házastársi különvagyon

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.11. 14:48

Ezer szerencse, hogy a jogszabályokat sem nem alkotod, sem nem alkalmazod. Ilyen jogérzékkel bármelyik komoly veszélyekkel járna.

(Nem mellesleg a kérdező esetében nem eladásról, hanem ajándékozásról volt szó. Ami nagyon nem mindegy. Ráadásul házastársak között.)

ObudaFan # 2017.08.11. 14:59

Ptk.
6:120. § [Fedezetelvonó szerződés]

(1) Az a szerződés, amellyel harmadik személy igényének kielégítési alapját részben vagy egészben elvonták, e harmadik személy irányában hatálytalan, ha a szerző fél rosszhiszemű volt, vagy rá nézve a szerződésből ingyenes előny származott.

(2) Ha valaki a fedezetelvonó szerződést hozzátartozójával vagy olyan jogi személlyel köti, amelyben többségi befolyással rendelkezik, továbbá ha jogi személy a tagjával vagy vezető tisztségviselőjével, vagy annak hozzátartozójával köt ilyen szerződést, a rosszhiszeműséget és az ingyenességet vélelmezni kell. Ugyancsak vélelmezni kell a rosszhiszeműséget és az ingyenességet azonos természetes vagy jogi személy befolyása alatt működő jogi személyek egymás közötti szerződéskötése esetén, akkor is, ha közvetlen vagy közvetett többségi befolyás nem áll fenn.

(3) A harmadik személy kérelmére a szerző fél a megszerzett vagyontárgyból való kielégítést és a vagyontárgyra vezetett végrehajtást tűrni köteles.

(4) Ha a szerző fél a fedezetelvonó szerződéssel megszerzett vagyontárgyat rosszhiszeműen átruházta vagy attól rosszhiszeműen elesett, a harmadik személlyel szemben a megszerzett vagyontárgy értékéig helytállni köteles.

(5) A fedezetelvonó szerződés szabályait kell alkalmazni akkor is, ha az előny nem a szerződési jognyilatkozatot tevő személynél jelentkezik.

nonolet # 2017.08.11. 15:49

Na de nem fedezet a számára!
Hisz nem ígértem oda neki biztosítékul, fedezetül amikor kölcsön adott (sőt nem is kérdezett semmit).

Akkor most nem adhatok/ajándékozhatok el addig semmit amíg tartozok valakinek?

Mert az majd egyszer azt állíthatja, hogy elvontam a fedezetet.

Ez baromság lenne... ha így lenne.
Ergo nem is lehet így.

ObudaFan # 2017.08.12. 10:40

Dehogynem fedezet. Minden fedezet, amiből a tartozás végrehajtható.
És elég nagy baromság lenne, ha nem így lenne.

Akkor most nem adhatok/ajándékozhatok el addig semmit amíg tartozok valakinek?

Dehogynem. Csak ha ingyenesen szerzett a jogszerző, vagy rosszhiszemű volt, akkor amit kapott, abból végrehajthat a tartozásod.

Megjegyzem, ezt a fórumot azért olvassák jogban járatlanok. Ha nyilvánvalóan téves tanácsokat osztogatsz, abból jelentős káruk származhat.

alfateam # 2017.08.12. 11:06

Megjegyzem, ezt a fórumot azért olvassák jogban járatlanok. Ha nyilvánvalóan téves tanácsokat osztogatsz, abból jelentős káruk származhat.

Na, ettől biztosan meghatódik és innentől kezdve nemfog annyi baromságot összehordani...

Bea1 # 2017.08.12. 14:09

" Csak ha ingyenesen szerzett a jogszerző, vagy rosszhiszemű volt"

Nem "ingyenes" És "rosszhiszemű?"

nonolet # 2017.08.12. 14:18

Nem adhatom ajándékba a fiamnak az autómat?
Csak mert vannak hiteleim is.
Amiknek az autó nem explicit fedezete!

Ne már...

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.12. 16:07

Nem vagy buta gyerek, ezért nem hiszem, hogy nem érted. Inkább nem akarod érteni.

Olyan állítással vitatkozol, amelyet senki nem állított.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.12. 16:08

Bea: „Nem "ingyenes"

Bea korábban: „de nemrég nekem ajándékozott?

Melyiket higgyük el?

Bea1 # 2017.08.13. 02:46

A kérdésem nem az ingyenességre, hanem a "vagy" szó helyetti szerintem "és" -re vonatkozott, de hibásan írtam, az én hibám. :)

Tehát:
Obuda fan írta, hogy :

"ingyenes vagy rosszhiszemű"

erre kérdeztem rá, hogy nem -e És van a vagy helyett, azaz:

ingyenes ÉS rosszhiszemű

Nincs egyébként ügy ebből, csak óvintézkedés volt, hogy ne is legyen, meg az az ajándékot is eladtam már.

ObudaFan # 2017.08.13. 04:29

Nem és, hanem vagy.

ObudaFan # 2017.08.13. 04:37

Nem adhatom ajándékba a fiamnak az autómat?
Csak mert vannak hiteleim is.
Amiknek az autó nem explicit fedezete!

Ajándékba adhatod. Csak ha aztán nem marad semmid, amiből a hiteled végrehajthat lenne, és nem fizeted a hitelt, akkor abból az autóból az ajándékozás ellenére végrehajtható.

Bea1 # 2017.08.13. 11:18

És ha időközben eladta azt az autót?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.13. 11:19

Ne csuklóztass bennünket, jó? Vagy van konkrét kérdésed is?

Bea1 # 2017.08.13. 13:09

Igen! A csuklóztatás az, amire gondolok?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.13. 13:17

Nem tudhatom, mire gondolsz.