Gyerektartás csökkentése hitelfelvétel kapcsán?

ObudaFan # 2008.01.07. 17:00

Végső soron a gyermektartással kapcsolatos perek az új szabályosk szerint sem túl költségesek. Megpróbálni meg lehet. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.07. 10:22

Az nemigen számít addig, amíg a gyermekek száma nem haladja meg a hármat. Egy külön élő és egy saját háztartásban nevelt gyermek esetén a 25%-os tartásdíj sem lenne kirívóan magas.

De ha jobban tudod, miért kérdezed? Add be a keresetet, aztán majd kiderül.

filemaker74 # 2008.01.07. 08:47

Kedves kbs mire alapozod ezt a " nemigent"? Új tényező van a dologban egy új gyermek.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.07. 08:34

Nemigen.

filemaker74 # 2008.01.06. 20:45

Tisztelt Derill

Tartásdíj csökkentése ügyében kérnék tanácsot.

A párom 2007 májusában közös megegyezéssel elvált a feleségétől. Egy közös gyermekük született aki az édesanyánál maradt.A bíróság a tartásdíjat a párom fizetésének 20 % ában de minimum 30.000 Ft ban állapította meg. A közös gyermek, tartósan betegnek minősül légcsőszűkület miatt, mely betegsége nem jelent napi ápolást. A gyermek után az anyuka kapja a gyermek 10 éves koráig a gyest 26.000 körüli összeget , illetve a gyermek betegsége miatt a felemelt családi pótlékot , mely 25000 Ft körüli összeg. Az anyuka tulajdonában van egy lakás, valamint állandó bejelentett munkahellyel rendelkezik. A párom a válás után egy 20 éves autóval " szállt " ki a válásból. Nincs sem ingatlan sem más ingó vagyona. A mi kapcsolatunkból született egy gyermek. jelenleg a párom tőlemés közös gyermekünktől közel 150 km -re lakik és dolgozik .Lakhatása az idős nagyszülőknél megoldott ideiglenesen. Neki a munkábajárás mivel 3 műszakban dolgozik csak autóval oldható meg , ezért 10 éves részletre vett egy gépkocsit. Kérdésem, hoyg van -e reális esély arra, hogy amennyiben keresetet nyújt be a tartásdíj csökkentésére, annak összege mérsékelhető, figyelembe véve a fentebb felsoroltakat.
Válaszát előre is köszönöm.

derill # 2006.02.02. 11:44

Nem vagyok orvos, ezért nem irtam, de én is igy tudom. A viszér pont azért alakul ki, mert egyoldalu, mozgáshiányos terhelés éri a lábat (állás).

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

obsitos # 2006.02.02. 10:12

Ez jó!

Kandi # 2006.02.02. 09:26

Nem akarok egészen hülye lenni, de a mostohaanyósom kimondottan viszerekkel foglalkozik, egyetemen tanítja, és nekem azt ajánlotta, hogy minél többet mozogjak, kiránduljak, és pl. ne lifttel, hanem gyalog menjek fel a harmadikra.

derill # 2006.02.01. 19:51

Tényleg bírófüggő, azonban én bíróként ugy ítélném meg, hogy ez inkább kényelmi kérdés, és a különélő gyermekednek inkább szüksége van arra a tartásdijra, mint nektek arra, hogy lejjebb költözzetek. Neki ugyanis a megélhetése függ a tartásdijtól, míg nektek a költözés nem létszükséglet.

Természetesen próbálkozhatsz, de véleményem szerint esélytelen. Igaz, erre azt szoktam mondani, hogy ha meg sem próbálod, akkor még esélytelenebb.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2006.02.01. 11:12

deriilnek igencsak nagy rutinja van családjogi ügyekben. Szóval, én hallgatnék rá, és akkor legalább a perköltséget megspórolnám.

benko laszlo # 2006.02.01. 11:05

Szia Derill!

A következő kérdés vetődött fel bennem…
Úgy érzem ezt a problémát minden ember másképp látja.

Hol van a határ egy életminőség javítást szolgáló lakáscsere esetén?

Úgy gondolom ezt nem szabályozza semmilyen törvény ezért a bíró itélete csak szubjektív lehet. Nem mindegy tehát hogy valaki egy szó szerint putriból költözik egy öszkomfortos pl. 30 mm-es lakásba vagy esetemben egy öszkomfortos 4. emeleti 60 mm-es lift nélküli lakásból egy 1. emeleti mondjuk 80-90 mm lakásba ! Nyilván való ha valaki mondjuk egy 80-90 mm-es normál lakásból költözne mondjuk egy budai 80 milliós villába aminek érdekében felvesz pl. 15 millió kölcsönt, erre elutasítóan reagálna a bíróság. Nem?

De az én esetemben mégis csak az van hogy a 4. emeletről akarok elköltözni, ezt az indokot mondjuk meg lehetne ,,spékelni” egy orvosi szükségességgel is, hiszen a jelenlegi feleségem lábainak nem jótékony hatású a napi 3-4 fel-le mászkálás (98 lépcsőfok) pláne karonülő gyerekkel. Igy is van már egy –két viszér a lábain, ezért az indoklásnál ebbe kellene ,,belekapaszkodnom” !

Tehát a kérdés az hogy hol van a határ a szükségesség és a kényelem növelése között. Az én konkrét törekvésem a lakáscserére egy szükséges dolog vagy a kényelmünk fokozása ????

Viktor

viktor

derill # 2006.01.31. 15:31

Nem áll szemben egyik gyerek sem a másikkal vagy kettővel. A jövedelmed 50 százalékát osztják három felé és kész. Kérdés mennyi a jövedelmed. A jelen indokot véleményem szerint a biróság nem fogja elfogadni (kényelmi szempont, akárhogy is nézem). Ha ezt a biróság figyelembevenné, mindenki kitalálna valamilyen indokot arra, hogy miért kell nagyobb lakásba költöznie, tehát miért kell hitelt felvennie.

Amit még a biróság figyelembe vesz, hogy a gyerekeknek közel azonos körülmények között kell élniük, tehát próbál ennek megfelelő tartásdijat megállapitani. Tehát ha megnézed, hogy a különélő gyermeked jelentősen jobb vagy rosszabb körülmények között él, mint a veled élők, akkor nagyjából láthatod, milyen döntés várható.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

benko laszlo # 2006.01.31. 12:40

Szia Obsitos !

Igen igen én is így gondoltam hogy csak konkrét tények birtokában adok be keresetet, előbb nem.

Irtad hogy a bíróság nézi azt is hogy a szóbanforgó gyerekem után fizetett gyerekem nő és ezért a költségei szintén nőnek. Emiatt szerinted a volt feleségem keresetet indíthat gyerektartás növelésre.
OK, de az én háztartásomban élő gyerekek is nőnek. (És két gyerek költsége jelentkezik!!)

Tehát végeredményben 2 növő nagyobb költségű gyerek áll szemben 1 növő gyerek költségeivel szemben, a fizetésem pedig gyakorlatilag változatlan !!

Hogy kezeli tehát a bíróság adott esetben a volt feleségem gy.t. növelésére vonatkozó keresetét ?

Viktor

viktor

obsitos # 2006.01.31. 09:09

Az előadott indok alapján kérhető a jelenlegi tartásdíj mérséklése - ha számodra az a havi 5-10 ezer forintos díjcsökken is számottevő...

Zárójelben jegyzem meg: minél inkább nőnek a gyerekek, annál több a költség a kiadás velük, tehát előfordulhat, hogy az anya egy ellenkérelemben éppenséggel az eddigi tartásdíj felemelését kérje...

A bíróság mielőtt dönt a kérdésben, bizonyára vizsgálni fogja az anya jelenlegi jövedelmi - családi helyzetét is, és a gyerek jelen életszükségletét, annak költségeit.

Add be a kérelmet, aztán majd meglátod miként döntenek.

Persze a bíróság csak konkrét bizonyítékok/tények alapján fogja az esetleges mérséklést elrendelni., egyenlőre a "szeretnénk lejebb költözni" ez így most még kevés az engedélyezéshez.

benko laszlo # 2006.01.31. 07:33

Szia Derill !

Tehát konkrétan a helyzet a következő....

A nem velemélő gyerekem után fizetek havi 35000 forintot, azért ennyit mert a mostani házasságomba nevelek + 2 gyereket. Az összeget a bíróság itélte meg.

Jelenleg egy 4. emeleti lakásban lakunk ahonnan elszeretnénk menni egy földszinti v. 1. emeleti lakásba mert nem akarom hogy a feleségem lábai viszeresek legyenek pár év múlva.

Tehát ezek lennének az indítékai a gyerektartás leszállításának na és persze az hogy ,,beköszönne" mondjuk egy havi 60-80 ezres törlesztőrészlet 10 éven át.
Igy jogos a leszállítás?

Viktor

viktor

derill # 2006.01.30. 19:49

Az is kérdés, hogy mennyi a megállapított tartásdij összege. Egy 20-30 ezer forintos tartásdij esetén igen nehezen tudom elképzelni, hogy csökkentik, mert azt is figyelembeveszik, hogy mennyibe kerül egy gyerek eltartása.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ObudaFan # 2006.01.30. 18:10

Egészen pontosan az a kérdés, hogy miért vette fel az apa a kölcsönt. Ha valóban szükséges volt, akkor elképzelhető a csökkentés, még kiskorú gyermekek esetén is, de ha apa nem tudja megindokolni, hogy miért kellett, akkor nem.

obsitos # 2006.01.30. 13:43

Vélelmezem, a körülmények változására tekintettel a bíróság mérlegelni fogja a kialakult új helyzetet.

Mert pl. az apa ha az új párkapcsolatában az új közös otthon kialakítása végett hosszú évekre hitelt kénytelen felvenni, ez bizonyára alapot adhat egy új peres eljárás indítására.

Persze ha "Zsigulit" történetesen valami menőbb kocsira cseréli le az apa, az ekkénti hitelfelvétel inkább kényelmi mint életszükséglet-szerű helyzet.

benko laszlo # 2006.01.30. 12:00

Sziasztok!

Válóperes tárgyalásokon gyerektartás meghatározásánál a bíró mérlegelni szokta az apa keresetén kívül egyébb körülményeket pl. törlesztőrészlet

Kérdés hogy egy már megitélt jogerős gyerektartást megváltoztathat -e egy hitelfelvétel ill. az ebből eredő pl. havi 60-80 ezer forintos törlesztőrészlet ?
Kereset indításakor mire számíthat az apa a bíróságon?

Köszönettel

Viktor

viktor