gyermekláthatás

melcsi503 # 2012.02.17. 12:24

Érdeklődni szeretnék, hogy ha a gyerek láthatásáról van szó,akkor az anya,akinél van a gyerek, hol köteles átadni az apának a gyereket láthatásra? Ott ahol lakik, vagy nagyszülőnél, rokonoknál esetleg? Az ítéletben csak a visszavitel van, hogy az anya mindenkori lakására köteles az apa visszavinni a gyereket.

sió # 2012.02.17. 13:51

kati73

Miért jó az neked ha lemond bármilyen gyerekével kapcsolatos jogáról?
Egyáltalán... a gyerek érdekét nézd, és segítsd a kapcsolatukat, ne pedig elirtsd tőle!
Ne feledd!!! A gyerek érdeke nem azonos a te érdekeddel!
Sőt köszönőviszonyban sincsenek egymással!

Sanders # 2012.02.17. 14:47

Tisztelt fórum!

Segítséget szeretnék kérni. Elváltam, van egy 6 éves ovis lányom, aki nálam van elhelyezve bíróság által, de a felügyelet közös az anyával. Eddigiek során az anya 2 hetente vitte el a gyereket, illetve amikor megegyeztünk hogy viszi hétvégén. 3 éve nevelem a lányunkat tisztességben, becsülettel, rendezett körülmények között. 3 hónapja új párkapcsolatom van. Az anya kijelentette, hogy az ő lányát nem nevelheti más. Kitalálta, hogy 4 hétvégéből csak egyet legyen itthon a gyerek, és hét közben is elvinné ha épp úgy tartja kedve(úgy hogy a gyereket vigyem magammal dolgozni és várjuk meg amíg ő végez és érte jön pl) 3 évig ez eszébe se jutott. Most fenyegetőzik hogy elveszi ha nem maradok egyedül. De az természetes, hogy az ő párja nevelheti a gyereket. Van 2 gyermeke még, akik vele élnek. Most ott borult ki a bili, hogy belázasodott a gyerek, és itthon van,és ezen a hétvégén nála lenne. Köteles vagyok betegen is átadni neki? A másik 2 gyerek ha beteg, akkor rögtön lepasszolja a nagyszülőknek. Szeretném kérvényezni a közös felügyelet megszüntetésést. Mi ennek a menete és hogy folyik az eljárás? Kiszakíthatja a megszokott életritmusából a gyereket, mert neki épp úgy tartja kedve?
Üdv:Sanders

kati73 # 2012.02.18. 15:08

Kedves Sió!
Sajnos semmilyen kapcsolat nincs közöttük.pl: Bácsinak hívta hiába mondtam hogy Apa nem volt hajlandó mondani neki.Munka után első a kocsma meg a játékgép volt, este ért haza legjobb esetbe még találkoztak egy kicsit lefekvés elött.Semmit nem kapott tőle még egyetlen puszit se az elmult két év alatt. 10 napig korházba voltam a fíamal nem hogy be jött még fel sem hívott hogy mi ujság .Csak ennyire éedekli a fía.(Azt elfelejtettem ,hogy 20 láda sörért is árulta) Én nem eltíltani akarom csak a fíamat féltem hogy össze roppan ,mert idegen neki.Tisztelettel:
Kati73 .

Gabicsek # 2012.02.18. 20:47

az anya mindenkori lakására köteles az apa visszavinni a gyereket.

Ha oda kell visszavinni, akkor ebből az következik, hogy onnan kell elvinni.

Gabicsek # 2012.02.18. 20:49

kati73!
Miért kéne lemondania azért, mert régebben látta? Joga van hozzá, kérhetik a bíróságot a kapcsolat-tartás szabályozására. Ebben az is benne lehet, hogy nyáron két hét az övé.

robilincsi # 2012.02.19. 08:16

Üdvözlök Mindenkit!

Ideiglenesen a Bíróság az anyjánál helyezte el a jelenleg 2 éves kislány unokámat, akit születésétől másfél éves koráig a fiam nevelt(egy évig közösen,majd fél évig egyedül).Ennek 6 hónapja.Fellebbezésünkre azóta sem történt semmi idáig.A láthatást az anya kérésére minden második héten péntek 16 órától vasárnap 16 óráig, valamint minden második héten szerda 17 órától csütörtök 17 óráig szabályozta.Mint nagyszülő beadtam láthatási kérelmemet tavaly szeptemberben a Gyámhatóságra.Időpont megegyezésre behívtak, de a kis unokám anyja nem egyezett bele(egy hónapban egy 24 órát kértem).Kérte a környezet tanulmányt(tudta hová vinném,5 szobás kényelmes családi ház),ill. kérte a pszichológus véleményét,a kislányhoz való viszonyomról.Hozzáteszem unokámmal rendkívül ragaszkodunk egymáshoz!Nos ennek már ismét több mint egy hónapja.Semmi nem történik.Szeretném a segítséget kérni, hová fordulhatok esetleges feljebb lévő hatósághoz?Tudom, hogy jogom van a láthatáshoz, de nem találtam a paragrafust amire hivatkozhatok!Ebben is tudna segíteni valaki?Nem hivatalosan(kisvárosban élünk)a hivatalból azt hallom vissza, hogy mit akarok még, így is sokat látja az apukája, akkor láthatom én is!
Ez nem így van, hiszen a kislánynak van joga mindkét szülőjéhez,nagyszülőjéhez,családtagjaihoz,akiket addig rendszeresen láthatott! Egyébként az arány: átlagos havi 720 órából 72 órát láthatja a fiam!Ez Önök szerint igazságos? Köszönöm a segítséget!

robilincsi # 2012.02.19. 13:03

Még arra is kíváncsi lennék, hogy ideiglenes gyermekelhelyezéskor a láthatások alkalmával kinek kötelessége átadni-átvenni a gyermeket?A végzésben csak a honnan-hová lett lejegyezve.

Köszönöm!

Zotyika # 2012.02.19. 19:20

A kötelezettnek és a jogosultnak kell átadni-átvenni a gyermeket amennyiben nincs más megnevezve a végzésben.

A Gyámhivatal felettes szerve a Kormányhivatal. Írni kell nekik, hogy a gyámhivatal x napja nem hoz döntést és kötelezzék erre (30 napjuk van rá). Esetleg fel lehet hívni őket, lehet segítenek vagy átszólnak nekik.

Az anya bármit kérhet, miként Ön is. Majd a gyámhivatal eldönti mit ír elő. Önnek jár a kapcsolattartás. Nem hiszem hogy egy egész napot adnak havonta, de lehet bármi.

yescool # 2012.03.02. 15:59

Segítséget szeretnék kérni.
Élettársi kapcsolatból (15 év) született egy kislányunk, aki lassan 12 éves. Az édesanyával 4 éve külön váltunk. A válást egymás között rendeztük el, nem fordultunk bírósághoz, megegyeztünk a láthatásban, és egyéb részletekben. Volt párom összeköltözött az új barátjával, és én is elkezdtem élni az életem. Minden rendben volt, míg nem fordult komolyra egy kapcsolatom. Innentől a gyermek különböző indokokkal nem jöhetett hozzám (sokszor, állítólag a lányom nem akart jönni, de mikor nálunk volt, mindig nagyon jól érezte magát.)A volt párom naponta 3-5 alkalommal is ide telefonált, és felelősségre vont, hogy élünk mit csinálunk a párommal. A kislányt nem lehetett elérni, se telefonon (van saját telefonja), se egyéb módon. A megígért időpontokban nem jelent meg, és elérni sem tudtuk, sok hetünk telt el úgy, hogy szinte minden nap vártuk és itthon ültünk hátha megjelenik (hangsúlyozom, nem lehetett elérni sem Őt, sem az édesanyát.) Az új párom nem bírta tovább, kilépett a kapcsolatból. Ezután a kislánnyal ismét minden rendben volt, ismét sokat voltunk együtt. Jelen pillanatban, 1 éve együtt vagyok valakivel és az elmúlt fél évben újra a fenti problémákkal, találkoztunk. Tudom, hogy van egy hivatalos út, de reménykedtem, hogy a nélkül is rendezhető a viszony.
Ha hivatalos útra terelem az ügyet, akkor hova kell fordulnom, mire számíthatok?
Másik gondom, hogy sokat dolgozom külföldön - bár hétvégére mindig haza tudtam eddig jönni, de ha véletlenül kimaradna egy láthatás, lesz-e lehetőségem pótolni, ha igen, milyen módon? A hivatalos láthatási döntés után is számítok ellenállásra a volt párom részéről (aki a gyermeket is erősen befolyásolja), ebben az esetben mi lesz a teendőm?
Kérem, segítsenek, ebben az esetben mit tehetek, hogy apja lehessek a kislányomnak, és ehhez ne kelljen egyedül leélnem az életem.

Várom mielőbbi válaszukat,
Köszönettel:
Reménykedő Apa

robilincsi # 2012.03.15. 16:53

Tisztelettel köszönök minden eddigi választ!

Az anya egy évig jogtalanul vette fel a családi pótlékot, míg együtt laktak a fiammal, első házasságából egy gyermekkel, és a közös gyermekükkel.Semmit nem adott a háztartásba, mindent az utolsó fillérig a fiam fizetett.A MÁK megállapította, és kötelezi az anyát, hogy fizesse vissza az arra az időszakra jogtalanul felvett összeget, mivel törvényt sértett.Azt szeretném most kérdezni,hogy csak vissza kell térítenie, vagy más büntetésre is számíthat, mivel törvényt sértett?

Köszönöm a választ előre is!

ObudaFan # 2012.03.16. 06:40

yescool

A gyámhatósághoz lehet fordulni.

Az elmaradt kapcsolattartást pótolni kell, ha

1. az a kapcsolattartásra kötelezett miatt maradt el,

b)az a kapcsolattartásra jogosultnak fel nem róható okból maradt el, feltéve, hogy a kapcsolattartást szabályozó döntésben foglaltak szerint eleget tett előzetes értesítési kötelezettségének, illetve az előre nem látható akadályok felmerülését utólag igazolja.

Zotyika # 2012.03.16. 16:29

Yescoo:

Minél előbb a gyámhivatalt kell felkeresni, hogy szabályozza a kapcsolattartást.
Ugyanis a ti megállapodásotokat a gyámhivatal nem fogja végrehajtani, így hiába jár neked például a pótlás, azt nem tudod érvényre juttatni.

Jobb ha le van papírozva. Figyelj, hogy legyen a pótlás az értesítési kötelezettség, illetve az iratok átadása, kérd, hogy a gyermek nyilvános eseményein részt vehess. és minden apróság. Mindegyiket kérd az igényed szerint aztán majd kiderül.

Miért kellenek ezek?
Ha van papír, nem kell egyedül élned és megalázkodnod.
Ha rendelkeznek a pótlásról, végre is tudják hajtatni, illetve felelősségre vonni az anyát ha nem adja oda.
Ha külföldre akartok menni, ahhoz kell legalább a személyi. És ha nálad van a lakcímkártyája és a tb kártyája, te is kiválthatod az EU-s TB kártyát.
Ugyanis az sem egyértelmű, hogy a ballagására, iskolai rendezvényre, stb elmehetsz. Ugyanis több GYH akképp értelmezi, hogy ha ekkor nincs kapcsolattartás, akkor nem mehetsz el (legalábbis a gyermekkel nem találkozhatsz.)

Ha a határozat jogerős lesz és nem adja oda, akkor a pótlás lejártát követően bemész oda ahol a határozatot hozták (gyámhivatal) és kéred a határozat végrehajtását (minden egyes alakalommal). A többi majd ez után jön...ha kell.

yescool # 2012.03.19. 19:28

Zotyika és ObudaFan!

Nagyon köszönöm a segítséget! Így fogok eljárni.

tarjani # 2012.03.20. 17:07

T.Beadtam a gyámhivatalban a testvérek kapcsolattartására az igényt./egyik 18 éves lesz Ő van nálam a másik 11 éves Ő az anyjánál./a 18 évesről már 2 éve lemondott az anyja.
Mennyi az esélyem,hogy kéthetente hétvégén megkapja a nálam lévő ?MIre hivatkozhatok esetleg?

tarjani # 2012.03.20. 17:07

T.Beadtam a gyámhivatalban a testvérek kapcsolattartására az igényt./egyik 18 éves lesz Ő van nálam a másik 11 éves Ő az anyjánál./a 18 évesről már 2 éve lemondott az anyja.
Mennyi az esélyem,hogy kéthetente hétvégén megkapja a nálam lévő ?MIre hivatkozhatok esetleg?

amazon2011 # 2012.04.01. 09:17

SOS!
A határozatot 2012.03.20-án kaptam kézhez, amit 03.08-án írták. A volt férjem 03.09-én kapta kézhez. Majd kaptam egy határozatot, hogy 2012.03.28-án jogerőre emelkedett. Számításaim szerint a volt férjem kézhezvételétől számította a 15 napot. Szerintem nem ez számít, hanem az hogy ÉN mikor vettem fel.
Kérdésem: A fellebbezési hi. letelte honnan számítódik? (kézhezvétel, közlés - mi a különbség?)

véső (törölt felhasználó) # 2012.04.01. 09:40
Algoris # 2012.04.02. 16:54

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!
Érdeklődni szeretnék, hogy párommal együtt élünk és előző házasságából született 2 gyermek. A válást kimondták, de mi szeretnénk kimenni külföldre. Viszont a láthatást biztosítani kell. Mit lehet ilyenkor tenni? Mert itt Magyarországon az életkörülmények csak romlanak és én szeretnék biztos jövőt és hátteret a "családomnak". Szeretem a párom és szeretem a gyerekeket is. Elfogadtam őket. Kérem segtsen!
válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Csaba

GYYG # 2012.04.03. 10:45

Segítséget szeretnék kérni, hátha hasonló cipőben jár valaki...Az ítéletben az áll, hogy intézményi szünet második fele az apáé. A gyerek óvodába jár, ott viszont nincs őszi és tavaszi szünet. A tanév rendjéről szóló NEFMI rendeletet, amelyben meg vannak jelölve a szünetek időpontjai, anyuka és a gyámhivatal is semmibe veszi. Mit jelent pontosan az, hogy "intézményi" szünet? Azt is tudjuk, hogy az óvoda valóban nyitva volt pl az őszi szünetben, de csak ügyelet volt, anyuka otthon tartotta a gyereket, persze egy napot sem adott az apának.
A másik gond a kétnapos ünnep. A második nap az apáé, de nincs leírva az ítéletben, hogy az első az anyáé lenne. Mégis, ha az apának a folyamatos kapcsolattartásába beleesik a vasárnap, az ünnep első napja, akkor az anya azt mondja, hogy akkor az az ő napja, mert neki időszakos kapcsolattartása van!!! Van kapcsolattartása a gondozó szülőnek?? A gyámhivatal abszolut anyapárti, apukát állandóan bünteti, pedig az anya akadályozza a láthatást, és megegyezésre sem hajlandó, amit le is írt. A gyámhivatalban egyébként már fél éve nem tesznek semmit, kiskorú veszélyeztetése ügyében, miközben szemtanuk, hangfelvételek igazolják, hogy a gyerek veszélyben van. Kérem, ha tud valaki segítsen, hogy lehetne a szünetek felét "megszerezni"?

Zotyika # 2012.04.10. 18:24

A bölcsődékben és óvodákban első ránézésre valóban nincs szünet. Azért mert a önkormányzatoknak ellátási kötelezettségük van. De ugye valójában mégis van, hisz ekkor ki is írják, hogy ki kívánja a "szünet" ellenére mégis vinni a gyermeket. Ezen kérések alapján állítják össze az ügyeletet.
Álláspontom szerint van szünet. Mégpedig minden év októbere körül kell a vezetőknek egy nevelési tervet készíteniük, amelyet ki kell függeszteni valamint az önkormányzatnak megküldeni. Ebben pedig pecsételve, aláírva szerepel az intézményi szünet. Mindegy hogy festési vagy felújítási, stb. Sőt még nevelés nélküli napok is vannak aminek felét is lehet kérni.

Zotyika # 2012.04.10. 18:28

A NEFMI rendelet valóben ireleváns. Bár lehet kérni, hogy ehhez igazítsák a szüneteket, kapcsolattartásokat. De utóbb ekképp végrehajtatni már csak akkor ha iskolás a gyermek vagy az óvodás gyermek és elhelyezése során ehhez kötötte a határozat meghozója.

Zotyika # 2012.04.10. 18:34

tarjani:

Ha te kéred semmi. Ha a gyermek elmúlt 18 éves (legalább egy nappal) akkor kérheti minden további nélkül. Írjon levelet és majd beidéznek és meghallgatnak minden felet és ha nincs megegyezés a gyámhivatal dönt.

Te is bemehetsz a gyermekeddel, ha elmúlt 18 éves, akkor is. Ragaszkodj ahhoz, hogy te mint családtag képviseled. Persze beszélni és kérnie neki kell.

Zotyika # 2012.04.10. 18:39

Algoris:

Meg kell az apával egyezni. Ritkább de hosszabb kapcsolattartásokban például. Ha már nagy a gyermek felteszitek a repgépre ő meg leveszi. Persze úgy tisztességes ha a jegy árát ti fizetitek, hisz ő nem tehet arról, hogy ti hová költöztök. Erről megállapodást kell kötnötök. Ha nem sikerül, a gyámhivatalhoz kell fordulni és ők engedélyezhetik nektek az apa helyett az utazást.

Húsvét # 2013.03.11. 17:00

A fiam elhalálozott, unokám láthatása miatt a gyámhivatalhoz fordultam, ahol jogerős ítéletet kaptam. Az ítélet szerint 6 hónapig a négy fal között a gyermekjóléti intézményben, felügyelettel láthattam az unokámat. Ezután én el is hozhattam volna, de a menyem nem engedi a gyermeket hozzám. Egy darabig még meg sem jelent a gyerekkel a láthatáson, a gyámhivatal felszólította, de hiába, ennek ellenére sem hozhatom el a gyermeket. Mit tehetek ez ügyben? Hová fordulhatnék, hogy jogaimat érvényesítsem? Válaszukat előre is köszönöm!