Gyerektartás és láthatás

garage4566 # 2026.03.16. 10:25

Kovács _Béla_Sándor
Ez jó kérdés számomra is.. Bár alapvetően én is így tudom hogy innentől kezdve ez késedelmes.

Kovács_Béla_Sándor # 2026.03.16. 10:22

"miért éppen április 12?
A levont közterhek befizetésének a határideje. De mi köze lenne a tartásdíjnak a közterhekhez?

Kovács_Béla_Sándor # 2026.03.16. 10:20

Na. Ugyanakkor kellett volna utalni a levont részt is. Onnan kezdve késedelmes.

garage4566 # 2026.03.16. 10:17

Igen. Nekem már múlt héten rendezték. Tudomásom szerint erre 5munkanapja van a munkáltatónak a levonást nem rendezték a volt párom felé. Azt a választ kaptam hogy április 12-ig kell megkapnia mert hogy egy hónapban egyszer van utalás illetve ez a márciusi gyerektartás amit áprilisban kell megkapnia. Csak közben én is kapom az áldást a volt páromtól,....

drbjozsef # 2026.03.16. 10:11

garage4566,

Ilyenkor mindig ugyanazt tanácsolom : ha a másik fél állít valamit, akkor igazolja annak jogalapját ő. Ne neked kelljen hétmillió paragrafust átnyálaznod, hanem ha ő azt állítja, hogy valami így van, akkor nyilván alapozza ezt valamira - már ha nem az ujjából szopta.

Először is főszabályként a munkabért 10-éig kell kifizetni (Mt.157.§(1)), a munkaviszony megszűnésekor pedig az utolsó munkanapon kell elszámolni, és legfeljebb 5 munkanapon belül mindent kifizetni (Mt.80.§(2)). A levonásra nincs külön szabály, elég értelemszerű, hogy leszámoláskor ami neked jár azt megkapod, ami nem azt pedig rögtön megy a jogosultnak. Elég szabad értelmezés lenne az, hogy amikor te leszámolsz márciusban, akkor minden mást elég április elejéig kifizetni. Mondom, erre speciális szabály nincs.

Kérdezd fel a munkáltatót, hogy miért éppen április 12? Mutassa meg a paragrafust.

Kovács_Béla_Sándor # 2026.03.16. 10:10

Neked már fizettek?

garage4566 # 2026.03.16. 09:39

Azt mondták hogy Április 12-ig kell kiutalniuk a gyerektartást a volt páromnak, mivel márciusban számoltam le. Ez mennyire jogszerű?

drbjozsef # 2026.03.14. 15:57

aztán majd ha lesz végrehajtható határozat, akkor kérhet végrehajtást.
Hát, ez ugyanaz, csak van benne plusz egy lépés. Nem írtam, hogy nem lesz FMH, de hát miért kell mindent a munkáltató orrára kötni? Ez csak a presszió része... :)

Kovács_Béla_Sándor # 2026.03.14. 12:11

Ja, és ebben az esetben nem kezesként felel az a munkáltató, hanem egyenes adós. (Befigyel a sikkasztást gyanúja is, de az már mellékszál.)

Kovács_Béla_Sándor # 2026.03.14. 12:10

"a fenti szakasz alapján a végrehajtóhoz fogok fordulni, és vele hajtatom végre a munkáltatót is."
Az, sajnos nem megy. Fizetési meghagyást kérhet a munkáltató ellen; aztán majd ha lesz végrehajtható határozat, akkor kérhet végrehajtást.

drbjozsef # 2026.03.13. 19:42

garage4566,

Vht. 79. § (1) A munkabérre vezetett végrehajtásra vonatkozó kötelesség megszegése esetén a munkáltató a le nem vont összeg erejéig készfizető kezesként felel a végrehajtást kérőnek.

A jogosult helyében jelezném a munkáltatónak, hogy nagyon gyorsan utalják el azt ami jár, és majd veled rendezzék ők utólag a dolgot. Ha ezt nem teszik meg záros határidőn belül (én adnék 3 munkanapot mondjuk), akkor jelezném nekik, hogy a fenti szakasz alapján a végrehajtóhoz fogok fordulni, és vele hajtatom végre a munkáltatót is.

garage4566 # 2026.03.13. 18:12

Sziasztok!
Leszámoltam a munkahelyemről és bírósági letiltás volt a munkáltató részére beküldve gyerektartás miatt. Én megkaptam a kilépő kifizetèsemet a volt páromnak viszont nem utalták el a gyerektartást levonást tartalmazó összeget. Hívtam a munkahelyet egyre inkább csak lerázás illetve az ígérgetés megy... Pl még nem jelzett vissza a pénzügyi osztály stb szövegek. Szerintem ezt le akarják nyelni maguknak. Mit tehet a volt párom illetve én? Bérjegyzék van. A volt párom pedig rajtam követeli a pénzt.

drbjozsef # 2026.02.15. 16:15

Kérdésem, tudja az apa kérelmezni a teljes felügyeleti jogot?
Természetesen. Kérni bármit lehet.
Komolyabban : ha a megegyzés óta megváltoztak a körülmények, és a változtatás a gyermekek érdekében áll, akkor jó esélye van az apának. Ha jól látom, komoly kifogása ez ellen az anyának sincsen, akár közösen is megegyezhetnek a változtatásban, és kérik rá a bírósági jóváhagyást.

És jól gondolom hogy az anyának akkor gyermektartási fizetési kötelezettsége lesz?
Igen. Tartási kötelezettsége megmarad, ha nem természetben, akkor pénzben.

Levendula # 2026.02.13. 18:59

Tisztelt Ügyvéd úr!
Abban kérek jogi tanácsot hogy lehet a gyermekek elhelyezését megváltoztatni, és a közös felügyeleti jogot egyik szülő felügyeleti jogára változtatni?

A helyzet a következő: négy évvel ezelőtt a váláskor a szülők megegyeztek, a vagyont megosztották, a gyermekek (2 egykorú gyermek ,ikrek) pedig úgy kerültek elhelyezésre, hogy heti váltásban vannak.
Hétköznap egy gyermek az anyánál, egy az apánál, hétvégén egy nap mindketten az anyánál, másnap mindketten az apánál. És az apa önkéntes felajánlása alapján még havi fix összeget utalt az anyának a gyermekek jólétének biztosítására, mivel az anya nem igazán dolgozott addig. Ezt nem kellett volna, nem volt köteles fizetni, de ugye ez is bekerült a végzésbe, ezért fontos.

Viszont az anya sajnos nem akar résztvenni a gyermekek nevelésében, nem tanul velük, nem támogatja az iskolai rendezvényeket, szülinapokat stb, ő csak kéthetente hétvégén szeretné látni őket. Az iskolai szünetről sem lehet vele megegyezni.
Viszont ezt csak szóban mondja, a gyermekeknek is, leírni nem hajlandó, mert azt szeretné ha az apa indítana pert. A látszat miatt.
Az apa neveli most is a gyermekeket, heti váltással, csak vele tanulnak, ő fuvarozza az iskolába is ő van kapcsolatban a pedagógusokkal is, és a költségeket is ő viseli.
Vállalná természetesen mindkét gyermek állandó felügyeletét, de kizárólagos felügyeleti joggal, hogy tervezhető legyen a gyerekek napirendje, szünidő. A gyermekek is szívesebben töltik vele az időt.

Kérdésem, tudja az apa kérelmezni a teljes felügyeleti jogot? És jól gondolom hogy az anyának akkor gyermektartási fizetési kötelezettsége lesz?

Kovács_Béla_Sándor # 2025.10.26. 11:28

Kérni lehet. De ha a bíróság más tartalmú egyezséget hagyott jóvá, akkor a korábbi nem hatályos.

Bubu66 # 2025.10.26. 08:31

Tisztelt Szakértők!

Válóper előtt ügyvédek segítségével egyezség született, melyben az egyik fél a tartásdíjon felül vállalta a kiskorú gyermekre vonatkozó konkrét fix összegű extra kiadás havi megtérítését. Sajnos a tárgyaláson a bíró nem tért ki erre, de az egyezséget amúgy jóváhagyta, viszont így az ítéletben sincs benne ez az összeg. A tárgyalási jegyzőkönyvben viszont benne van, hogy a kiadások részletezésénél ez a fél említi, hogy ő fizeti ezt az összeget.
Kérhető-e így a másik féltől ennek a kiadásnak a havi megfizetése?

drbjozsef # 2025.07.22. 04:29

Vikoka,

Az a gyakorlat az iskolákban, hogy mindkét szülőnek alá kell írnia ezt a papírt.
Ez az alapja :

Ptk.
4:175. §
(1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben közösen gyakorolják jogaikat akkor is, ha a szülői felügyeletet a szülők megállapodása vagy a bíróság döntése alapján az egyik szülő gyakorolja, kivéve, ha a gyermekétől különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság e tekintetben korlátozta vagy megvonta.
(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésnek tekintendő a kiskorú gyermek nevének meghatározása és megváltoztatása, a szülőjével azonos lakóhelyén kívüli tartózkodási helyének, huzamos időtartamú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodási helyének kijelölése, állampolgárságának megváltoztatása és iskolájának, életpályájának megválasztása.
(3) Ha a különélő szülők egyes, a (2) bekezdésben meghatározott, közösen gyakorolt felügyeleti jogosítványok tekintetében nem tudnak megegyezni, erről a gyámhatóság dönt.

Én a helyedben megkérdezném az iskolát, ebben az esetben elég-e nekik egy aláírás, ha nem, akkor a gyámhivatalhoz fordulnék, hogy ők a döntésükkel pótolják ezt a hiányzó aláírást, azt az iskolának is el kell fogadnia.

Vikoka # 2025.07.22. 03:32

Üdvözlök
Lehet a kérdésem nem megfelelő fórumban teszem fel, de nem találtam megfeleloʻbbet.
Gyermekem apjával elváltunk már évekkel ezelőtt. Gyermekem must lesz 8.-os.
A továbbtanulási papírt a volt férjnek us alá kell írnia?
Semmi kapcsolatunk nincs vele, valahol külföldön él, elég züllött életet folytat. Gyerektartast sem fizet. Senki nem tudja a családjából hogy hol lakik, havonta egyszer talán ha jelentkezik a szüleinél.
Ilyen esetben is alá kellene írnia a továbbtanulási papírt? Csak joga lehet, kötelessége nem?
Köszönöm

drbjozsef # 2025.07.14. 04:56

Nem a gyereket kérdezi, hanem az anyát zaklatja ezzel.
Zaklatja? Az bűncselekmény. Jelentse fel.

drbjozsef # 2025.07.14. 04:54

Bubu66,

Nézd, mint írtam, nincs ez leszabályozva, érthető okokból, mert mindent nem lehet. Kötelesek együttműködni. Ha az egyik megkérdezi, a másik válaszol. Ha nem tudja, akkor azt mondja.

Érezni kellene mi az életszerű, és mi nem. Nyilván az hogy hova mennek, mikor a közeljövőben, azt mind a kettő meg kell(ene) mondania a másiknak. Az, hogy „hónapokra előre kéri, hogy pl. milyen bulikba akar menni a gyerek, kikkel, hogyan, miért, mivel” eléggé nem életszerűnek tűnik - de ha tudja, miért ne mondaná meg, ha meg nem tudja, akkor ez van.

Ha az a kérdés, KONKRÉTAN nincs meghatározva mit KELL megmondani. Ne mondjanak egymásnak semmit, ha úgy jobban esik, aztán majd a perben a bíróságon lehet panaszkodni - és jó eséllyel az együttműködés megtagadása latba fog esni a döntéseknél.

Nem értem minek ezt túlspilázni. Amit tudok megmondom, amit nem azt nem, amit túlzásnak érzek, azzal meg elküldöm a francba.

Majordomus # 2025.07.13. 20:37

Azért azt nem ártana.

Szerintem az apa részéről ez inkább a szivatás kategória.

Bubu66 # 2025.07.13. 16:18

Igen, értem, hogy a tanulmányokról, egészségi állapotról kell, egy 16 évesnél fejlődésről már nem igazán beszélünk. De egy ekkora gyerek esetében hónapokra előre kéri, hogy pl. milyen bulikba akar menni a gyerek, kikkel, hogyan, miért, mivel...Nem a gyereket kérdezi, hanem az anyát zaklatja ezzel.
A nyaralás helyszínét köteles az anya megadni? És az apa a láthatás helyszínét?

drbjozsef # 2025.07.13. 15:55

Bubu66,

Nincs ez percre és geolokációra lebontva.

4:173.§ A szülői felügyeletet gyakorló szülőnek és a gyermekétől különélő szülőnek a gyermek kiegyensúlyozott fejlődése érdekében – egymás családi életét, nyugalmát tiszteletben tartva – együtt kell működniük.
4:174.§ A szülői felügyeletet gyakorló szülőnek a gyermek fejlődéséről, egészségi állapotáról, tanulmányairól a különélő szülőt megfelelő időközönként tájékoztatnia kell, és a különélő szülő érdeklődése esetén a gyermekkel kapcsolatos felvilágosítást meg kell adnia.

A fenti az irányadó, illetve az ő közös megállapodásuk addig, amíg a bíróság ettől részletesebben nem rendelkezik.

Bubu66 # 2025.07.13. 14:22

Tisztelt Szakértők!

Egyelőre még csak bíróságra beadott egyezség van, tárgyalás majd ősszel lesz. A felek megállapodtak, hogy a kiskorú gyerek (16) felett az anya gyakorolja a felügyeleti jogokat teljeskörűen. A gyerek most először van láthatáson, az apa a láthatás helyszínéről az anyát kérésre sem tájékoztatta. Az apának eddig sem volt szorosnak mondható kapcsolata a gyerekkel, amióta meg a válás körüli cirkusz zajlott, és még otthon lakott, egyenesen semmi kapcsolatuk sem volt egymással. Most hirtelen nagy lett az érdeklődés apai részről, minden elmaradt kapcsolattartási idő pótlásához ragaszkodik. Az anya nyaralni viszi a gyereket, erről részleteket követel. Természetesen nagyon ügyesen tudja figyelmeztetni az anyát az (általa vélt) kötelességeire, miközben a sajátjairól szeret elfelejtkezni.
Kérdésem, hogy a kizárólagos felügyelet miatt, az apának milyen beszámolási kötelezettsége van a láthatások tekintetében, illetve az anyának mennyire kell tájékoztatni az apát a hétköznapi dolgokról (kivel, mikor, merre, hogyan, miért...mindent tudni akar), valamint a nyaralásról.

drbjozsef # 2025.04.10. 08:11

Vikoka,

Ptk. 4:175.§

Ebben elvileg közösen kellene dönteni ebben a kérdésben a (2) szerint, de esetedre is lehet alkalmazni a (3) bekezdést.
Én a helyedben megérdeklődném a gyámhivatalnál.