gyerektartás, kapcsolattartás, kijelentkezés

derill # 2005.11.02. 17:00

Igy is fel lehet fogni, azonban ez csak a Te szempontod. A gyereké nem ez. Lehet, hogy volt valaki, aki felnevelte, és akit apának szólit, de az sosem lesz a vér szerinti apja, még akkor sem, ha megszakad. A gyerek nemcsak rád hasonlithat, hasonlithat az anyjára, illetve az apai-anyai felmenőkre is, tehát ez nem támpont. Egy vérvizsgálat az lenne, egy dns vizsgálat méginkább. Ha kétségeid voltak, akkor kellett volna lépned, mivelőtt aláirtad, hogy a Tied.

Ha már igy alakult, legalább próbálj a gyerekkel valamilyen kapcsolatot találni (lehetséges egyébként, hogy ha Te ragaszkodsz a kapcsolattartáshoz, az anya inkább nem kéri a tartásdij megállapitását, csak ne kelljen a gyereket odaadnia- láttam már ilyet).

A Te szempontodból egyébként igazad van, de a nőnek is a saját szempontjából, és a gyerek szempontjából. Azonban ha tényleg a gyerek érdekeit tekinti szem előtt, akkor a kapcsolattartástól sem fog elzárkózni.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

marco30 # 2005.11.01. 14:11

Derill !

Köszönöm válaszod . Volt időm gondolkozni ezen a kérdésen és arra jutottam,hogy ennyi év után megismerem a "gyermekem" ha tényleg hasonlít rám akkor minden ok. De ha nem akkor nem fogok újra hülyét csinálni magamból.
Nem akarom részletezni,hogy miért reagálok igy ,de megvan rá az okom.
És a kérdés sem azért merult fel bennem,mert szabadulni akartam a gyermektartástól !
A gyermeket sajnálom de szerencsére nem "apa" nélkul nőt fel.Sőt testvérei is vannak (mint hallottam).
Ez az egész történet az én lehuzásomról szól ,mint 13 évvel ezelött.
Igaz mivel hülye voltam és aláírtam a nyilatkozatot ez lett.
Anya vállalta( a szüleivel) ,persze én nem tudtam róla csak születés után és ez lett .
A gyám letudta,hogy ittt írtjam alá gyorsan és kész. Szegény anyuka ,szemét férfiak.

derill # 2005.10.29. 15:36

A képviselő utólag is hozzájárulhatott. Ha megnézed a jegyzőkönyvet, szerintem hozzá is járult, de ha nem, önmagában ez a tény akkor sem teszi semmissé a Te nyilatkozatodat.

A titkor örökbefogadás kizárólag a gyermek 6. életévének betöltéséig jöhet szóba - mármint ha arra gondolták, hogy az örökbefogadók adatainak ismerete nélkül hozzájárulsz a gyermek örökbefogadásához, hogy ezáltal szabadulj a tartásdijfizetés alól. Ez tehát nem jön be.

A tartási igényről egyébként sem lehet lemondani, tehát bármikor kérheti.

A más lehetőség az, hogy Te viszont kéred a kapcsolattartás szabályozását, ezáltal kapcsolatod alakulhat ki a gyermekeddel, és lehet, hogy értelmét fogod látni annak, hogy fizesd a tartásdijat.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

marco30 # 2005.10.29. 03:26

Igaz.Nem is tudom,hogy jutott eszembe.
Egy kicsit " rossz" embernek érzem magam,hogy igy reagáltam az anyuka levelére.De ha arra gondolok miket tett velem 13 évvel ezelött máris más .
Utolsó kérdésem (persze nem biztos) ,hogy amikor az elismerő nyilatkozatot tettem az anyuka nem volt még 18 éves. Ebben az esetben nem kellett volna a képviselőjének is ott lenni a gyámhivatalban vele? Gondolok itt a szülökre.
A választ Előre is köszönöm

ObudaFan # 2005.10.28. 18:40

Nyilván anyuka, ha már 12 évig nevelte a gyermeket, nem akarja majd örökbe adni, gondolom én.

marco30 # 2005.10.28. 07:17

Illetve nem tudom,hogy szóbajöhet-e a titkos örökbeadás ?
Ha igen akkor hogyan ?

marco30 # 2005.10.28. 04:59

ObudaFan !

Köszönöm válaszod. Persze,hogy oszinte legyek még mindig nem tudom,hogy mit csináljak.
"Szerencsére" nincs rutinom jogi kérdésekben.
Más lehetőségem nincs ? Nemcsak az apasággal kapcsolatban.

ObudaFan # 2005.10.27. 16:52

Az apaság megtmadása most már csak kétféleképpen jöhet szóba:

1. ha igazolni tudod, hogy az elmúlt 1 évben szereztél arról tudomást, hogy nem csak te lehetsz az apuka, keresetet indíthatsz;
  2. ha ez nem megy, az ügyszségtől kérheted, hogy az érdekedben keresetet indítson.

Az, hogy 12 évig tartást nem kért, egy tartási perben nem lényeges, csak annyiban, hogy - ha nem tudja a mulasztást igazolni - 6 hónapnál régebbre nem tudja érvényesíteni. A tartási perben nem tudsz hivatkozni apasági aggályaidra, hiszen vélelem áll fenn Veled szemben. Ha azonban az apasági per megindul, fel kell függeszteni a tartási pert, azonban ideiglenes intézkedésként elő lehet írni erre az időre is tartásdíjat.

marco30 # 2005.10.27. 14:50

Sziasztok !

Az volna a kérdésem,hogy mi van abban az esetben ,ha 12 én után jelentkezik az anyuka a gyermektartásért . Különben a gyámhivatalhoz fordul.12 éve elismertem persze fiatalon és a gyámhivatalban azt mondták,hogy ez nem jár semmivel.Az anyuka is csak azt kérte.Azota azt is megtudtam,hogy nem csak én lehetek az apuka ,hanem "sokan" mások is.Most mit csináljak ?
Anyuka csak a banksz.számát adta meg és,hogy 6 hónapra vissz.menoleg kéri a pénzt.

Üdv Márk

derill # 2005.07.26. 09:33

Csak akkor müködik, ha már van örökbefogadó szülő, és bejelentette örökbefogadási szándékát, nálatok ez lehetett - ugyanis a jogszabály elég egyértelmüen kimondja, hogy csak 6 éven aluli és egészséges gyereknél van rá mód, felette gyámhivatali jóváhagyás kell hozzá. A gyámhivatal pedig csak akkor adja meg a jóváhagyást, ha a gyerek örökbefogadására sor is kerülhet, különben a gyermek érdekeivel ellentétes lenne a döntés.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.07.21. 13:04

A mi esetünkben is már 7 évesnél nagyobb volt a gyerek, és így is működött, a mi nagy örömünkre.

derill # 2005.07.21. 08:46

Bocsánat: Krisztina, csak a gép nem váltott nagybetüre.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2005.07.21. 08:46

Amit krisztina ir: az örökbefogadók adatainak ismerete nélkül hozzájárul az apa a gyermek örökbefogadásához (tehát nem kéri az örökbefogadást, nem ugyanaz a kettő) de ezt csak a gyerek 6 éves koráig lehet megcsinálni, és szerintem Zsukabubus esetében már jóval nagyobb a gyerek (legalább is amit irt, abból arra következtetek). Igy az ő esetében ez nem mükszik. Itt az apaság vélelmének megdöntése, vagy az érdemtelenség jöhet szóba szerintem.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.07.21. 08:07

Kedves Zsukabubus!

Mi hasonló cipőben jártunk (a párom) három év után tudta meg, hogy a gyerek nem az övé. Indított apaság megdöntése iránt pert a nővére tanúskodott, hogy ő tudta mindvégig, de nem akarta elmondani csak akkor ha szétmennek, szétmentek és elmondta. A pert nem vittük DNS vizsgálatig, mert visszavonta a párom, megegyeztek az anyával, hogy békénhagyják egymást. Ez kb. 1,5 évig tartott aztán anyucinak eszébe jutott, hogy ő visszamenőleg gyerektartást kér. És hála a fórumnak és Derillnak a legjobb megoldást találtuk: titkosan örökbeadta. Ami azt jelenti, hogy megszűnteti a gyámhivatal a szülői felügyeleti jogot és minden kötelezettséget, sőt a gyerek nem is örököl utána. Ezt úgy lehet elérni, hogy a gyámhivatalnak írsz egy levelet, amelyben kéred a titkos örökbefogadást. Van egy ilyen topic itt a fórumon, ahol Derill nekem segített, olvasd el hátha segít. A bírósági per nálunk 3 évig húzodott és rengeteg idegeskedéssel, veszekedéssel és egyéb kellemetlenséggel járt. Jól gondold meg mit teszel!

Üdv Kriszta

zsukabubus # 2005.07.20. 15:49

Ha valaki tud kiváló ( vagy a legjobb) családjogászt kérem írja meg a nevét! Országon beül bárhol!!

zsukabubus # 2005.07.20. 15:48

Köszi derill.

derill # 2005.07.20. 15:40

Attól számitva egy éven belül indithat pert, hogy tudomására jutott, hogy nem ő a gyerek apja. Ez tehát elég képlékeny, mert azt mond amit akar, ha egyébként nem nyilvánvaló. Nyilvánvaló akkor, ha például már az elismeréskor is tudta, hogy a gyermek nem tőle származik, mert mondjuk nem is ismerte az anyát a gyerek fogantatásakor. Ha ugyanis nyilvánvalóan tudta, hogy nem az övé, és mégis elismerte magáénak, viselnie kell a következményeit (ez olyan, mintha örökbefogadta volna). Önmagában az, hogy az anyával rossz az apa kapcsolata nem indok az apaság megdöntésére, ugyanis ilyen esetben (ha ugy tett apait, hogy tudta, hogy nem ő az apa) a gyerek érdekeit nézi a biróság és nem az anyáét vagy az apáét. Márpedig kapcsolattartási joga van az apának, az ő baja, ha nem érvényesiti, erről a gyerek nem tehet általában. Ha viszont tehet, a tartási kötelezettséget érdemtelenség cimén meg lehet szüntettetni.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zsukabubus # 2005.07.20. 15:21

Sziasztok!

Az eset a következő: XY. házas ember aláírta a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot még a gyermek születése előtt (1998-ban) Házasságon kívüli kapcsolatról van szó. Az azóta megállapításra került gyerektartást folyamatosan fizeti,de a gyerekkel semmilyen kapcsolatot nem tart, viszonya a nővel megromlott. A kérdés: elég nagy a valószínűsége (bizonyos okok miatt), hogy nem ő a gyerek apja, bár genetikai vizsgálat nem történt. Hogyan történik ebben az esetben az apaság vélelmének a megdöntése? Mire lehetne ezt alapozni? A genetikai vizsgálatot ki rendelheti el, ez csak bírói úton kényzeríthető ki?
Köszi a válaszokat előre is!

derill # 2005.07.20. 15:13

cuki: ma már egyik sem jelent semmit. Megváltoztatták ugyanis a nevét, de lényegében a rendes láthatás megfelel a folyamatos kapcsolattartásnak, a rendkivüli pedig az időszakosnak. Ez azt jelenti, hogy sürü rendszerességgel láthatja valaki a gyereket, pl. kéthetente egy hétvégén és hét közben egy-két napot, akkor ez a folyamatos avagy rendes, ha pedig ünnepnapokon is meg a szünidőkben, illetve a gyerek születés, névnapján, szentestén, szilveszterkor, különélő szülő szülinapján, akkor az a rendkivüli, illetve uj nevén időszakos. Azért csalóka, mert végül is ez is rendszeres, hisz minden évben visszatérő. Az jár ami az ítéletben - határozatban - van. Tehát ha a biróság nem irta, hogy a folyamatos bármikor is szünetel, akkor mindig jár, tehát nyáron is. Az más kérdés, hogy méltányolható az anya olyan igénye, hogy mondjuk ő is szeretne a gyerekkel nyaralni, azonban ez rajtatok mulik, hogy eltekintetek-e a folyamatos kapcsolattartástól, vagy hajlandóak vagytok-e áthelyezni vagy sem. Ha az anya rugalmas a kapcsolattartásban, nyilván ti is azok vagytok, ha meg nem, akkor ti sem. Döntse el, hogy mit akar. Ítéletet betartatni, de akkor mindig azt, vagy eltérni néha tőle, de akkor akkor is, ha az épp nektek lenne jó.

zsukabubus: a szaknévsorban nincs emailcim általában, de ha van, küldhetsz a kiválasztott ügyvédnek emailt, ha nem, akkor levelet, vagy felhivhatod ha van telefonszám. Azonban előbb válaszd ki a megfelelő ügyvédet, aki abban a témában, amiben segitségre van szükséged, jártas, esetleg mondjuk szakjogász.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zsukabubus # 2005.07.20. 14:54

Sziasztok!

Fontos csalájogi kérdésem lenne és a szaknévsorban meg is találtam az ügyvédek névsorát, de ha így a neten szeretnék tanácsot kérni akkor csak simán küldjek nekik egy emailt vagy hogy kell ezt csinálni?

cuki # 2005.07.20. 13:43

Sziszatok!

Új vagyok ezen a fórumon, de lenne egy kérdésem, hátha tudtok segíteni. Meg tudja valaki mondani,hogy mit jelent a rendkívüli láthatás és a rendes kapcsolattartás?
Azért kérdezem, mert a párom és volt felesége közötti megállaposás szerint 2 hetente 2 nap jár rendes kapcsolattartásként és nyaranta 2X1 hét rendkívüliként. Mint laikus úgy gondolom, hogy a rendkíüli kapcsolattartás mellett is ját a rendes is. Arra gondolok, hogy a volt feleség kitalálta, hogy nyári szünetben csak a rendkívüli jár a rendes meg iskolaidőben. Tud valaki segíteni?

derill # 2005.07.16. 20:25

Szerintem ha nem adod meg a számodat, venni fog. Egy 6 éves gyerek már tökéletesen képes egy telefont kezelni. Nyilván nem kell megadnod a saját számodat, de a gyerekével viszont nem fog tudni másképp telefonon kapcsolatot tartani, csak ha vagy megadod a számod, vagy vesz neki telefont. Tehát döntsd el, melyik a jobb.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zojka # 2005.07.16. 19:08

Köszönöm a válaszadást. Jó viszony sajnos nincs, és nem kötözködni akarok a telefon használat miatt azáltal, h nem adom meg a számomat. Csupán a telefont arra használja, h engem zaklasson és fenyegessen..mert, hogy természetesen meg volt adva az előző számom..és remélem egy 6 éves gyermeknek nem vesz még telefont. Kapcsolattartás pedig rendszeresen van minden szombaton mióta újból van párom, előtte meg 1-2 havonta jött. Hát nem fura?

derill # 2005.07.16. 15:11

Nem. Sőt, a számodat sem vagy köteles neki megadni.

De ha van telefonod, akkor jobb, ha megengeded (a jó viszony fenntartása érdekében), hogy azon tartsa a kapcsolatot.

A másik fél által biztosított telefon használatát viszont köteles vagy megengedni.

A telefoni kapcsolattartást a jogszabály (Gyer. 27. § (2) bekezdés) a kapcsolattartás egyik formájának tekinti. Folynak ugyan viták ez ügyben, azonban az én álláspontom az, hogy amennyiben az apa akár heti egy-két alkalommal, akár naponta felhivja a gyermeket, az a gyermeknek is jó, és a gondozó szülőt sem zavarja (max kötözködési alap részéről, mely a rosszhiszeműségét bizonyítja).

Nyilvánvalóan nem gyakorolhatja az apa a telefoni kapcsolattartás jogát például akkor, amikor a gyermek iskolában van, hiszen a tanórán nem lehet bekapcsolva a telefon.
A legegyszerübb megoldás az, ha megegyeztek például abban, hogy este 7-8 között van bekapcsolva a készülék, és akkor hivja a gyereket.

Ezen egyébként azért is érdemes elgondolkodnod, mert amikor az apánál van huzamosabb ideig a gyerek (pl. nyáron), akkor ő is csak akkor fogja megengedni a telefoni kapcsolattartást, ha Te is engedélyezted neki.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zojka # 2005.07.16. 13:53

Sziasztok, lenne egy kérdésem.
Nálam van a elhelyezve a gyermek.
Köteles vagyok én telefont 'tartani', a másik fél irányában a 'kapcsolattartáshoz'?
köszi