Hello! Segítséget szerenék kérni a problémámra. 2003-ban közös megegyezéssel elváltam férjemtôl. Közös gyermekeink: jelenleg 12 éves leány és 9 éves fiú.. A megegyezés tartalma szerint a gyerekek velem maradnak, a lárhatást nem korlátozom, ez az akkori gyakorlat szerint heti három nap volt az édesapával, (kedd, csütörtök, vasárnap). A gyerektartást, mivel a volt férjemnek elôzô élettársi kapcsolatából már van egy kiskorú gyermeke, gyermekenként a fôállású munkabérének 16,6%-ában, de minimum 20-20000 Ft-ban állapították meg. Közös tulajdonban levô lakásunkból az ôrá esô 50%-os részt megvásároltam, a szerzôdésben rögzítve van, hogy onnan kifizetés után kijelentkezik.
Kérdéseim a következôk:
- Gyerektartást mindig csak a minimum összeget kapjuk, bár az apa életmódja nem azt tükrözi, hogy netto 120000 Ft-ot keresne. Kérhetek-e vizsgálatot a jövedelem felkutatására (tudomásom szerint 4 munkahelye is van, melyik számít fôállásúnak), vagy kérhetem-e a gyerektartás mértékének megváltoztatását, arra hivatkozva, hogy amikor a megállapodást tettük, még aktívan tartotta a kapcsolatot a gyerekekkel, nála is aludtak, de már több mint egy éve csak vasárnap viszi el ôket. Akkor se mindig, csak ha ideje van, mert sokat dolgozik. Lehet, hogy kicsinyesen hangzik, de ez megnöveli a költségeket. A gyerektartást nem fizeti idôben, általában 15-20-a után, mindig csak kérésre, a 12 éves gyerekkel küldi el, nem hajlandó a számlámra átutalni. Ennek szabályozására van-e mód.
- Kérhetem-e a láthatás korlátozását, arra hivatkozva, hogy nem tudok kommunikálni a volt férjemmel, vagy lehet-e ôt kötelezni a gyerekekkel kapcsolatos kommunikációra. Velem ugyanis nem áll szóba, a telefont nem veszi fel, ha én hívom, e-mailre SMS-re elvétve válaszol. Általában a 12 éves lányommal üzenget, így viszi el pl. nyaralni ôket. Ha a lányom nem telefonál nekem, nem tudok róluk semmit.
- Ki tudom-e jelenteni Ôt a lakásomból, mert a megállapodás ellenére is még ide van bejelentve, és többszöri felszólítás ellenére sem jelentkezetta ki, még a postáját is ide címezteti.
A válaszokat elôre is köszönöm.