Gyerektartás és láthatás

Solya21 # 2014.07.23. 12:58

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az lenne a kérdésem,hogy ha a gyermek már kitanult egy szakmát,a papír is a kezében van,és még tovább ment tanulni,de ugye már van egy szakma a kezében,az apa akkor is köteles gyerek tartást fizetni?Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.22. 14:34

Nem. Cserével már eltérsz a határozattól.
Értelek én - meg kellene tudni egyezni az ilyesmiben.
De ha nincs megegyezés, akkor a jog egy végrehajtható döntéssel kapcsolatban nem lehet rugalmas. Mert hol lenne annak a határa, és ki húzná meg?

Detti27 # 2014.07.22. 13:49

Kedves KBS!
A csere felajánlásával biztosítom,nem?
Rendszert tényleg nem csinálok belőle, és nagyon időben jeleztem...

ius latratus # 2014.07.22. 13:41

Bizonyítványt ünneplő lelazító hétvége.
Mint alapos indok.
És nem érti a drága...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.22. 13:34

Hogy kérsz, az nem baj. Hogy nem biztosítod a végrehajtható határozat szerinti kapcsolattartást, az a baj.

Detti27 # 2014.07.22. 13:28

Tisztelt Ügyvéd Urak!
A szünet első hétvégéje apás lett volna, de a gyerekem barátnőjéék családostól meghívtak minket vidékre bizonyítványt ünneplő lelazító hétvégére, így 4 év alatt 2. alkalommal csere hétvégét ajánlottam kapcsolattartásra a jelzett hétvége előtt 5 héttel(!), majd 3 nappal, e-mailben. Az apára bíztam, mikor kéri a cserét.
Nem élt vele az apa, hanem Gyámhatósághoz fordult, és most tárgyalásra idéznek, indoklást nem kaptam, csak az ügyirat tárgyaként ennek a hétvégének a dátuma szerepel.
Az e-mailjeim megvannak.Elég ez? Mire számíthatok????Egyáltalán, ha cserét kérek 2 évente, az miért baj? Soha még egyetlen kapcsolattartás nem maradt el.
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.21. 08:38

Édesanya nem adta a gyereket azzal, hogy két hét neki is jár,
Kétszer két hét jár neki is.

kunyhó # 2014.07.21. 08:20

Nyári szünetben július 1-14-ig és aug.1-14-ig van az időszakos kapcsolattartás. Ez rendben volt.
Az időszakos pedig páratlan héten, azaz július 18-21-ig van.
Édesanya nem adta a gyereket azzal, hogy két hét neki is jár, és most nincs helye folyamatos kapcsolattartásnak, így van a törvényben.
Augusztusban ugyanígy lenne. Időszakos láthatás letelte után pár nap, és jön a folyamatos.
Tényleg nem hozhatom el a gyermekem nyári szünetben folyamatos láthatásra?

Tordesillas # 2014.07.16. 06:22

Katalin

Forduljon az apa magyarországi lakóhelye vagy utolsó magyarországi lakóhelye szerint illetékes kerületi/járásbírósághoz és kérje a gyermektartásdíj megemelését, főleg ha most fix összegben van meghatározva a gyermektartásdíj 15.000 Ft/gyerek és nem %-os arányban.

qtipti

Jól tette, hogy a gyámhivatalhoz fordult, az majd megállapítja, hogy az Ön szünetelő szülő felügyeleti joga feléledt és elrendeli a gyermek kiadását az Ön részére, feltéve persze, hogy a gyermek menni akar Önhöz, és Önnél nincs veszélyeztető körülmény, amit a mama vagy segítői tudnak valószínűsíteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.15. 20:28

A szülői felügyeleti jogokat a szülő gyakorolja. Ha csak egy szülő él, akkor ő. Mi a kérdés ezek után? Mi köze ehhez a gyámhatóságnak?

qtipti # 2014.07.15. 19:15

Szép napot!
Kislányom (13 éves szeptemberben) édesanyja elhunyt!
Nem voltunk összeházasodva! 2004 januárjától külön éltünk!
Azért hogy a gyerektartást vonják a fizetésemből közös akarattal bírósághoz fordultunk. A végzésben a kislányomat a bíróság édesanyjánál helyezte el és 20%-s gyerektartás határozott meg.
A láthatást kétheti hétvégékben, szünetekben a fele szünetben állapította meg, megegyezésünk alapján.
Én ezzel a jogommal azóta is éltem. Kislányom mindig örömmel jött hozzám.
Édesanyjának halála után, ismereteim szerint, én vagyok a teljes jogú képviselője -nagykorúságáig-. Szeretném, hogy velem éljen. (Édesanyjával Tiszaföldváron lakott én Budapesten)
A tiszaföldvári gyámhatósághoz fordultam, hogy velem éljen kislányom.
Sajnos vannak akik ezt nem szeretnék. Nagymama és a segéderők. Törvényesen mihez van jogom és ezt hogyan juttathatom érvényre?
Fáradozásukat előre is köszönöm!

Ney.11. # 2014.07.15. 16:51

Tisztelt Ügyvéd úr!

Decemberben leszek 18 éves. Édesapám 10 éve Kanadában él, gyerektartást nem fizet, arra hivatkozva, hogy kanadai állampolgár. Engem folyamatosan zaklat telefonon,azt hiszi, hogy ő rendelkezik felettem.
Kb 10 éves lehettem, amikor mindenféle drága dolgot vett nekem ( quad, számítógép, laptop, modellrepülő), ekkor a bíróság az ő javára ítélt a gyerektartás ügyben.
Most hébe-hóba (kb félévente) küld 100-200 ezer forintokat.Azonban mikor utoljára kértem tőle jogosítványra pénzt, 200 ezer Ft-ot küldött (ez tavaly augusztusban történt, azóta semmi). Ruhára,
ennivalóra, iskolai dolgokra egyáltalán nem ad pénzt, azt mondja, nincs pénze, azt édesanyámnak kell megvennie. Viszont állandóan utazik Mexikóba, Kínába, Dubaiba stb.
Idén áprilisban kaptam tőle 70 ezer Ft-ot, mikor itthon járt, és követelte, hogy biciklit vegyek rajta. Azt szeretném megtudni, hogy attól,
hogy ő külföldön él, és kanadai állampolgár is, kivonhatja-e magát a gyermektartás fizetési kötelezettsége alól? Ha köteles fizetni, akkor mi a teendő ez esetben?
Válaszát előre is köszönöm!

ariel36 # 2014.07.15. 13:13

Üdvözlöm!

Azt szeretném megtudni,hogy a volt férjem 3 éve külföldön dolgozik.Amikor a gytartás meglett állapìtva itthon dolgozott akkor nettó 130 ezer ft volt a fizetése ahoz volt megállapìtva a 3 gyerekre a45 ezer ft.Azóta eltelt 3 év és hiába kérem szépen,hogy emeljen kicsit a válasz mindig Nem.Mondva,hogy ő nem köteles fizetni mert nem a Magyar államnak adózik.A másik,hogy ott kint nem is tudják,hogy elvagyunk vállva és kérte a gyerekek adatait,azt mondta azért kell ha vele valami történik a gyerekek örökölnek.A mostani fizetése 1600 euro igaz ehez nincs közöm és nem is 40-50 ezerrel szeretném ha többet fizetne de szeretném ha valamennyit emelne.Nem tudom kihez kellene fordulnom ez miatt.Azt nem hiszem el neki,hogy nem köteles fizetni ennyi erővel minden megyében lehetne gyereke és nem fizetne egyiknek sem.

Előre is köszönöm válaszát.

Katalin

ObudaFan # 2014.07.14. 10:50

A gyermektartást kell fizetni.
Ha a kapcsolattartás nem valósul meg, a gyámhatóságtól lehet végrehajtást kérni.
Ha a gondozó szülő a különélő szülő ellen neveli a gyermeket, akkor meg lehet próbálni az elhelyezés megváltoztatását kérni a bíróságtól.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.14. 10:09

Jogilag kérdezed?

ObudaFan # 2014.07.13. 11:33

bebi1975

Főszabály szerint köteles vagy. HA arról van tudomásod, hogy a gyermek veszélyben lenne ott, akkor a kapcsolattartás újraszabályozását kell kérni. Ha két évnél régebben volt szabályozva, akkor a gyámhatóságtól, ha nem, akkor a bíróságtól.

bebi1975 # 2014.07.13. 06:49

Azt szeretném kérdezni, hogy köteles vagyok kiengedni a 7 éves gyerekemet külföldre a válás után az apjához?
Nem voltam kint soha nála, nem tudom hogy mi van odakint, de ugy tudom olyan társaságban van ahol elég sok a kábítószer.

jucika44 # 2014.07.12. 10:12

Kedves Kovács Béla Sándor!
Köszönöm a gyermektartással kapcsolatos válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.11. 10:12

Ugyan már. Az 1. hét szombatján, a 3. hét szombatján és így tovább.

pénzre váró # 2014.07.10. 21:37

Kedves Kevin!

Nekem is ez a problémám...sajnos így van megfogalmazva az ügyvéd által írt válási papíron.
Eddig az anyuka azt akarta hogy minél többször vigye el magával a barátom a gyerekeket, de most teljes fordulatot vett és ragaszkodik a "papírformához". Hiába szeretnének a gyerekek is találkozni az apjukkal és az apa is velük, anyuka nem nézi jó szemmel hogy a volt férjének új kapcsolata van ezért inkább megtiltja a találkozásokat.
Ebből a megfogalmazásból pedig nem tudjuk hogy azokon a szombatokon hozhatja el ami páratlan nap, vagy minden páratlan héten szombaton.

pénzre váró # 2014.07.10. 21:37

Kedves Kevin!

Nekem is ez a problémám...sajnos így van megfogalmazva az ügyvéd által írt válási papíron.
Eddig az anyuka azt akarta hogy minél többször vigye el magával a barátom a gyerekeket, de most teljes fordulatot vett és ragaszkodik a "papírformához". Hiába szeretnének a gyerekek is találkozni az apjukkal és az apa is velük, anyuka nem nézi jó szemmel hogy a volt férjének új kapcsolata van ezért inkább megtiltja a találkozásokat.
Ebből a megfogalmazásból pedig nem tudjuk hogy azokon a szombatokon hozhatja el ami páratlan nap, vagy minden páratlan héten szombaton.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.07.10. 19:52

nekem némileg pontatlannak tűnik a megfogalmazás. inkább páros és páratlan hét lenne. ha a szombati napnak kellene páratlan számúnak lennie, akkor lehet benne csúszás

pénzre váró # 2014.07.10. 18:28

Tisztelt Fórum!

A barátom nevében kérem segítségeteket.
Elvált, két gyermeke van. A válási papírokon a gyermekelhelyezés a következő képen van megfogalmazva : " Az apa a gyermekeket minden naptárilag páratlannak nevezett szombat délelőtt 10 órakor az anya lakásán átveszi és vasárnap 19 órára az anya lakására visszaviszi."
Mit jelent pontosan az a megfogalmazás hogy naptárilag páratlannak nevezett szombat?

Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.10. 15:16

A per idejére is kérni kellene a tartást ideiglenes intézkedésként.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.10. 15:15

Kell.
A bíróság a tartásdíj összegét első sorban a gyermek szükségletei alapján állapítja meg.
Nincs sem alsó sem felső határ rögzítve, de gyermekenként havi 10 ezer forintnál kisebb tartásdíjjal az utóbbi időben én nem találkoztam.