házastársi különvagyon

drbjozsef # 2017.06.28. 10:02

nonolet,

ugyanúgy létezik élettársi vagyonközösség is, mint házastársi, úgyhogy, ahogyan ObudaFan írta, harmadik fél felé nem lehet kötelezettsége az élettársnak (ha nem vállalta elve), de egymás között rendszerint keletkezik vagyonközösség.

nina1006 # 2017.06.28. 13:32

Akkor most, hogy eljöttem otthonról, és nem is megyek vissza a saját különvagyoni lakásomba, míg a férjemnek ki nem kell költöznie onnan, akkor én így most kitoltam magammal?

ObudaFan # 2017.06.28. 13:41

Ha lesz költséged a lakhatással, akkor azt igen nehezen fogod tudni behajtani, igen nehéz lesz ugyanis bizonyítani, mi történt. Ennyiben kitöltál magaddal.

nina1006 # 2017.06.28. 13:46

Ez nem érdekel, nem akarok behajtani semmit. Csak hogy takarodjon ki a lakásomból. A bíró emiatt nem dönthet neki inkább? hogy a férjem maradhat az én lakásomban?

limma # 2017.06.28. 14:10

Milyen alapon maradhatna a lakásodban?
A bíró biztos nem ítélhet ilyet.
Az más kérdés, hogy hogyan fogod végrehajta(t)ni az ítéletet.

walowilag # 2017.06.28. 19:10

ma már nincs ilyen, hogy a közös lakásban maradnak az elvált felek? Egyik szobában a volt férj, a másikban a volt feleség. Hacsak a fél lakás árát nem tudja kifizetni a fél lakás árát, több milliót.

Letiltások

nonolet # 2017.06.28. 22:39

drbjozsef

Tehát: NEM ugyanúgy létezik!

Csak valami kicsit hasonló előállhat.

ObudaFan # 2017.06.29. 07:46

A bíró emiatt nem dönthet neki inkább? hogy a férjem maradhat az én lakásomban?

Ha mindketten meg akarjátok majd váltani a másiknak a hányadát, akkor az is egy szempont lesz, hogy ki lakik bent.

drbjozsef # 2017.06.29. 11:38

Obudafan : nina a sajat, 1/1 hanyadu, kulonvagyonu lakasabol jott el, legalabbis szerinte.

ObudaFan # 2017.06.29. 13:47

OK, a házastársa szerint meg nem. Természetesen ha 100% különvagyon, akkor nincs mit megváltani. Ha meg nem 100% különvagyon, de ahhoz közeli, akkor hangsúlyos körülmény abban a kérdésben, hogy ki válthatja meg a másikét, hogy kinek van nagyobb hányada eleve.

kérdező26 # 2017.07.03. 07:54

Az alábbi ügyben kérem a véleményeket: 2008-ban kötöttem házasságot. Nekem is és férjemnek is felnőtt gyermeke van. Közös nincs. 2009-ben örököltem egy lakást,mely a nevemen van,benne lakom.Férjem önkormányzati bérlakásban lakik. A Ptk 2015-ös változása miatt közjegyző előtt a férjem lemondott a lakásom ráeső részéről esetleges halálom esetére. Kérdésem a következő.1,Az örökölt lakás házastársi közös vagyonnak számít-e? 2, Ha a férjem halálozik el előttem,a lánya támaszthat-e igényt velem szemben a lakásommal kapcsolatban?
Köszönöm a válaszokat.

Rexor # 2017.07.03. 08:35
  1. Nem
  2. Nem
nina1006 # 2017.07.07. 06:44

"ma már nincs ilyen, hogy a közös lakásban maradnak az elvált felek? Egyik szobában a volt férj, a másikban a volt feleség. Hacsak a fél lakás árát nem tudja kifizetni a fél lakás árát, több milliót."

„A bíró emiatt nem dönthet neki inkább? hogy a férjem maradhat az én lakásomban?”

"Ha mindketten meg akarjátok majd váltani a másiknak a hányadát, akkor az is egy szempont lesz, hogy ki lakik bent."

Külön vagyon a lakásom, ismeretségünk előtt örököltem. Ezt a férjem is elismeri. De mivel állandóan cirkuszol, fenyeget, agresszív, stb, kiköltöztem a saját különvagyonú lakásomból, arra az időre, míg kimondják a válást, és reményeim szerint neki kell mennie. Ez volt a kérdésem, h mivel én otthagytam a saját lakásomat, nem dönt-e a bíró úgy, hogy akkor maradhat a férjem benne (akinek semmi köze hozzá)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.07. 10:13

Nem.

roludom # 2017.07.15. 04:48

Válás előtt vagyunk. A vagyonmegosztáson megy a vita. A különvagyon meghatározásánál a törvényben csak "vagyontárgy" szerepel. Mi a helyzet a bankbetéttel? Kezelhető e különvagyonként a bankszámlákon lévő összegnek az a része ami igazoltan megvolt -igaz nem ezen a bankszámlán, de egyéb bizonylatokkal igazolhatóan- az egyik félnek a házasság előtt?
Köszönettel: M

roludom # 2017.07.15. 05:35

Válófélben lévő feleségemmel és kiskorú gyermekemmel abban a lakásban lakunk ami az én különvagyonom (házasság előtt már megvolt). A házasság alatt vettünk a közös vagyonból a feleségem nevére egy lakást. A válás kimondása után kérheti-e a feleség, hogy a jelenlegi lakást közösen használjuk tovább (ameddig a vagyonmegosztási vita tart), vagy én kérhetem, hogy a válás kimondása után költözzön a nevén lévő lakásba, amellyel kapcsolatban nincs vagyonmegosztási vita, vagyis az az ő külön tulajdona lesz.
köszönöm

ObudaFan # 2017.07.15. 07:08

Szerintem kérheted.

Ptk. 4:83. § (3) Kivételesen indokolt esetben a bíróság a házastársat a másik házastárs kizárólagos tulajdonában vagy haszonélvezetében álló lakás kizárólagos használatára is feljogosíthatja, ha a lakáshasználatra jogosult kiskorú gyermek feletti szülői felügyeleti jog gyakorlása ezt a szülőt illeti meg és a kiskorú gyermek lakhatása másként nem biztosítható. Ebben az esetben a házastársat a bérlő jogállása illeti meg, azzal, hogy lakáshasználati joga rendes felmondással megfelelő cserelakás felajánlásával szüntethető meg.

Jelen esetben megoldható máshol a lakhatás.

roludom # 2017.07.15. 09:14

segítsetek! hogyan kell egy bejegyzésre válaszolni? kösz

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.15. 09:39

Kifejezetten egyre? Sehogy. Úgy általában "új hozzászólás". Jobbra fent.

roludom # 2017.07.16. 04:28

T. Ügyvéd Úr!
Szeretném kérni a véleményét:
Válás előtt vagyunk. A vagyonmegosztáson megy a vita. A különvagyon meghatározásánál a törvényben csak "vagyontárgy" szerepel. Mi a helyzet a bankbetéttel? Kezelhető e különvagyonként a bankszámlákon lévő összegnek az a része ami igazoltan megvolt -igaz nem ezen a bankszámlán, de egyéb bizonylatokkal igazolhatóan- az egyik félnek a házasság előtt?
Köszönettel: M

nonolet # 2017.07.16. 11:41

A pénz az: vagyon is és tárgy is ...

ObudaFan # 2017.07.16. 14:57

Ha igazolható, hogy az ugyanaz a pénz, mint ami megvolt, akkor különvagyon.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.16. 15:22

Akárhogyan is el kell számolni a különvagyonból a közösbe és a közösből a különvagyonba utalt vagyonelemekkel. Ez nagyjából és kissé leegyszerűsítve azt jelenti, hogy ha a felek teljes vagyona az életközösség megszűnésekor meghaladja a különvagyonaikat, akkor a különvagyoni értékeket ki kell adni, a maradékot pedig meg kell felezni.

Vadvirág013 # 2017.07.16. 16:00

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Segítségét, tanácsát szeretném kérni. 5 évvel ezelőtt ismerkedtem meg jelenlegi párommal.4 évvel ezelőtt eladtam az ingatlanomat,kifizettem a hitelemet és gyermekeimmel együtt költöztem egy másik településre, ott vettem ingatlant 1/1 arányban. A páromnak is volt ingatlanja. Először azt akarta, hogy fizessem ki az ő hitelét kb, 3,5 millió ft-t, költözzem albérletbe, és építkezzünk. Nem mentem bele, így vettem az ingatlant. Közösen éltünk az ő házában. Az ő fizetése elment a hitelre,tankolás, 1-2 számla, én meg fizettem a többi számlát + a saját házam számláit, és éltünk a fizetésemből. 3 évvel ezelőtt hozzámentem feleségül. 2 évvel ezelőtt pedig átköltöztünk az én ingatlanomba. Anyagilag továbbra is én vállaltam nagyobb részt, a nagyobb beruházásokat is. Folyamatosan alakítottuk, szépítettük a házat. 1 hónappal ezelőtt a férjem eladta az ingatlanját.Garázst kezdtünk építeni, a nagyobb részt 266000 ft-t a férjem fizette. Most már azt mondja, miattam adta el az ingatlanát,kisemmiztem őt és a gyermekeit. Követeli, hogy rendezzem a helyzetet, az ingatlanom 50%-t akarja. Jogos - e amit követel?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.16. 16:07

Nem írtam az előbb, mert annyira triviális: az életközösség megszűnésekor kell elszámolni.