Ingatlan öröklés

derill # 2005.09.05. 08:51

Te mondd csak azt a közjegyzőnek, hogy le szeretnél mondani az édesapád javára, és a közjegyző majd pontosan fogja tudni, hogy mit kell csinálnia. Jól olvastad. A lemondás jogi fogalom, és mást takar, mint amit az emberek gondolnak róla. Ez ingyenes átruházás, quasi ajándékozás, azonban a lemondás Ptk-ban megfogalmazott joghatásaival, merthogy annak, aki ingyenesen átruházza, nem kell ajándékozási illetéket fizetni, továbbá örökösként kerül bejegyzésre az a személy, akinek a részére "lemondasz" és ő fizet örökösödési illetéket.

De ezt a közjegyző tudja, tehát ragaszkodj ehhez - vagy másold ki ezt amit itt irogattunk, meg ha megtalálod azt amit olvastál (azt is a fórumon találtad, és azt is én irtam), akkor azt is, és vidd magaddal.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

anonyma # 2005.09.05. 07:53

Kedves Julius!

Valóban, édesapámék hárman vannak testvérek.

Vhol olvastam, hogy van lehetőség örökség ingyenes átengedésére más örökös számára, így akinek a javára az átengedés történt, úgy fizeti az öröklési illetéket, mintha a hagyaték közvetlenül az örökhagyótól szállt volna rá. (Ezzel csak az kapja, akinek szántam, nem megy még annyi felé, ahányan vannak testvérek)
És ezzel aki az örökséget átengedi, nincs illetékfizetési kötelezettsége.

Mit gondoltok erről?

Előre is köszönöm

julius # 2005.09.04. 20:34

Kedves Anonyma!
Valóban visszautasítás és nem lemondás.
Többek között az egyik lényeges különbség, hogy visszautasítani nem lehet meghatározott személy részére, hanem a törvényes öröklés szabályai alkalmazandók a kieső örökös helyén.
A kérdésedből az derül ki, hogy nagyanyádnak több gyermeke is van nem csak az édesapád az egyedüli. Így visszautasítás esetén édesapád testvére is örökölni fog a neked szánt részből!
Így gondolom.

anonyma # 2005.09.01. 09:20

Köszönöm a válaszokat!

alorinc # 2005.08.31. 12:00

az szja kedvezmény Téged is megillet, ha Te adod el az ingatlanod és a köv. 5 éven belül veszel ingatlant.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.29. 09:29

örökség visszutasítás és nem lemondás
18 M-ig a papád ha gyermeke az örökhagyónak 2,5 %-ot fizet
az adóval kapcfsolatban az adót be kell fizetni és 5 éven belül vissza tudod igényelni
gondolom pl. adásvételi szerződéssel amiben benne van hogy a vételárat ő fizeti meg eladóknak de sok verzió lehetséges
megtámadás akkor ha sérti a kötelesrészéhez való igényét /mértéke annak fele amit tv-es örökösként örökölne/

anonyma # 2005.08.29. 08:43

Sziasztok!

Információt szeretnék kérni az alábbiakban:

Nagymamám meghalt, végrendelet írt. A végrendelet szerint az anyai részt az unokák, az apai részt a gyerekei öröklik. Nem nagy értékű a ház, de szeretném ha minnél kevesebb illetéket kellene fizetni, ezért arra gondoltam, ha lemondanék a rám eső örökségről édesapám javára, akkor ugye az egésznek a 2,5%-át kell megfizetni? - amúgy az én részem 6% lenne?

Másik kérdésem, ha én lemondok az örökségemről édesapám javára, a ház értékesítése után ugye adót kell fizetni. -ami nem kevés-
Olvastam vhol, de nem egészen értem, hogy ha édesapám az örökölt ház eladásából származó pénzt mondjuk arra fordítaná, hogy lakást venne a gyerekének 5 éven belül, akkor nem kell adót fizetnie? Ha így van mivel igazolja hogy azt a pénzt a gyereknek adta lakásvásárlásra?
Illetve ha nem az egészet fordítja lakásvásárlásra, akkor a megmaradt után kell fizetni adót?

• 1 kérdés:

Felmerült, hogy az egyik testvér megtámadná a végrendeletet, mert nem fogadja el, hogy az anyai részt az unokák öröklik (négy unokából kettő az ő gyereke). Lenne esélye?

Segítsetek!

Előre is köszönöm