közműszolgáltató aláírat a tulajdonossal.

facsiga77 # 2017.01.01. 15:18

Ennek van valami jogszabályi alátámasztása is?

Analóg esetem van ahol a díjbeszedő Zrt próbál mellékmérős vízdíjat behajtani rajtam mint tulajdonoson.

A mellékmérő az akkori haszonélvező nevén volt, a számlákat is a haszonélvező nevére küldték ki, és most kitalálták hogy a tulajdonos felel minden tulajdonán keletkező közmű költségért.

lajcsó # 2017.01.01. 11:35

"Továbbá a férjem fiaim kérésére mai napig nem hajlandó kiadni a rezsi számlákat amire havonta 80.000 kért a 2 fiútól."
Mire fel??? A rezsiköltséget az viselje aki az ingatlant használja!
Amennyiben a közműdíjak (áram, víz, stb. valamelyik tulajdonos nevére szólnak, akkor sürgősen fel kell mondani a szolgáltatási szerződést!!!
Ez ezért lenne fontos, mert ha a tulajdonos nevére szólnak a közműszámlák, akkor a díjhátralékokat ráterhelik az ingatlanra!
Amennyiben a közműszámlák a haszonélvező nevére szólnak, abban az esetben nem lehet az ingatlanra terhelni az esetleges hátralékok összegét!

mamaszita70 # 2016.12.31. 21:32

Azért marha jó minden az öve és már a gyerekeket is lassan kidobja..

ObudaFan # 2016.12.31. 14:32

Dehogynem. A haszonélvező, ha a teljes ingatlanra haszonélvezete van, be sem köteles engedni a tulajdonosokat az ingatlanba és annak adja ki, akinek akarja. Korlát csak annyi van, hogy az ingatlan állagát nem rongálhatja.

mamaszita70 # 2016.12.31. 12:45

T forumozok férjem mint haszonélvező kik 3 fiammal akik mind tulajdonosok 1/3-1/3.1/3 részben. nagyobbik fiam munka miatt elment otthonról,szeretett volna hazamenni de a férjem nem engedi be .azaz mint haszonélvező, a fiam tudta nélkül kiadta albérletbe a szobályát. A fiam 4 napig utcán élt mire nagy nehezen kinyügte nekem hogy az apja nem engedi be a saját lakásába.Most velünk azaz velem és a párommal van.Továbbá a férjem fiaim kérésére mai napig nem hajlandó kiadni a rezsi számlákat amire havonta 80.000 kért a 2 fiútól.Én ugy tudom lehet rosszul hogy a haszonélvező nem adhatja ki albérletbe egyik helyiséget se a tulajok tudta illetve beleegyezése nélkül főleg nem az egyik tulaj kárára.