gyerektartás, kapcsolattartás, kijelentkezés

marco30 # 2005.10.27. 14:50

Sziasztok !

Az volna a kérdésem,hogy mi van abban az esetben ,ha 12 én után jelentkezik az anyuka a gyermektartásért . Különben a gyámhivatalhoz fordul.12 éve elismertem persze fiatalon és a gyámhivatalban azt mondták,hogy ez nem jár semmivel.Az anyuka is csak azt kérte.Azota azt is megtudtam,hogy nem csak én lehetek az apuka ,hanem "sokan" mások is.Most mit csináljak ?
Anyuka csak a banksz.számát adta meg és,hogy 6 hónapra vissz.menoleg kéri a pénzt.

Üdv Márk

ObudaFan # 2005.10.27. 16:52

Az apaság megtmadása most már csak kétféleképpen jöhet szóba:

1. ha igazolni tudod, hogy az elmúlt 1 évben szereztél arról tudomást, hogy nem csak te lehetsz az apuka, keresetet indíthatsz;
  2. ha ez nem megy, az ügyszségtől kérheted, hogy az érdekedben keresetet indítson.

Az, hogy 12 évig tartást nem kért, egy tartási perben nem lényeges, csak annyiban, hogy - ha nem tudja a mulasztást igazolni - 6 hónapnál régebbre nem tudja érvényesíteni. A tartási perben nem tudsz hivatkozni apasági aggályaidra, hiszen vélelem áll fenn Veled szemben. Ha azonban az apasági per megindul, fel kell függeszteni a tartási pert, azonban ideiglenes intézkedésként elő lehet írni erre az időre is tartásdíjat.

marco30 # 2005.10.28. 04:59

ObudaFan !

Köszönöm válaszod. Persze,hogy oszinte legyek még mindig nem tudom,hogy mit csináljak.
"Szerencsére" nincs rutinom jogi kérdésekben.
Más lehetőségem nincs ? Nemcsak az apasággal kapcsolatban.

marco30 # 2005.10.28. 07:17

Illetve nem tudom,hogy szóbajöhet-e a titkos örökbeadás ?
Ha igen akkor hogyan ?

ObudaFan # 2005.10.28. 18:40

Nyilván anyuka, ha már 12 évig nevelte a gyermeket, nem akarja majd örökbe adni, gondolom én.

marco30 # 2005.10.29. 03:26

Igaz.Nem is tudom,hogy jutott eszembe.
Egy kicsit " rossz" embernek érzem magam,hogy igy reagáltam az anyuka levelére.De ha arra gondolok miket tett velem 13 évvel ezelött máris más .
Utolsó kérdésem (persze nem biztos) ,hogy amikor az elismerő nyilatkozatot tettem az anyuka nem volt még 18 éves. Ebben az esetben nem kellett volna a képviselőjének is ott lenni a gyámhivatalban vele? Gondolok itt a szülökre.
A választ Előre is köszönöm

derill # 2005.10.29. 15:36

A képviselő utólag is hozzájárulhatott. Ha megnézed a jegyzőkönyvet, szerintem hozzá is járult, de ha nem, önmagában ez a tény akkor sem teszi semmissé a Te nyilatkozatodat.

A titkor örökbefogadás kizárólag a gyermek 6. életévének betöltéséig jöhet szóba - mármint ha arra gondolták, hogy az örökbefogadók adatainak ismerete nélkül hozzájárulsz a gyermek örökbefogadásához, hogy ezáltal szabadulj a tartásdijfizetés alól. Ez tehát nem jön be.

A tartási igényről egyébként sem lehet lemondani, tehát bármikor kérheti.

A más lehetőség az, hogy Te viszont kéred a kapcsolattartás szabályozását, ezáltal kapcsolatod alakulhat ki a gyermekeddel, és lehet, hogy értelmét fogod látni annak, hogy fizesd a tartásdijat.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

marco30 # 2005.11.01. 14:11

Derill !

Köszönöm válaszod . Volt időm gondolkozni ezen a kérdésen és arra jutottam,hogy ennyi év után megismerem a "gyermekem" ha tényleg hasonlít rám akkor minden ok. De ha nem akkor nem fogok újra hülyét csinálni magamból.
Nem akarom részletezni,hogy miért reagálok igy ,de megvan rá az okom.
És a kérdés sem azért merult fel bennem,mert szabadulni akartam a gyermektartástól !
A gyermeket sajnálom de szerencsére nem "apa" nélkul nőt fel.Sőt testvérei is vannak (mint hallottam).
Ez az egész történet az én lehuzásomról szól ,mint 13 évvel ezelött.
Igaz mivel hülye voltam és aláírtam a nyilatkozatot ez lett.
Anya vállalta( a szüleivel) ,persze én nem tudtam róla csak születés után és ez lett .
A gyám letudta,hogy ittt írtjam alá gyorsan és kész. Szegény anyuka ,szemét férfiak.

derill # 2005.11.02. 17:00

Igy is fel lehet fogni, azonban ez csak a Te szempontod. A gyereké nem ez. Lehet, hogy volt valaki, aki felnevelte, és akit apának szólit, de az sosem lesz a vér szerinti apja, még akkor sem, ha megszakad. A gyerek nemcsak rád hasonlithat, hasonlithat az anyjára, illetve az apai-anyai felmenőkre is, tehát ez nem támpont. Egy vérvizsgálat az lenne, egy dns vizsgálat méginkább. Ha kétségeid voltak, akkor kellett volna lépned, mivelőtt aláirtad, hogy a Tied.

Ha már igy alakult, legalább próbálj a gyerekkel valamilyen kapcsolatot találni (lehetséges egyébként, hogy ha Te ragaszkodsz a kapcsolattartáshoz, az anya inkább nem kéri a tartásdij megállapitását, csak ne kelljen a gyereket odaadnia- láttam már ilyet).

A Te szempontodból egyébként igazad van, de a nőnek is a saját szempontjából, és a gyerek szempontjából. Azonban ha tényleg a gyerek érdekeit tekinti szem előtt, akkor a kapcsolattartástól sem fog elzárkózni.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu