tartozás öröklése

drbjozsef # 2018.02.28. 11:40

Ez azt jelenti, hogy ha Te esetleg nem fizeted a kölcsön részleteit Tőlük fogják követelni.

Ez így nem pontos : a hátralékot az adósoktól VAGY azok jogutódjaitól fogja követelni a bank, az egyetemlegesség elve alapján tetszése szerint bármelyiktől, legfőképpen és elsősorban általában attól, akitől a leggyorsabb megtérülés várható a gyakorlatban. Az ingatlanból való kielégítés kevésbé egyszerű, mint a fizetésletiltás, és az inkasszózás, ezért azokkal fognak kezdeni, az eredeti adóson is.

Mondjuk, logikus lenne, hogy ha nem én laknék a fedezet ingatlanban, és a saját felhasználásomat már kifizettem a hitelből, akkor nem fizetném tovább, de sajnos ezzel a fizetésletiltás meg a számla inkasszó nem úszható meg. Legfeljebb akkor, ha mint adós felmondja a szerződést, és kéri a fedezet értékesítését, bár ez sem ilyen egyszerű.

Vadsuhanc # 2018.02.28. 08:46

Krisztián47

A nagymama halála miatt majd lefolytatott hagyatéki eljárásban megnevezett örökösök ( nagymama gyermekei ) az adósságért az általuk örökölt vagyon erejéig lesznek felelősök.

Ez azt jelenti, hogy ha Te esetleg nem fizeted a kölcsön részleteit Tőlük fogják követelni. A nagymama örökösein, amelynek biztosítéka az ingatlan.

Ilyen értelemben felelnek a kölcsönért. Az emberi oldalát meg ne kelljen leírnom, hogy a tartozást azoknak kellene visszafizetni elsősorban akik élvezték annak előnyét is.

Krisztián47 # 2018.02.27. 21:43

Akkoriban még otthon laktam velük. Több hitel volt mindenfelé. Azért lett felvéve hogy csak 1 helyre kelljen fizetni. Mamának itt ott áruhitel,anyumnak folyószámlahitel. Én meg vettem 1 kocsit. Tehát a pénzt közösen használtuk fel. Azért én vettem fel mert volt bankszámlám. Mama kellett a banknak adóstáranak.
Ennyi az emberi oldala. 6 éve eljöttem otthonról. A törlesztés is jött velem...
Ennyi az emberi oldala...

Vadsuhanc # 2018.02.27. 13:33

Krisztián47

Azt elfelejtetted leírni - bár ez csak az emberi oldala hogy a kölcsönt azt Te használtad fel vagy a nagymamával elosztottátok?

A hagyatéki végzést szerezd meg anyudtól - nyilván Te nem kaptál ha nem vagy örökös - Azt nem tudom elképzelni, hogy, ha a nagymama ingatlanán terhelés volt a hitellel kapcsolatban és ez ne szerepeljen a hagyatéki végzésben.

A banknak igaza van rajtad követeli a tartozást, ha Te nem fizetsz akkor pedig a nagymama négy élő gyermeként köztük édesanyádon is és a lakást el lehet árverezni.

Szóval?

SaireyVMK # 2018.02.27. 13:13

Ugyanis öröklésnél ,az örökséggel kapott tartozáshoz legfeljebb az örökséggel tartozol. Ha örököltél pénzt akkor azzal, de legfeljebb csak annyival amennyit örököltél. Ha ingatlant akkor meg azzal.

De ha már az öröklés előtt is adóstárs / kezes voltál, akkor van az,hogy először rajtad hajtja be a bank a tartozást. Annyi,hogy ahogy előttem is írták ,azt amit te a saját részeden felül(kezesként ez 0,adóstársként egyenesen arányos tehát 50-50% hacsak ettől el nem tértetek) az egykori adós helyett fizetsz be,azt az örökösöktől az örökség mértékéig kérheted számon. Legvalószínűbb módon perrel fog mindez történni, ahol NEKED kell igazolnod,hogy a részeden felül fizettél és hogy mennyit.

SaireyVMK # 2018.02.27. 13:08

Gondolom azért mert adóstárs voltál. Vagy nem? Ha nem akkor valamit félreérthettél.

Krisztián47 # 2018.02.26. 12:01

Ma voltam bent a bankba. Azt mondták,hogy tökmindegy ki mit örökölt,első körben tőlem fognak tiltani ha nemfizetés van. Nem jó hír...

Dr.Attika # 2018.02.26. 07:08

Az adósok a hagyatéki nélkül is adósok lettek a banknál. Ők lettek a nagymama jogutódjai a hitelszerződésben

ObudaFan # 2018.02.26. 06:10

A bank attól hajtja be a követelését, akitől akarja. Hogy pótfedezetet kérhet-e ebben a helyzetben, a szerződéstől függ. Ha többet fizetsz ki a bank felé, mint ami a te részed lett volna, az örökösöktől te kérhetsz megtérítést.

Krisztián47 # 2018.02.25. 20:24

Üdvözlök mindenkit!
A történetem a következö:
Adós vagyok egy hitelben,melybem nagymamám volt az adóstárs. A nagymama elhunyt. A házon jelzálog volt. A hitellel nincs gond,mert fizettem rendesen. A gyermekei az örökösök,akik elfogadták az örökséget. Bár a hagyatéki már lezárult,a hitel tudtommal nem volt benne.(ez nem biztos) a napokbam jutot tudomásomra,hogy a bank bekérte az örökösök adatait. Édesanyám az egyik örökös,aki a jelzáloggalt terhelt házban lakik,testvérével(szintén örökös),akinek a gyámja. A többi 2 testvér kéri az örökségét. De ugye az adósságért is felelnek,az örökségük erejéig. Nagyjából mire számíthatok,leginkább a banktól? Így elég nehéz fizetni a hitelt,hogy a nagymama már nem tudja a "részét". Fizetem még,de szeretném ha kivenné a részét mindenki a terhekből,hamár régóta egyedül fizetem,azt amit közösen használtunk fel.

nonolet # 2018.02.25. 17:54

szakacsg

Hát akkor meg miért aggódsz?!

ADD ÁT az örökséget a banknak, hagy vigye...
Hisz CSAK az örökség EREJÉIG felelsz.

Vadsuhanc # 2018.02.25. 17:07

Kedves pityu936!

Lehet bennem van a hiba - nem zárom ki ezt a lehetőséget - de leírnád röviden, hogy az elhalt vonatkozásában pontosan milyen követelésed állt fenn és miért és mikortól? Azt kivettem, hogy közös költség és közüzemi költségek..... de úgy összességében nem értem. Nem kell hosszasan csak röviden.

szakacsg # 2018.02.25. 14:24

Bocsánat, az előzőt eléggé pontatlanul írtam, szóval átfogalmazom: az örökölt javakat jócskán meghaladja a tartozások összege.
Ezért is érint ennyire érzékenyen ez a plusz 300 ezres kamat, mivel ezt tisztán az én zsebemből húzzák ki, nem pedig az örökölt pénzösszeget csökkenti...

szakacsg # 2018.02.25. 14:09

Egy büdös forintot nem örököltem, csak tartozást, szóval megtehettem volna, hogy visszautasítom az öröklést, aztán kenje a bank a hajára a tartozást - de nem tettem.
Na ennyire vagyok kapzsi.

nonolet # 2018.02.25. 13:03

szakacsg

Megörökölted... jogutódja vagy a tartozásnak
Ezért ketyeg a kamat, amíg tartozol tovább.

Persze NEM a te a saját vagyonod fogy
hanem
csak az örökölt vagyonrészed!!!
lesz egyre kisebb az idő folyásával.
(amíg tart hagyatéki)

Az pech, hogy az elhalt ezzel szívat...
Haragudj rá! ne a bankra.
Hisz ő az aki még halálában "lopja az örökséged"
a hátrahagyott magas kamatú tartozásával.

Pedig elverhette volna a teljes vagyonát amíg élt!!!
Akkor csak a nagy semmit örökölnéd...

Így viszont marad azért belőle... csak kicsit kevesebb.

Gondolkodj ezen!
Lehet, hogy egy kicsit túl kapzsi vagy?

szakacsg # 2018.02.25. 11:33

Meglehet, bár én sosem voltam az a kimondott "más halálán is nyerészkedő" típus, szóval én szerintem megelégednék azzal is, ha az örökösök az adós halálakor éppen aktuális tartozást fizetnék vissza, nem számítanék fel nekik 40-50% THM-mel további kamatokat... Még szerencse, hogy nem vagyok bank :)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.25. 11:23

Abban a pillanatban másképp látnád, ha a te adósod halna meg.

szakacsg # 2018.02.25. 10:59

SaireyVMK:
Így van, jól látod a problémámat.
Ugye a hagyatéki végzésbe beleírták, hogy 1.1 millió Ft tartozást örököltem. Ezt írtam alá. Ezt az összeget nem is vitatom, ennek kifizetését vállalom.
Viszont én semmi olyat nem írtam alá, amiben az lenne, hogy hajlandó vagyok minden, a hagyatéki tárgyalás után felmerülő banki díj/kamat/költség kifizetését átvállalni!
A hitelkártya szerződést nem én kötöttem a bankkal, nem láttam a kondíciós listájukat, csak kaptam végzést, hogy fizessek az elhunyt után 1.1 millió Ft-ot... amely összeg az adósságrendezés megindításakor hirtelen 1.4 millióra ugrott.
Józan paraszti ésszel is azt gondolnám, hogy az adós halálával az eredeti szerződés megszűnt: én a hitelkártyáját értelemszerűen nem használhatom, az elhunyt nyilvánvalóan nem fogja fizetni tovább a részleteket, és addig az örökösök sem fogják, amíg a birtokukba nem kerül a hagyaték. Értem én, hogy a banknak az az érdeke, hogy minél több pénzt lehúzzon az emberről, de kicsit visszásnak tartom, hogy a bank arra az időszakra is felszámítja a piszok magas kamatait -
esetemben ugye 300 ezret -, amikor a tartozás tulajdonképpen senki birtokában sincsen (hiszen amíg a hagyatéki nem emelkedett jogerőre, addig az örökösök sem intézkedhetnek az ügyben).
Ha a hagyatéki végzés jogerőre emelkedésétől kezdenék el számítani a késedelmi kamatot, egészen amíg ki nem fizetem a tartozást, az ellen egy szavam se lenne, hiszen akkor már nálam ketyeg a tartozás, de itt nem erről van szó.
Ahogy mondtam, nem ismertem a hitelkártya kondíciós listáját, meg az ÁSZF-jét, így lehet, hogy ez a normális, hogy a szerződő halála és az örökösök hagyatékszerzéséig terjedő időszakra is felszámítanak minden felmerülő díjat és költséget... de ez szerintem k*rvára nincs így jól :/

nonolet # 2018.02.24. 20:14

pityu936

Mivel a halottól nem tudsz már követelni semmit.
Így MAJD az örököstől!

De MAJD csak akkor, amikor kiderül, hogy ki is az.
Addig pihi van... várakozol a sorodra.

- -

Miért várod el az örököstől, hogy higgyen neked?!
Nem köteles rá.

Majd hisz az ítéletnek, ha igazad van.
Ennyi.

SaireyVMK # 2018.02.24. 18:11

Értem. Nos akkor sajnálom,ha megbántottam.
Mindenesetre akkor is ugyanaz a felállás. Várni kell az bíróságra.

pityu936 # 2018.02.24. 15:21

Tisztelt Sairey VMK!
Én egy segítségkérő személyt nem neveznék sunyinak. Sem a társasház, sem a szolgáltatók felé nincs tartozás, hisz a néhai helyett én kifizettem. Ez az a hagyatéki hitel, amit szeretnék a végrendeleti örököstől megkapni. Már csak azért is kénytelen voltam kifizetni a számlákat, mert a szolgáltatásokból való kikapcsolás engem is kedvezőtlenül érintett volna. Az elhunyt jelentős megtakarítással is rendelkezett, amiből ki tudna elégíteni a végrendeleti örökös. Csúnyán félreértett.

SaireyVMK # 2018.02.24. 15:00

Ez csak annyit jelent,hogy az örökségen tartozás van(a szolgáltatók és a társasház felé).Felteszem ezzel akartad elérni,hogy ne fogadják el az örökséget és neked maradjon meg. Te kis sunyi.
De azt egyáltalán nem bizonyítja,hogy neked bármi is járna. Azt majd a bíróság dönti el a jelenlegi pered alapján és ha jogos, akkor szerintem akár utólag is ráterhelhetik az örökös részre.
Úgy van ahogy nonolet írta. Azzal amit most írtál továbbra sem változtattál a tényeken.

pityu936 # 2018.02.24. 13:45

Tisztelt Nonolet!
Az elhalt évekig nem járt tárgyalásra, amit a Bíróság nem kifogásolt. Tértivevényes bírósági felszólításokra nem nyilatkozott, a kért adatszolgáltatásokat nem teljesítette, melyen a Bíróság szintén átlápett. Mindez a felgyűlt peranyagból kiderül, és a végrendeleti örökös számára is ismert. Az elhunyt a saját ingatlan-résztulajdonai utáni adókat, közös költségeket sem fizette,nemhogy áramot, gázt. A végrendeleti örökös ezt is tudja. Gondoltam, hátha ezek alapján meg tudunk egyezni.

nonolet # 2018.02.24. 13:39

Az elhalt nem ismerte el az igényed! amíg élt.

Te pedig MÉG NEM nyertél pert!!! ellene amikor meghalt.

Miért kéne az örökösnek elismernie az igényed?!

Majd ha lesz esetleg egy ÍTÉLETTEL elismert igényed, akkor tudsz lépni tovább.

- -

Kértél valamit, nem mentek bele, ezt közölték, ennyi.

Miért kéne indokolniuk is?! a döntésüket.

pityu936 # 2018.02.24. 13:19

Tisztelt Fórumozók!

Hagyatéki eljárás érintettje vagyok, törvényes örökösként. Így köteles részre vagyok jogosult, mivel a végrendeletben nem szereplek. A néhai jelentős pénzbeli tartozást halmozott fel évek alatt felém, melyet peresítettem, de a per jelenleg az elhalálozás miatt, a hagyatéki végzésig nem folyik tovább. A hagyatéki eljárás során szerettem vilna megegyezni a végrendeleti örökössel, bizonyítékaimat továbbítottam ügyvédjének, de a kozjegyző által adott határidő jelentkezésük nélkül telt el. Írásban néhány nappal később közölte a végrendeleti örökös ügyvédje, hogy nem ismerik el igényemet, és már értesítették erről a közjegyzőt, kérték a hagyatéki tárgyalás kitűzését.

Kérdésem az lenne, nem kellett volna idokolni az általam elküldött tárgyi bizonyítékok ellenére igényemet, illetve nem engem kellett volna értesíteniük erről a tényről?
Válaszukat előre is köszönöm.