A biológiai tényből jó esetben lehet jogi tényt csinálni. :)
Válóper előtt!
Feltéve, hogy ez nem csak biológiai, hanem jogi tény is.
Annyiban mindenképpen, hogy arra a gyermekre nem lehet gyermektartást kérni.
Az ügyben kérnék segítséget, véleményt, hogy mennyiben befolyásolja a válással kapcsolatos bírósági döntéseket az, hogy egyik gyermekemnek nem a férjem az apja.
Köszönöm.
Nyilatkozz a vevőnek, hogy nem járulsz hozzá az adásvételhez.
Vonatkozó jogszabály a Csjt-ből:
" Csjt. 30. § (1) A vagyonközösség fennállása alatt, továbbá a házassági életközösség megszűnésétől a közös vagyon megosztásáig terjedő időben csak a házastársak közös egyetértésével lehet a vagyonközösséghez tartozó tárgyakat elidegeníteni vagy általában olyan vagyonjogi rendelkezést tenni, amely nem a házastársak különvagyonára vonatkozik.
(2) Bármelyik házastársnak a vagyonközösség fennállása alatt kötött, az előbbi rendelkezés alá tartozó visszterhes ügyletét a másik házastárs hozzájárulásával kötött ügyletnek kell tekinteni, kivéve, ha az ügyletkötő harmadik tudott, vagy a körülményekből tudnia kellett arról, hogy a másik házastárs az ügylethez nem járult hozzá. "
Kedves Hozzáértők!
Kérem, ha tudtok, segítsetek az alábbi kérdésben.
Van -e valamilyen jogi eszköz a kezemben, hogy a közös tulajdonban, ámde a férjem nevén levő autó eladását megakadályozzam? A helyzetet bonyolítja (bonyolítja?), hogy az autó lízingelt. "Természetesen" válófélben vagyunk, a keresetet viszont még nem adtuk be.
Köszönöm a segítséget.
Köszönöm a segítséged. Elmegyek a tárgyalásra és a bíróságra bízom a dolgot. Igazságtalannak tartom, hogy egy szál gatyába jött a házasságba a férjem, 11 évig nem kaptunk tőle sok jót és még én fizesek, hogy elmenjen.
Mégegyszer nagyon szépen köszönöm a segítséged.
Ez a szocpol-tulajdon kunstrukció nem világos, majd a szerződés ismeretében ügyvéd kibogozza!
A tulajdoni lap szerint a ráépítmény valóban a szülőké, csakhogy akkor mire vettetek fel szocpolt? Lehet, hogy van egy megállapodás a felépítményről, csak nem került átvezetésre telekkönyvileg?
A tartásdíjat azonban nem lehet fennálló házasságra visszamenőleg kérni, legfeljebb a bizonyítható különélésre, és akkor is csak 6 hónapra visszamenően.
És jogilag mi számít tulajdonnak? Az ingatlan amiban lakunk a szüleim nevén van a tulajdoni lapon, de 8 évvel ezelőtt mi kaptunk rá szocpolt. Mit néznek a tulajdonnál?
az ami már megvolt(tetőszerkezet, falak) nem számítanak bele? A szocpolt levonják? Mivel papíron nem volt jövedelme évek óta kérhetek visszamenőleg gyerektartást? Nem pénzben szeretném, hanem hoghy a neki kifizetendő összegből vonják le az elmult éveket?
Annak hogy papíron te tartod el, szintén nincs jelentősége, minden házaság alatt keletkezett aktívum és paszívum a közös vagyon része.
Nem a szüleim fedezték. A tető állt csak a közfalakt kelett nekünk csinálni.
A szocpolon kívűl kb 1.000.000 ft-ot költöttünk rá aminek egy része vállalati kölcsön volt amit az én cégemtől kaptunk és az én fizumból vonták.
És mi van azzal, hogy 6 éve papíron én tartom el? Ezzel érvelhetek a bíróságon?
Nincs jelentősége, ha valamire igényt tarthat, az nem a szociális heklyzetén alapszik, hanem az általa is építkezésbe vitt vagyonon. A ráépítés értékének felére tarthat igényt jogszerűen úgy gondolom. (Azt ugyanis házastársi közös vagyonból hoztátok össze, legalábbis nem utaltál arra, hogy például a szüleid fedezték volna a ráépítést)
és ha azt is hozzáteszem hogy a férjemnek kb 6 éve nincs jövedelme? Akkor mire számíthatok?
Igen, ha más jogcímet nem talál, még jogalap nélküli gazdagodásra is hivatkozhat.
Új vagyok itt és van pár problémám amiben tanács kellenne.
1995-ben férjhez mentem. A szülem házának melléképületét átalakítottuk és ott laktunk.
96-ban megszületett a fiam, 98-ban a lányom. Mikor a lány megszületett a szüleimmel kötöttünk egy ráépítési megálapodást és megcsináltuk a padlásteret.
Akkor felvettük a két gyerekre a szocpolt. A szocpol az én és férjem nevére lett bejegyezve. A házasságunk megromlott beadtam a válópert.
Egy más ügyből idén kértem egy tulajdoni lapot a földhivatalba amikoris kiderült, hogy az egész ingatlan a szüleim nevén van.
Követelhet a férjem kifizetést ha a bíróság kimondja a vállást?
Szívesen. Nem logikai kérdés, de a Pp. így rendelkezik. (Aki kér az felperes.)
A bontóperben lehet kérni olyan tartalmú ideiglenes intézkedés elrendelését, amely kitiltja az urat a házból, ehhez valószínűsíteni kell tudni ezt a jogsértő magatartást. A valószínűsítés a felek személyes meghallgatása mellett leginkább tanúbizonyítással történhet.
Logikusanak tűnik, hogy mindketten felperesek legyenek. Köszönöm a válaszokat.
Nagyon félnek! Ha kiderül a feljelentés, mire hivatalos intézkedés tötrénne életveszélybe kerülnének. Eddig fizikai bántalmazás nem történt, de a folyamatos ordítás és az elmondhatatlan lelki terror mérgezi életüket. Pszichikailag sérült a férj. Ezeket a bíróság előtt bizonyítani kellene, de hogyan ha félnek?
Miért nem jelenti fel?
Arról ezt találtam: a bántalmazóval szemben távoltartási kényszereljárást lehet alkalmazni, ha tette bűncselekménynek minősül és szabadságvesztéssel büntethető, tehát folyamatban lévő büntető eljáráshoz kötött.
Az egyetlen megoldást a bontóper elindításában látom, de az apa terrorja addig további súlyos károkat fog okozni.
Van a távoltartás intézménye, de ez már büntetőjogi kategória.
Köszönöm a válaszokat! A bontóper még nem zajlik. Ha jól értem amíg nem történik bizonyítható testi sértés a házasságban, addig jogszerűen nincs menekülési út?
Viszont lehet kérni, hogy a bíróság ideoglenes intézkedésként állapítsa meg a feleség kizárólagos lakáshasználatát. Feltéve, persze, hogy folyik a bontóper.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02