Üdvözlöm!
Tavaly meghalt nagynénénk után megörököltük a nagyszülői házat (mivel édesapám 42 éve meghalt), a nagynéni gyerekei,unokái visszautasították az örökséget a rengeteg adósság miatt,ezért ránk szállt. Én is visszautasítottam az örökség rám eső részét,majd a gyerekeim is. A nagypapa 20 évvel ezelőtti halálakor 1/12 részben tulajdonomba került az ingatlan.Az anyai rész volt a nagynéni nevén. Mindenki visszautasította az ingatlant,ezért az államra száll.
A kérdésem az lenne,hogy a tulajdonrészem miatt felelek-e az adósságokért,közmű tartozásokért?
Köszönöm
tartozás öröklése
Nem és igen.
Szia Béla, a nem-et mitre írtad? Nekem csak egy kérdés tűnik fel a végén.
Ja, hacsak nem egy mondaton belül, akkor pedig nem értem.
A hagyatéki tartozásokért nem felel, mert nem örökös. A közműtartozásokért viszont felel, mert tulajdonos.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
:) köszi Sherlock, közben kezdtem rájönni.
Az ifjú kollégával félszavakból is... :)
Jó, jó, veled meg szó nélkül.
:) gyakorlom a gondolatolvasást - na mindenkiére nem vagyok kíváncsi.
Köszönöm a segítséget.
Tisztelt Fórumozók !
Hozzátartozómnak adótartozása volt, ezért az akkori APEH a tartozás miatt végrehajtási jogot jegyzett be az ingatlan részére. Halála után az ingatlanrészt megörököltem és a hagyatéki eljárás során az adótartozás is szerepelt a terhek között. Kérdésem az lenne, hogy
az adóhatóságnak az Art. 35.§. /2/ bek. a., pontja alapján határozattal kellett volna-e köteleznie az adó megfizetésére ?
A válaszokat köszönöm.
Nem.
KBS köszönöm a választ, de nem értem miért.
35. § (1) Az adót az e törvényben vagy más törvényben meghatározott esedékességekor az köteles megfizetni, akit arra jogszabály kötelez. A levont adót, adóelőleget annak kell megfizetnie, aki azt levonta. A beszedett adót az adóbeszedésre kötelezett fizeti meg.
- Ha az adózó az esedékes adót nem fizette meg és azt tőle nem lehet behajtani, az adó megfizetésére határozattal kötelezhető:
a., az állam kivételével az adózó örököse az örökrésze erejéig, több örökös esetében örökrészük arányában,
Amennyiben az adóhatóság nem állapította meg, hogy én vagyok felelős az adótartozásért, akkor mi alapján kell fizetnem ?
Szerintem, ha már végrehajtás van, akkor csak a jogutódlást kell megállapítani.
KBS elfogadom a válaszod, de akkor is megmarad a kérdés bennem.
Az adóhatóság nem határozott arról, hogy az adótartozást én örököltem. A hagyatékátadó végzésben csak az örökölt ingatlanra bejegyzett tartozás szerepel hagyatéki teherként, de az, hogy azt nekem kell kifizetnem a lenti idézett törvény alapján szerintem így még nem megállapítható az adóhatóság határozata nélkül. Irom szerintem :-)
Indítottak végrehajtást veled szemben?
KBS !
Az elhalt hozzátartozóm adótartozása miatt bejegyzett végrehajtási jog miatt a végrehajtó.
Az adóhatóság soha még meg sem keresett , a fenti adótartozás öröklése miatt határozatot nem hozotta mai napig.
NA ez félreérthető volt... 2008 óta nem keresett az adóhatóság a végrehajtónál is csak a még elhalt hozzátartozóm ügye szerepel és abban Ő sem keresett még.
Bocsánat a helytelen fogalmazásért.
Akkor honnan veszi a végrehajtó, hogy veled szemben kell eljárnia?
A hozzátartozóm ingatlanrészére az adóhatóság által bejegyzett végrehajtási jog alapján. Gondolom én, hogy mivel örökös vagyok az adótartozást is megörököltem.
Ez ugyanaz az ügy, mint amiről a másik rovatban kérdezel? Mert az nem adótartozás.
(Az ingatlanra bejegyzett végrehajtási jog alapján nem vezethet végrehajtást más vagyontárgyaidra.)
Tisztelt KBS !
Ez nem az. Az az elhalt édesanyám tartozása, ez pedig elhalt húgom adótartozása, amelyre a végrehajtás kérő jelenleg is az akkori APEH és a végrehajtás bejegyzése 2007 évben történt.
Édesanyám nemrégiben elhunyt. Semmit sem örököltem, ezért ki is állítottak a kormányhivatalban egy nemleges igazolást. Elmentem a bankba, ahol sajnos közös folyószámlánk van édesanyámmal. Nem fogadták el az igazolást, mondván, hogy a bankszámla is örökség ezért közjegyzői hagyatéki eljárás kell.
Nekem nincs pénzem erre. Annak ellenére, hogy közös a bankszámlánk, el tudom-e töröltetni a folyószámla hitelt vagy legalább a felét? Hogyan tudom ezt megtenni?
Sajnos oda fog érkezni az októberi fizetésem is, menjek át másik bankhoz inkább? Mik a lehetőségek? Sajnos a bankok horribilis kamatokat számolnak, egy zárolt folyószámlára kb 100% / év. Ha mégsem sikerül töröltetnem az adósságot előfordulhat, hogy a 320 ezer folyószámla hitel feldagad a duplájára mire tisztázódik a helyzet. Mit tehetek? Válaszukat előre is köszönöm.
Ha jól értem, édesanyádnak volt egy hitele, amit a bank a közös folyószámlán lévő összegből kíván végrehajtani. Ha nem voltál részese a szerződésnek, akkor megpróbálhatod igazolni a bank felé, hogy az a te pénzed. Ha nem fogadják el, akkor perben dönthető el a vita.
„Sajnos a bankok horribilis kamatokat számolnak, egy zárolt folyószámlára kb 100% / év. ”
Ez mondjuk, egészen biztosan nem igaz, ebben a formában értelmes sincs.
„Ha nem voltál részese a szerződésnek,”
Folyószámlahitel, a közös rendelkezésű számlához...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02