Gyerektartás és láthatás


Hardegard # 2021.07.30. 15:45

Helló, emberek! Szeretne idegen nyelvet tanulni? Ha mindent helyesen értettem, akkor csak azt javaslom, hogy próbálja meg figyelni erre a webhelyre https://preply.com/ , mivel itt talál egy nagyszerű helyet, ahol idegen nyelveket tanulhat.

drbjozsef # 2021.07.26. 17:46

Aszodi,

Igen. Amíg a végzés érvényes, nem járt le, nem változtatták meg, addig aszerint teljesítenetek kell.
Ha a gyerektartás feltételei már nem állnak fent, a törvény szerint ezt a jogosultnak jeleznie kell a végzést kiadó bíróságnál - ez esetben meg fogják változtatni a letiltást.
Ha ezt nem teszi, a kötelezett tegyen bejelentést.

Ptk. 4:211.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Aszodi # 2021.07.26. 10:55

Meddig kell gyerektartást utalni a munkavállalónk gyerekeinek?
Van egy munkavállalónk akinek a béréből „Bírósági letiltó végzés” alapján minden hónapban 40-40ezer forintot utalunk a két gyermeke után az anyának.
A bírósági letiltó végzés arról nem rendelkezik, hogy ezt meddig kell tennünk, csupán annyit ír, hogy havonta és minden hónap 15-ig kell elutalni a gyerektartást.
A két gyerekből az egyik már nagykorú, 21. életévét is betöltötte. Nem tanult tovább, dolgozik. (Bár ezt a tényt se az apa, se az anya nem közölte velünk. Ezt csak tudjuk, mert ez kisváros, ismer mindenki mindenkit.)
A munkavállalónk ellen van még egyéb végrehajtás is (NAV által, végrehajtó által), de ennek az 50%-os letiltási határ miatt nem tudtunk eleget tenni.
Kell e továbbiakban is gyerektartást vonni a nagykorú gyereke után?

drbjozsef # 2021.07.24. 16:55

Nagy Izabella,

Az más, A lényeg csak a kérdésed. Akkor :

Igen és igen.

Nagy Izabella # 2021.07.24. 11:57

Ezen még nem gondolkodtam, mivel az apuka elzárkózik ettől, annak ellenére, hogy a gyerekkel minimálisan tart kapcsolatot- fél évente 1* önszántából-de nem érzem relevánsnak a feltett kérdés kapcsán. Továbba is várom a választ. Köszönöm!

wers # 2021.07.23. 10:44

„szívesen a nevére is venné a gyermeket, de erre viszont nincs mód.”
Egyezséggel szinte mindent lehet.

Nagy Izabella

Ehhez csak egy kérdésem lenne, utána mennyi tartásdíjat kérnél? (már ha tényleg erős a szándék)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.07.23. 09:17

szívesen a nevére is venné a gyermeket, de erre viszont nincs mód.
Egyezséggel szinte mindent lehet.

Nagy Izabella # 2021.07.22. 21:47

Szép estét!
Adott egy elég faramuci helyzet, melyben segítségre lenne szükségem, érdemes-e módosítást beadni gyerektartás összegét illetően.
Kiskorú gyermekem édesapjával külön váltunk több éve. A bírósági úton meghatározott tartásdíj anno fizetésének meridiánja volt, 20%. Ez egy pár évvel ezelőtt új házasságból született gyermekei miatt csökkentve lett fix összegre, 40 ezer ft-ra. Most megváltozott életkörülményeink miatt- albérlet- szükségünk lenne a gyermekre eső albérleti és rezsi díj 1/3-ára, de az apuka arra hivatkozik, hogy gyt-ként a fizetése 50%-a vonható. Ergo a közös gyermek és a 3 új házasságból származó gyermek után- akik vele élnek, tehát nem tartásdíjra kötelezettek, csak számol velük- nem fog több gyerektartásdíjat fizetni akkor sem, ha az elvileg az albérleti díj 1/3ával megemelve járna. Emlékeim szerint van egy olyan passzus, hogy a tartásdíjat a saját "kárára" is köteles kifizetni, ergó a másik fennmaradó 50%-ból.
Az elutasításának másik oka, hogy én is újra férjhez mentem, így két kereső van a családban.
Én úgy gondolom, a közös gyermekről nem az új férjnek kell gondoskoni, hanem a vér szerinti édesapának, persze a férjem is beleteszi mind az idejét, mind a pénzét, mind a szeretetét, és szívesen a nevére is venné a gyermeket, de erre viszont nincs mód.
Kérdésem az, hogy mivel oda született még 3 gyerek, ezeknek a csemetéknek nekünk kell meginni a levét a jogos és igazolható költségek ellenére is, vagy van remény valami reális komprumisszumra az ügyben? A mi két keresetünk ellenoldalán két ház és két autó van. Ha vagyoni helyzet felmérés fog történni, ezeket is figyelembe veszi a bíróság?

Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2021.06.23. 18:27

Hány éves kortól köteles odaadni önállóan az apjának?Van erre valamilyen törvény?

Nincs ilyen korhatár.

julcsibulcsi # 2021.06.21. 14:27

Szeretnék tanácsot kérni!Lányom nincs összeházasodva párjával és nincs bejegyzett élettársi viszony sem.Van egy közös gyermekük 27 hónapos.Megromlott a kapcsolatuk és nem meri ott hagyni mert fél,hogy a kislányt oda kell adni láthatásra.Nem szeretné eltiltani az apjától csak szeretne ő is ott lenni.Elviheti jogilag a gyermeket így,hogy nem házasok?Sajnos fenyegetőzik,hogy nem viheti el a kislányt és ezért van még mindig vele.Próbált már vele beszélni,hogy rendezzék békés úton de nem hajlandó csak kiabál a gyermek előtt.Hány éves kortól köteles odaadni önállóan az apjának?Van erre valamilyen törvény?

drbjozsef # 2021.06.07. 04:57

Krisztikee9419,

Igen. Igen.

Krisztikee9419 # 2021.06.06. 18:49

Sziasztok! 6 éves a kisfiam a bíróság 4 évvel ezelőtt megitélt 25 e Ft gyerektartás elfogadtam! Most viszont kezdődik az iskola stb.. Az lenne a kérdésem,hogy magasabb összegű gyerektartásra be lehet e adni az igény? Ha igen akkor a bíróságon?

laller1 # 2021.06.02. 07:14

Köszönöm a választ.

drbjozsef # 2021.06.02. 05:59

laller1,

Természetesen. A cselekvőképes, nagykorú gyermekedet már nem korlátozhatod. Legfeljebb, amíg nappalin tanul, fizethetsz utána gyerektartást.

Nem jogi probléma ez... :(

laller1 # 2021.06.02. 05:49

Üdv Mindenkinek. A tanácsotokat kérném.
Sok évvel ezelőtt elváltam, akkor a bíróság mindhárom gyermekeket nekem itélte.Az exem (volt feleségem) ebbe nem nyugodott bele. A legkisebb gyereket aki most augusztusban lesz 18,4 éve rábeszélte hogy állítsa azt rólam, hogy bántalmazom.Természetesen kiderült, hogy ebből semmi nem igaz. Igazságügyi szakértő akkor kifejezetten ellenezte, hogy a gyermek az anyjához kerüljön. Ugyanakkor leírta annak okát is, hogy a gyerek miért szeretne oda kerülni.A lényeg, itt van kontroll, ott nincs. Tanulmányi eredményei is siralmasak,erre a szakértő azt mondta, csodálkozna ha nem így lenne. Az anyja naponta többször hívja,a másik kettőről tudomást sem vesz. Rászoktatta a dohányzásra,veszi is neki. Ha számon kérem tőle akár az iskolát, a válasz, ha betölti a 18-at, elmegy az anyjához. Kérdésem az lenne, nappalin tanul, jövőre érettségizik de mivel betölti a 18-at, valóban azt csinálhat amit akar, nekem már nem lehet beleszólásom?

tomscop # 2021.05.28. 16:46

Köszönöm, sokat segített!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.28. 16:03

Hát ezt nem tudom. Őszintén szólva, nem hallottam még róla, hogy közjegyző előtt lehet végrehajtható egyezséget kötni. Bár végül is egyes közjegyzői közokiratok végrehajthatók.
(De szerintem a bíróság olcsóbb.)

Igen.

tomscop # 2021.05.28. 10:59

Ui.: Jól gondolom, hogy csak egy alkalommal kell megjelenni az egyezségi kísérletre, és amennyiben mindenben megállapodnak (ezzel nem lesz gond), úgy ott azalatt az egy alkalom alatt lezajlik a folyamat, és kiállítják számukra a végrehajtható határozatot?

tomscop # 2021.05.28. 10:43

Értem, teljesen világos, köszönöm!

Azt találtam, hogy bizonyos esetekben 201801.01. óta közjegyzők is végrehajtanak egyezségi kísérletet, mely a bírósági döntéssel egyenértékű, azonban nem minden esetben lehet hozzájuk fordulni (az ügytípus határozza meg).

Ebben az esetben, hogy végrehajtható legyen a tartásdíj beszedése, lehet közjegyző által megegyezni, vagy mindenképpen a járásbíróságot kell felkeresni?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.28. 05:52

(Ami a hátralékot illeti: a tartásdíjhátralékról beszélek. Előfordult régebben, hogy azzal mentek a felek a bíróságra, hogy ők már rég megállapodtak, hogy az egyik fél pénzben fizeti a tartásdíjat, és már csillió millió tartozása - hátraléka - van. Na, az ilyen hátralék nem élvez előnyt más tartozásokkal szemben.
És az se ha azt vállalja az egyik fél, hogy húsz évre előre, egyösszegben kifizeti a tartást.)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.28. 05:46

Nem ügyvédkényszeres. Úgy is jó, ha kértek (szervusz, itt mindenki tegeződik) idézést, és majd jegyzőkönyvbe mondjátok, miben egyeztetek meg. (Hogy ti. az apa a jövőben a gyermek tartását pénzben, havi X összegben teljesíti, méghozzá munkáltatói letiltással, neked.) De gyorsítja az eljárást, ha ezt előre le is írjátok, és a kérelemhez mellékelitek.

tomscop # 2021.05.27. 20:17

Köszönöm, sokat segített, így már eltudnak indulni egy irányba.

Utána olvastam az egyezségi kísérletnek, egyszerűnek és olcsónak tűnik (legfeljebb 15 ezres illeték, járásbíróságon kérvényezni, 30 napon belül lezajlik -> bíróság az egyezséget jegyzőkönyvbe veszi; gondolom ez alapján a jegyzőkönyv alapján vonja majd a munkáltató a tartásdíjat).

Két kérdésben legyen még kérem segítségemre.

Azt találtam, hogy bizonyos esetekben nem kell ügyvédet fogadni, más esetekben viszont kötelezően kell az egyezségi kísérlethez. Ebben az esetben kell fogadni, vagy ügyvéd nélkül is megjelenhetnek a bíróságon? (Ott már ugyan úgy eltudják mondani, hogy mit szeretnének.).

Előző üzenetében írta, hogy a jogerőre emelkedést követően esedékes összegekre előzi meg a többi tiltást, de a hátralékokra ez nem vonatkozik. Ezt a hátralék dolgot nem értem. Ha tegyük fel július 31-én jogerőre emelkedik egy ilyen egyezségi végzés, akkor augusztustól számítva maradhatnak olyan tételek, amiket nem előz meg a gyerektartás levonása, és azokat a tételeket a gyerektartás előtt vonják le (mondjuk ha jól tudom, mindösszesen egy darab bedőlt hitelt vonnak le)?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.27. 18:13

Úgynevezett egyezségkísérletre idézést kell kérni.

(A bírósági végzéssel megállapított gyerektartás meg fogja előzni a letiltásban az egyéb tartozásokat, de csak a végzés jogerőre emelkedése után esedékes összegek. A hátralékra ez nem vonatkozik már.)

tomscop # 2021.05.27. 15:57

Köszönöm!

Jól gondolta, az apuka keresetéből jelenleg is vonnak, ez az oka annak, hogy nem egyszerűen készpénzben kívánja oda adni a gyerektartást, illetve emiatt lenne fontos, hogy tartásdíj címen történjen a teljesítés (legalábbis eddig azt gondolták, hogy pusztán ennyi elég lenne, de úgy értem, hogy ez önmagában nem elég).

Leírná kérem, hogy az ön által említett végrehajtható határozat megszerzésére milyen utakon van lehetőség? Az egyik gondolom egy bírósági per (erre jelenleg úgy néz ki, hogy biztosan nem lesz szükség, mindenben megállapodtak). A másik gondolom az, amennyiben, ahogy előző levelében említette, a bírósággal "jóvá hagyatják" a megállapodást peren kívül. Ezeken kívül van más lehetőség?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.27. 12:39

Rosszul gondolod (szervusz), annak, amit a munkáltató neked utal, bármi lehet a jogcíme. Tartásdíj is.

(Csak szólok, hogy ha arról van szó, hogy az apa jövedelme egy részét kihúzzák más letiltás alól, akkor ez arra pont nem jó. Ahhoz éppenséggel végrehajtható határozat kell.)