Válóper előtt!


Immaculata # 2015.05.22. 16:57

közös 1/2 -es házzal.

Ez hibás lehet.

ObudaFan # 2015.05.22. 18:29

cs_dy

Lehetséges, mert élettársi kapcsolatban egyáltalán nem biztos, hogy fele-fele arányú a szerzésetek, így a bíróság a tulajdoni arányokon módosíthat.

Hajnalka1986 # 2015.05.24. 18:36

újra itt!Nem tudom miért romlott meg a kapcsolta talán igazán sosem fogadtak el a párom szülei talán azért mert az én szüleim elváltak és édesapám egyedül nevelt fel engem és a testvéreimet az alkoholista anyám lelépett az összes pénzünkel így mély szegénységben nőttünk fel de állíthatom tisztességben!!!!!! elvégeztem az iskolát 10 éve folyamatos munkaviszonyban vagyok a páromat mindenben támogattam úgy érzem a szüleivel is megpróbáltam tisztelettel beszélni minden vita után nagyot nyeltem és újrapróbáltam építeni a lehetetlent.....de ez hogy nekem támadt az apja elhordtak mindennek ami kritikán aluli mert nem szolgáltam rá semmivel sem párom kamionozik egyedül vagyok a gyerekekkel soha nem adtam okot arra hogy így bánjanak velem....és most a mai újság hogy a párom azt szeretné ha elsimítanánk ezt a dolgot mintha mi sem történt volna csakhogy béke legyen
De hogyan kikészültem nem élhetem egy 29 éves fiatal nő életét mert sorozatosan megaláznak most már a gyerekeim elött is szidnak és hát jó füle van egy 3 és fél évesnek..nyomoznak utánam figyelik szinte minden lépésem ebbe a lakásban úgy élek mint egy házvezetőnő és cserébe csak a szidalmat és a fenyegetést kapom...meddig lehet így élni????fenyegetnek hogy elvetetik tőlem a gyerekeket ha el akarok innen menni mit tehetnék???

ObudaFan # 2015.05.24. 20:49

Az esélyeidet a legjobban az növeli meg, ha elviszed a gyereket, ha elmész.

Zsozi # 2015.05.25. 14:31

Tisztelt Ügyvédek!
Szeretnek információt kapni, hogy tudnék elválni ferjemtol abban az estben ha mindketten külföldön élünk.
Van e mód arra, hogy ügyvéd járjon el nevemben vagy mindenképp meg kell jelennem a birosagon? Külön háztartásban élünk, minden kérdésben megegyeztünk.
A választ előre is köszönöm

ObudaFan # 2015.05.26. 14:27

Zsozi

Meg kell jelenni. A felperesnek mindenképp, de ha belátható időn belül szeretnétek a bontást, az alperesnek is.

cs_dy # 2015.05.26. 16:27

"obudafan
Lehetséges, mert élettársi kapcsolatban egyáltalán nem biztos, hogy fele-fele arányú a szerzésetek, így a bíróság a tulajdoni arányokon módosíthat.":

A bíróság milyen alapon határozza meg a tulajdoni arány módosítást? Ez közelebb vinne a megoldáshoz. Köszönöm.

Immaculata
„közös 1/2 -es házzal.”:

Nem az...
Élettársi kapcsolatban vettek közösen egy házat tulajdoni lapján 1/2- 1/2 tulajdonrésszel.

Kovács_Béla_Sándor:

Azokról az opciókról amiket írtam.

ObudaFan # 2015.05.28. 20:21

Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés. A háztartásban, a gyermeknevelésben valamint a másik élettárs vállalkozásában végzett munka a szerzésben való közreműködésnek minősül.

Ha a szerzésben való közreműködés aránya nem állapítható meg, azt egyenlőnek kell tekinteni, kivéve, ha ez bármelyik élettársra nézve méltánytalan vagyoni hátrányt jelentene.

Csolnok # 2015.05.29. 04:48

Segítséget kérek!
Válás előtt állok , az első tárgyaláson túl vagyunk.
A válás közös megegyezésnek indult, és úgy is lett beadva: megegyeztünk: a gyerekelhelyezés , a tartásdíj, a lakáshasználat, ingóság elosztásban.
Aláírás természetesen a mai napig nem született mert a férjem mindig újabb és újabb feltételeket támaszt felém, hogy majd akkor aláír ha..... most a legujabb feltétele , hogy vegyem le a jelzálogot a társingatlanról / majd akkor aláír ! / amihez neki semmi köze, ám az egyik rokonáé az ingatlan /pénzem nincs , hogy előtörlesszek , amugy a lakás az enyém egy 2010 ben született vagyonjogi nyilatkozat alapján. / én örülök,hogy luk van a .. egyedül tartom el a gyerekeket , / ő nem fizet semmit utánuk / fizetem a részletet stb. Kétségbe vagyok esve,most azzal is jön, hogy neki joga lenne vissza költözni mivel még nem jelentkezett ki az ingatlanból, amit 2014 szeptemberében a visszatérés szándéka nélkül elhagyott ez van a beadott iratban is. Az első tárgyaláson elismerte, hogy a fentiekben megegyeztünk és válni akar. Alá mégsem ír. Most lesz a második tárgyalás számíthatok e arra , hogy mégis kimondják a válást? És aztán pereljen polgári peres úton ha akar . Belefáradtam és kétségbe vagyok esve.

ObudaFan # 2015.05.29. 18:53

Akkor lesz kimondva a bontás, ha megegyeztek a gyermekek elhelyezéséről, tartásáról, a kapcsolattartásról és az utolsó közös lakás használatáról.

Dr.Attika # 2015.05.29. 19:05

Kedves Csolnok!
Az Ön által leírtakra és ezzel kapcsolatos kérdésekre lehetne ilyen-olyan jogi választ adni, de nem lenne értelme.A problémájuk megoldására nem a jog és nem a bíróság fog választ adni, hanem ezt kettejüknek kell megoldani közös megegyezés útján. Menjenek el ketten egy közös hétvégére egy kellemes szállodába és ott beszéljék meg, mint amikor vélhetően szerelmük kezdetén a közös életet tervezték.

Niki91 # 2015.06.02. 17:47

Üdvözlöm.Lenne egy bonyolult kérdés halmazom Önökhöz.2006 ban vettünk vagyis vettem egy ingatlant az én nevemre ,2700000 ft ért .Van két lányom és rájuk szoc polt vettem igénybe 1200000 ft ot.az államtól.Az ingatlant amit vettem belőle a volt férjem nagymamájától és egy másik tulajdonostól vettem meg .Az ingatlan a mostani férjem nagyszüleié volt ezért nem lehetett Ő is tulajdonos.Ezt az Ő ügyvédje mondta nekünk.A fent maradt 1500000ft ot a mostani anyosom a saját lakására vette fel szabad felhasználású hitelként amiből kifizettük az ingatlant.A nagyszüleinek még ezen felül 500000 ft ot kelet fizetnem amit szinte csak az én fizetésemből törlesztettem neki.Évekig 2011 ig én fizettem az anyosomnak a hitelt vissza töle levonták fizetéskor én oda adtam neki.2007 ben össze házasodtunk az ingatlan ban együtt laktunk de mindig én adtam az én pénzemből mert azt mondta férjem és anyosom az én lakásom hitele én fizessem.2011 ben vettünk egy budapesti lakást úgy ,hogy én 2006 februárjában eladtam egy ingatlant 2000000ft ért amiből nekem csak 1200000ft ot fizettek ki a fent maradt 800000ft ról irtunk egy tartozás elismerő nyilatkozatot és ezt persze nem fizettékki nekem .Beadtam bíroságra megitélték az összeget és végrehajtón keresztül vissza kaptam az ingatlant amit 2011 ben eladtam 1300000ft ért. Ebből nekem lett 1000000 ft om amit bele fizettem ebbe a budapesti lakásba.férjemmel felvettünk 4000000 ft kölcsönt 2011 szeptemberben azóta én fizetem 57400 ft onként és ő azóta fizeti a nógrádsápit 28000 ft onként.Soha egy forintot nem fizetett bele, de csak úgy jött el nekem kezes társnak ha a fele ingatlant ö meg kapja.Nem volt más választásom bele mentem.bár a törlesztést a lányom apja aki nem közös gyerek a férjemmel gyerektartásként fizeti nekem minden hónapban 200 eurónként .Az én bankszámlámra fizetem és onnan is vonják le a hitelt.Most hogy elakarunk válni a férjem igényt tart a nógrádsápi házra és annak fejében lemond a pestiről.Én bele is mentem volna DE: a férjem vett annak idején titokban magának egy quadot 500000 ft ért amit természetessen nem mondott meg nekem ,hogy úgy sporolta magának rá össze a pénzt hanem az anyosommal azt találták ki ,hogy az anyosom adott neki rá kölcsönt.Idővel én ezt meg tudtam hogy nem igaz, erre férjem vett nekem is egyet.mOst ,hogy válunk férjem az én quadom eladta .persze nem adott belőle egy fillért sem.Nem érdemeltem meg .ezt mondta .Én férjemnek vettem régen egy lovat ajándékba mert nekem is volt és mondtam akkor a lovat had vigyem azt sem adta mert az az övé.pedig én a lóért vagy a quadért ott hagytam volna neki a lakást.Most ott tartunk,hogy hétveégén költöznék ki onnan de nem tudom mit tehetek mit vihetek el mi jár nekem melyik lakás ló quad vagy mi?A lakásba mindent én vettem vagy még az előző házasságomból hoztam.Félek nem ad nekem oda semmit míg nincs meg a vagyon elosztás.Kérem adjon nekem valami segítséget mert nem tudom mit tehetek.várom válaszát.Előre is köszönöm szépen .Erzsébet.

illtim # 2015.06.02. 18:19

Tisztelt Ügyvédek!
Elég furcsa, számomra érthetetlen dologban kérnék felvilágosítást.
3 évvel ezelőtt megismerkedtem egy férfival, akiről egy idő után kiderült, hogy nem elvált, ahogy mondta, hanem nős, vannak gyermekek is, kettő, akkor 7 évesek voltak. Nem együtt éltek már akkor sem, a gyerekek és a felesége Budapesten, ő pedig az ország nyugati részén és Ausztriában dolgozik. Havonta, 2 havonta látogatja őket, de akkor a közösen bérelt lakásba megy, ott tölti velük a hétvégét. Én már amikor a hazugság kiderült, nem akartam folytatni a kapcsolatot, de nagyon erőlködött, később megtudtam, hogy a gyerekek még akkor születtek, amikor a felesége az előző férjével élt házasságban, román állampolgárok mindketten, így a gyerekek állítólag hontalanok és folyik egy per Romániában, aztán egy idő múlva állítólag átadta a Román állam a Magyar Kormányhivatalnak az ügyet. Valamiért, nem fogadták el a barátom apasági nyilatkozatát, még akkor tette, miután a gyerekek születtek. Többször kijelentette, hogy amint rendben lesznek a gyerekek papírjai, elválik. Beszéltem a feleségével, aki komoly pszichés beteg és más szervi betegségei vannak, ő azt mondta, nem fog elválni, a családsegítőben is ezt tanácsolták neki. Az idén januárban azt mondta a barátom nekem, hogy kaptak levelet a Bíróságtól és DNS vizsgálatot kell csináltatnia. Nem értettem, próbáltam valami egyenes szálat keresni ebben a bonyolult dologban, de nem találtam. Az én részemről a kapcsolat elég hamar megromlott, többször ki akartam lépni belőle, viták, veszekedések voltak, megsajnáltam, de már részemről csak barátság van. Végül is mégsem kell DNS vizsgálat, hanem a feleségének kell bizonyítania, hogy voltak magyar felmenői. Nagyon ritkán találkozunk, interneten tartjuk a kapcsolatot. Már egy ideje a feleségének van egy új kapcsolata, legalábbis ezt mondta. 2 hete volt Budapesten és állítólag a felesége úgy döntött, a gyerekek papírjai hiányában is elválik. Teljesen megdöbbentem. Szerintem ez nem létezik, próbáltam megértetni vele, hogy gyermektartás, gyermek elhelyezés, láthatás nélkül nem lehet elválni és amíg a gyerekek nem az ő nevén vannak, szerintem ez lehetetlen, de csak erőlködik, hogy márpedig a felesége azt mondta neki, ez lehetséges. Ő velem akarna élni, de én nem, ezt el is mondtam, de szinte fojtogat már amennyire rám telepszik. Tudom, bonyolult dolog amit leírtam, de kérnék egy hozzáértőt, véleményezze ezt. Én azt gondolom, rengeteg benne a hazugság és talán el sem akar válni. Vagy talán semmi nem igaz belőle.
Köszönettel. Timea

Tekla2621 # 2015.06.03. 07:12

Tisztelt Ügyvédek!

Válás előtt állunk. A közös lakás eladása folyamatban van, vevő van rá, kb. aug. végére kapjuk meg a vételárat. A férjemmel úgy néz ki mindenben megegyeztünk (ingóság, gyerektartás, láthatás, vételár-részesedés). Mivel én vidékre költözök a gyerekekkel és nagyobbik fiam most kezdi az ovit, így nem várnám meg míg kifizetik a lakást, hanem kb. július elején elköltöznék (szokják a gyerekek az új helyzetet). A költözés akkor lenne, ha a lakás végleges adás-vételi szerződését aláírnánk (most előszerződésünk van, hitelt fizetjük ki és a jelzálogokat vetetjük le a lakásról, ezért tolódik az egész).

A kérdésem az lenne:

  • Így, hogy én költözök ki a lakásból, kell-e valamit fizetnem (pl. rezsibe?) a férjemnek. Illetve neki kell-e valamit fizetnie nekem.
  • A gyerektartást a költözés napjától kérjem?
  • Gyerektartást lehet úgy kérni, hogy nettó fizetés 20%-a, minimum 30eFt/hó/gyerek?
  • A válópert mikor érdemes ilyen esetben benyújtani?
  • Megállapodtunk mindenben, de én szeretném ezt írásban, elég, ha leírjuk és mindketten aláírjuk, vagy tanúk is kellenek, netán ügyvéd?

Segítségüket előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.06.03. 12:59

Tekla2621

Ha mindenben megállapodtok, akkor azt is a megállapodás rendezheti, hogy ki mit fizet a rezsibe, vagy hogy mikortól jár a tartásdíj. De általában amíg ott laksz, addig viseled a rezsi,t és a külön költözéstől jár a tartásdíj.
A százalékos marasztalást a tartásdjnál az új törvény már nem ismeri, szerintem a bíróság egyezségben sem hagyná jóvá.
Ügyvéddel azért célszerű átnézetni a megállapodás tervezetét, mert a nem megfelelő megállapodás oda vezethet, hogy esetleg olyan vitás pontok maradnak, amik miatt a későbbiek során alakulhat ki jogvita.

ObudaFan # 2015.06.03. 13:01

illtim

A magyar felmenők nem az apasághoz, hanem az állampolgársághoz kellhetnek. Egyébként mi a kérdésed?

ObudaFan # 2015.06.03. 13:54

Niki91

Mivel az ügy meglehetősen bonyolult és a leírásod nem ellentmondás-mentes, nem igazán tudod megspórolni azt, hogy az összes irattal felkeress egy ügyvédet.
Mindenesetre abban az időszakban, amikor együtt éltetek (és itt nem annak van jelentősége, hogy mikor költöztetek össze, hanem az együttélés kezdetének) mindegy, hogy melyikőtök adott az egyes vagyontárgyak értékébe, vagy a hiteltörlesztésbe, mert arról azt kell feltételezni, hogy közös vagyon.
Ha neked volt ingatlanod az együttélés előttről, az különvagyon, és ebben az esetben különvagyon az ennek az értékéből szerzett más vagyontárgy is.
A hitel visszafizetése szempontjából tehát az együttélés alatt szerzett hitelből az életközösség ideje alatt visszafizetett törlesztőket főszabály szerint úgy kell tekinteni, hogy közösen fizettétek vissza, de az életközösség megszakadása után az egyikőtök által visszafizetett törlesztő vonatkozásában a másik fél felé megtérítési igény van.

sanyee # 2015.07.21. 10:54

Tisztelt Ügyvédek!

Válás előtt állunk. Úgy néz ki talán mindenben meg tudunk egyezni de volna pár kérdés amire nem tudom a választ:

  • mi a különbség az önálló és a közös szülői felügyeleti jog között?
  • van e valami jelentősége, hogy a feleségem megcsalt és ezért történik a válás?
  • a gyermektartás megoldható e, hogy én nem fizetek gyerektartást a feleségem pedig a közösen felvett lakáshitelt?
  • a házassági szerződést nem kötöttün, több, mint 5 éve vagyunk házasok, az én tulajdonomban lévő, házasság elött szerzett, lakásból követelhet e részt?

Segítségüket előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.07.21. 20:59

mi a különbség az önálló és a közös szülői felügyeleti jog között?

Közös felügyelet esetén a gyermek nevében a jognyilatkoztokat a szülők közösen teszik meg, míg ennek hiányában ez főszabály szerint csak a kiskorú gyermek nevének meghatározása és megváltoztatása, a szülőjével azonos lakóhelyén kívüli tartózkodási helyének, huzamos időtartamú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodási helyének kijelölése, állampolgárságának megváltoztatása és iskolájának, életpályájának megválasztása vonatkozásában van így. De az új törvény szerint egyébként bármilyen köztes fora elképzelhető, tehát ezek az ügycsoportok bővíthetők.

van e valami jelentősége, hogy a feleségem megcsalt és ezért történik a válás?

Ajándék visszaköveteléssel kapcsolatos tényállásokban lehet jelentősége. És nagyon ritkán figyelembe vehető a gyermekelhelyezés, szülői felügyelet kérdésében is, de ez kivételes.

a gyermektartás megoldható e, hogy én nem fizetek gyerektartást a feleségem pedig a közösen felvett lakáshitelt?

Egyrészt a gondozó szülő hozzájárulása nélkül ilyen jellegű szabályozás biztosan elképzelhetetlen. Másrészt szerintem ha meg is egyeznétek, erősen kérdéses, hogy a bíróság jóváhagyna-e ilyen egyezséget, ugyanis önmagában abból, hogy nem kell lakáshitelt fizetni, még nem tartható el a gyerek.

Egyébként gondolom, hogy ezt a hitelt nem te vetted fel az utolsó kérdésedben említett ingatlan megszerzésére, mert ha az a különvagyoni ingatlanod, akkor a megszerzésére felvett hitelhez a feleségednek nincs köze, sőt, neked kell megtérítened felé az együttélés alatt, tehát vélhetően közös vagyonból fizetett törlesztőrészletek felét.

a házassági szerződést nem kötöttün, több, mint 5 éve vagyunk házasok, az én tulajdonomban lévő, házasság elött szerzett, lakásból követelhet e részt?

Ha jelentős értéknövelő beruházást együtt nem végeztetek az ingatlanon, akkor nem.

klau22 # 2015.08.06. 14:39

Közös megegyezéssel válunk. Nincs jogvitánk, sem az anyagiakat, sem a gyermekelhelyezést illetően. Most adjuk be a válóperi keresetet.

  1. Van-e közös megegyezéses válóperi kereset nyomtatvány, esetleg beszerezhető ez a bíróságon?
  2. Budapesti, XIV. kerületi állandó lakcímmel rendelkezőként melyik bíróságon adhatjuk be a keresetet?
  3. Hány forint az illeték összege?

Köszönöm.

groszfater@gmail.com # 2015.08.06. 14:48
klau22 # 2015.08.06. 15:03

groszfater, a kollégám szerint a cikk régi, mert pl. az illeték biztos hogy már nem 12.000 Ft.

De nagyon köszönöm a segítő szándékot.

groszfater@gmail.com # 2015.08.06. 15:09

igen az mára.már 30 ezer

klau22 # 2015.08.06. 15:41

Valaki még esetleg tudna válaszolni?

Köszönöm

groszfater@gmail.com # 2015.08.06. 16:48

Beütöd a keresőbe "Válóper menete, illetéke 2015"
1400 találat jön, miért kell neked személyesen elmagyarázni melyik busszal éred el a kerületi Bíróságot?