Köszönöm Monalisa !
gyermekláthatás
Kedves Monalisa !
Sajnos nem kinőhető, mint sokan hiszik, élethosszig tartó diéta. Csak ha betartja akkor viszonylag egészséges maradhat, nem léphetnek fel társult betegségek.
SOS! Segítséget, tanácsot szeretnék kérni!
A kisfiam nincs még 8 éves. Az apuka most éppen nagymotorral furikázza a gyerkőcöt! Mit tehetnék ellene? A gyermek még az autóban is elalszik!
Ma 6-ra jön érte. Ha nagymotorral jön, akkor megtehetem, hogy nem adom neki oda?
Köszönöm előre is a választ.
Hát egy kisgyerek nemigen tud folyamatosan kapaszkodni a motoron, és valóban jogos az aggodalom, hogy menetközben esetleg leesik - még rossz rágondolni is.
Apukának nincs autója és/vagy kölcsönkérhető kocsi? (Végső soron akár tömegközlekedhetnek is, ha megoldott.)
Monalisa
laikus hozászóló
Kedves Fórumozók !
Csak azt szeretném megkérdezni, hogy vajon megteheti a gyámügy, egy folyamatban levő komoly elhelyezési dologban, a befejezés előtt fázisban, egy harmadik ügyintézőhöz tegyék az ügyet.
Egy fitalemberrel kezdtük, második alkalommal már ő eltűnt. Akkor kerültünk, a mostani szintén nagyon fiatal hölgyhöz, és most amire már kezdene tisztán látni a dologban, közli, hogy egy harmadik új kolleganő veszi át az ügyet, mivel területileg hozzá tartozunk.
Ebbe bele kell őrülni. Megtehetik ezt?
Köszönettel
Lehet, hogy az egész eljárás nem a megfelel helyen lett indítva - ezért most hivatalból a területileg illetékes ügyintézőhöz a továbbítás. Egyébként ami eddig a kérelem tárgyában mind ez idáig el lett mondva - és leírva, vélhetően nem elveszett idő és fáradtság, tehát valószínűleg nem fog kelleni "erőlről" kezdeni az egészet.
Nagyon kell tudni indokolni - és bizonyítani, hogy az anya miért és hogyan nem látja el megfelelően a beteg kisgyermeket - ma, és hosszú távon is ugyanez vélelmezve róla.
Monalisa
laikus hozzászóló
Szia derill!
Tanácsot szeretnék kérni! Van egy 9 hónapos kisfiam. Két hónapos koráig együtt voltunk a párommal, majd fogta a gyerket és elhitte a nagyszölőkhöz , akik 70 km-re laknak. Pusztán azért mert kényelmi szolgáltatást tud nyújtani a nagymama. Látogatom a gyereket rendszeresen, de most már szeretném őt elhozni. Ő ez ellen tiltakozik, hallani sem akar róla. Mit tehetek ebben az esetben? Mi a hivatalos útja, hogy valami történjen? Egyetáltalán van e esélyem arra hogy elhozzam. Azt hallottam hogy két éves koráig nem tehetem , mert pici.
Előre is köszönöm!
Amennyiben még nem volt bírósági döntés a gyermek elhelyezésének dolgában, addig akár magánál is tarthatja a kisfiut - aztán a láthatás/kapcsolattartás a kettőtök közti egyezség alapján.
Azonban ha a gyermek valójában a nagymamánál van, nos ez nincs rendjén, ezt panaszolhatod a gyámhivatalban.
Derill fórumtársunk egy ideje sajnos már nincs itt a fórumon - sok a másirányú dolga -, esetleg a derril@freemail.hu e-mail címre írj neki.
Addig is tudnám javasolni ezen topic - és a hasonló címüek - visszaolvasását, mert mások panaszaiból - és az azokra írt válaszokból - sok hasznosságra lehet szert tenni.
Monalisa
laikus hozzászóló
Pl. kérheted a gyermek anyjától, hogy mível a gyermek addigi lakhelyét önkényesen megváltoztatta, a láthatáskor felmerülő közlekedési költséget térítse meg.
Bocs elirtam, helyesen: derill@freemail.hu
A volt feleségem külföldre költözött a lányommal. Eddig a vállás óta két hetente hétvégén találkoztam vele. Most ez negyedévre fog korlátozódni. A gyámügyhöz fordultunk a láthatás módosítása miatt. A gyámügyön nem tudtunk megeggyezni az oda vissza utaztatás költségében, mivel én azt gondolom, hogy nem én költöztem ki. A gyámügy határozata alapján viszont nekem kellene fizetni az egész költséget. Mit tehetek ez ellen? A határozat alapján, ha valamelyik fél miatt meghiúsul a láthatás, akkor 500e ft-ig terjedő bírság szabható ki. Ha én nem vagyok hajlandó kifizetni a repülő jegyeket akkor számíthatok e a bírságra?
ha külföldön vagyok esélyem nincs hogy volt menyasszonyom kihozza nekem a fiamat,ez birósági gyámügyi per után is igy fog maradni?Mert apa vagyok nekem kell mennem ha látni akarom öt?Ja és el ne felejtsem,exem közöte ne menjek oda többé ne is hivjam!
Ötlet?
Kedves Mindenki!
Válófélben levő apuka vagyok, de a tárgyalás még odébb van. a feleségem önkényesen meghatározta, hogy két hetente két órát láthatom a fiamat, ennyit is csak azért mert a bíróság is megítél majd ennyit, de ő szíve szerint ennyit sem adna. Gondolom ezzel akarja bebiztosítani magát. Próbáltam közös megegyezésre jutni, hogy esetleg elhozhatnám-e a gyerkőcöt a vidéken élő nagyszülőkhöz, vagy egyáltalán saját lakhelyemre legalább egy napra. Sajnos szerinte a gyermek túl kicsi még ehhez (lassan másfél éves, és kb 2 hónapos volt amikor már megtettük vele ezt az utat).
Kérdésem a következő: Lehet-e egyáltalán az egyik félnek ilyen önkényes döntéseket hozni? Köteles-e a másik fél elfogadni ezeket az önkényes döntéseket?
Találtam hasonló fórumtémát (Cryowl-2005), de azért leírtam a problémát mert hátha azóta változott a dolog, meg gonolom minden eset egyedi.
Minden építő hozzászólást szeretettel várok.
Ha így áll a dolog, akkor elképzelhető, hogy ez a per még sokáig fog tartani. Ezért kérd a bíróságot, hogy ideiglenes intézkedésben szabályozza a kapcsolattartást (vagy ha úgy gondolod, akár az elhelyezést nálad), mert amíg végrehajtható határozatod nincs, addig nem tudsz továbblépni.
elhelyezést nálam??? Egy apukánál? Ilyen nem csak a mesében létezik? Ezek szerint a bíróságot amelyik kitűzte a tárgyalást (egy elég távoli időpontra), írásban kérhetem, hogy nálam helyezzék el a gyereket? Lehet-e ennek az a következménye, hogy még azt a néhány óra láthatást is bukom, amit most ad a feleségem az ő lakhelyén?
Kedves Pos-be!
A kapcsolattartást legalábbis jogi értelemben nem fenyegeti semmilyen veszély, azt mindenképpen megítélik. Viszont a feleségének kb. 200 ötlete lehet, miként szabotálja el. Megint más kérdés, hogyegyidő után bírságolják, sőt, ezen az alapon büntetőeljárás is indulhat ellene, valamint gyermekelhelyezés megváltoztatásának is helye lehet, ha nem adja oda a kapcsolattartásokra.
Ami a perbeli esélyeket illeti, hátrány, hogy a gyermek még ilyen kicsi, ebben a korban a bíróság nem szívesen helyez ég el apánál. Egyébként nemrégiben csináltunk egy 8 évet átfogó kutatást gyermekelhelyezés témában, és az a meglepő eredmény jött ki, hogy az anyáknál "csak" 60%-ban helyezik el a gyermekeket az ellenzéses perekben. (Közös megegyezésnél, ahol a felek döntenek, nem a bíróság, ez az arány 90% feletti!) De ismétlem, most még nem túl jók az esélyek! Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Tisztelt Cím!
Csak annyit szeretnék kérdezni, hogy a bíróság által előírt láthatás a gyermek hány éves koráig érvényes? 16 avagy 18 éves korig, vagy esetleg más? Mikortól lehet már majd szabadabban mozognia a gyereknek?
Köszi:
J
Kedves Mindenki!
Azért fordulok a fórumozókhoz, hogy hátha tud valaki tanácsokkal segíteni a helyzetemben.
Röviden összefoglalva a „történetem”:
A feleségemmel külön élünk másfél éve, van egy csodálatos kisfiunk, aki 2 éves, az édesanyjával él.
A házasságunk nem működött, jelen pillanatban, folyamatban van a válóperünk (ezt én adtam be) ill. a gyermek-elhelyezési/kapcsolattartási per, ezt a feleségem adta be.
A kisfiammal való kapcsolattartás tekintetében teljes mértékben ki vagyok szolgáltatva a feleségem kénye-kedvének.
Elkeseredésemben az elmúlt év őszén a gyámhivatalhoz fordultam, akik megpróbáltak közvetíteni (mediálni) a feleségem ebben nem volt partner, a mediálás során kijelentette, hogy ő beadta a gyermek-elhelyezési/kapcsolattartási indítványt a bíróságon és elzárkózott mindennemű megegyezéstől a kapcsolattartást illetően.
Addig is és azóta is mindenben együtt működtem, soha nem vittem el a gyermeket az akarata ellenére, a beleegyezése nélkül.
Csak az ő lakásán lehettem/lehetek vele, heti 2 délután, vagy ha úgy volt „kedve” akkor még ennyit sem.
A bírósági ügymenetnek „köszönhetően” nem vonták össze a 2 ügyet, a kapcsolattartási per 1. tárgyalása márciusban volt, minden eredmény nélkül, a következő tárgyalás májusban, a bíró elrendelte az én lakóhelyemen a környezettanulmányt, amire a gyámhivatal elmondása alapján is csak akkor lenne szükség, ha én azt szeretném, hogy a gyermeket nálam helyezzék el.
Én azt szeretném, hogy a gyermek az édesanyjával éljen, csak szeretném végre gyakorolni az apai jogaimat, nyugalomban tölteni azt a kevés időt, amit vele tölthetek.
Sajnos az elmúlt hónapok idegőrlő történései között rá kellett eszmélnem, hogy nem szabad abban hinni, hogy ha én mindent betartok, mindenben együttműködök, a gyermek érdekeit nézem akkor ezt pl. a bíróságon értékelik és szintén azt nézik hogy mi a legjobb a gyermeknek… egy akta az ügy és semmi más...
Amig nincsen kimondva gyermekelhelyezés, én is nevelhetném a kisfiam. De én úgy gondolom, hogy ebben a korban az édesanyjára van nagyobb szüksége…
Ki tudja hogy mikor kerül pont az ügy végére a bírságon… amikor a gyámhivatal azt mondja, hogy fogjam, vigyem el a gyermeket, mert megtehetném… akkor én azt mondom, hogy nem teszem, mert azzal nem használok senkinek, főképpen a kisfiamnak.
Egy ilyen helyzetben, amikor a másik fél szinte eszközként „használja” a gyermeket, miben bízhatom???
Azt szeretném kérdezni a kapcsolattartás szabályozásánál, amennyiben az édesanyja kijelenti, hogy az előre megbeszélt időpont számukra nem megfelelő, akkor ő megteheti, hogy önkényesen kijelöl 1 alkalmat a pótlásra vagy ilyen esetben az én általam megjelölt időpontban történik a pótlás, mivel én nem tehetek róla, hogy nem jön létre?
Van erre valamilyen jogszabály, ami az ilyen helyzetet leszabályozza?
Mindez úgy történik, hogy nincsen kimondva gyermekelhelyezés stb….
Köszönöm!
Micimackóó,
Semmi értelme az elhelyezési pernek, ha mindketten egyetértetek abban, hogy az anyánál kerüljön elhelyezésre a gyermek. Ezt a részét nem értem a történetednek.
A pótlást illető konkrét kérdéseddel kapcsolatban az a helyzet, hogy ezt is a bírósági határozat szokta szabályozni. Jellemzően ha a jogosulton kívül álló ok miatt meghiusul a kapcsolattartás, akkor azt a következő hétvégén kell pótolni. Ettől nyilván esetileg el lehet térni, ha ebbe mindkét fél belegyezik.
Amíg nincs legalább ideiglenes döntés az elhelyezés/kapcsolattartás témájában, addig enyhe túlzással amolyan "aki kapja, marja" helyzet van. Vagyis mindketten ugyanolyan jogokkal rendelkeztek arra, hogy nálatok/veletek legyen a gyermek. Jogilag semmi akadálya, hogy fogd és hazavidd magadhoz a gyermeket akár minden délután. Akkor látod, amikor akarod és annyit vagy vele, amennyit akarsz. A gyakorlatban persze ez szükségszerűen konfliktust jelent a másik szülővel. Van, ahol ezt könnyű rendezni megegyezéssel, van, ahol sajnos nem, lopkodják egymás elől a gyermeket és minden módon akadályozzák a másik szülővel való kapcsolattartást. A szülők vitáját pedig leginkább a gyermek szívja meg. Ez ellen a törvény nem képes megvédeni, csak az, ha a szülők szeretik annyira a gyermeküket, hogy inkább engednek és megegyeznek.
kedves Kisokos!
Köszönöm a válaszod!
Én is tudom, hogy nincsen értelme a gyermekelhelyezési pernek. ÉN szerettem volna úgy megegyezni és még mindig szeretném, hogy ne a bíróság döntse el mikor és hogyan láthatom a gyermekem. De ehhez egyedül sajnos kevés vagyok, amig a másik fél nem látja be, hogy ezzel a gyereknek ártja a legtöbbet. amikor a mediátorhoz fordultam bíztam benne, hogy ott meg tudunk egyezni a láthatásban, de nem így lett, mivel a feleségem időközben beadta a keresetet a gyermekelhelyezés ügyében.
Tudom, hogy jogilag "foghatnám és elvihetném" a gyermeket, de ezzel sem a fiamnak nem használok ill. mivel bírósági szakaszban van az ügy, nem szeretném, hogy azt mondhassa, hogy én az Ő akarata ellenére elvittem a gyermeket.
Mindenhez, mint ehhez is két inteligens félre lenne szükség...
A kapcsolattartás pótlásárt azért kérdeztem, mivel a héten a feleségem olyan időpontot jelölt meg "önkényesen" ami a munkaidőmbe esik.
Sajnos pontosan nem emlékszem, hogy hol és milyen formában, de olvastam, hogy amennyiben rajtam kivül álló okok miatt hiúsul meg a kapcs.tartás és az én általam kért időpontban történhet meg a pótlás?
Köszönöm.
üdv.
Sajnos jogszabály nem tud két intelligens felet teremteni...
Ha elfogadsz egy tanácsot... Mivel már most gond van a kapcsolattartásoddal, ezért nagyon körültekintően, minden apróságra kiterjedően kérd a szabályozást. Pl. ne feledkezz meg a telefonos kapcsolattartásról (ha nincs szabályozva nem köteles rá), a családi ünnepekről (gyermek, nagymama szülinapja stb.) a hosszú hétvégékről pl. most május 1, majd pünkösd stb) és a pótlás pontos szabályairól sem.
A kapcsolattartás akkor hiúsul meg rajtad kivülálló ok miatt, ha te időben és alkalmasan megjelentél az adott helyen, de mégsem jöhetett létre a kapcsolattartás (pl. gyermek beteg volt, nem volt otthon stb.) Ha a munkád miatt nem jelentél meg, az sajnos rajtad múlott.
Köszönöm a telefonos részt és a pótlás szabályozását mindenképp beleírom a köv. tárgyalásra. Valószínű félreértettél, az anya az, aki jelezte, hogy a láthatás alkalmával más programjuk miatt nem lesznek otthon, tehát meghiusítja az én láthatásomat, de pótlásnak egy hétköznap délelőttöt jelölt meg, ami ugye munkaidő. Ezt szerettem volna tudni, hogy ezt megteheti-e??
Várhatós sajnos, hogy akadályozni foglya továbbra is a láthatást,de helyette felajánl egy munkaidőbe tartozó időpontot.
Micimackóó,
Abban teljesen igazad van, hogy a "bocs, most nekünk éppen más programunk van, majd pótoljuk ha olyan kedvem lesz" magatartás az nem járja, ha már szabályozva van a kapcsolattarrtás. Ha ilyen történik, akkor tanút kell szerezni és lehet első körben a gyámügyre járni jogorvoslatért. Ugyanakkor amíg nincs szabályozva semmi, addig sajnos az diktál, aki birtokon belül van. Vagy elfogadod és akkor csak te és áttételesen a gyermek szív, vagy önkényesen teszel ellene és akkor minden résztvevő szív. Azt neked kell tudnod, hogy egy keményebb fellépéssel rá tudsz-e ijeszteni az anyukára, és így belátódd lesz a te igényeddel kapcsolatban, vagy éppen ellenkezőleg, csak a konfliktus fokozódását éred el vele.
Sziasztok!
Az a kérdésem gyermekláthatás ügyben, hogy ha bírósági végzés ellenére, az anya akadályozza a láthatást, (150km a távolság, hivatalosan minden hónap második páros hétvégéjén Ő hozza láthatásra a gyermeket)abban az esetben a gyámügy az illetékes, eljáró szerv?
Ebben az esetben mire számíthatok én illetve mit kaphat ő?
(sms-ben egyértelműen leírta szándékát)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02