Gyerektartás és láthatás


Majordomus # 2024.03.12. 21:02

Valószinűleg nem ugyanazon a szinten küzd érted a megbízott mint egy ügyvéd,esetleg indulatosabban.

renka81 # 2024.03.12. 13:49

Köszönöm.
Én sem gondolom, hogy egyenértékű az, amit egy ügyvéd és egy laikus tud, pont azért fogalmaztam úgy, hogy megteheti-e azt, amit a jogi képviselő, és nem azt, hogy meg is teszi. Csupán a képviseleti jog mértékére utaltam, nem a minőségére.

drbjozsef # 2024.03.12. 10:38

Elvileg bármilyen amatőrt fel lehet küldeni a focipályára, de azt nem mondanám, hogy ő ott azt teszi, amit (pl.) Szoboszlai szokott.

Ez oké, de ha én vagyok a Liverpool elnöke, és nekem megfelel a Marika néni is, akkor miért korlátoz benne a törvény?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.12. 10:28

tehát lényegében azt tehesse meg, amit a jogi képviselő szokott?
Azért ez egy szakma.

Elvileg bármilyen amatőrt fel lehet küldeni a focipályára, de azt nem mondanám, hogy ő ott azt teszi, amit (pl.) Szoboszlai szokott.

drbjozsef # 2024.03.12. 08:54

renka81,

A perben meghatalmazható képviselők körét a Pp.65.§ határozza meg.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Esetedben a Ptk. szerinti hozzátartozód jöhet szóba. (Ptk. (8:1.§ (1) és (2) pont)

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

renka81 # 2024.03.12. 08:33

Kedves Fórumozók!

Gyermektartásdíj felemelése iránti perben tudom, hogy nem kötelező a jogi képviselet.
Kérdésem az lenne, hogy lehet olyan képviselőt meghatalmazni, aki nem ügyvéd, hanem magánszemély, úgy, hogy ott lehessen a tárgyaláson is, nyilatkozatot tehessen, kérdezhessen stb., tehát lényegében azt tehesse meg, amit a jogi képviselő szokott?

Köszönöm a válaszokat.

Majordomus # 2024.02.29. 21:04

Három gyerekre ha a nő háztartásában élnek max.50 % a jövedelmedből.

Viszont ha 2 hétig nálad vannak akkor nincs mire fizetned feltéve ha egyenlően járulsz hozzá a ruházkodáshoz,szakkörök nyári tábor stb.

lebga # 2024.02.29. 07:26

Köszönöm a választ, sajnos a megállapodás elakadt. A válás jogi szempontból még csak most jön. Eddig fizettem egy összeget, amit én soknak, ő kevésnek tart (tehát a szokványos felállás alakult ki). Abban alakult ki főként konfliktus, hogy az így kapott összegbe mi tartozik bele és mi nem és ennek mentén mennyire döntheti el ő egyedül, mire menjen, vagy mennyire van beleszólásom. Ezért kérdezem, hogy a bíróság általában kb. milyen arányú gyerektartást szab ki ilyen esetekben. A bevett gyakorlat segítene tisztábban látni, hogy melyikünk elképzelése túlzó.

Majordomus # 2024.02.28. 22:12

Ha egyenlő időt töltenek a gyerekek mindkét szülőnél,akkor elvileg egyáltalán nem jell gyermektartást fizetni,de ezt megállapodásba kell foglalni.

Majordomus # 2024.02.28. 22:10

Ha meg tudtok erről egyezni,akkor azt a bíróság jóváhagyja.
Ha nem,akkor a bíróság fog megállapitani egy összeget.
Jobb lenne ha a magasabb keresetű szülő venné igénybe a kedvezményt hogy maximálisan ki tudjátok használni.

.
Beszéld meg a feleségeddel a dolgot,ajánlj fel egy összeget. Úgyis keveselni fogja,de meg kell értenie hogy az adókedvezménnyel magasabb összeget tudnál fizetni.

lebga # 2024.02.28. 18:43

Kiegészítés az előzőhöz: három gyerek van és a feleség veszi igénybe az utánuk járó teljes adókedvezményt és családi pótlékot.

lebga # 2024.02.28. 18:40

Kedves Szakértők,

Mi a bevett gyakorlat gyerektartási díj kapcsán váláskor akkor, ha a feleség és férj keresete közt jelentős különbség van (kb. 2:5 arány), de a gyerekek kb. fele-fele időben vannak kettejüknél. Tételezzük fel, hogy közös vagyon már nincs és mindkettejük lakhatása megoldott saját ingatlanban. Köszönöm a választ előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.28. 17:26

Főszabályként semmit nem vagy köteles fizetni a tartásdíjon túl.

NalaSe # 2024.02.28. 14:54

Üdvözletem!
Előző páromtól közös megegyezéssel váltam, amikor megegyeztünk a gyerektartás összegéről is. Ez hat éve volt. Azóta a gyerektartás összegét egyszer már emeltük, akkor a rezsi és iskolai költségek emelkedésére hivatkozott. Természetesen beleegyeztem, az én gyerekemről van szó. Viszont a volt nejem nagyon ravasz: szereti rámvarrni az egyéb költségeket is: azóta én fizetem a gyerek telefonját ( a készüléket is én vettem neki), a bérleteit, az iskolai étkezését, valamint én fizetem a gyógyszereit is, mivel autoimmun betegsége van, állandóan gyógyszereket szed. Én hordom kontrollokra is három havonta. Rendszeresen elhozom két hetente a láthatásokra, cipőt, ruhaneműt, kozmetikumokat stb.is én veszek neki. Minden évben járunk nyaralni, rendszerint külföldre. Az iskolai szüneteket nálam tölti.
Kérdésem az lenne, hogy a volt feleségem meddig mehet el a követelések terén, ugyanis kezdem unni, hogy a gyerek körüli fizetnivalókat az én nyakamba rakja. Tavaly pl.az iskolai tábort is velem akarta kifizettetni, de arra nem adtam neki pénzt, ugyanis már be volt fizetve a külföldi nyaralás,ahova ketten mentünk a gyerekemmel. Néhány napja meg azzal hívott, hogy csőtörés van a fürdőszobájukban, meg elromlott a bojler, szét kellett veretni a fürdőszobát és szeretné, ha a felújítás költségeinek az egyharmadát kifizetném!!!! ( Hárman élnek abban a háztartásban, a gyerek, az anyja és a nagymama). Teljesen elképedtem. Hány bőrt akar még lehúzni rólam?? Azt nagyon ügyesen megoldotta, hogy a gyerektartás az valójában sokkal magasabb összeg, mint ami papíron szerepel, ugyanis mindent én fizetek a gyereknek! ( Zsebpénzt is én adok neki.) Tudom, hogy a gyerekem is használja azt a fürdőszobát, de nem gondolnám, hogy a felújítás költségeibe be kellene szállnom! Én egy egyszerű munkásember vagyok, nyomdában dolgozok gép mellett, átlagos fizetésért...

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.07. 12:37

a jövő hónapban a fízetéssemből még vonni fogják a gyermek tartást?
Valószínűleg nem. De kérdezgesd gyakran a munkáltatót, kapott-e már felhívást a levonás befejezésére; és ha cca. 25-éig sem kap, akkor kérd meg a bíróságot, hogy sürgősen küldje meg neki.

Joco75 # 2024.02.07. 11:41

Üdvözlöm a fórumban lévőket!

A volt párom a mai napon bejelentette a bíróságra ,hogy nem kívánja igénybe venni a gyermek tartást mivel a fiam betöltötte a 18. évet és befejezte a középiskolai tanulmányait.
A bíróságon azt mondták neki,hogy március 1-vel nem jár neki a gyermek tartás. Az lenne a kérdésem,hogy a jövő hónapban a fízetéssemből még vonni fogják a gyermek tartást?

Ezt azért kérdezem, mert hivatalosan 6 hónapja nem jár neki a gyermek tartás.

Előre is köszönöm a segítséget.

További szép napot mindenkinek!

Majordomus # 2023.11.08. 20:57

Hát ha nem 40 fokos a láza akkor éppen ott lehet,úgyis az ügyvédje fog szövegelni helyette.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.08. 16:42

Legalább telefonáljon. Jó lett volna ma, de holnap délelőtt is megfelel. Csakhogy ne várjon rá, bíró, felperes. (Utólag igazolnia kell a mulasztást, ha nem akar rendbírságot fizetni.)

firedragon # 2023.11.08. 15:01

Lenne még egy kérdésem. Konkrétan holnap kora délután lesz a tárgyalás. Az alperes két napja lázas. Eddig remélte, hogy jobban lesz és egy lázcsillapítóval meg maszkkal képes lesz megjelenni, de nem. Az orvosát tájékoztatta, hogy beteg, aki nem javasolja, hogy megszakítsa az ágynyugalmat. Ezt hogyan kell a Bíróság felé jelezni? Van formanyomtatvány? Reggel telefonáljon? Nem szeretne úgy tárgyalást, hogy nincs ott.

Majordomus # 2023.11.07. 21:17

Bízzál meg egy ügyvédet sok pénz forog kockán.

firedragon # 2023.11.07. 16:10

Köszönöm szépen a válaszokat. Sokat segít, hogy tisztábban lássam a helyzetet.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.07. 14:26

Amíg a másik fél a saját háztartásában tartja el, és tanul a nagykorú gyermek, addig a másik fél a jogosult.
Főszabályként a gyerek kérheti, az a kisegítő szabály, hogy ha a saját háztartártásában tartja, akkor a másik szülő is.

18 év feletti gyereknél nem értelmezhető a közös szülői felügyelet váltott gondoskodással - mert nem áll szülői felügyelet alatt. Ha pedig úgy dönt, hogy állandóan az egyik szülő háztartásában él, akkor a másiknak pénzben kell a tartást teljesítenie.

drbjozsef # 2023.11.07. 13:01

a 18 évet betöltött dönthet úgy, hogy nem akarja a heti váltást és csak egyik szülőnél él emiatt akkor fizetésre kötelezett lesz a másik fél? Nem kell ilyenkor újra tárgyalni a gyerekláthatás kérdését?

A meglévő egyezség az alap. Ami abban nincs benne, azt nem kell teljesítenie semelyik félnek.
Bárki, aki ettől eltérőt akar, annak kell bíróságra mennie, és kérnie az újraszabályozást. A nagykorú gyermek dönthet a lakóhelyéről, és ha az egyik fél háztartásában marad, és tanul (és az megfelel a Ptk. "továbbtanuló nagykorú gyermek tartása" fejezet feltételeinek), akkor minden bizonnyal járni fog utána tartásdíj.

firedragon # 2023.11.07. 10:56

drbjozsef
a 18 évet betöltött dönthet úgy, hogy nem akarja a heti váltást és csak egyik szülőnél él emiatt akkor fizetésre kötelezett lesz a másik fél? Nem kell ilyenkor újra tárgyalni a gyerekláthatás kérdését?
Azt sem értem, hogy miért tehetik meg az egyik fél, hogy sosem egyeztet előre a kiadásokról, mindig utólag közli, hogy mit vett a gyerekeknek és kéri a felét, nem észszerű összeg felét, hanem az adott pl. ruhanemű árának a felét kéri. Ha az egy 25e forintos nadrág, akkor annak a felét. Holott 10.000 Ft-ért is már remek nadrágot lehet kapni. Remélem erről is hoz ítéletet a bíróság, hogy nem fejőstehén a másik. Előre és észszerű összegig lehet ezt a felezem minden kiadás játékot játszani.

drbjozsef # 2023.11.07. 10:45

Jogosan lehet fél évre visszamenőleg kérni pénzt és reális a havi 40e/gyerek ilyen feltételek mellett?
Kérni kérheti, nem tilos az. Hogy mennyire "jogos", azt a másik fél előadása nélkül meglehetős bátorság lenne tippelni. Ha szükséges, a bíróság minden körülményt mérlegelni fog.

Mi a helyet a 18 évet betöltöttel, aki nem tartja a heti váltást. Neki kell gyerektartást igényelnie vagy még a szülőnek?
Amíg a másik fél a saját háztartásában tartja el, és tanul a nagykorú gyermek, addig a másik fél a jogosult.

Számít az, hogy "A" fél anyagi helyzete jelentősen magasabb, mint "B" fél anyagi helyzete?
Minden számít. Elsősorban a gyermekek szükségletei, de a felek jövedelme is nyilván az egyik fontos szempont.

Az, hogy "A" fél jogtalanul veszi fel évek óta a CSP és az adókedvezmény felét, az nem számít? Nem kell összeszámolni?
De. Azt mondta valaki, hogy nem kell?