házastársi különvagyon

elfmage999 # 2017.05.23. 17:44

Az hogy a jövedelméből képes volt-e összehozni az ajándékot azt vizsgálja valaki? :)

lajcsó # 2017.05.23. 17:55

"Az hogy a jövedelméből képes volt-e összehozni az ajándékot azt vizsgálja valaki? :)"
Bizonyítás tárgya lehet.

Trilla Lilla # 2017.05.31. 07:59

Tisztelt Ügyvéd úr!
Anyukám vásárolt üzleti ingatlant, amit a nevemre íratott, de ő és a cége a haszonélvező. Ez az ingatlan külön vagyonnak számít-e válás esetén vagy szerzett közös vagyonnak? (Házasságkötés után kaptam az üzletet, több mint 5 éve).

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.31. 08:11

Az egyik házasfélnek juttatott ajándék az ő különvagyona.

nonolet # 2017.05.31. 11:53

Ez esetben miből lehet tudni, hogy:
CSAK az EGYIK házasfélnek lett juttatva?

Ehhez elég az, hogy csak az egyik nevére van bejegyezve...?
Vagy több is kell?

lajcsó # 2017.05.31. 12:56

"Ehhez elég az, hogy csak az egyik nevére van bejegyezve...?"
Ez még nem elegendő.
"Vagy több is kell?"
Egy esetleges per során mindenképpen (pl. ajándékozó tanúvallomása az ajándékozás tényéről.)

nina1006 # 2017.06.27. 07:47

Üdvözlök Mindenkit!
Bonyolult kérdésben szeretnék tanácsot kérni. 1986ban örököltem egy 2 szobás szöv. lakást. 1988ban férjhez mentem. 1991ben elváltam, de nem tudtam a különvagyonomat képező lakásból kiköltöztetni a volt férjemet. 1997ben nagyobbra cseréltem különvagyoni lakásomat, a különbözetet a szüleim adták. 2000ben újra összeházasodtunk az ex-férjemmel. Most újra válok. Első tárgyalás megvolt. Férjem nem hajlandó közös megegyezésre. Az "új" lakáson minimális felújítást végeztünk, a férjem és az édesapám, ketten. Csak festés és tapétázás volt. Azóta eltel lassan 20 év. A férjem arra hivatkozik, hogy fizetnem kell neki a munkájáért, és addig nem költözik el. Ugyanis az az ügyvédem szerint is egyértelmű, hogy a lakás maradt különvagyonom. A bíróságon idáig még nem jutottunk el. De tegnap olvastam olyat is, hogy létezik valami lakáshasználati jog is, és hogy azt fizetnem kellene neki. Igaz ez? A különvagyont a férjem is elismeri, de ragaszkodik ahhoz, hogy jár a lakásból neki pénz. Az ügyvédem szerint nem jár, erre a lakáshasználati jogra se. Megerősítést szeretnék kapni az itt fórumozóktól, mert kétségbe vagyok esve.

nina1006 # 2017.06.27. 08:10

A "felújítás" 1997ben volt, az ügyvédem és a bíró szerint is azt a munkát már "lelakta".

nonolet # 2017.06.27. 08:13

" de nem tudtam a különvagyonomat képező lakásból kiköltöztetni a volt férjemet."

Erre az időre neked jár lakáshasználati díj a volt férjtől.

Amiből levonható az a pénz, amit
az idők során többletként ő fordított
a te lakásod fenntartására.

nina1006 # 2017.06.27. 08:25

Ő semmit sem fordított rá. 1997től nem volt felújítás, tapétázás, ablakcsere, semmi se. Max. izzócsere, amit szinte mindig én csináltam, vagy csap szerelés, gumizás, na ezt ő. Ennyi.

lajcsó # 2017.06.27. 09:03

Ok, ez a te álláspontod. Ő mire hivatkozik a perben, ami miatt pénzt követel tőled? Feltételezem, hogy nem a csapszerelésre.

nina1006 # 2017.06.27. 09:09

Az 1997es "felújításra" hivatkozik. Ismétlem, ketten csinálták édesapámmal a két szoba, konyha, előszoba tapétázását, fürdőszoba festését, és a két szoba parketta lakkozását. Az apám még a villamoshálózatot javítgatta, vezetékelte a mi igényeinkhez (mert régi lakás, és öreg néni lakott benne). Ennyit csináltunk, nem volt többre pénzünk. Erre hivatkozik, hogy ez mekkora munka volt. És hogy ő, mint a férjem lakott ott, és mint a férjemnek jár a lakásomból pénz neki. Az én különvagyoni lakásomból, amit ő is elismer. Erre hivatkozik. A közös költségekhez nem járult hozzá (számlák fizetése).

nina1006 # 2017.06.27. 09:54

Igazából nem csak ez a pénz érdekel, hanem még az is, hogy a válás kimondásáig elköltözhetek-e a lakásomból? Alkoholista, durva, agresszív ember, a válást is ezért indítottam el. Mióta belevágtam még őrültebb. Belefáradtam, nem tudom kibírni mellette. A bíróság még nem küldte ki az idézést a második tárgyalásra, a bírónő azt ígérte, még júliusban megtartja, az ítélkezési szünet előtt. De nem bírom a mindennapost szidást, megalázást. És hozzáteszem, nője is van a férjemnek, ő az isten, a csoda. Nem bírom elviselni az "együtt élést" már. Teljesen elvesztette az önuralmát.

Szóval:

1. jár e neki bármilyen jogon is pénz a lakásomból?
  2. elköltözhetek-e a lakásomból a válás kimondásáig mindenféle hátrány nélkül?
lajcsó # 2017.06.27. 10:01
  1. Szerintem nem jár.
  2. Költözzön el ő, elvégre neked van több jogod a lakáshoz!
nonolet # 2017.06.27. 10:28

Én elköltöznék, ha nem költözik ki rövid úton.

A saját különvagyon lakásodban
aligha (szerintem)
fogja a bíró benne hagyni a férjet.

A válás végéig, ítélet híján
viszont
erővel kirakni nem igazán tudod.

Kivéve, ha az agresszió miatt érsz el kitiltást.
Azonban júliusig ez sem valószínű...

-

Nos, tértivevényes levélben felszólítanám,
hogy
15 napon belüli költözzön ki a lakásomból.

(közben fotóval-videóval-leltárral dokumentálnám a lakás állapotát és hogy mi van benne és milyen állapotban.)

Közölném, hogy

A 15. naptól HA marad .... Ft/hó lakáshasználati díjat fogok kérni tőle. Az összeg legyen a reális bérleti díj ~90%-a.
Továbbá az a saját bérleti költségeim megtérítését is,
mert miatta fogok albérletbe költözni! ha ő tovább marad.

A 16. napon aztán...

Kifizetném Az addigi szolgálattói díjakat az óraállások alapján és tulajdonos-szerződőként kérném a közművek kikötését is.

... és elköltöznék a bérletembe.

Aztán jöjjön, aminek jőnie kell.

A követelések gyűlnek és lesz velük valami.
Beszámítódnak vagy végrehajthatók lesznek majd.

chava # 2017.06.27. 10:53

Adj neki minél kevesebb napot, és addig/akkor cseréld le az összes zárat, szereltess riasztót stb. Hadd verje e fenekét a földhöz, hogy márpedig a válásig, neki joga van a lakásban élni.... gyakorlatilag 2-4 hétről beszélünk.

Ne költözz el a lakásodból. Nehéz időszak, "csak" ezt kell túlélni. Ne költözz ki!

chava # 2017.06.27. 10:54

A közművek kikötését nem ajánlom. A gázóra visszaköttetése 60 ezer forintnál kezdődik...

nina1006 # 2017.06.27. 13:20

Rendőr. Ezért nem tudtam kirakni eddig sem. Összezárnak a kollégák.

ObudaFan # 2017.06.27. 15:53

Lakashasznalati jog ellenértékét alighanem kell majd fizetned. Egyebkent önmagában az hátrány, hogy kikoltozol és semmilyen kompenzáció nem jár neked erre az időszakra (hacsak nem tudod igazolni, hogy az ő magatartása miatt volt erre szükség, de az nem egyszerű). Viszont kirakni meg megintcsak nem könnyű. Ha az erőszakos magatartása igazolható, akkor lehet erre ideiglenes intézkedést kérni a bíróságtól. Ha nem, akkor marad az, hogy az ítéletet megvárod.

nonolet # 2017.06.27. 18:14

"Rendőr."

Akkor megemlíteném, hogy
ha az is akar maradni...
Akkor mérsékelje magát!

Vagy az ügyészséghez fordulok
a rendőrhöz
méltatlan viselkedése miatt.

walowilag # 2017.06.27. 19:32

Élettársak!
Élettársak több évi együttélés után felelnek-e egymás tartozásaiért?
Vagy az (egyik) élettárs -mosom kezeimet címmel- adósságmentesen áll az Úr- jelen esetben a Nav és bankok hitelezői előtt?
Az adósság az a másik élettársé, és kész? Ő nem felelős?

Letiltások

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.27. 19:44

Ha jól sejtem, te nem vagy se nav, se bank. Mi is a konkrét problémád?

ObudaFan # 2017.06.28. 04:56

Külső jogviszonyban az élettárs nem felel. Egymás közti jogviszonyban már lehet, hogy igen, jobban kellene ehhez ismerni a tényállást.

nina1006 # 2017.06.28. 05:41

Helyesbítek: "nyugdíjas", ill. ma már járadékos rendőr. 10 éve nyugdíjba jött. De a kollégái, akik még ott vannak, összezárnak. De tegnap este eljöttem otthonról, mert megint nekiállt szétverni a konyhabútort, és hiába hívtam a 112t, azt mondták, nem tudnak mit csinálni, mert nem engem bánt, ez csak rongálás. Így inkább eljöttem, akár jó, akár nem. De nem is akarok hazamenni, amíg ki nem mondják a válást. Tulajdonképp ez a válóok is, az italozás, agresszió.

nonolet # 2017.06.28. 08:16

walowilag

Csak ÉLET társ és nem vagyontárs, mint a házasságban.