Nemzetközi válás


balaton # 2003.07.31. 06:42

Hálás lennék ha valaki segíteni tudna a következő kérdésben. Unokatestvérem férje brit. Nagy-Britanniában élnek, az unokatestvérem kettős állampolgár, férje csak brit. Azon gondolkodnak, hogy a férj munkája miatt Magyarországra költöznek. A házasság azonban kicsit inog, és az unokatesóm egy kicsit fél, hogy mi történne ha válásra kerülne sor. Melyik ország törvényei szerint/hol kerülne ilyen esetben sor a válásra? Illetve ha ez időhöz kötött, akkor mennyi idő után kellene ez ügyben magyar és nem brit bírósághoz fordulni? Gyerekek is vannak. Bármilyen segítséget köszönettel vennék.
Kata


Balatonakali polgártárs

Két Lotti # 2003.07.31. 08:16

Kedves Balaton,

Én nemrég bonyolítottam egy hasonló ügyet, és a következőkre jutottam.

Általános szabály, hogy válni csak ott lehet, ahol ami a felek közös személyes joga. Tehát ez az angol bíróság és angol jogot jelentené.  Azonban, ha életvitelszerűen máshol élnek (pl. itt), akkor elvileg a magyar bíróság is felbonthatja a házasságot.  Gondolom, Angliában házasodtak, ha igen, akkor először Magyarországon el kell fogadtatni a kinti házasságot, ha jól tudom az IM-nél kell bejelenteni, de ebben nem vagyok biztos.  Egy hazai anyakönyvvezető ezt biztos jobban tudja...

Egy másik ügyben viszont - és ez jó hír- itt élő két teljesen külföldi fél házasságát is felbontotta a magyar bíróság.

üdv.

Két Lotti


Ügyvéd - Társasági szakjogász

balaton # 2003.08.03. 20:37

Kedves Két Lotti!

Nagyon köszönöm a segítséget. Még az üggyel kapcsolatban azt szeetném megjegyezni, hogy azt hiszem, hogy unokatesóm igazán azt szeretné, hogy - ha a legrosszabbra kerül a sor - akkor Angliában váljanak el, mert úgy gondolja, hogy az ottani bíróságok igazságosabban veszik figyelmbe a nők házassági hozzájárulását. Éppen attól fél, hogy a Magyarországra költözéssel esetleg kötelezően magyar bíróság jogkörébe kerülhet az ügy.
Újból nagyon köszönöm a segítséget:
Kata


Balatonakali polgártárs

biloba # 2009.06.26. 21:09

Jó estét!

Segítséget szeretnék, kérni, vagyis inkább felvílágosítást.
20 éve élünk Magyarországon, még mindig román állampolgárok vagyunk, sajnos, úgy hallottam, hogy Magyarországon nem tudunk elválni, csak Romániában.
Igaz ez?
Vagy talán itt is elválasztanak román jog szerint?

A másik kérdésem az lenne, a házunkat három éve vettük, 1/3 részben az Édesanyám 2/3 részben én vagyok a tulajdonos.
A ház vételárának a felét az Édesanyámtól kaptam, amiről sajnos nincs papírunk, a fennmaradó részre én vettem fel banki kölcsönt. A férjem csak a bankszerződésben szerepel mint kezes, a házban még ideiglenesen sincs bejelentkezve.
Állandó munkahelye sincs és nem is volt.
A bankkölcsönt én fizettem és fizetem.
Ebben az esetben mire számíthatok?
Két kiskorú gyerekünk van.

A segítséget előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.06.27. 08:11

El tudtok válni itt is.
A háznak a bankkölcsönből fedezett része közös vagyon, de a válás kimondása utáni részre vonatkozóan kérheted a megtérítését a visszafizetett kölcsön felének.
Arra a részre nézve, amit édesanyádtól kapott pénzből vettetek, a közös vagyoni jelleget kell vélelmezni, de ha tudod bizonyítani, vagy a másik fél nem vitatja, hogy édesanyád adta rá a pénzt, akkor különvagyood.

ObudaFan # 2009.06.27. 08:27

Már ha a román jog is hasonlóképpen rendelkezik, mint a magyar, mert - ha másként nem állapodtok meg - a román jogot kell a bíróságnak felderítenie és alkalmaznia.

biloba # 2009.07.09. 17:04

Kedves ObudaFan!

Az lenne a kérdésem, hogy a férjem az én tudtom nélkül beleírathatja-e magát a tulajdoni lapba. A ház amint írtam egy pár napja, az én és az Édesanyám tulajdona. A férjem azt állítja, hogy jogásszal beszélt és azt mondta neki, hogy ezt megteheti mivel több mint tíz éve vagyunk házasok, és akármikor tudtunkon kívül ez megteheti, a házassági levelet bemutatva.
Jelenleg még ideiglenesen sincs bejelentkezve.

A másik amit szeretnék tudni, hogy az örökség az közös vagyonnak számít-e?

Köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2009.07.09. 18:33

A tudtod nélkül aligha, mert vagy a hozzájárulásod kell hozzá, vagy pert kell indítania.
Az örökség különvagyon.

dabaka # 2009.07.20. 22:25

Tisztelt ObudaFan!
Horvát állampolgárságú férjemmel Magyarországon kötöttünk házasságot. Én mindkét állampolgársággal rendelkezem. Horvátországban élünk, itt van ingatlanunk és két szintén kettős állampolgárságú gyermekünk. Lefolytatható a válóper Horvátországban? Melyik előnyösebb számomra?
Köszönettel!

ObudaFan # 2009.07.21. 09:00

Hogy Horvátországban lefolytatható-e, azt egy horvát ügyvédtől kell megkérdezni. Ha lefolytatható, akkor az ott hozott ítéletet a magyar bíróság el fogja ismerni.

biloba # 2009.07.26. 16:22

Kedves ObudaFan!

Biloba vagyok, megint segítségre van szükségem.

Kértem a férjemet, hogy költözzön el a lakásból, nem szeretnék a válás alatt vele egy fedél alatt élni, fenyegetőzik és állandó terror alatt tart engem és a gyerekeket, folymatosan nyomoz utánam, feltöri a levelezéseimet, ellenőrzi a telefonomat, közös barátainknak engem és a családomat "befeketít".
Ezt nem vagyok hajlandó tovább eltűrni, előfordult, hogy bántalmazott engem is és a gyerekeket is.

A ház amint írtam egyik előző levelemben, az én és az Édesanyám tulajdonában van. A férjem még ideiglenesen sincs bejelentkezve.

Az lenne a kérdésem, hogy ha egyszerűen kizárom a lakásból, lecserélem a zárt, nem engedem be, akkor milyen következménynei lesznek, van-e egyáltalán ehhez jogom, vagy milyen más lehetőségem van?
És mi van ha ezek után zaklat engem? Fordulhatok-e a rendőrséghez?

Szerettem volna elkerülni ezeket a dolgokat, de most úgy néz ki, hogy nincs más lehetőség.

Köszönettel
Biloba

ObudaFan # 2009.07.27. 12:01

Ehhez nincs jogod. A perben kérheted, hogy a bíróság ideiglenes intézkedéssel kötelezze a lakás elhagyására. Emellett a levelek felnyitása, illetve az esetleges rágalmazás, becsületsértés miatt 30 napon belül feljelentést tehetsz, előbbi miatt a rendőrségen, utóbbiak miatt a bíróságon.

Lena26 # 2010.01.05. 20:49

Tisztelt ObudaFan!

A férjem amerikai,én magyar állampolgár vagyok. Kint kötöttünk házasságot,amit itthon egyelőre be sem iktattak,mert nem fogadták el a papírt.Jelenleg külön élünk, én itthon,ő kint.Van egy kétéves lányunk.

Hogy lehet a lehető leggyorsabban felbontani a házasságot? Ha ő adja be a válópert,nyilván egyszerűbb,mint nekem végigmenni az egész folyamaton,és fordítgatni a papírokat,ugye? Hogy megoldható ez úgy,hogy nekem ne kelljen kimenni,mégsem tudjon ellenem sokmindent tenni? Közös vagyonunk nincs,csak a gyerek,és azzal fenyeget,hogy feljelent mert elraboltam,ami persze nem igaz. Emellett folyamatosan feltöri az emailjeimet,és lefordítja,próbálja felhasználni ellenem,és fenyegetőzik.Mit tudok tenni?

Köszönöm

Léna

ObudaFan # 2010.01.06. 15:50

Hogy kint milyen feltételekkel lehet válni, azt egy kinti jogásztól kell megkérdezni. Itthon csak az a kérdés, hogy bontópert, vagy érvénytelenítési pert lehet indítani.

Lena26 # 2010.01.11. 16:58

Tisztelt ObudaFan!

Ha kint az USAban a házasság megkötésekor nem volt hivatalos tanú jelen,senki nem írta alá a papírt,amit az anyakönyvvezető kitöltött,még a házasságkötés után választott nevemről sem nyilatkoztam,sem nem írtam alá semmilyen papírt,megtámadhatom ezt itthon?Tudom úgy érvényteleníteni a házasságot?
Kizásrólag a házasság megkötése előtti "Házassági engedély" átvételekor kértek iratokat és aláírást. Ha nem vagyok házas itthon,a gyermeket viszont az apja elismerte apasági nyilatkozattal,különválás esetén milyen jogai vannak? El tudja tőlem venni?

Köszönöm még egyszer

Léna

ObudaFan # 2010.01.11. 18:30

A házasságkötés érvényességének alaki kellékeire a házasságkötés helyén és idején hatályos jog irányadó. Ha ott az rendben volt, akkor nem lehet megtámadni.

A gyereket annál a szülőnél kell elhelyezni, akinél a fejlődése jobban biztosított, függetlenül attól, hogy házasságból született-e, vagy sem. A különélő szülőnek pedig joga van a kapcsolattartáshoz, de kötelezettsége a gyermektartás fizetése.

beszike1980 # 2013.05.23. 11:23

Kedves Mindenki!

Segítséget szeretnék kérni. A szituáció: magyar állampolgárságú férj, csak magyar állampolgársággal, jelenleg Belgiumban él. A feleség perui és ottani állampolgár, külön élnek, ő Peruban lakik. Magyarországon házasodtak 4 éve. Már ahhoz is rengeteg papír, engedélyt kellett beszerezni. Válnának a férj kezdeményezésére. Közös gyermek és vagyon egyáltalán nincs. Hol érdemes válni, a legegyszerűbb ügyintézés érdekében? Gondolom olcsó sem lesz.... Köszönöm!

ObudaFan # 2013.05.23. 12:42

Ahhoz, hogy itthon elismerjék az ítéletet, itthon mindenképpen válni kell. A dolog perui részéről nyilván egy ottani ügyvéd fog tudni felvilágosítást nyújtani.

beszike1980 # 2013.05.24. 11:59

Nagyon köszönöm!

Agitak03 # 2014.04.03. 21:02

Tisztelt Ügyvédek
2013. Szeptember 3-án itthon, Budapesten kötötte, házasságot egy tunéziai állampolgárral, ő októberben elhagyott minket, akkor már terhes voltam a mára már megszületett kisfiunkkal.nem érdeklődik és nem tart el minket, semmit nem küldött a kisfiának. A válást elindítottam, kértem a kizárólagos felugyeleti jogot, illetve a pesti tunéziai magyar nagykövettel is beszéltem, aki most beakarja ugye regisztralni a házasságot es a gyereket mint tunéziai állampolgárt, mert ugye ez eddig nem történt meg. Nem tudom hogy ez mennyire kockázatos és adok e ezzel több jogot az apának vagy csak formalitás? Ide csak vízummal jöhetne ami eléggé nehéz de az apa természete eléggé rizikós es kiszámíthatatlan. Ebben szeretnék segítséget kérni, hogy megtörténjen Önök szerint ez a regisztralas vagy a bíróságra bízzam a dolgot? Elore is koszonom

monalisa1 # 2014.04.04. 11:23

Ha a gyermek bekerül az apja útlevelébe, és ha a "drága férj" kicsal Bécsbe hogy hadd láthassa a gyermekét, nagy valószínűséggel elviszi tőled - és hogy könnyen menjen a dolog valószínűleg nem egymaga fog lenni.

Egy muszlin férfinak legnagyobb kincse a fia, nélküle otthon nemigen állhat meg a család előtt, ezért mindent hajlandó megtenni.

Elég volt egyszer naívnak lenni...

monalisa1 # 2014.04.04. 11:24

Laikus hozzászólóként írtam:

monalisa1 # 2014.04.04. 14:08

Ha az apa a gyermeket önkényesen kiviszi az Európai Unió területéről nem lesz könnyű a babát visszaszerezni.

Agitak03 # 2014.04.04. 14:49

Igen, ezert sem fogja soha latni. De a berigisztralas Onok szerint kell modt vagy nem veszelyes a nagykovetnel? Mert tartasdijat anelkul be sem lehet hajtatni.

Agitak03 # 2014.04.05. 16:29

Igen ez a cél, hogy ne lássa soha. De hogy gondolják jó ötlet e beregisztráltatni a nagykövetség által? Rá ugye csak a magyar jog érvényes hiszen itt él, a tartásdíj szempontjából lenne fontos a regisztrálás..