tartozás öröklése

lajcsó # 2016.02.21. 21:05

"Melyiket kell tennem, ha nem szeretném az adósságot örökölni?"
Akár meg is örökölheted! A bank viszi az autót és kész, vége a történetnek.

nokla # 2016.02.21. 20:56

Az édesanyámnak egyetlen vagyona egy autó amin 2,5M hitel van, s a banknál van a törzslap, de max. 1M-ot ér. Ha történne vele valami, akkor azt kell kijelentenem, hogy nincs hagyaték, hiszen az autóra a bank tart igényt, vagy lemondani az örökségről? Az első egyszerűbb lenne, mert van 2 kiskorú gyermekem és ha jól értettem az örökség visszautasításánál az Ő nevükben is le kellene mondani + a gyámhatóságot is meg kellene járni.
Melyiket kell tennem, ha nem szeretném az adósságot örökölni?

ObudaFan # 2016.02.20. 15:52

Örökösként édesanyád csak az örökrészével felelne. De ha a hitelek felvételekor édesapáddal együtt éltek, akkor házastársként felel az egészért.

Ilona1973 # 2016.02.20. 15:49

Szeretnék választ kapni arra,h édesapám 3 éve meghalt.Az örökségről lemondtam és mindent édesanyám örökölt.A hagyatéki végzésben 1200000 ft a ház értéke más nincs örökség.Apukám utáni örökölt tartozás meghaladja az 1,2 m ft-ot.Volt egy jelzáloghitel melyet az eszközkezelő átvett 1,5 millió forintért tavaly.Személyi kölcsönre kér a bank 1 milliót és egy áruvásárlási hitel melyre 650 000 ft -ot kérnek anyukámtól.A kérdésem az h az összes hitelt kell fizetni amit a bank kér ,vagy már 1.5 millió fedezte az örökölt részt és a másik kettőt vissza kell utasítani?

ObudaFan # 2016.02.16. 06:24

A törvényes öröklés rendje szerint a közös lakást a gyermek örökli a házastárs haszonélvezetével, a többi vagyontárgyat a házastárs és a gyermek fejenként egyenlő arányban.
Vissza lehet utasítani az öröklést, de a sorban következő kiskorú gyermek nevében csak a gyámhatóság hozzájárulásával, ami akkor lehet meg, ha igazolható, hogy a hagyaték negatív.
A nagykorú gyermek adóstársi minőségén természetesen nem változtat az öröklés visszautasítása.

1054Budapest # 2016.02.15. 13:49

T. Jogszakértők!

Az örökösök:

• férj
  • feleség nagykorú lánya

A házassági közös "vagyon":

• 1 ház (érték: ~20 millió - tartozás ~21 millió + a feleség lánya adóstárs)
  • 1 autó (~500 e Ft),
  • szabad felhasználású kölcsön (~300 e Ft.)
  • folyószámlahitelek (~300 e Ft.)

= a mérleg negatív.

Mit örököl a férj?
Mit örököl a lány?
Le tud-e mondani "örökségéről" a lány anélkül, hogy az ne szálljon át kiskorú gyermekére?
Adóstársi státuszból ki tud-e lépni?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.02.15. 13:02

Megoldás lehet-e, ha Nagypapám átadja/eladja haszonélvezeti jogát unokájának?

Egyébként haszonélvezeti jogot nem lehet átruházni.

ObudaFan # 2016.02.15. 13:01

bobe80

1. Az örökösök felelősek a hagyatéki tartozásokért, de csak az örökrészükkel, vagy annak értékével felelnek.
  2. A ygermeked nevében is visszautasíthatod az öröklést, csak ahhoz kell a gyámhatóság hozzájárulása. Ha a hagyaték negatív, akkor ez meglesz. HA nem, akkor nem valószínű.
  3. Nyilván édesanyád a fogyasztás egy részéért (vélelmezetten a feléért) felel, a többi része az örökösök tartozása, egyetemlegesen, de ezért is csak az örökrészükkel felelnek az örökösök.
  4. Ahogy írtam, az örökrészetekkel feleltek. Jövedelemből letiltásnak akkor van helye, ha az örökrészetek már nincs meg, és akkor is az örökrészetek értékének erejéig.
  5. Rosszul olvastad, nincs ilyen lehetőség.
Kovacs918 # 2016.02.15. 12:34

Milyen hagyatékból? Üres a lakás :D

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.15. 12:17

De a hagyatékból kap egy gyerekrészt.

pazs # 2016.02.15. 09:36

Ha a nagyapád tényleg csak haszonélvező (és nincs tulajdona máshol sem), akkor az özvegye nem kap haszonélvezetet.

Kovacs918 # 2016.02.15. 09:12

Nagyapám 98 éves, jelenleg újra házasodni készül a nemrég elhuny nagymamám ápolójával.

Holtig tartó haszonélvezeti joga van azon a lakáson aminek 1/1-es tulajdonosa az édesapám.

Kérdés:

Mit kéne nekünk azért tenni, illetve tehetünk-e bármit is, ha ez a házasság megvalósul akkor az özvegy ne szerezzen semmiféle haszonélvezetet vagy bármi egyéb követelést. (Ez csak az ingatlanra vonatkozik a benne lévő ingóság, az külön téma).

Megoldás lehet-e, ha Nagypapám átadja/eladja haszonélvezeti jogát unokájának?

bobe80 # 2016.02.15. 09:03

Tisztelt cím!
Édesapám januárban elhúnyt. Egy ház és tartozások (tigáz, E-on....) maradt utánna.
Édesanyám a közös házukban él. 3-an vagyunk nagykorú testvérek.
Kérdésem:
1, Kinek kell közmű tartozásokat kifizetni?
2, ha lemondok az örökségről, kiskorú gyermekemre terhelhető-e a tartozás?
3, A teljes közmű tartozás 4 felé osztódik, ha elfogadjuk az örökséget?
4, Letilthatják-e a jövedelmünkből a közművek tatozásait, az örökség elfogadása után, ha nem fizetjük?
5, Valahol olvastam, hogy ha a tartozása nem haladja meg a 300 ezer forintot az örökösök kérhetik a törlését. Ez a lehetőség él még?
Válaszát előre is köszönöm!
Böbe

ObudaFan # 2016.01.19. 16:58

Az orokreszed erejeig igen.

Yoda22 # 2016.01.19. 16:11

Tisztelt Cím!
Örököltem egy családi házat és a temetés után kiderült, hogy az örökhagyó nem fizette a közüzemi számlákat (szemétszállítási díj, gáz, talajterhelési díj, telekadó) és természetesen az elmaradt számlák már kamattal terheltek! Kérdésem a következő, köteles vagyok-e kifizetni az örökhagyó által ki nem fizetett számlákat?
Segítségét előre is megköszönve üdvözlöm Önt.

Immaculata # 2016.01.15. 22:27

A fiú vagy átadja az örökrészét a banknak, vagy kifizeti a teljes hitelt.

bogarhuto # 2016.01.15. 21:51

Üdvözletem!

Kérdésem a következő:
Feleségemtől egyéb okok miatt elváltunk,de továbbra is együtt éltünk. Az Otp Banktól vettünk fel hitelt 7 milliót
itt csak Ő volt az adós. Ebből a forintosítás után lett 14 millió.Sajnos 3 hónapja meghalt, így egyedüli örökösként a fiam (21 éves tanul, én nevelem)örökölte a házat aminek értékét 7 millió forintban állapították meg,tehát ennyi értékben felel a tartozásért.Persze a hitelt fizetjük, de akkor most mennyit kell? A Bank ilyenkor mit fog csinálni?
A házat mindenképpen megakarjuk tartani, mert az utóbbi időben kb.:15 milliót költöttem rá.

Köszönettel:
Bogár Szabó Kálmán

ObudaFan # 2016.01.13. 15:44

Gubancos

Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért és az öröklést vissza is lehet utasítani.

ObudaFan # 2016.01.13. 15:43

Nargaroth

Attól még, hogy kiskorú volt, ha az ingatlan meg volt terhelve, akkor azt terhekkel örökölte.
Nyilván attól, hogy megveszel egy ilyen igatlant, még nem fogsz az ingatlanon kívül más vagyontárgyaddal felelni azt azt terhelő hitelekért, de az épp elég gond, ha kiadsz valamekkora összeget az ingatlanért, majd a tartozások miatt neked az ingatlanból semmi nem marad. Ráadásul, ha elidegenítési és terhelési tilalom is van az ingatlanon, akkor a megszerzés sem lesz egyszerű.
Elsősorban a hitelezőkkel kellene felvenni a kapcsolatot.

Nargaroth # 2016.01.08. 10:20

Üdvözletem!

A következő lenne a kérdésem:

Van egy kis lakás a szomszédunkban, amit szeretnék megvásárolni, de...
A lakás hagyatéki tárgyalás alatt állt ősszel és kiderült, hogy az évekkel ezelőtt kb. 5 millió Ft-ra értékelt lakáson van kb. 8 millió Ft tartozás. Ez idáig nem is furcsa, hiszen láttunk már hasonlót. Viszont van egy örökös, aki az ingatlan 1/3-át állítólag tisztán örökölte, mivel most töltötte be a 18. életévét. A 2/3 pedig az államé lesz.
Az 1/3-ot 1 200 000 Ft-ért árulja most az örökös nagypapája. Ők szabadulnának tőle, mert nincs rá szükségük. Nem tudom belemehetek-e ilyen ügybe vagy hagyjam, mert rosszul járok. A 8 millió Ft-os tartozás áll a lakás fedezetként való használatából különféle hitelekhez, közüzemi tartozásokból...ennyi biztos, de a részleteket pontosan nem tudom, csak ennyit, amit a kedves nagypapa megosztott velem. Ilyen esetben én mint vásárló is csak az ingatlan értékével leszek adós a későbbiek folyamán? Mit szokott lépni az állam ilyen esetekben? Megvásárolhatom majd a többi részt? Vajon milyen feltételekkel? Hogyan kell törleszteni? És ha megvan az 1/3, akkor költségcsökkentés céljából kiadhatom-e albérletként, úgy, hogy nem az enyém a teljes ingatlan?

Előre is nagyon köszönöm a választ!

Tudom, hogy sok volt a kérdés, de nagyon sürget az idő és nem tudom mi a helyes döntés.

Köszönettel,
Anita

ObudaFan # 2016.01.04. 14:35

Gyurka1

Mivel az ajándékozás a hitelfelvétel után történt, csak akkor nem fedezetelvonó szerintem, ha igazolható, hogy az ajándékozás időpontjában megfelelő egyéb vagyona volt még a hitel fedezetéül.

ObudaFan # 2016.01.04. 14:28

Bacsi93

Per nélkül végrehajtást kérni csak akkor lehet, ha közjegyzői okiratban van a követelés, egyébként előbb a pert meg kell nyerni.
Az a haszonélvezet pedig ilyen tényállás mellett valószínűleg semmit nem ér, haszonélvezettől mentesen is lehet valószínűleg árverezni.

1. Törvényes örökös mindig van, végső soron a Magyar Állam. A végrehajtás szempontjából meg mindegy, hogy ki a törvényes örökös.
  2. A rokonnak nem folyik be több, mert a végrehajtó értékesít, és ő a vételárból a rokonnak a neki járó tőkeösszeget, kamatot, költséget fizeti ki, ha futja. A végrehajtónak jár az ő díja, költsége, jutaléka, levonja a Végrehajtói Kamara felé járó részt, a fennmaradó rész az ingatlan tulajdonosáé.
  3. Ha ebbe minden érintett beleegyezik, miért ne? De ha már végrehjtás indult, akkor a végrehajtó díját, költségét ki kell fizetni.
Bacsi93 # 2016.01.03. 17:34

Üdvözlöm!

A következő ügyben kérem a tanácsát:

Nagymama huszonévvel ezelőtt kölcsönt vett fel egy rokontól. Huszonév után a nagymama nem hajlandó fizetni a rokonnak.

Nagymamának van egy háza, aminek teljes egészében ő a tulajdonosa. Más vagyona nincs.

A rokon továbbra is követeli a tartozást nagymamától. Érdeke érvényesítése céljából a rokon elmegy a végrehajtóhoz.

Hogy ne vigyék el a házat, nagymama alapít egy holtig tartó haszonélvezetet a lánya, a nagykorú lányunokája és a kiskorú fiúunokája számára.

1. Ha nagymama meghal, a házat a tartozással együtt a lánya örökli. Ha a lánya lemond az örökségről, a ház a tartozással együtt a nagykorú lányunokára és a kiskorú fiúunokára száll.
Ha ők is lemondanak az örökségről, és nincs más, aki jogosult lenne a törvényes öröklésre, elviheti-e a végrehajtó a házat?

2. A végrehajtó elviszi a házat, annak értékéből sikerül letudni a tartozást a rokon felé. Abban az esetben, ha a ház értékesítéséből nagyobb összeg folyik be a rokonnak, mint a tartozás, kit illet meg a különbözet?

3. Megállapodhat-e abban a család, hogy a nagymama tartozásának kielégítésére valamelyik haszonélvező lemond a haszonélvezeti jogáról, cserébe alapítanak egy haszonélvezetet a rokon részére arra az időre, amíg a rokon az ingatlanból annyi hasznot szerez, amennyi a nagymama tartozásának értékét kiegyenlíti?

Gyurka1 # 2015.12.29. 11:58

Köszönöm válaszát!
És az mitől függ hogy fedezet elvonó ügylet lesz-e?

ObudaFan # 2015.12.29. 07:32

Maszat úr

Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért (a közjegyzői díjat leszámítva) és az öröklést vissza is lehet utasítani.

Gyurka1

Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért (a közjegyzői díjat leszámítva) és az öröklést vissza is lehet utasítani. Az ajándékozást ez nem érinti, viszont ebben a helyzetben könnyen lehet, hogy ez az ajándékozás fedezetelvonó ügylet lesz.