Gyerektartás dij

Scales # 2013.03.21. 10:34

Kedves monalisa!

Szerintem a Pimpaapának adott tanácsod, ami arra vonatkozott, hogy kérjen tételes elszámolást a volt férje jövedelméből nem igazán állja meg a helyét, mivel jogilag szerintem eléggé aggályos.Magánszemélyként csak azt kérheti a volt férj munkáltatójától, hogy a gyermektartásra vonatkozó jogerős bírósági határozat alapján vonják neki az ellátást és az megtörténik-e, a többihez nincs köze. Ha nagyon belegondolok talán még bűncselekményt is felvet, ha megkapná... Kíváncsi lennék egy jogban nálam sokkal jártasabb hozzászóló véleményére is ezzel kapcsolatban.

Kedves Pimpaapa!

Ha a volt férjed a gyermektartáson felül még támogatni akar, akkor azt tegye meg, ez az "néha elfelejti" dolog nekem kicsit bűzlik. Vagy akarja, vagy nem. Ha mégis gondok vannak a memóriájával 2-3 havonta kérdezz rá, akkor talán eszébe jut. A bíróság ilyen letiltást nem fog jóváhagyni, ebben a szituációban szerintem teljes mértékben a volt férjed jóindulatára és memóriájára számíthatsz. A lehetőségek száma végtelen, akár átutalja, akár láthatások alatt odaadja kp-ban, meg tudja oldani, ha akarja...

anideeva # 2013.03.21. 10:13

Kedves fórumozók!
Most volt a vãlóperem, az ügyvédem kérésemet nem teljesítve nem kérte a gyerektartás lertiltását, és két hónapra visszamenőleges megítélését. Van e módom fellebezni, úgy hogy bejelentette hogy nem fellebezünk. Válaszotokat elõre is köszönöm.

Cs.Gizi # 2013.03.20. 21:40

Olyan ügyben szeretnék tanácsot kapni, hogy 2011. novembere óta próbálkoztunk a párommal a baba összehozásán (tudni kell a páromról, hogy elég rossz spermaképpel rendelkezik, tehát javasolva volt nekünk a lombikbébi program, de én bíztam abban, hogy össze fog jönni természetes úton is) és most, amikor végre összejött, egyszerűen bepánikolhatott vagy nem tudom mi lett vele, de először meggyanúsított azzal, hogy nem tőle van, mivel neki természetes úton nem lehet, aztán meg jött ilyennel, hogy egy gyerek sok pénzbe kerül és ezért neki nem kell, vetessem el. Teljesen értetlenül állok az események előtt, mivel nem értem, hogy akkor miért hitegetett és miért hoztuk össze, mert nem egy becsúszott babáról van szó, hanem olyanról, aki miatt az ovulációim előtt 3 napig nem szeretkeztünk, hogy ne legyen felhígulva a spermája és az aktusok után én fél órán át gyertya pózban voltam, hogy jó mélyen beérjenek a spermái. A hétvégén odáig fajultak a dolgok, hogy összepakolt és hazament az anyjához és kéri, hogy vetessem el a babát. Jelenleg a 7. hétben vagyok, de 33 éves vagyok és nem szeretném elvetetni a babát, mert hiszem azt, hogy minden jóra fordul és majd visszajön. Kértem, hogy keressen fel pszichiátert, mert súlyos gondjai lehetnek vagy menjünk el párkapcsolati terápiára, de amiatt, hogy elhagyott, így ezekből nem tudom, hogy mi lehet. Ügyvédi segítséggel el lehet-e rendelni pszichiátrai kezelést vagy egyáltalán lehet-e segíteni ezen a kialakult helyzeten? El kell vetetnem a babát, ha ő nem akarja vagy el tudom-e majd érni, hogy fizessen gyerektartást, ha már összehozta? Mert hangsúlyozom, hogy nem egy becsúszott babáról van szó, tehát ha ő most kijelentette, hogy nem akar gyereket, akkor másfél éve hazudik nekem és ennek ellenére azért dolgozott rajta hónapról-hónapra, mert azt hitte, hogy neki úgysem lehet és úgysem fog összejönni, hiába próbálkozunk, tehát meghagyott abban hitben, hogy majd lesz gyerekünk, de ezek szerint ő végig csak álltatott, közben nem is akart. Mit lehet ilyenkor tenni?

monalisa1 # 2013.03.20. 19:21

Pimpapa

Írj levelet a munkáltatójának és kérj tételes tájékoztatást a múlt évi nettó jövedelméről. (A levelet tértisd add fel.)

Amikor megkaptad, a számadatok ismeretében próbálj vele új megállapodásra jutni a t.díj összegéről.

Intézkedjen a bankjánál hogy a továbbaikban minden hó x napján utalják át neked az összeget.

A végrehajtó csak bírósági itélet vagy végzés alapján eszközölhet letiltást.

Szerencsésnek mondhatod magad, hogy különösebb vita- veszekedés nélkül hajlandó gondoskodni a közös gyermekről.

---
  • laikus hozzászóló
Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.20. 16:38

Erre így aligha lehet bírósági jóváhagyást szerezni, mert nemigen lehetne végrehajtható.

Pimpaapa # 2013.03.20. 16:36

Igen, a kérdésem erre irányult...
Ezt nem tudom, hogy kérhetem-e, illetve milyen indokkal.
Mint írtam szóban megegyeztünk arról is hogy átutalja, és arról is hogy letiltathatom, ő nem fog tiltakozni, legalább nem kell vele foglalkoznia.
Én közben férjhez mentem, született még egy gyermekem, és egy baleset folytán megözvegyültem.
Ő ettől függetlenül nem állította le a gyerektartást, és továbbra is szeretne nekem, illetve mindegyik gyereknek segíteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.20. 15:28

Teljes egészében? Milyen jogcímen?

Pimpaapa # 2013.03.20. 13:17

Tisztelt ügyvéd urak!

Kérdésem az lenne, hogy kérhetem-e a bíróságot, hogy volt férjem fizetéséből teljes egészében letiltásra kerüljenek az alapbéren felüli juttatások, mint például prémium, nyereség és 13. havi fizetés.
Ebben amúgy szóban megegyeztünk vele csak ő néha elfelejti átutalni. Biztosabb lenne letiltással. Ő is aláírná a papirokat azt mondja. Kérhetem-e erre a bíróságot, illetve milyen formában?

Köszönöm előre is asegítségüket!

lolkababa # 2013.03.15. 15:36

Köszönöm!

ObudaFan # 2013.03.15. 14:12

Az iratokba be tudsz tekinteni, a bizonyítási indítványaidat pedig a bíróság felé kell jelezned.

lolkababa # 2013.03.15. 13:12

T.ObudaFan!
Köszönöm a válaszod! A kérdésem ezzel kapcsolatban az volna még,hogy ha a bíróságtól olyan "papírt" kaptunk,amelyben az állt,hogy az elköltözése napjától vigyünk igazolást a jövedelmünkről akkor kinek kell mondanom,hogy én úgy tudom,hogy kapott többször is jutalmat,és szerintem ez az igazolás,csak egy havi jövedelemigazolás,amely sem az egyéb juttatásokat(étkezési jegy,benzinpénz,ruhapénz)nem tünteti fel,sem a jutalom nem szerepel benne.) Kinek kell kérni az "olyan munkáltatói igazolást,ami feltünteti a jutalmat is"?
Azt,hogy nem teljesen "jól értelmezte" a feladatot onnan is tudom,hogy még elköltözése után jó sokáig Ő vette fel a gyerekek után járó adókedvezményt,amitől már nem lehetett annyi a jövedelme,mint amennyiről az igazolást hozta,hanem több.Számomra úgy néz ki a dolog,mintha arról állítottak volna ki neki egy igazolást,,hogy jelenleg mennyi a havi netto munkabére.
De mivel az ügyvédem hitt neki(vagyis mikor a bíró megkérdezte,hogy akarja-e megnézni az igazolást,akkor nemet mondott),így csak gondolom,hogy ilyen a papír.
MIT TEGYEK? KIHEZ FORDULJAK?

ObudaFan # 2013.03.15. 07:38

Azt így az interneten keresztül és ennyi adat alapján megítélni senki nem fogja tudni, hogy mennyit kérhetnél, de a gyermek szükségletei tekintetében a bíróság figyelembe veszi, hogy milyen foglalkozásokra járnak, és azt is, hogy milyen egészségügyi kiadások vannak velük kapcsolatban.
Olyan munkáltatói igazolást kell kérni, ami feltünteti a jutalmakat is.

lolkababa # 2013.03.14. 20:59

T.Ügyvédurak!
Az volna a kérdésem,hogy hogyan lehet azt bebizonyítani,hogy az alperes elköltözése óta 1x minimum,de lehet,hogy kétszer,vagy háromszor is kapott jutalmat,amit Ő tagad,és így "elfelejtett" belőle tartásdíjat is fizetni(ha jól tudom ebből is jár ugyanúgy a valamennyi %.) Ha kapott az bejelentett,mert állami cég,fekete jövedelmek nincsenek.Gondolom nekem nem adnak ki adatot,de kinek igen?Ez,ha tényleg kapott,akkor kb.netto 0,5 és 1 millio Ft közé esik,tehát nem kis pénzről van szó.Az ügyvédem ezt az infot is elengedte a füle mellett,illetve szerinte jövedelemnek csak a bér,ill.a jutalom minősül,tartásdíjnál az étk.jegy,benzinpénz,ruhapénz stb.nem,tehát azzal ne foglalkozzak majd a bíróságon.Egyre inkább tol a megegyezés felé,ahol én kössem a kompromisszumokat,és időnként úgy érzem,hogy minnél előbb túl szeretne lenni az ügyemen. Anno azt mondta,hogy 40%-ot kérjünk a gyerekekre,most pedig azt mondja,hogy háát,lehet,hogy túl sok az összeg,elégedjek meg azzal amit az alperes ajánl.Azt a bíróságon nem nézik,hogy lehet,hogy ez Ft-ban magasabb összeg mint amit általában meg szoktak ítélni,de ezek a gyerekek ehhez igazodó életszínvonalon éltek eddig,( szakkör,kirándulás,nyaralás)illetve sajnos mindkettőjüknek van olyan betegsége ami miatt gyógyszert szednek nem kevés pénzért.
Mit lehet ilyenkor tenni? Mi a bírói gyakorlat?
Önök szerint hallgassak az ügyvédemre,vagy ha ennyire viszakozik,akkor keressek másikat? Nem szeretném az alperest " kiforgatni mindenéből",de ami nekem jár azt szeretném megkapni.Azt pedig tudom,hogy egy jó válóperes ügyvéden nagyon sok múlik!
Válaszukat előre is köszönöm.

sunshine25 # 2013.03.13. 06:57

Kedves Hozzáértők!
Kérem a segítségüket,hogy külföldi munkavállaló apától hogy lehet behajtani a gyerektartást,3 évig megelőlegezte az állam,mivel Magyarországon nincs bejelentett állása,gondolom külföldön dolgozik.Hol érdeklődjek,hogy nyomozzam ki,hol dolgozik,merre induljak el?Segítségüket előre is köszönöm!

rita2680 # 2013.03.09. 10:40

Köszönöm a választ

ObudaFan # 2013.03.09. 09:19

Szerintem akkor érdemes, ha megszületett.

rita2680 # 2013.03.08. 14:47

Köszönöm a választ. Megértettem. Csak bosszanto hogy mire ez lezárul addigra indithatjuk a csökkentés iránti keresetet. Egyébként ha a mostani per alatt teherbe esem mivel mostanában terveztük az jogilag számit már? Vagy csak ha a gyermek megszületett lehet inditani a csökkentés iránti pert?

ObudaFan # 2013.03.08. 13:50

rita2680

Ha lesz közös gyerek, az majd új körülmény lesz, és akkor lehet kérni a tartásdíj módosítását. Amíg nincs, addig egy jövőbeli, bizonytalan tervet a bíróság figyelembe venni nem fog tudni.

ObudaFan # 2013.03.08. 13:48

kalevala32

Pernyertesség arányában.

rita2680 # 2013.03.08. 12:19

ObudaFan köszönöm a válaszod. Mindenesetre ez a férjem fizetésének majdnem a fele lenne. Én mindenesetre a jogban igazságtalanak tartom ezt. Mivel én jól keresek, így természetesen az én fizetésem is figyelembe veszik tudom ezért meg is itélhetik az exnek a férjem fele fizetését. De mi van akkor ha mi is szeretnék közös gyermeket és kiesek a munkából? Vagy pár hónaposan hordjam a gyermeket magammal dolgozni mert muszáj hogy ki bírjuk fizetni a másik gyermek tartását? Szóval ez elég faramuci helyzet úgy gondolom.

kalevala32 # 2013.03.08. 12:04

Igen,erre gondoltam. Nagyon ragaszkodik ahhoz, hogy fizessem neki vissza a gyerektartást, és még a gyerekeket is ellenem hangolja. A perköltség megfizetésével is fenyeget. Ez hogyan fog megoszlani a végén?
Kalevala32

ObudaFan # 2013.03.08. 11:42

kalevala32

HA kifizette, akkor visszakövetelésre nincs lehetőség, ha erre gondolsz.

ObudaFan # 2013.03.08. 11:41

Megteheti, pont erre utalt a kolléga válasza a kérdésed előtt. Az együtt élő szülő elsősorban természetben tesz eleget a tartási kötelezettségének.

rita2680 # 2013.03.08. 06:45

Egyébként jelenleg 25 ezret kap gyermektartásként + a családipótlék tehát 38700 ft-t kap.

rita2680 # 2013.03.08. 06:42

Egy kérdésem lenne még. Reális az hogy a felperes a beadott számlái és igénye alapján kiszámítottam hogy a felperes azt szeretné ha az apa 88 %-ban vállalná a gyermek kiadásait? Tehát 50 ezret akar mig a kiadása a gyermekre 56 ezer ft. Megítélheti ezt a bíróság?