Tisztelt Fórumozók!
Adott egy család: apa, anya, és 3 felnőtt, különélő gyerek (én vagyok a legidősebb).
Apa elhunyt. Ami örökösödés alapját képezi: egy lakás (kb 15 MFt) és egy hétvégi telek (kb. 10 MFt) - mindkettő anya és apa közös tulajdona fele-fele arányban, valamint apa saját külön számláján 2 millió kp. Ehhez a számlához nekem is teljes jogú rendelkezési jogom van (számlatulajdonos vagyok én is).
Kérdéseim:
1: Hogyan öröklünk (anya és a 3 gyerek) a szabályok szerint, valamint nagyjából mennyi illetéket, adót, szja-t, stb-t kell fizetnünk.
2: Az apa különszámláján lévő pénz közös szerzeménynek számít-e anyuval (valójában ez teljesen apu pénze).
3: Apu halála után kivettem a számláról ezt a pénzt (az örökösök tudtával természetesen), részben a temetésre, részben hogy legyen nálunk. Jogilag kifogásolható-e ez a lépésem? Említettem, magam is teljes jogú számlatulajdonos vagyok. Ha valamennyi örökös úgy nyilatkozik, hogy ez tulajdonképpen az én saját pénzem volt, beleköthet-e valaki ebbe?
(Nem lenyúlni akarom a pénzt, csak kivonni az esetleges hercehurcák alól - az örökösök közös akarata szerint.)
Köszönöm szépen!