Nagykorú drogos gyerek


Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.20. 15:31

Az ajándékot csak kivételesen lehet visszakövetelni. Haszonélvezetet sem tartottál fenn?

Zsuzska946 # 2021.01.20. 13:56

Tisztelt Forumozok!
33 eves a fiam, es beleesett a drogozasba. Mar dolgozni sem jar be, csak immel-ammal. Vezeto pozicioban van, es nagyon ugy fest, hogy el fogja vesziteni a munkahelyet. Probaltam vele beszelni, de azt mondta, az anyja sem szolhat bele, hogy eljen. Pedig normalis es becsuletes ember egyebkent. Nem tudom, mit tehetnek, egyutt lakunk, sajat hazunk van, amit az o nevere irattam. Felek, hogy elveszitjuk a tetot a fejunk felol, lassan semmiben sem segit anyagilag. Van valami megoldas, hogy visszaszerezzem a tulajdonjogot? Koszonom a valaszt

ObudaFan # 2017.06.01. 17:19

Akkor akinek jogcíme van, az indíthat pert a kiköltözés iránt.

zozi12 # 2017.06.01. 16:36

Köszönöm a pontosítást. Semmilyen tulajdon joga nincsen csak mind családtag lakik velünk.

Grave7 # 2017.05.31. 20:38

@zozi12: A kérdés lényege, hogy ki az ingatlan tulajdonosa (ill. van-e haszonélvező). Ezt az ingatlan tulajdoni lapját lekérve lehet legegyszerűbben megállapítani.
Ha csak mint családtag lakik ott (tehát szerződés nélkül, tulajdon/más joga nincs), akkor a tulajdonos/haszonélvező tud jogi lépéseket tenni az eltávolítása érdekében.

zozi12 # 2017.05.31. 19:46

Nem tudom milyen jogcímen lakik itt. Akkor mikor bejelentésre került vagy is amikor a jelenlegi lakás megvételre és beköltözésre került a sor akkor még kiskorú volt.

ObudaFan # 2017.05.24. 04:52

A bejelentett lakcímét megszüntetni akkor lehet, ha már nem lakik ott, de nem hiszem, hogy a bejelentett lakcíme a valós problémád, hanem az, hogy ténylegesen ott lakik. Hogy azt hogyan lehet véglegesen megszüntetni, annak az eldöntéséhez viszont tudni kellene, hogy milyen jogcímen lakik ott, illetve te milyen jogcímen laksz ott.

zozi12 # 2017.05.23. 18:32

Tisztelt Hozzáértő!

Az alábbi problémám lenne, hogy van egy fél testvérem (28 éves, munkája van, de pénzel nem akar és nem tudd gazdálkodni) aki masszívan drogozik. Vissza utasít minden gyógykezelést, már a háziorvos beutalót állított ki a pszichiátriára de ott az orvos kiengedte mivel nem mutatott semmilyen agresszivitást. A mentő szolgálat ezen kívül egyszer bevitte miután ki kellet hívni hozzá mert annyira be volt állva. A legutolsó nagyobb dobása nem rég volt amikor olyan anyagot szívott, hogy tombolt szétverte a szobájának berendezéseit. A rendőrség csak 2 bejelentés után volt hajlandó kijönni és akkor is 1 óra várakoztatással. A végén az ügyeletes tiszt nem adott utasítást a rendőröknek, hogy távolítsák el az ingatlanból, így egy másfél órás intézkedés után itt hagyták. A rendőrök arról tájékoztattak, hogy távoltartási végzést kérhetek, de attól a lakcíme nem fog megszűnni és felhívta arra is a figyelmemet, hogyha meg védem magamat vagy verekedésbe torkolna a drogozása miatt idézem a rendőr szavait: "akkor priuszom lenne és én húznám a rövidebbet".

A kérdésem az lenne, hogy a lakcímét hogyan lehetne megszüntetni, illetve van-e lehetőségem feljelenteni arra vonatkozóan, hogy lehetetlen vele az együtt élés, minden nap mélyen meg botránkoztatja az embert, a környezetére közvetve veszélyes. Bármilyen peres eljárást lehet-e indítani ellene vagy kényszer kilakoltatást és lakcím megszüntetést kérni?

A válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2015.07.20. 20:24

Szaddika741

Hzaengedni nem vagy köteles. Ha már nem tanul, akkor eltartani sem. Ha meg kiöltözött, akkor egyébként ki is jelentheted.

Szaddika741 # 2015.07.17. 13:12

Üdvözlöm!

Van egy 23 éves fiam,aki tudomásom szerint 15-éves kora óta drogozik.Füvet és herblát is fogyaszt.Pokol volt idáig vele az élet,ellopott itthonról dolgokat,hogy megtudja venni magának a drogot,nem tanult,nem vizsgázott le ....és még sorolhatnám. Most Elköltözött itthonról albérletbe,csakhogy én attól félek,hogy nem tudja sokáig megtartani,mivel a rendszeres "elaludtam" miatt minden munkahelyről kirúgják.
Az lenne a kérdésem ,hogyan tudnám én őt itthonról kijelenteni,vagy jelentkeztetni? Vagy köteles vagyok e haza engedni?
köszönöm a válaszát!

Hajnalka74 # 2015.03.22. 11:01

Tisztelt Szakember!

Van egy 17 éves Fiam, aki biofüvet szív jó ideje!Most már az iskolából is lóg, hiányzásai miatt osztályt kell ismételnie. Fél évkor is 3 tárgyból bukott, semmi segítséget nem fogad el.Az összes ösztöndíját szerre költi. Megjártuk már a rendőrséget, pszichológust, pszichiátert, gyámügyet, családvédelmet,családterápián voltunk. Én is rámentem már erre az őrületre. Köteles vagyok ép ésszel végignézni, ahogy tönkremegy a Gyerekem??Természetesen van apja is , aki magasról tesz rá, hogy mi történik a Gyerekkel, a nagyszülők még támogatják is a " hobbiját"!
Kérdésem, hogy elküldhetem-e az apjához a Gyereket, mert már nem bírom ezt az őrületet!?
válaszát előre is köszönöm
tisztelettel Hajnalka 74

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.09. 17:07

Küldeni lehet. De rajta múlik, megy-e.

Barbarácska # 2014.12.09. 14:03

Sziasztok, van egy ismerősöm akinek a fia 21 éves otthon lakik és többször van hogy meglopja az anyját vagy elad otthonról valamit csak hogy drogot tudjon magának venni. Rá bizonyítani nem tudjuk a lopásokat, hogyan tudnák elvonóra küldeni?! Előre is köszönöm a segítséget!

Szatti # 2008.01.28. 12:37

Sziasztok!

Ismerősöm, akinek 18 éves elmúlt a fia, jelenleg egy drogambulancián tartozkodik (nagy nehezen sikerült rábeszélni egy önkéntes kezelésre) - ami persze kérdéses, hogy meddig tart. Addig míg, Ő aktívan részt vesz benne.
Mivel jelen esetben a srác nem tartózkodik a lakhelyén, így az édesanyának módjában áll-e kijelenteni őt a lakásból?

Köszönöm a válaszokat.

Szatti # 2008.01.17. 07:53

Kedves Kali!

Elhiszem, hogy akár egy rövid időre is megterhelő az a stressz, amit a drogos fiatallal együtt tölt egy "segítő". Teljesen egyetértek Veled abban, hogy keményebb, hatásosabbnak bizonyuló - akár elrettentő - büntetést kellene kiszabni rájuk. Ha börtön, hát börtön.. Szerintem ez lenne mindenkinek a legjobb.
Időnként eszembe jut, hogy annakidején, a rendszerváltás előtt nem volt az utcákon ennyi hajléktalan, nem voltak munkanélküliek, abberáltak, agresszívek, mert az állam börtönbe ültette őket még idején. És mivel ezt tudták a polgárok, ezért ha kint akartak élni, visszatartották magukat a bűnözéstől... Ma már nem így van. Tudjuk, nincs pénz a bűnmegelőzésre, büntetésre (sem).. és ezt sajnos nagyon sokan ki is használják.

A gyermek lány... igyekszem beszélgetni vele, amikor tehetem... régebben alkoholt fogyasztott, az utóbbi egy évben tért át a drogra. közel öt éve küzdök érte, vele, ellene, mellette... Tanácstalan és kétségbeesett vagyok...

Köszönöm..

kali # 2008.01.17. 07:01

Kedves Szatti!

Én csak napi szinten találkozom a drogosokkal, pár percre, vagy max. 1,5 órára, és az is elég idegtépő tud lenni, akkor el tudom képzelni milyen lehet szülőként ezeket átélni, nap mint nap rettegésbe élni. A munkámból adódóan én se vagyok biztonságba.. kaptam már fenyegetéseket, mert sajnos a drogosok, a jogaikat nagyon tudják hogy mit tehetünk velük szembe és mit nem, és ezzel előszeretettel visszaélnek.
Sajnos nem csak a szülők szenvednek, mi is akik ellátjuk őket. Valamelyik topikban már volt szó az adatvédelemről hogy nem adhatunk ki adatokat, és ez nagyon rossz, amikor telefonál egy kétségbe esett szülő, csak annyit szeretne tudni mi van a gyerekével, jár e kezelésre, és ezt sem mondhatjuk meg.
Szar az egész rendszer, és az is tény hogy ha a drogos nem szánja rá magát hogy leszokik akkor mind a szülő, mind a segítő megfeszülhetünk, és akár be is tehetjük egy rehab otthonba, nem fogja végig csinálni, és ha kijön ujra a droghoz fog nyulni.
Erős amit írni fogok, talán ha nem lennének alternatívák, hogy pénzbüntetés, meg megelőző szolgáltatás, és komolyabban vennék ill. büntetnék az alkalmi szerhasználatot is... és tényleg megtapasztalnák a sulyát ennek az egésznek, gondolok itt arra hogy talán a börtön az ami észhez tériti az embereket, de ezt se lehet általánosítani, van akit ez se tart vissza:(

Ha jó a kapcsolatod a fiaddal akkor próbálj vele beszélgetni, és nem neki esni, tudom hogy nehéz, sőt ... de mást nem nagyon tehetsz. Kitartást kivánok, és hogy észhez térjen a fiad, hisz még 17 évesen van remény hogy felnő..

Szatti # 2008.01.16. 21:11

Kedves Kali!

Köszönöm a hozzászólásodat.
Remek. Most nem azért, de....:
adott egy társadalom. adva vannak emberek, akik utódokat nemzenek különböző oknál fogva. Felnevelik, taníttatják, eltartják, segítik, ha bajban van, lemondanak dolgokról a gyerek javára, és akkor a társadalom pedig elnézi, hogy a mostanában oly' "divatos hóbort" tönkretéve a gyereket, közvetve pedig a szülőt.
Sajnos nagyon sok olyan ismerősöm van, aki ebben a cipőben jár. Legyen a gyerek 14 vagy akár 27 éves. Mi a tény? A tény kéremszépen az, hogy itt az embergyerek azt csinál, amit akar. Drogozik, lenyúlja a szülőt, megveri a szülőt, lelkileg idegileg tönkreteszi. és mi marad??? Könyörgöm. Marad egy roncs szülő, aki vagy roncsként él tovább, vagy belepusztul ebbe a gyötrelembe, és marad egy roncs gyerek. Ők lesznek a mi "jövőink"...
Most akkor ez a cél??? Roncsok alkotása? Ahelyett, hogy egy olyan törvényt alakotnának, vagy valamiféle jogi formátumba öntenék ezt az egész helyzetet, hogy a szülőnek is legyenek és lehessenek "EMBERI" jogai???

Kali, mielőtt félre értenéd, az előző kis kitörés nem Neked szól... Gondolom, a munkahelyedből adódóan Te is jócskán benne vagy ezekben a dolgokban.. Láthatod, hogy tehetetlenek a szülők, a NORMÁLIS, és nem beteg emberek. Elkeserítő számomra ez az egész... komolyan... úgy, ahogy van..

kali # 2008.01.16. 15:26

Kedves Szatti!

Drogteszre vinni felesleges, mert nem csinálnak az ilyen drogos intézmények teszteket, csak ha a "kliensükről" van szó. Esetleg annyit fognak mondani hogy vedd meg saját költségeden a gyógyszertárba a tesztet, és akkor talán hajlandóak lesznek egy drogambulancián neked ezt megcsinálni. De ehhez a gyerek is kéne. És hidd el, nem fog hajlani rá hogy majd idegen környezetbe pisiljen hogy idegen emberek kiértékeljék. És ez kb annyi mintha te csináltatád meg vele otthon. Ezt mind azért írom, mert drogos kezelőhelyen dolgozom, szóval van tapasztalatom. Hogy jogilag mit tehetsz azt majd a szakértők megmondják. De egyébként ha a gyereket nem kapják el drog miatt, sok mindent nem tehetsz. Ha magától elmegy egy beszélgetős kezelésre az talán jelent valamit, de ez se garancia. Sok fiatalt a bíróság kötelez megelőző-felvilágosító kezelésre, és semmi értelme nincs. Elbeszélgetünk fél évet, szó van a drogokról, meg mindenről ami ezzel kapcsolatos, és sokan akik részt vettek ilyenbe ugyanugy megjelennek később hogy ujra elkapták őket. Sajnos.

Szatti # 2008.01.16. 14:44

Üdv!

Nem indítottam új topikot, úgy gondolom a téma belefér ebbe. Annyi különbséggel, hogy a gyerek 17 éves. Tehát hivatalosan nem nagykorú. Viszont droggal él időnként. Mondjuk úgy havi 3-4 alkalommal. Ezek a szerek különbözőek. Hol marihuána, esetleg szintetikus szerek (extasy, speed). Mit tehet a szülő? Mit tegyen a szülő?
A gyerek egyébként elmondja a szülőnek, hogy használ néha ilyen-olyan serkentőt.. Tiltás, szép szó ellenére is. A szülő tanácstalan... A gyerek vele lakik, tanuló, jövedelme nincs, a drogra a pénzt úgy szerzi, hogy alkalmi munkákat vállal...
Kit értesítsen a szülő? Elviheti-e drogtesztre egy-egy ilyen buli utáni hajnalon? Mit ér el vele? Mi lesz a gyerek sorsa?
Köszönöm előre is a válaszokat.

Szatti # 2005.10.26. 09:22

Kedves Derill!

Még egyszer nagyon szépen köszönöm válaszait, utánanézek az otthonoknak, és azt hiszem elindítom ezt az ügyet. Hiszen a jelenlegi állás szerint úgy tűnik mindenkinek ez lesz a legjobb.

Köszönöm: Panni

derill # 2005.10.25. 16:51

Ugy emlékszem Budapesten, Szentgotthárdon, Tordason, Máriapócson.

Elvileg, ha gondnokság alá helyezik, akkor ezzel (főleg, ha cselekvőképességet kizáró gondnokság alá kerül), a leszázalékolása is megtörténik, és ha másra nem, szociális támogatásra jogosulttá válik.

A gondozási dij a jövedelme (szociális járadék, vagy rokkantnyugdij) 80 százaléka, a fennmaradó 20 százalékot az otthonban elköltheti költőpénzként.

Ha semmiféle támogatásra nem jogosult, akkor előfordulhat, hogy megállapitanak Önnel szemben tartásdijat (ezt csak a biróság teheti), de őszintén szólva 17 év alatt erre még soha nem láttam példát. Erre akkor látok esélyt, ha Ön milliomos, de legalább is olyan mértékü nyugdijjal vagy egyéb jövedelemmel rendelkezik, ami ezt lehetővé teszi.

Ezekben az otthonokban természetesen van lehetőség arra is, hogy dolgozzon.

Mindenesetre a javaslatom az, hogy ne a Budapesti otthonban helyeztesse el, mert véleményem szerint a drogos előélete miatt onnan rendszeresen megszökne. Szentgotthárdról viszont például már nem olyan egyszerü megszökni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Szatti # 2005.10.25. 06:42

Kedves Deril!

Köszönöm szépen a válaszát, úgy tűnik, hogy a gondnokság alá helyezés egy kivitelezhető megoldásnak ígérkezik.
Ezzel kapcsolatosan annyi lenne a kérdésem, hogy ezek az otthonok mely városokban találhatóak, illetve térítésmentesek-e vagy fizetnem kell értük? A fiam ott esetleg dolgozna? és abból lenne ellátva?

Még egyszer köszönöm szépen válaszát!

Üdvözlettel: Panni

derill # 2005.10.24. 18:27

Egyetlen lehetősége van, az, ha a fiát gondnokság alá helyezik. Ennek érdekében menjen be a helyi gyámhivatalba, és mondja el, hogy mi a probléma.

Mesélje el, hogy jelenleg képtelen a megélhetéséhez szükséges pénzt előteremteni, ha pénzhez jut, azt azonnal kábitószerre költi, számlákat nem fizet, lakhatása nemsokára nem lesz biztositva, véleménye szerint az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége hiányzik.

Ez sajnos egy elég hosszadalmas eljárás, és még mindig nem oldja meg azt a problémát, hogy a fiát hol helyezze el.

Amennyiben megállapitják, hogy a fiának az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége akár csak korlátozottan, vagy véglegesen hiányzik, gondnokság alá helyezik (kb. egy éves birósági eljárásra kell számitani). Ha cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezését javasolják, akkor lehetőség van arra, hogy ideiglenes gondnokot rendeljenek részére.

Amikor már van gondnoka, a gondnok a személyi érdekvédelme miatt kérheti, hogy pszichiátriai betegek otthonában helyezzék el. Ide kihalásos alapon lehet bekerülni (a fiát valószinüleg normál otthon nem fogadja, ebből viszont csak 4 van az országban). Vidéken kb. 3 év a várakozási idő, Pesten csak egy van, ott 10 év.

Lehet benyujtani sürgősségi kérelmet is, ha ezt elutasitják, akkor birósághoz lehet fordulni, a szociális otthoni elhelyezés sürgősségi biztositása érdekében.

Ezen felül a gondnok elhelyeztetheti a gondnokoltját kórházban, ha az állapota ezt megkivánja. Azonban erről orvosok döntenek, és csak igen sulyos állapotban mondják ki azt, hogy neki kórházban kellene lennie.

Kötelező gyógykezelését csak akkor rendelik el, ha büncselekményt követ el a kábitószerrel összefüggésben.

Mint látja, az eljárás elég hosszadalmas, ha Ön lesz a gondnok, mindent Ön intézhet, ez valamennyivel gyorsabb eljárást tenne lehetővé, azonban a fia valószinüleg Ön ellen fordul még jobban. Hivatásos gondnok esetében általában lassubb az eljárás, mivel neki van még kb. 29 gondnokoltja, azonban ezt most jobb megoldásnak tartanám.

Természetesen, mivel a fia nagykoru, felszólithatja arra, hogy hagyja el a lakást, ha erre önként nem hajlandó, birósághoz fordulhat annak érdekében, hogy a biróság kötelezze a lakás elhagyására, vagy a számlák felének a fizetésére, de ez is idő.

Önhatalmulag nem zárhatja ki, mert akkor birtokvédelmet kérhet a fia (amit ugyan szerintem nem fog tudni magától, azonban ez a fia problémáját csak sulyosbitaná).

Szerintem kezdje el a gondnokság alá helyezési eljárást, akkor előbb-utóbb megnyugtatóan lesz vége az ügynek.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Szatti # 2005.10.24. 13:40

Tisztelt Hozzáértő!

Abban kérném a segítségét, hogy mit tehetek a következő helyzetben:
a fiam 25 éves, és évek óta kábítószerrel él. Hol sűrűbben, hol ritkábban. Mostanra oda jutottunk, hogy semmi nem érdekli, nem keresi "tiszta" emberek társaságát, szinte csak az érdekli, hogy a következő adag meglegyen. Többször bántalmazott, agresszív, félelmetes tud lenni. Jártam vele pszichológushoz, pszichiáterhez, volt drogambulancián - ahonnan saját felelősségére eljött - ugyanis az igazgatóval konfliktusba került. Aztán különböző kórházak különböző osztályain kezelték, illetve megfigyelték. A vizeletmintáiból kimutatható a drog használata.
Sajnos akármennyire futom a köröket, úgy tűnik nem tudok mitévő lenni... A fiam nem szándékozik felhagyni eme szokásával.
A kérdésem az, hogy mit tehetek?? Kijelenthetem-e a lakásból? Annak lenne-e jogi következménye? Hova fektethetném be jogi úton, mert magától nem hajlandó a leszoktató programban részt venni? Vagy olyan törvények vannak most hazánkban, hogy végig kell néznem, hogy a fiam drogozik, és senki nem tesz semmit?? Csak a környezetem meg azt nézi végig, hogy én megyek tönkre benne...

Előre is köszönöm a válaszokat..

Üdv: Panni