gyermekláthatás

ObudaFan # 2013.03.12. 10:32

Minden elmaradt kapcsolattartás alkalmával 30 napon belül a gyámhatóságtól lehet végrehajtást kérni.

Zenóbia # 2013.03.13. 10:04

Segítséget szeretnék kérni!
Közeledik a tavaszi szünet,amely március 28-tól április 2-ig tart. Ítélet szerint ugye az iskolai szünetek második fele és a kettős ünnepek második napja az apáé. Valaki segítsen,hogy ezt ebben az esetben,hogyan kell kivitelezni?! (A volt feleség szőrszálhasogató,soha egy óra pluszt sem engedne a láthatásnál,mindent úgy kell ahogyan a bíróság előírta) Ezért kérek jogi segítséget. Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.13. 10:56

Vagy megegyeztek, vagy a húsvétvasárnap az együttélő szülőé.

Detti27 # 2013.03.13. 11:54

Tisztelt Ügyvéd Urak!
Mit lehet tenni, ha 15 és 17 éves gyerekek a különélő szülőnek ítélt 2hetente 4 órahosszás láthatásból csak 1 órahosszát hajlandóak kapcsolattartáson lenni?Gyámhivatal ebben az esetben bevonható?Az együttélő szülőt lehet bármilyen módon kötelezni a kapcsolattartásra való felkészítésre? Terheli őt felelősség,amiért a különélő szülő elleni lázítással ezt éri el?
Kapcsolattartás alkalmával a különélő szülő a saját szüleihez szeretne menni a gyerekeivel,de a gyerekek erre nem hajlandók.Kötelezhetőek erre?Vagy ha ők úgy döntenek,hogy csak 1 órás sétára hajlandóak menni,akkor a különélő szülőnek ebbe bele kell mennie?
A "szép szó"sajnos nem működik...
Köszönöm!

ObudaFan # 2013.03.13. 12:48

Elvileg persze, vizsgálnia kell a gyámhatóságnak a szülő önhibáját. A gyakorlatban ekkora gyerekeknél ha a gyerek azt nyilatkozza a gyámhatóságon, hogy ő nem akar menni, tapasztalatom szerint rettenetesen nehéz bármit elérni.

wers # 2013.03.13. 13:21

különélő szülő a saját szüleihez szeretne menni a gyerekeivel,de a gyerekek erre nem hajlandók

Azért ennek okain el kellene gondolkodni, és visszaemlékezni, mi lehet az előzmény. Jó lenne a miértet tisztázni a gyerekekkel, és nem kényszeríteni.
Sokszor éppen a nagyobb gyerekeket viseli meg jobban a válás, mint a kicsiket. Csak nem mindig mutatják, egyéb cselekdetiből lehet észre venni.

kaméleon # 2013.03.14. 09:05

Ilyen esetekben általában inkább a gyerekkel élő szülő befolyása érvényesül, így a gyerekkel való elbeszélgetéshez talán ha 1-2 %-os esélyt lehetne fűzni. Mivel a befolyást igazolni (még akkor is, ha egyértelműen látható egyébként) egyrészt olyan hozzáértést igényel, ami – tisztelet a kevés kivételnek (ha volna ilyen) –, a hivatali ügyintézőknek nincs, másrészt, olyan többletmunkát és többletbosszankodást jelent, amihez meg kedvük nincs, a világon semmit nem lehet elérni.

kisné # 2013.03.28. 10:18

Kedves Hozzáértők!

13 éves fiam nagyon nem egyezik az apjával. Most ott járunk, hogy nem akar láthatásra menni, az apuka pedig erőszakkal berángatta az autóba. Aztán felhívott h egy-két pofonnal helyre rakta a gyerek fejét, szobafogság, míg be nem töri... mert míg fegyelmezte is csak visszadumált a gyerek, ő ezt nem tűri... Én próbáltam neki mondani, h szerintem nem a a legjobb megoldást választotta, és hogy az erőszak nem biztos, h célravezető, de ő azt mondta, hogy amíg 18 éves nem lesz a gyerek már pedig az van, amit ő mond, és most neki van az ideje.... Közben hátul a gyerek üvöltve sírt. Aztán üzent, h segítsek neki, haza akar jönni.
Tudom, h semmit nem tehetek, próbálom vele szépen megértetni, h fontos az apjával a kapcstartás, és h ne ellenkezzen, mert azzal csak az apja haragját váltja ki... de nagyon elszánt, és nagyon szembe akar menni az apjával, aki viszont nem akar engedni...
Hogyan tudnánk ezen a helyzeten változtatni?

Ui.: Senki ne kezdjen anyai uszítgatásokat belelátni a történetbe, mert nincs!!!!. A másik gyermekem szépen elmegy mindig, a nagyobbik kamaszkori lázongása, és szárnypróbálgatásai és az, hogy az apja még mindig kicsi gyerekként kezeli, okozza ezt a problémát. Viszont az apukával lehetetlen beszélni, ragaszkodik a jogaihoz és ahhoz, hogy ő a főnök... A helyzet viszont egyre durvább! Nem szeretném azt megvárni, hogy a gyerek elszökik az apjától....és azt sem akarom, h úgy érezze magára hagytam a problémájával.
Kérem, segítsenek!!! Köszönöm.

sagit # 2013.03.28. 12:52

Már ne haragudj de ki a főnök? A 13 éves fiad?

kisné # 2013.03.28. 13:42

Kedves sagit!

Ugye nincs gyereked? Itt nem a főnökösködés a lényeg...
Egyébként pedig nem szurkálódásokra van szükségem.

kaméleon # 2013.03.28. 20:13

Kedves Kisné, biztosan jó választ így nem lehet adni. Mit szeretnél pontosan? Jogi lehetőségekről tájékozódni, amelyek segítségével elérhető lenne, hogy a gyerek csakis akkor találkozzon az édesapával, amikor ahhoz neki van kedve, esetleg pszichológiai, nevelési tanácsot arra, hogyan érd el, hogy a gyerek elfogadja a jelenlegi helyzetet, vagy, hogyan lehetne az apát jobb belátásra bírni, stb.?
(Egyébként, ha valóban mindössze a „kötelező” kamaszkori változásokról van szó, akkor nem lehet nagy gond. Attól, hogy ellenkezik, még értheti, hogy időnként az őt egyébként szerető apjánál lakik, és olyankor neki kell engedelmeskednie, vele kell kijönnie. Nem valószínű, hogy az eltérő nevelési stílusokból kára származna, és bár nem helyes a pofon, ha valóban csak egy-kétszer csattan el, nem túl durván és valóban nagyon kiérdemelten, én emiatt sem aggódnék túlzottan. A gyerek 18 éves kora után sem fog burokban élni, és ha már gyermekként is azt szokja meg, hogy kizárólag ő irányít, atyai pofonnál jóval nagyobbakkal és fájdalmasabbakkal fog szembesülni. Erről valószínűleg eredményesen beszélgethetnél el vele. Esetleg, ha nem megy, lehetne kérni egy normális pszichológus segítségét is.)

Sólet # 2013.03.30. 13:37

Húsvét vasárnap a bírósági szabályozás ellenére elhozhatom-e gyermekemet, ha erre a gyerekkel együtt élő szülő kér? Az ünnep második napján, húsvét hétfőn vagyok jogosult a kapcsolattartásra. Tavaly szintén az ünnep mindkét napján velem volt, de akkor még nem volt jogerősen szabályozva.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.30. 15:33

A kapcsolattartás hatósági szabályozása tulajdonképpen diszpozitív: ha a felek nem állapodnak meg másképp.

paradigma # 2013.03.30. 16:21

Az hallgatólagos beleegyezésnek számít ha teljesítem az anya akaratát? Elsősorban az előre tervezhető szabályozás szerint szeretném a kapcsolattartást.
Külön megállapodás nem született közöttünk.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.30. 16:29

Az ilyen megegyezés természetesen egyszeri alkalomra szól, és nem jelenti a bíróság döntésének a végleges, jövőre is kiható megváltoztatását.
Nem kell ám ennyire görcsölni. Hakúuna matata!

vigyorgó # 2013.05.24. 14:14

Érdeklődni szeretnék, hogy hét hónapos babát el lehet-e hozni láthatásra? Egy éves házasok voltunk májusba, az anyja már jan .6-án elköltözött a gyerekkel, egy hét múlva visszajött, azóta már pakolt vagy négyszer, most elköltözött a gyerekkel vagy 3-4 km-re lévő faluba az anyjához, ahol a gyerekkel 5-en laknak kétszobás lakásba. Sms-t írtan neki, (hogy nyoma legyen) el szeretném hétvégén hozni a gyereket vagy 2 órahosszára láthatásra, a szüleim is láthatnák, válasz: innen ki nem viszed sehová, majd a gyámhatóság és a bíróság dönt!Ne is "zaklassam és hívogassam" ezzel kapcsolatba! Azt mondja a gyereket egy éves koráig nem lehet elhozni, de nem a világ végén lakunk mondom 3-4 km. Gondolom fél hogy nem viszem vissza, (sok ilyen esetet hallani) igaz míg együtt laktunk sokkal kényelmesebb jobb helyzetben voltunk)Mi a megoldás?

katica0213 # 2014.06.23. 17:16

Jó napot kívánok!

Szeretnék segítséget kérni. Decemberben a bíróság kimondta hogy az apa mikor láthatja a gyermekét és hogyan. Kétnapi láthatásban állapodtunk meg és 16-19 óráig láthatja az én lakásomon mert neki nincs állandó lakhelye ahova elvihetné. Ez odáig fajult a dolog hogy már nem azért jön hogy a gyerekkel legyen hanem hogy engem sértegesen és terorizáljon. Én már feldobtam azt az ötletet is hogy vigye el a gyereket a játszótérre és ott legyenek eggyütt de neki ez nem mindig felel meg. Szeretném kérdezni hogy mennyi idő után kérhetek új gyerekláthatást vagy egy olyan hely kijelőlését ahol tudnak találkozni? Mert én már nagyon félek tőle. Állandóan zaklat telefonon is.
Előre is köszönöm a válaszukat.

groszfater@gmail.com # 2014.06.23. 18:02

a gyermekjóléti szolgálatnál működik kapcsolattartási
ügyelet,

peterpan # 2015.06.25. 10:02

Két éve váltunk el azóta volt feleségem folyton "rendszabályoz", a lagújabb hogy a jövő hétre tervezett és befizetett nyaralást és hozzá a gyermekek kiadását ahoz köti hogy NEKI hitelt érdemlően írásban és hivatalos másolatokkal kiegészítve nyilatkozzam róla:
Pontosan melyik napon hol és mennyit leszünk, cím elérhetőség
Milyen programot tervezek a gyermekekkel részletesen
Kik lesznek rajtunk kívül a gyremekekkel
Milyen felügyletet biztosítok ezalatt a gyermekeknek.
Ha ebből bármyleik pontot nem véli alkalmasnak magtagadja a gyermekek kiadását.
Kérdés megteheti mindezt?
A láthatásban a bíróság a nyár felére ad lehetőséget nekem - bár nincs lefeketetve hogy mettől meddig, ezt a kettőnk megállapodására bízza. Nem kis anyagi bukfenc és programtervezést ír át ezzel a volt párom. Beszéltem telefonon gyámhatósággal, de semmiben nem tudnak/akarnak segíteni vagy közreműködni.

ObudaFan # 2015.06.25. 20:27

peterpan

Elvileg a bíróság határozatában kellene rendezni azt, hogy ha nem állapodtok meg, mikor van a kapcsolattartás. Ha ez nincs rendezve, akkor az a határozat végrehajthatatlan és újraszabályozást kell kérni.
Ha szabályozva van, akkor viszont nem teheti meg, hogy nem engedi el. Ha megteszi, akkor a gyámhatóságtól kell kérni a kapcsolattartás végrehajtását és hogy a költségeid megtérítésére kötelezze őt a gyámhatóság.

ObudaFan # 2015.06.25. 20:28

katica0213

Ha ezt tudod igazolni, akkor bármikor kérhetsz módosítást.

ObudaFan # 2015.06.25. 20:29

vigyorgó

Szerintem az elhozást még pár hónapig feleslegesen erőlteted.

barkinca # 2016.12.30. 12:37

Sziasztok!

Olyan ügyben szeretnék tanácsot kérni mi a teendő akkor ha valaki az aláírt, gyermekek láthatásáról szóló megállapodást nem tartja be. Kihez kell fordulni, hogy lehet elérni hogy ne kénye kedve szerint engedje a gyerekeket. Köszönöm előre is.

ObudaFan # 2016.12.30. 12:59

Az aláírt megállapodás kevés, bírói határozat kell a kapcsolattartáshoz, azt tudja a gyámhatóság végrehajtani. Tehát először bírósághoz. Ott ideiglenes intézkedést is lehet kérni.

barkinca # 2016.12.30. 13:04

Kedves Obuda fan!

Sajnos a decemberi tárgyalás a bíró egyéb elfoglaltsága miatt elmaradt így csak február 24-én kerül sor a tárgyalásra. Addig tűrni kell vagy érdemes feljegyezni mikor szegte meg amit ő is aláírt? Köszönöm a választ!!!!