Válóper előtt!


pbarbi # 2006.04.10. 13:11

Kedves Monalisa!
Ismét a segítségedet kérném. Szeretnék illetékmentességet kérni. Nem tudom hogy kérhetem e a bontókeresetben, vagy írjak hozzá külön kérelmet? Segítségedet előre is köszönöm!

monalisa1 # 2006.04.10. 14:09

Kedves pbarbi: http://Magyarorszag.hu/ügyintezo/ügyleirasok/adovam/illetek/bírósagi eljárási illetek/illetekmentesseg, mersekelt illetek.

Lehet kérni a bíróságtól személyes illetékmentességet, melynek feltételeiről a fentiekben részletes információt olvashatsz.

Kérd már a keresetlevélben, de akár az első tárgyaláson is előterjesztheted a bírónak ezen kérelmedet - melynek megadásáról egyidejűleg, külön végzésben dönt.

monalisa1 # 2006.04.10. 14:14

Szóval: Ügyintézés/Ügyleirások/Adó, illeték, vám/Illetékek/Bírósági eljárási illeték - illetékmentesség, mértékelt illeték.

Szép sorjában a lehívások és meg fogod találni a keresett szöveget.

ObudaFan # 2006.04.10. 18:12

Célszerű a keresetben kérni, de ha nem, akkor a keresetben utalni kell rá. Ugyanakkor az előírt formanyomtatványokat kitöltve mellékelni kell hozzá.

pbarbi # 2006.05.03. 12:27

Kicsit késve ugyan, de köszönöm a segítségeteket! Üdv.: pbarbi

lecskovitz # 2006.05.21. 09:26

Sziasztok! Lenne néhány kérdésem a bontóperben tartott első tárgyalással kapcsolatban. A párom külföldön él, én itthon. Hogyan lehet megoldani, hogy a személyes meghallgatáson ne kelljen jelen lennie? Mi történik, ha nem jelenik meg???
Előre is köszi a segítséget!

ObudaFan # 2006.05.21. 09:31

Ha valamelyik házastársnak a bíróság elôtt való megjelenése elháríthatatlan akadályba ütközik, a személyes meghallgatás nem kötelezô. Tehát elháríthatatlan akadályról van szó, nem mindegy, hol is van az illető.
Ha a felperes - a fenti esetet kivéve - az elsô tárgyaláson személyesen nem jelenik meg, a pert meg kell szüntetni.

lecskovitz # 2006.05.21. 13:49

Kedves Obudafan! Köszi az infót! Válaszod hatására további kérdések vetődtek fel: Vajon elháríthatalan akadály lehet, ha a párom (felperes) Sydneyben él? Meg lehet oldani azt hogy a békítőn képviseltesse magát valakivel? Ha nem, mit kell tennem, hogy a pert ne szüntessék be??

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.21. 17:14

Nincs már "békítő tárgyalás".
Szvsz Sidney elég messze van ahhoz, hogy az ott tartózkodás elháríthatatlan akadálynak minősüljön. Mindenesetre egy írásos nyilatkozatot, amelyben - erre az elháríthatatlan akadályra hivatkozva - maga is kéri a meghallgatása mellőzését, bizonyára elősegítené, hogy a bíróság is így lássa.

ObudaFan # 2006.05.22. 17:29

A bírói gyakorlat szerint azért még van. :)

Pirszi # 2006.06.05. 09:45

Sziasztok! Tudtok nekem pár oldalt ajánlani ahol beadott keresetek másolatát, mintáit lehetne lelesni? Nem sűrűn válik az ember fia- lánya.Előre is köszönöm.

monalisa1 # 2006.06.05. 11:10

www.valas.lap.hu
www.magyarorszag.hu/…ok/szemelyek, csalad/hazassag/hazassag felbontasa

monalisa1 # 2006.06.05. 11:15

www.magyarorszag.hu honlapon az "Ügyek A - Z-ig" felsorolásban olvassad a "házassági bontóper" fejezetet.

Együttérzően és sajnálattal...

Pirszi # 2006.06.05. 11:53

Köszönöm a gyors segítséget monalisa1!! Nem is gondoltam, hogy ilyen gyorsan megkapom.

Pirszi # 2006.06.05. 11:54

Tényleg van nyáriszünet a bíróságon?

monalisa1 # 2006.06.05. 12:35

Július 20 - augusztus 20.

De ügyeletet mindenhol tartanak, az esetleges friss kereseteket átveszik stb.
Csak éppen érdemi ügyintézés (= pervezetés stb.) nincs.

Az itteni alanti oldalakat (= hozzászólásokat) javaslom olvasgassad vissza , mások esetéből hasznos lehet esetleg valami.

Jeromos # 2006.06.05. 12:50

Sziasztok!
Én már túl vagyok a válóperen, viszont a volt férjemmel 40-60% arányban közös lakásunkban nincs megegyezés. Õ él benne, az én részemet kifizetni nem akarja és eladni sem.

A biróság - annak ellenére, hogy én már kiköltöztem - megosztotta a lakást, a 3 szobából az egyik az én kizárólagos használatomba került.

A kérdésem az lenne, hogy kiadhatom-e én ezt az egy szobát a volt férjem beleegyezése nélkül bérlőnek.

Nagyon köszönöm előre is, ha valaki tudja ill. megmondja, hol tudok utána nézni. A Ptk ide vonatkozó részeit már átolvastam, de nem találtam választ.

monalisa1 # 2006.06.05. 14:07

Azt a szobát kizárólag te vagy jogosult használni, valamint közös használatú a konyha és vizesblokk helyiségek.

Természesen akár ki is adhatod - az már más kérdés, hogy az ex-ed és az albérlő hogyan jönnek majd ki egymással...

Arra még nem gondoltál, hogy utóbb kérni lehet a bíróságtól a jelen vagyonközösség megszüntetését?!

Akár kényszeríteni is lehet az ex-edet a lakás eladására - ha erre esetleg önszántából nem lenne hajlandó -, hiszen végtelen időkig csak nem ülhet az arányos vagyoni értékeden.

Vélem akár neki is jobb lenne az őt megillető pénzzel valami "csak az övő" lakhatást megvalósítani a továbbiakban magának.

ObudaFan # 2006.06.05. 17:07

Általában a bérlőtársi jogviszony szabályait kell alkalmazni erre a helyzetre, vagyis a gyermekeken, házastárson kívül csak a másik fél engedélyével lehet beköltöztetni.

Jeromos # 2006.06.05. 18:52

Köszönöm a válaszokat. Monalisa1-től kérdezem, hogy akkor kizárólag én használhatom, vagy kiadhatom?

Az már engem nem nagyon érdekel, hogy a bérlővel a volt férjem hogy jön ki, éppen ezzel akarom arra rábírni, hogy egyezzen bele az eladásba, vagy fizesse ki a részemet.

Ha a vagyonközösség megszüntetését kérem, akkor annak a lakás bírósági árverezése a vége? Akkor gondolom jóval a piaci árán alul megy el. Bár még az is több, mint a semmi.
Köszönöm előre is.

monalisa1 # 2006.06.06. 09:25

ObudaFan a jogász, én csak mint laikus...

A bíróság által közös használatra megosztott lakást te "zavartalanul" használhatod, de az, hogy oda albérlőt kívánsz fogadni - ahogy alant ObudaFan írta - csak a másik fél engedélyével lehet őt beköltöztetni.

Tehát az ex-ed lehet hogy beleegyezik egy szőke bombázó albérlőtársba (...), de egy szakállas muksóba esetleg már nem...

De ha ő téged bármiként is gátol a kizárólagosságú szobád használatába - pl. hasznosításába -, ezen ok miatt IS kérheted a lakás eladását és a vételárból a vagyoni részed kifizetését.

Jobb ha meg tudtok egyezni a közös értékesítésen, vagyis a lakásra ti kerestek vevőt, mintsem a bíróság rendeli el a kényszerértékesítést., egyrészt egy árverezés "negatív" eredménnyel is járhat, másrészt amire egy birósági per lezajlik (...), valamint a perköltség, az esetleges ügyvédi költség, valamint az árverezés sincs ingyen.

Kívánom a legjobbakat!

ObudaFan # 2006.06.06. 22:01

Árverezés helyett a bentlakó mindig megválthatja saját pénzén a másik tulajdonos hányadát, ha erre megfelelő fedezete van. Ha nincs közös bentlakó kiskorú gyermek, akkor a bentlakás értékcsökkentő hatását minden megoldás esetén a bentlakó viseli.

Manna 69 # 2006.06.07. 19:09

Szép estét mindenkinek!
Tanácsot szeretnék kérni a válással kapcsolatban. Nemrég költöztünk külön a férjemmel, de már elég régen megromlott a kapcsolatunk, pontosabban mondva elhidegültünk egymástól. Van egy 7 éves kisfiunk. A gyerek miatt szeretném ha meg tudnánk egyezni a férjemmel még a válókereset beadása előtt, de nem igazán tudom, hogy milyen követelésem lehet vele szemben. Van egy építés alatt álló félkész házunk. Az építési telket a rajta álló régi házzal a férjem örökölte a nagymamájától, amin anyósomnak haszonélvezeti joga van. Az építkezés már mindkettőnk nevén futott. Az építkezés évek óta áll, mert elfogyott a pénzünk. Most, hogy el akarok vállni, előállt azzal, hogy hitelt venne fel, hogy be tudja fejezni a házat, és rá akar venni, hogy írjam alá a papírokat mint társigénylő, mondván, hogy ez az én részemről semmiféle kötelezettséggel nem járna. Nem igazán vagyok otthon ebben a témában, és nem tudom, hogy válás esetén ez a dolog hogy alakulna. Ezen kívül van egy autó, ami az ő nevén van, mivel annak idején a vállalkozásába bevitte. Van mindkettőnknek megtakarítási életbiztosítása, bár azt nem tudom, hogy ez mennyiben számít bele a közös vagyonba ( én még a házasságunk előtt kötöttem). Végül pedig van egy megtakarítási betétszámla, aminek a gyerek a kedvezményezettje. Szeretnék megeggyezni a férjemmel. Milyen javaslatokkal állhatok elő, ami jogos? Nem feltétlenül ragaszkodom a ház rám eső részéhez.
Előre is köszönöm a tanácsot!

ObudaFan # 2006.06.07. 19:15

Én csak a bajt láttam abból, ha váló házastársak az adóstársak. Sokkal tisztább az, ha a férj megfizeti azt, amit Ön ráköltött a házra. Nagyjából ez egyébként perben is érvényesíthető, ezért nincs sok értelme a részéről nem belemenni.

Manna 69 # 2006.06.07. 19:31

Nekem nem volt egyértelműen bevitt pénzem az építkezésbe, csak amíg ő arra keresett, addig én magunkra kerestem. Ebben az esetben is lehet követelésem?