Kié lesz a ház?

derill # 2005.06.08. 08:09

Mindenki a maga érdekét nézi. Az ő szempontja is érthető, hiszen hiába örököl egy háromnegyed lakást, mégsem tudja használni, és természetes, hogy ez neki nem tetszik. De attól még ez van.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Rexor # 2005.06.07. 08:44

Egy informális megjegyzés: szimpatikus az ilyen gyerek...

babu # 2005.06.06. 13:31

Kedves derill!

Köszönöm szépen a gyors, megnyugtató választ!

babu

derill # 2005.06.06. 13:26

Több okból sem kerülhetsz utcára. Egyrészt Te is tulajdonostárs vagy, tehát osztatlan közös tulajdon, azonos jogokkal rendelkeztek Te és a fiu az egész ház vonaktozásában.

Másrészt özvegyi jog fog megilletni a 3/4 részre, ami azt jelenti, hogy a fiu addig be sem teheti majd a lábát a lakásba, amig Te meg nem engeded.

Halálod után a lányod örökli majd a Te részed, tehát a helyzet változatlan lesz, tulajdonostársak lesznek (a haszonélvezet megszünik).

Ez esetben esetleg érdemes megvásárolni a fennmaradó részt tőle, mivel előfordulhat, ha semmiképp sem juthat hozzá a tulajdonához, kéri a közös tulajdon megszüntetését, vagy eladja a saját részét valakinek. Természetesen amig özvegyi jogod van, elvileg hiába adja el másnak (neked elővételi jogod lesz, viszont neki is a Te részedre), az sem mehet be a lakásba, azonban ha eladja mondjuk egy elég agressziv "lakásmaffiózószerü" csapatnak és azok folyamatosan zaklatnak majd, akkor nem biztos, hogy nem éri meg inkább békés megegyezéssel kiadni a részét valamilyen módon.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

babu # 2005.06.06. 12:57

A következő ügyben szeretnék információt kérni!

A férjemnek volt egy telke és rajta egy kis ház. Két évvel ezelőtt elkezdtünk építkezni ezen a telken és én is beszálltam egy bizonyos összeggel, így gyakorlatilag megvásároltam a telek és az épülő ház 1/4 részét, ami már papíron is a nevemen van. A férjemnek az első házasságából van egy 20 éves fia, aki nemrég kijelentette, hogy ez majd az övé lesz, (pontosabban a 3/4 rész.) Azt szeretném tudni, hogy ha beköltözünk a házba és egyszer tényleg sor kerül arra, hogy a férjem fia örökli az apja részét, utcára kerülhetek-e a lányommal együtt, vagy azért nekem is lesznek bizonyos jogaim?
Előre is köszönöm a választ