válás utáni végleges külföldre távozás közös gyermekekkel


maryenn # 2005.06.06. 14:10

Annyit sikerült kideríteni, hogy a szülői házban van része. A közelmúltban halt meg az anyja , az apja már régebben. Valószínűsítem, hogy a ház az ő nevére kerül. Először azonban a külföldre költözést kell lerendeznem, mert ha most előállok a telektémával, egészem biztosan semmiféle egyeszséget nem tudok vele kötni.

derill # 2005.06.04. 10:50

Hát akkor a telekkel kapcsolatosan érdemes lenne mielőbb megkeresned őt, és megismerned az álláspontját, ugyanis ha a biróság meg is állapitja, hogy jár neked a fele, ha nincs vagyona, a minimálbérből talán 200 év alatt fogják tudni levonni a Téged illető részt.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

maryenn # 2005.06.04. 09:01

Köszönöm a gyors válaszokat. Valószínűleg évente többször fogunk hazalátogatni, így felajánlom a volt férjemnek, hogy ezen alkalmakkor elviszem hozzá a gyerekeket. Úgy sem rendszeres a kapcsolattartás. A költségek tekintetében pedig remélem tudunk egyeszséget kötni, ha nem úgy is bíróság előtt kell dülőre jutnunk ( ?). Ott pedig a fenyegetései ellenére boncolgatni fogom, hogy minmálbérrel miképp lehet ilyen színvonalon élni.
Ráadásul információim szerint a még közös telkünket eladta a tudomásom nélkül.( Csak az ő nevén szerepelt, de a házasság fennállása alatt szerzett dologról van szó)

derill # 2005.06.03. 15:28

Igen kérheti, hiszen gondolj bele, ilyen alapon akár Ausztráliába is költözhetne az anya, és a férjnek kellene kifizetnie, ha látni akarja a gyereket. Ez igy reális, egyébként kérhetsz ennél többet is, tehát kérheted, hogy ő fizesse, ha látni akarja a gyereket, csak nem biztos, hogy igy véglegesen külföldre tudsz távozni, mert ott tesz majd keresztbe ahol tud. Elviekben ha az anyának itélik a gyereket Magyarországon belül bárhova is költözik a költségszabály miatt az apát terhelik a kapcsolattartás költségei, ezzel az utazási költség is. Viszont mégsem várható el az apától, hogy a világ másik végéig utazzon ha a gyerekeivel akar találkozni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

maryenn # 2005.06.03. 13:56

A két gyermek veszekedett és ennek volt a szankciója, hogy kitette a nagyobbat a kocsiból. Többet én sem tudok mert nem voltam jelen.
A láthatás költségeire visszatérve: a gyermekek mindenféle költségeit mi fedezzük (második férjemmel). Kéttannyelvű iskolába járnak, külön táncórát vesznek és sportolnak. Nem kis összeg havonta, s ha külföldre költözünk ott is nekünk kell mindent fizetni. Ezek után kérheti az ex, hogy mi fizessük ki a határig az utazási költségeket?
Közben jót nevet, mert fizet havi 25.000 Ft-ot, s közben járja a világot , szórakozik és egy óriási Volvoval közlekdeik, mert csak minimálbérrel van lejelentve? Ha pedig szóvá tenném "megkeserítené" az életemet...ez volt az ígéret.

derill # 2005.06.02. 15:36

Az önmagában, hogy téged bántalmazott, nem lehet ok, hiszen eszerint őket viszont nem bántalmazta.

Ezek szerint a lányodat tette ki a kocsiból. Érdemes lenne megtudni miért. Nem tudom hány éves volt akkor a lányod, de az biztos, hogy egyrészt iszonyat rossz nódszert választott az apja a nevelésére, másrészt kizárólag nevelési célzattal csinálta az apa, eszében sem volt otthagyni. Sokszor hallottam már ilyen példát, a gyerek nem fogadott szót, járt a szája, a szülő meg azt mondta, hogy akkor gyere gyalog. A gond akkor van, ha ezt a gyerek komolyan veszi, és olyan irányba indul el, amerre kocsival nem követhető. Sajnos az apa ezt nem gondolta át. Beszélj vele ezekről a dolgokról, főleg arról, hogy nem ez a megoldás.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

maryenn # 2005.06.02. 12:58

Igazad van, valóban fontos (volna) az apa és gyermeke közti kapcsolattartás. Sajnos nálunk előfordult, hogy egy láthatás alkalmával az egyik gyereket kitette az autoból majd elindult a lányom meg rohant utánuk. Arra is volt péda, hogy a gyerekek előtt bántalmazott és a nagyobbik gyermekem már a telefonnál volt segítséget kérni amikor abbahagyta. Ezeket a dolgokat nem felejtik el a gyerekek. Az a szomorú, amikor a gyámhivatalnak jeleztem a problémákat, annyit mondtak, esetleg behívják az apát s elbeszélgetni vele... Szóval ez az oka, miért nem szívesen mennek a gyermekeim.

derill # 2005.06.02. 08:49

Nagyon is befolyásolja, ugyanis a gyermeket gondozó szülő kötelessége a gyerekeket felkésziteni a kapcsolattartásra. Ha nem akarnak menni, ez azt is jelenti, hogy a gyermeket gondozó szülő nem tett eleget ennek a kötelezettségének. Egy gyereket könnyü manipulálni, kizárólag a szülőtől függ, hogy a gyerek mit fog akarni és mit nem. Ha látja a gyerek, hogy anya utálja apát, és utálja, hogy kapcsolattartásra oda kell adnia a gyerekeket, és a kapcsolattartás előtt már napokkal rosszkedvü az anya, a gyerek sem fog akarni menni. Azonban ha az anya folyamatosan láthatóan örül annak, hogy az apával is együtt vannak a gyerekek, vidáman várja a kapcsolattartást, felkésziti a gyerekeket, hogy milyen sok kellemes élményük lesz, vagy legalább is az apjukkal lehetnek, akitől tanulhatnak egy csomó olyat, amit tőle nem, akkor a gyerek is akarni fogja a kapcsolattartást.

A gyámhivatal természetesen szabályozhatja másképp, amennyiben a biróság szabályozta és eltelt már két év, vagy amennyiben nem a biróság szabályozta korábban. Ha a biróság szabályozta és nem telt el a két év, akkor a biróság szabályozhatja ujra. Érdemes ez ügyben megegyezni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

maryenn # 2005.06.02. 08:47

A költségekkel kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy nem azt terheli , aki látni akarja a gyermekeket?

maryenn # 2005.06.02. 08:43

Köszönöm az információt. A valóságban rendszertelen a látogatás. Van úgy, hogy 6 hétig nem találkoznak. Ebben az esetben is ragaszkodhatnak a havi egyszeri találkozáshoz, vagy esetleg ezt szabályozhatja másképp a gyámhivatal? Mennyiben befolyásolja a döntést ha a gyermekek nem akarnak látogatásra menni?

derill # 2005.06.01. 08:07

Igen, mondhatja, azonban ilyen esetben nem jellemző. A gyámhivatal azt fogja vizsgálni, hogy a havi egy alkalommal történő kapcsolattartást tudod-e biztositani. Amennyiben az apa érdekei nem sérülnek, akkor nyilvánvalóan a gyámhivatal engedélyezi a külföldre távozást. Az apa érdeke azt szolgálja, hogy havonta egyszer, nem rosszabb körülmények között láthassa a gyermekeit, mint ahogy eddig. Tehát ha vállalod, hogy az országhatárid fizeted a gyermekeid utazását, akkor valószinü, hogy a gyámhivatal megadja a hozzájáruló nyilatkozatot. Azért az országhatárig, mert végül is az országon belül bárhova költözhetnél, és a kapcsolattartás költségei a kötelezettet, tehát az apát terhelik, viszont nem hozható olyan helyzetbe, hogy külföldre kelljen utaznia a gyermeke láthatásáért és annak a költségeit kelljen fizetnie.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

maryenn # 2005.06.01. 07:39

Első házassagomból származó két gyermekemmel véglegesen külföldre ( Németországba) szándékozunk költözni. Második férjem német állampolgár. A Gyámhivatal információja szerint szükségem lesz iskoláskorú gyermekeim beiskolázási okmányaira, lakóhelyigazolásra, kereseti igazolásra, ill. a befogadó ország gyámhivatalának környezettanulmányára.Majd ezt követően-hiteles fordítás után- eldöntik 30-60 napon belül, hogy gyermekeim elhagyhatják-e az országot . Ahhoz, hogy véglegesen kiköltözzünk, itt mindent fel kell számolnunk. No-ban vásárolnánk egy ingatlant, felkészülnénk a kinti életre, s ezek után mondhatja a Gyámhivatal, hogy a gyermekeimet nem vihetem magammal?
Volt férjem beleegyező nyilatkozata is kérdéses..ÿ(annak ellenére , hogy a kapcsolattartás havi egy alkalommal történik és akkor is csak az egyik gyermeket viszi el pár órára, a gyermektartási díjat pedig vezetőként a "minimálbére" után rendszertelenül fizeti.