gyermekláthatás

elkeseredett anyuka # 2017.01.05. 18:37

S.O.S
Üdvözletem Mindenkinek!

Nagyon hosszú lenne az ügyet leírni.Elváltam 2012 őszén(hál istennek). Láthatás (kettő közös gyermek) két egybefüggő hétvége. Apuka két hét külföld munka.
Soha nem tartotta be a láthatást, mindig fenyegetett.
kb. 2,5 év után vége szakadt, mivel kaptam az élettől egy normálist párt, aki nem engedte, hogy zsaroljon.
A lényeg: nem engedtem a gyerekeket. El kezdtünk járni a gyámügyre.(semmit nem érnek a gyámügyön). Senkinek sem a gyerekek jövője a lényeg:( az akkori ügyvédnőmmel (aki a váláson is képviselt) indítványoztuk, hogy papírozzák le miszerint apuka nem viheti el a gyerekeket hétköznap, viszont ismerve apukát amíg itthon van este 18.00-ig viheti őket, míg a tárgyalás le nem zárul. Közben kamaszodnak a gyerekeke, vissza él vele, általuk akar tönkre tenni, és nem veszi észre hogy a gyerekek jövője a tét, a lelki világuk, az egészséges felnőtté válásuk és had ne soroljam.
Közel 2 éve járjuk a tárgyalást, mert apukával nem lehet bírni, és minden áron a gyerekeket akarja és a teljes felügyeleti jog gyakorlását. Közben apukának második ügyvéde volt, menet közben plusz kettő helyettes ügyvéddel.
Az ügy lezárása végett az utolsó dolog, igazságügyi szakértő bevonása: mindőnket meghallgattak, bele értve a páromat is.
Elég negatív dolgokat írt a szakértő apukáról, az apai ellennevelésről, és még had ne soroljam. Be lett idézve a szakértő, de a köv. tárgyaláson az apa vissza mondta az ügyvédjét, azzal érvelve, hogy nem készült fel (nagyon jó ügyvéd volt, de az ügy volt reménytelen számukra).A nyáron a bírónő meghozta a döntést: Csütörtök iskola után vasárnap délutánig ( így is kitolva a láthatás) hozta meg a láthatást, plusz, hogy részemre fizesse meg a perköltséget. Én költségmentességet kaptam ( azóta megszületett közös bébikénk a mostani párommal) mi élünk boldogan, és ha a fiúkkal együtt vagyunk nagyon normális a légkör, imádják a kisöcsikét.
Szóval Apuka megvárva a nyarat, fogadott új ügyvédet, és fellebbezett. Most az ügy a Törvényszékre került.
Írt az ügyvédnőm, mivel II. fokú eljárásról van szó, újból kéri az ügyvédi díj I. felét. Sajnos nem tudtam kifizetni(az előző is hitelből sikerült) így fel kellett mondani a megbízást.
Nagyon szerettem, nagyon jó ügyvéd volt.Igaz, hogy legtöbbször csak biztos pont volt, mert a mindennapi életben nincsenek jelen.
Szóval ma volt az első tárgyalás. Nagyon sajnálatos, ha valakinek nincs ügyvédje szóhoz se hagyják jutni. Pedig lett volna mit mondanom,fel is készültem már napokkal előtte. És bizony nagyon fontos dolgok a fiúk jövőjével kapcsolatban, amiről egyáltalán nem esett szó a korábbi tárgyaláson. De nem is figyeltek rám. Természetesen a felperes ügyvédje beszélhetett. :(
Azt olvastam a Törvényszék általi kiadványban, hogy ellenkérelmet adhatok elő a tárgyalásonszóban . Ezért nem nyújtottam be írásban, viszont ma nem volt lehetőségem. A következő tárgyalás Március 2-án lesz, akkorra idézték be az igazságügyi szakértőt, ami a korábbi tárgyalásból kimaradt.
Azzal búcsúzott a Bírónő, hogy írásban beadhatjuk észrevételeinket, amit el felejtettünk.
Nagyon szeretnék egy ellenkérelmet benyújtani, de fogalmam sincs hogyan kezdjek hozzá, nem tudom mire hogy kell hivatkozni, az iratok számát se tartottam számon, mivel eddig megtette az ügyvédem. Nagyon sajnáltam hogy nem tudom újból kifizetni, de segítséget sem kap az ember puszta emberségből.
Annyit szeretnék csak kérni bárkitől segítségként, hogy teljesen hétköznapi laikus ember lévén, hogyan terjesszek elő ellen kérelmet úgy, hogy az döntő jelentőségű legyen az ügyben.

Köszönöm szépen, ha csak el olvassák is az ügyet. Nagyon hosszú lenne leírni, próbáltam a lényeget.

Köszönöm mielőbbi segítségüket!

ObudaFan # 2017.01.05. 21:45

Erre nem lehet általánosságban válaszolni, az ügy részletes ismeretére lenne ehhez szükség. Ha az anyagi helyzeted indokolja és úgy érzed, hogy szükséged van rá, próbálj kérni pártfogó ügyvédet.

Lajos74 # 2017.01.06. 10:17

Szép napot mindenkinek!A következő lenne a kérdésem.3 éve elváltam.Van két lányom 8-12 évesek.Az édesanyjuknál kerültek elhelyezésre.Nehezen müködik a kapcsolattartás.Csak a meghatározott időben.Telefonon nem lehet beszélnem velük.A szünetek is nehezen egyeztethetőek.Az idén nyáron szeretném elvinni őket a Bulgár tengerpartra.De sajnos a személyiigazolványukat és egyéb papirjaikat nem kapom meg az édesanyjuktól.Hová fordulhatok?Gyámügy vagy fogadjak ügyvédet és bíróság?Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2017.01.06. 12:55

Első körben a gyámhatósághoz, esetleg valóban ügyvéddel.

SACA02 # 2017.01.09. 13:44

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy hat éve váltunk el a férjemmel, kisfiam azóta nálam van elhelyezve, enyém a felügyeleti jog. Volt férjem most jelezte hogy közös felügyeletet akar, mennyi esélye van hogy megkaphatja?

Köszönöm

sagit-tarius # 2017.01.09. 13:45

Semennyi. Csak ha te is akarod.

KaGe2 # 2017.01.09. 22:03

Elvált apa vagyok, gyermekünk felügyeleti jogát volt feleségem kapta. A gyermek 15 éves, bentlakásos kollégiumban tanul. Születésnapjára kikértem a kollégiumból, azt a választ kaptam, hogy volt feleségem megkérte az iskolát, hogy nekem ne adják ki a gyereket, csak a bíróság által megítélt láthatási időben. A kollégiumi házirend szerint születésnap, vagy más családi ünnep esetén a SZÜLŐ (kiemelés tőlem) kérhet rendkívüli eltávozást a kollégiumból. Holnap délelőtt megyek az igazgatóhoz, jó lenne, ha addig egy jogász megerősítene abban a véleményemben, hogy az iskola (és a volt feleségem) eljárása jogellenes.

Előre is hálásan köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2017.01.09. 22:12

Az a probléma, hogy nem te gyakorlod a szülői felügyeletet, így véleményem szerint nem jogellenes.

KaGe2 # 2017.01.09. 22:15

Köszönöm a gyors választ!

Akkor sem jogellenes, ha a házirend egyszerűen csak szülőt ír, és nem szülői felügyeletet gyakorló személyt?

ObudaFan # 2017.01.10. 07:52

Szerintem akkor sem. A házirendet azért a vonatkozó jogszabályokkal osszhangban kell értelmezni.

SACA02 # 2017.01.10. 14:07

Üdvözlöm!
Ha bíróságra megy, ügyvéddel, akkor sincs semmi esélye? 8 éves kiskorút meg fogják kérdezni, atrocitásnak lesz kitéve?
Meddig húzódhat el egy ilyen tárgyalás?
Fel szeretnék rá készülni.
Köszönöm, szép napot!

Érdeklődni szeretnék, hogy hat éve váltunk el a férjemmel, kisfiam azóta nálam van elhelyezve, enyém a felügyeleti jog. Volt férjem most jelezte hogy közös felügyeletet akar, mennyi esélye van hogy megkaphatja?
Köszönöm

Fabyen82 # 2017.03.11. 11:43

Sziasztok

Ha a láthatásra jogosult hétvégéjén rendre "programja" van a gyereknek, ebbe kénytelen beletörődni (cserék halmozódnak, fél éves határidő, követhetetlen, pótlás alig működik mert utólag még a gyámügy is képtelen kibogozni, plusz fél év után már jogilag nem is lehetséges)? Vagy van valami lehetősége hivatalos úton, hogy ténylegesen élhessen a láthatás jogával? Mennyiben az ő hatásköre eldönteni, hogy pl. elmenjen e a gyerek egy (nem kötelező) sportversenyre? Természetesen a másik szülő szerint nagyon fontosak ezek a programok, de így előállhat, hogy hetekig sem látja a gyerek a másik szülőt.

Fabyen82 # 2017.03.11. 12:48

Ehhez kapcsolódóan még egy kérdésem lenne, a kapcs.tartás akadályozásának minősül e akkor a dolog, amennyiben a kapcsolattartásra jogosult nem egyezett bele a cserébe, és bár a másik fél nem engedi el kapcsolattartásra a gyereket a kijelölt időben, felajánl pótlást későbbre?

alfateam # 2017.03.11. 14:27

4. A kapcsolattartás

4:178. § [A kapcsolattartás joga]

(1) A gyermeknek joga, hogy különélő szülőjével személyes és közvetlen kapcsolatot tartson fenn. A gyermeket nevelő szülő vagy más személy köteles a zavartalan kapcsolattartást biztosítani.

(2) A gyermekétől különélő szülő – ha a bíróság vagy a gyámhatóság eltérően nem rendelkezik – jogosult és köteles gyermekével kapcsolatot tartani.

Jó-lenne, ha nem tesze-toszáskodnál, észre sem veszed és felnő a gyermek...

Fabyen82 # 2017.03.12. 16:05

Kedves alfateam

Köszi a paragrafust, ezzel tisztában vagyok.
Most a gyerekre tekintettel nem hívtam ki a rendőrséget (többször megtörtént, nem igazán hat, sem a bünetetések)és azért, mert nem vagyok biztos benne, hogy ebben az esetben fennáll e az akadályozás? (Hiszen felajánlotta a jövő hétvégét, az más kérdés, hogy nekem az nem jó,s már nem tudom átszervezni).

ObudaFan # 2017.03.12. 16:42

Nem is a rendőrséget kell kihívni, hanem a gyámhatóságra bejelentést tenni.
A gyermek elfoglaltságairól minden hétvégén az a szülő dönt, amelyiknél a kapcsolattartás rendje szerint éppen van a gyermek, tehát a te hétvégéden te döntesz arról, hogy tőled elmegy-e az adott programra, vagy sem. Az más kérdés, hogy ha nem engeded el, nyilván téged utál majd a gyerek.

Fabyen82 # 2017.03.13. 17:15

Kedves ObudaFan!

Voltam a gyámügyön. Sajnos ők nem így gondolják. Teljesen rendben van nekik, hogy az anyuka dönt, akkor is, ha az én időm van, mert a sport az fontos. Az,hogy hetek óta nem jött, az nem fontos...Azzal magyarázták, hogy de hát szólt előre egy nappal és felajánlotta a jövő hetet pótlásra, így nem tehetnek semmit. Ez így jó is lenne, ha nem lenne már megszámolhatatlan pótlásra váró hétvége..amit persze már senki nem fog tudni kibogozni, a gyámügy sem . Természetesen elengedem, ha a gyerek szeretne menni, volt is már ilyen, de neki nem olyan fontos ez az elfoglaltság.

Fabyen82 # 2017.03.13. 17:26

Kedves ObudaFan

Esetleg van valami tipped, hogy ezt hogyan próbáljuk meg kiküszöbölni a jövőben? A paragrafust hol találom meg erre vonatkozóan? Sajnos ha a hivatalos út nem megy, akkor fújhatom. Holnap megyek a családsegítőbe is.

alfateam # 2017.03.13. 18:19

A paragrafust hol találom meg erre vonatkozóan?

Alszol ?! Szombaton beidéztem a törvényt, azt mondtad ismered, ma-meg megkérdezed hol találod meg...

Fabyen82 # 2017.03.13. 21:19

Az oké, de mint írtam, a gyámügy nem veszi akadályozásnak, mert a cserét felajánlotta.Így hivatalosan nem tehetnek semmit. Szerintük ez szabályos. Arra lettem volna kíváncsi, hogy a törvény a cserére mond e valami konkrétat, annyit tudok, hogy az elcserélt napok esetleges meghiúsulását nem lehet végrehajtatni (mivel csak azt lehet, ami a bírósági papírban áll), de ezen kívül mást nem találtam.

Burn Out # 2017.03.13. 21:47

149/1997.
33. § (1) A kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtása iránti kérelem benyújtásának
a)a kapcsolattartás pótlására, ennek hiányában a kapcsolattartásra – a kapcsolattartásra vonatkozó határozatban – előírt határidő elteltétől, illetve

1. a (2) bekezdés szerinti veszélyeztető magatartás tudomásra jutásától

számított 30 napon belül van helye.

Burn Out # 2017.03.13. 21:47

149/1997.
33. § (1) A kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtása iránti kérelem benyújtásának
a)a kapcsolattartás pótlására, ennek hiányában a kapcsolattartásra – a kapcsolattartásra vonatkozó határozatban – előírt határidő elteltétől, illetve

1. a (2) bekezdés szerinti veszélyeztető magatartás tudomásra jutásától

számított 30 napon belül van helye.

Lilyenne69 # 2017.08.08. 19:17

Tisztelt Ügyvédek!
Abban kérném a segítségüket,hogy:
Páromnak van egy 3 éves kisfia az előző kapcsolatából. A gyermek édesanyja pünkösd óta nem vitte láthatásra a kisfiút,különböző indokokra hivatkozva. Minden láthatás úgy zajlik, hogy anyuka ott ül a kisdiú mellett mert nem adja oda a gyermeket. Párom fizet gyerektartást rá( ők egyeztek ki menmyit). Kérdésem az lenne,hogy szeretné elintézni a láthatást hogy anyuka jelenléte nélkül történjen nyilván 2 hetente. Először a gyámügyhöz forduljon? Illetve ha perre kerül a sor(nyilván az lesz)követelhet visszamenőleg gyerektartást? Nem postán kapja hanem mindig a kezébe adja(amivel senki nem ért egyet),papírt írtak róla mindig hogy átadta átvette stb de az okos párom nem tudja hol vannak ezek a papírok...előre is köszönöm a segítségüket!

Burn Out # 2017.08.08. 20:04

1. Azt írod, hogy nem vitte láthatásra, aztán azt írod, hogy a láthatás hogyan zajlik.

Ha bírósági, gyámhatósági döntés van a láthatásról, akkor az elmaradástól számított 30 napon belül gyámhatósághoz fordulhatsz.

2. Tartásdíjnál meg papírozzátok le, hogy eddig mindent kifizetett.

Lilyenne69 # 2017.08.09. 06:48

Azért írtam hogy ha nagy ritkán láthatja akkor úgy zajlik hogy ott az anyja is. Most 2 hónapja nem látta a gyereket. Ezért szeretné jogilag intézni hogy bíróság állapítsa meg a láthatást.