tartozás öröklése

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.08. 15:45

mert csak tartozása volt.
Nem igaz, hiszen legalább ez az egy ingatlanilletősége is a hagyatékába tartozott.

bejegyezték a Magyar Államot, mivel nem volt örököse.
Nem igaz, épp azért jegyezték be az állam tulajdonjogát, mert az az örököse. (Mindenkinek van örököse, ha más nincs, akkor szükségképpen az állam.)

A vevő vegye meg a 24/30-ot tőletek, a 6/30-ot meg vegye meg árverésen a végrehajtásban. Még jól is jár, mert a 6/30-hoz fele áron jut hozzá. (A végrehajtást kérő meg ugyanezért hülye, a makacskodása miatt csak a felét kapja annak, amit ajánlottatok neki.)

Juliska53 # 2016.05.08. 14:14

Tisztelt Ügyvéd Úr. Kezdem előről. Örököltünk 10-en egy garzon lakást. Ebből az egyik örökösnek akinek 6/30 része van az ingatlanban, Ő elhunyt. Neki volt tartozása amit még életében ráterheltek a garzon lakás tulajdoni lapjára. Mikor meghalt akkor az összes rokonsága lemondott az ő hagyatékáról, mert csak tartozása volt. Ekkor a tulajdoni hányadára bejegyezték a Magyar Államot, mivel nem volt örököse. Most öt év elteltével, szeretnénk eladni a garzonlakást. Most van rá vevő.A végrehajtás kérőt megkerestük,a végrehajtó tanácsára. Bemutattuk a végrehajtás kérőnek a szándék nyilatkozatot, és ki szerttük volna fizetni a vételárból a 6/30 rész arányában a ráeső részt. A végrehajtás kérő ezt nem fogadta el, hogy ez neki kevés. Viszont az ingatlant több pénzért nem lehet eladni. Ezért érdeklődöm, hogy ilyen esetben kitől kérheti a többlet tartozást, mivel az elhunyt része a Magyar Állam tulajdona. Mi most 9-en mit tehetünk, hogy végre ki tudjunk szállni ebből az örökségünkből. Köszönöm a válaszát. Remélem most érthetőbb a kérdésem. Tisztelettel: Kis Lászlóné

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.06. 15:16

Ez nem lett jobb, Juliska53. Sőt. "Elhunyt örökös"? Vagy az "elhunyt örökös része"? Bár mindegy is, mert egyiknek sincs értelme.

Próbáljuk meg lépésenként:

• Kivel szemben folyik a végrehajtás?
  • Mit foglalt le a végrehajtó?
  • Milyen vevőről beszélsz?
  • Mit venne meg az az a vevő?
  • Hogy jön oda a végrehajtást kérő?
  • Ki kérdezi tőle és miért, hogy mit fogad el, mit nem?
Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.06. 15:11

hogyan tisztázható le az "örökség"?
Mondtam: póthagyatéki eljárást lehet kérni. De szerintem fölösleges rá költeni.

Juliska53 # 2016.05.06. 12:40

Tisztelt Ügyvéd Úr!
a Kérdésem, az lenne, hogy a vavő szeretné kifizetni a vételárból a végrehajást kérőnek a 6/30 részt ami az elhunyt örökös része volt. Mivel nincs utánna örökös, kitől követelheti a tartozását a végrehajtáskérő, ha kevesebb a vételárból őt megillető része,mint amennyi a végrehajtás.

jani69 # 2016.05.06. 11:47

Jogos, egyet sem láttam, bár nem is kerestem. Mégis, jogilag hogy rakható rendbe, hogyan tisztázható le az "örökség"?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.06. 11:02

de akkor miért van rengeteg "üdülési jog eladó" hirdetés a neten is?
Hát ez az! És hány olyat láttál, hogy "üdülési jogot vennék"?

jani69 # 2016.05.06. 10:53

Elnézést ha érthetetlennek tűnök, de akkor miért van rengeteg "üdülési jog eladó" hirdetés a neten is? Nekünk exkluzív, mert ilyennel, de még hasonlóval sem szembesültünk. Hivatalosan nem örököltük meg a jogot, nincs végrendelkezés, nincs örökös megjelölve a szerződésben. Ez "patt" helyzet?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.06. 10:41

El kell hogy szomorítsalak: ingyen se lehet szabadulni az üdülési jogoktól. Külön rovatok vannak erről a Fórumon.
Persze, lehet, hogy ez valami exkluzív kivétel.

jani69 # 2016.05.06. 10:30

Igen, ezt beszéltük meg Nővéremmel.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.06. 10:06

Értékesíteni?! :O

jani69 # 2016.05.06. 08:46

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm válaszát, de nem szeretnénk gyakorolni a jogot, értékesíteni szeretnénk Nővéremmel. Akkor is kell póthagyatékit kérni, és újra megfizetni a díjat? Gondolom igen, mert foglalkoznia kell az üggyel, hiszen nincsen csak szerződésmásolat, szabályzat, amiben mint örökösök nem vagyunk feltüntetve. Esetleg van más megoldás is?

Tisztelettel: Takács János

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.06. 07:04

Jani69, ha valaki gyakorolni akarja azt az üdülési jogot, akkor kérjetek póthagyatékit.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.06. 07:03

Juliska53, én nem értem a tényállást.

jani69 # 2016.05.06. 06:10

Tisztelt Cím!

Korábban már kértem, kaptam is segítséget, de újabb fejlemény van. Kiderült, hogy van üdülési jog Édesanyám után, ami a közjegyzői nem jogerős (hitelezői követelés miatt) végzésbe nem került bele, mert senki sem tudott róla. Az örökhagyó nem rendelkezett a jog felől. Ilyenkor mi a teendő? A közjegyző felé jelezni kell, és újra megfizetni a díját, mik a lehetőségek?

Tisztelettel: Takács János

Juliska53 # 2016.05.06. 05:58

Üdvözletem. Mi is a vételár terhére szeretnénk kifizetni a 6/30 rész arányban a tartozást, de a végrehajtás kérő nem fogadja el,a ráeső rész kifizetését. Neki ez kevés, de ha nincs más örökös akkor ilyenkor eladhatatlan az ingatlan? köszönöm a válaszát. Kiss Lászlóné

ObudaFan # 2016.05.05. 16:14

Amig a tartozas fennáll, miért torolne a vegrehajto? A leendő vevőnek kellene a vegrehajtast kerovel megegyezni, vagy kifizetni a vételár terhére.

Juliska53 # 2016.05.05. 16:00

Üdvözletem. Örököltünk egy kis garzon lakást 10-en. Ebbő egy örökös elhalálozott. De neki csak tartozása volt ezért a hagyatékát vissza utasítottuk, nem fogadtuk el. Erről közjegyzői végzés is született. De az elhunyt örökös részére még életében végrehajtást vezettek a tulajdoni lapra. Halála után ezáltal már nincs senki örököse. A Magyar Állam az Ő részére bejegyezte magát tulajdonosként. Most szeretnénk eladni a lakást lenne rá vevő. már így 4 év elteltével. Szeretnénk megtudni, hogy a rajta lévő végrehajtást, miért nem törölték, ha nincs utánna örökös. Hogyan tudjuk töröltetni a tulajdoni lapról, mivel az eladásnál a Magyar Állam a tulajdonos 6/30 tulajdon illetőséggel. Várom mielőbbi válaszát. Köszönöm szépen Kis Lászlóné

kszabi82 # 2016.05.03. 13:41

Köszönöm Kovács Béla Sándor, ez nagyon megnyugtató. Remélem a bank is és a behajtó cég is így fogja gondolni!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.03. 13:27

Úgy látszik, régen írtuk már le:
Az örökös első sorban az örökség tárgyaival, másodlagosan az örökség erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért. Ha nincs örökség, akkor nem tartozik.

kszabi82 # 2016.05.03. 11:01

Tisztelt Szakértők!

Édesapám 5 évvel ezelőtt meghalt! A hagyatéki tárgyaláson kiderült, hogy sok tartozása volt, de se ingatlant se ingóságot nem örököltünk tőle csak a negatívumot! Most a mai napon kaptam a Cetelem bank álltal megbízott beható cégtől egy levelet, hogy az én álltalam megörökölt 850 ezer forintos tartozást fizessem be! Rajtam kívűl még 2 örökös van! Kérdésem a következő: Valamit követelhet e a behajtó cég Tőlem, hisz egyetlen egy forintot nem örököltem. És ha igen akkor ez a tartozás milyen arányban oszlik el? Köszönöm a válaszukat!
Tisztelettel: Keresztes Szabolcs

jani69 # 2016.05.03. 06:34

Köszönöm szépen a válaszokat!

ObudaFan # 2016.05.03. 04:34

Édesanyám halálának időpontjáig az örökösöket terheli a szolgáltatási díjak hátralékainak megfizetése?

Olyan mértékben, amilyen mértékben az örökrészből futja.

Sherlock # 2016.05.02. 19:55

Igen. Vissza kellett volna utasítani, csak a gond van a negatív hagyatékkal.

jani69 # 2016.05.02. 19:52

Tisztelt Kovács Úr!

Köszönöm válaszát, megtisztelt vele!

Ha jól értelmezem, függetlenül attól, hogy van e a szolgáltatók felől igénybejelentés, Édesanyám halálának időpontjáig az örökösöket terheli a szolgáltatási díjak hátralékainak megfizetése?
Bocsánatot kérek az érthetetlenségemért, műszaki ember vagyok.

Tisztelettel:
Takács János