Gyerektartás dij

ObudaFan # 2011.04.01. 17:21

A bírótól kell kérni, hogy ő rendeljen ki. Érdemes már az első tárgyalás előtt ügyvédet keresni.

erdelyi_apa # 2011.03.31. 19:57

Értem. Szakértőt a bíró kér fel erre vagy nekem kell ezt megtennem? Ellentétben a felperessel, ügyvédem egyelőre nincs. Közös megegyezésre szeretnék jutni már az első tárgyaláson, de ez korántsem biztos, hogy összejön. Érdemes már az első tárgyalás előtt ügyvédet keresnem, hogy azon már ő képviseljen? Előkészítheti, elősegítheti a megegyezést?

ObudaFan # 2011.03.31. 11:06

Véleményem szerint ezt leginkább szakértővel lehet bizonyítani.

erdelyi_apa # 2011.03.31. 10:10

Köszönöm válaszát.

Az e-mailek "eredetiségének" bizonyításának mi a módja? Hálás lennék, ha ebben a kérdésben még útba igazítana. Hol tudnék ennek utanánézni? Létezik erre törvénykezés, esetleg bevett gyakorlat (régebbi perek alapján)?

ObudaFan # 2011.03.31. 09:40
  1. Igen, hiteles fordítás kell.
  2. Igen.
  3. Igen.
  4. Lehet, csak vita esetén neked kell bizonyítani, hogy tényleg azok az e-mailek születtek.
erdelyi_apa # 2011.03.31. 09:11

Magyar nemzetiségű román állampolgár vagyok, Romániában élek. Magyarországon indítottak ellenem gyermekelhelyezési pert (a gyermek és édesanyja is román állampolgár, letelepedési engedéllyel rendelkeznek), ezzel kapcsolatban lenne néhány „kezdő“ kérdésem:

1. Mióta eljöttem Magyarországról (több éve), rendszeresen és önkéntesen utaltam át pénzt a gyermek eltartására (romániai bankból). Ezt a felperes természetesen megkapta, de nem említi a keresetben, sőt, félévre visszamenőleg is kéri a megállapításra kerülő tartásdíjat. Kérdésem az, hogy a bíróságon kérhetem-e a banki átutalások figyelembe vételét és ha igen, hogyan tudnám igazolni ezeket? Elég, ha számlakivonatot kérek a banktól és lefordíttatom?
2. Le kell fordíttatnom a nyilatkozatom igazolására benyújtott összes többi okiratot, pl. a jövedelemigazolást?
3. Elfogad-e a magyarországi bíróság romániai (hitelesített) fordításokat?
4. Elektronikus levélváltásra (email) lehet-e hivatkozni a bíróságon (az első tárgyaláson) egy esetleges közös megegyezés "sürgetése" érdekében? Meglehetősen gyakran váltottunk email-eket, többek között a pénz átutalásáról is.

Válaszaikat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2011.03.30. 15:14

Arra az időszakra fizessen, amíg neki volt jövedelme, úgy értettem.

erika8033 # 2011.03.30. 12:26

Köszönöm a választ T. ObudaFan!

Az 1. pontot nem nagyon értem:
" bíróság csak a betegsége időpontjáig terjedő időre állapítson meg magasabb tartásdíjat."

Még jelenleg is betegek a gyerekek, allergiások, csak nem akartam őket megint vizsgáltatni, mert fájdalmas a sok szurkálás. Másrészt, pedig nem tud úgysem fizetni a volt férjem mert munkanélküli lett közben.

Most mit kellene tennem, hogy ne kelljen nekem fizetni a perköltséget?

2-3. Erről az allergiavizsgálatról szólna a szakértői vizsgálat. Ez esetben bírságolhatnak?

Köszönettel:
Erika

ObudaFan # 2011.03.30. 11:56

1. Visszavonhatod, de abban az esetben te fizeted a perköltséget. Én a helyedben inkább azt kérném, hogy a bíróság csak a betegsége időpontjáig terjedő időre állapítson meg magasabb tartásdíjat.

2-3. Ha visszavonod sürgősen, akkor nem. Ha nem, akkor inkább vidd el, de hogy bírságolhat-e a bíróság, az attól is függ, miről szól ez a szakértői vizsgálat.

4. Nem a betegségre hivatkozva, de kérhetsz, ha ennek a feltételei fennállnak.

erika8033 # 2011.03.30. 09:05

helyesbítek:

nem vittem el= levélben értesítettem az intézményt, mert a kijelölt nap az 31.-e.

Erika

erika8033 # 2011.03.30. 08:55

Tisztelt Szakértők!

Szeretném megkérdezni, hogy mivel gyermekeim megbetegedtek, erre hivatkozva gyermektartásdíj felemelését kértem, de közben sajnos a volt férjem munkanélküli lett,(2 éve folyik a per) ezért megtehetem-e, hogy visszavonom?

2,Nem fognak-e megbüntetni,ha már a kirendelt Ig. Orvosszakértői vizsgálatra sem vittem el őket?

3,Lényeges-e, hogy most vonom vissza, a szakértői vizsgálat időpontja előtt, vagy lehet a tárgyaláson?

4,Később, ha majd fog dolgozni a volt férjem, kérhetek-e erre a betegségre hivatkozással emelést?

Köszönettel: Erika

monalisa1 # 2011.03.29. 17:10

Vio1981

A családjog szerint a vérszerinti gyermekkel azonos elbírálású az örökbefogadott gyermek, tehát a párod köteles t.díjat fizetni, mégpedig a jövedelme 50%-ának 2x16.6%-át. (A harmadik 16.6%-ék a közös gyermeket illeti meg.)

Az hogy lakáshitel nyomja a párod vállát ez itt érdektelen.

Gyermekről "lemondani" nem lehet, még egy örökbefogadottról sem. (Legfeljebb ha az ex feleség ujra férhez megy és a párja nyílt örökbefogadással bevállalja azt a két gyermeket, akkor mentesülhet párod a t.díj kötelezése alól.)

Ami a lakásvásárlást illeti, a férj anno "bevette" a válófélben lévő felesége igéretét - erre alapozni egy esetleges kártéritési igényt nagy valószínűséggel bukta lenne.

Próbáljátok kiadni a lakást és a bevételből fizetni a hiteltörlesztést, vagy az egyik lakást el kell adni. (Vagy mindkettőt eladni és a befolyt összegekből egy uj közöset venni.)

monaLius
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2011.03.29. 11:41

Azt neked kell igazolni, hogy nagyobb a jövedelme, mint amit elismer. Ha erre tanúkat tudsz állítani, az jó. Ha legalább azt tudod igazolni, hogy olyan kiadásai voltak, amelyeket abból a jövedelemből nem lehetett fedezni, az is jó lehet. Büntetőfeljelentést akkor lehet tenni, ha a bíróság már hozott a tartásdíjról valamilyen (végleges vagy ideiglenes) határozatot és azt nem fizeti. Az állam is akkor előlegezhet, ha már van határozat és a bírósági végrehajtás sem járt sikerrel.

ekrisztika # 2011.03.29. 10:30

Kedves hozzáértők!

A kérdésem az lenne, hogy ha a férjemnek nincs semmi vagyona (esetleg fekete munka-az is csak alkalmi) akkor

• hogyan lehet behajtani a tartásdíjat?
  • Emiatt fel lehet jelenteni, vagy beperelni, vagy mit lehet csinálni, ha nem fizet, és a bíróságon azzal jön, hogy nincs jövedelme.....(Most lesz a második tárgyalás, eddig csak a békéltető volt)
  • Olyanokat hallottam, hogy az állam, vagy a gyámhatóság megelőlegezi, ez valóban így van?
  • Olyat is hallottam hogy simán megúszhatja, hogy ott megígéri, és aztán elsinkófálja, és nem fizet.... Ez büntethető?
  • És ha nincs jövedelme mi az a minimális összeg két gyereknél amit megítélhet a bíró?

Várom válaszotokat!
Köszönettel: Kriszti

Vio1981 # 2011.03.28. 22:26

Tisztelt szakértő!

A következő ügyben kérném a tanácsát.

Párom házasságban élt és mivel nem lehetett gyerekük 2006 végén örökbe fogadtak egy fiút a feleség kérésére, majd 2008 márciusában még egy gyereket. Őt a párom már nem akarta, de engedett a feleség kérésének.
2009-ben a feleség beadta a válópert, mert interneten ismerkedett és az egyik ismeretségéből valódi kapcsolat lett.
Közös ügyvédet fogadtak, és ügyvéd előtt aláírtak egy megegyezést, miszerint közös megegyezéssel válnak, a nagyobb gyerek a páromnál marad, a kisebb a feleségnél. A párom korábbi közös lakásukat berendezve a feleségnek hagyta, és ingatlant vásárolt korábbi lakóhelyén, hogy a két gyerek óvodában együtt lehessen. Ezek után néhány hónappal alakított ki kapcsolatot velem, bár már évek óta ismertük egymást. A válóper közben folyt, de az első tárgyalásra hónapokat kellett várni. Én elég hamar teherbe estem. Ahogy ezt a feleség megtudta, agresszíven kezdett viselkedni. Az első tárgyaláson megjelent egy új ügyvéddel, és követelte a két gyereket és gyerektartást. Az egyességet felrúgta.
A nagyobb gyereket mi neveltük, minden második hétvégén volt nála.
A gyerekek fejét telebeszélte, nem akarta a nagyobbat visszaadni. Látszott, hogy lelkileg ez megterhelő nekik.
A bíróság első fokon neki ítélte a gyerekeket és a páromat gyerektartásra kötelezte. Időközben a közös gyerekünk is megszületett.
Mi fellebbeztünk. Közben a volt feleség is belátta, hogy a magatartásával nem ér el semmit. Jelenleg szüneteltetjük a pert, mert a volt feleség azt szeretné, ha a gyerekek a nevére kerülnének, a párom valahogy lemondana róluk. Egyedüli örökbefogadó akar lenni. Így beleegyeztünk, hogy mindkét gyerek nála legyen. Azóta kiegyensúlyozottabbak.
Bár abban nem vagyok biztos, hogy a volt feleség azóta is komolyan gondolja az egyedüli örökbefogadást és lemondana a gyerektartásról mivel az új kapcsolata időközben megszakadt.

Egyik kérdésem, hogy milyen módon tudna a párom lemondani a gyerekekről.

Második kérdésem, hogy lehet-e kártérítést követelni a volt feleségtől amiatt, hogy az általa megszegett egyesség miatt vásárolt a párom ingatlant, aminek a törlesztő részleteit nagyon nehezen tudjuk kifizetni. A megélhetésünket fenyegeti. Nekem van más városban ingatlanom, csak az egyesség miatt maradtunk itt.
A közös lakásból sem kérte a részét az egyesség miatt.

Amennyiben mégis jogerősen köteleznék gyermektartásra, semmiképpen nem tudnánk fizetni.
Ilyen esetben a vér szerinti gyermek érdekeit nem nézik, csak az örökbefogadottét? Egyáltalán kötelezhető gyermektartásra, amikor nem vér szerinti gyerekről van szó és a válás sem az ő hibájából történt? Nem is igazán éltek családként, nagyon úgy néz ki, hogy a feleségnek arra kellett a párom, hogy örökbe tudjon fogadni. Most meg gyerektartást kér?

Várom válaszát, hogy ilyen helyzetben mit lehet tenni.
Üdvözlettel:

V

ObudaFan # 2011.03.25. 16:59

sznékrisztina

Egyelőre a jogerős határozat az irányadó.

erika8033

Azt innen senki nem fogja tudni megmondani, hogy egy általunk részleteiben nem ismert perben az ott eddig született bizonyíték mire elég, mindenesetre az ilyen kérdéseket jellemzően tanúkkal lehet bizonyítani.

erika8033 # 2011.03.25. 13:50

Tisztelt Szakértők!

Gyermektartásdíj leszállítása per van nálunk folyamatban, és nekem azt kellene bizonyítanom, hogy a volt férjem jó életszínvonalon él. Az igaz, hogy 2 kocsijuk van, de az egyik az anyósa nevén a másik meg nem tudom, de nem ez övén.

Már környezettanulmányt végeztek, ott megállapították, hogy nagyon igényesen berendezett, jól felszerelt lakásban laknak.

Kérdésem az lenne, hogy ez nem elég bizonyíték? A gyámhivatal és a gyermekjóléti szolgálat készítette.

Másik kérdésem az lenne, hogy mivel építőiparban dolgozik, és most fog kezdődni a szezon, hogy tudom azt bizonyítani, hogy ha szezonban lesz munkája járjak utána mindennap?? Elhiszi ezt egy bíró, hogy 3 gyerekes apuka szezonban otthon ül?

Köszönettel:
Erika

sznékrisztina # 2011.03.25. 12:13

JÓ napot Mindenkinek!
A problémám a következő lenne. Van egy 9 hónapos kisfiam, akinek az apja már a terhesség ideje alatt elhagyott bennünket, ezért én elváltam tőle, aztán én a fiam születése után beadtam a bíróságra a gyerekelhelyezést és tartásdíjat. Ott meg is egyeztünk, a gyerektartást tiltatom tőle. A helyzet a következő, októberben visszaköltözött hozzánk, most pedig megint el. Az lenne a kérdésem, hogy ő most kérheti-e a változtatást a láthatás idejét illetően, vagy a tartásdíj mértékét illetően. Vagy egyszerűen az a határozat lép újra érvénybe, amit a bíróság jogerősített szeptemberben? Van-e az apának módja arra, hogy elvegye tőlem a gyereket? Fenyegetett már ezzel.

ObudaFan # 2011.03.25. 10:17

Valóban neked kellene bizonyítanod, hogy többet keres az általa bevallottnál (bár gyermektartás ügyében a bíróság hivatalból is elrendelhet bizonyítást), de amíg egy jövedelemigazolást sem csatol, addig azért sok tennivalód nem lesz.

makosi # 2011.03.25. 09:54

Üdv,

utolsó tárgyalásunkra kért a Bírónő jövedelemigazolást, ezt én csatoltam. Férjem nem, majd kérte őt a Bírónő, h nyilatkozzon a jövedelméről. 80e Ft nettót adott meg (ennek bőven többszöröse). Megegyezésünkre való tekintettel nem kötekedtem, de kértem, h ezt Bírónő írja bele a végzésbe.

Amennyiben a jövőben én már nem tudom bizonyítani, h mennyit keres (hogyan tudnám)-akkor simán kérni fogja a tartásdíj leszállítását.
Mit tehetek ez ellen? (hogy egy lehetséges perben, a gyerekeim ne járjanak rosszabbul)

Köszönöm a válaszokat

sagit # 2011.03.24. 10:38

Bond:
Nos a közösen meghozott döntés azt jelenti hogy te is és ő is akarta. Ha csak az egyik fél a másik nem akkor az szerintem nem felezendő. De ha eljuttok hogy nem tudtok megegyezni akkor kérni fogja a közös felügyelet megszüntetését. Egyébként a gyerektartást is azért fizeted (bár nem tudni mennyit) hogy a gyereknek az ilyen dolgaira is legyen ....

bond007 # 2011.03.24. 07:34

Tisztelt Fórumozók, a következő kérdésre keresem a választ.

Ha közös megegyezéssel szüntettük meg a házasságunkat és a gyermek felett közös szülői felügyelet gyakorlunk, mely során kizárólag a gyermek érdekeinek figyelembevételével döntünk a gyermek sorsát érintő kérdésekben. (pl: iskola, különórák, sport, vallás, stb.)
Mi van akkor, ha vita van?
Ha apaként beleszólhatok a gyerek sorsának alakulásába , akkor ezzel szemben vállalnom kell-e automatikusan a felmerülő plusz költségeket is?
Pl. az anya szeretné, hogy táncórákra járjon a gyerek, de nekem az anyagi lehetőségeim végesek és örülök, hogy a gyerektartást ki tudom fizetni.
Az anya eldöntötte, hogy jár és most kéri, hogy álljam a költségek felét. A gyerek érdekeire hivatkozva. (De itt említhetném a nyári tábort is.)

Köszönöm a választ.

Aranyesőő # 2011.03.22. 05:21

Szia Zsóka!
Köszi a hozzászólást.
Az ő kapcsolata törvényes,rendesen hivatalosan feleségül vette a nőt.1 közös gyerekünk van.Az én élettársam hivatalosan nem lakik velünk még,nemrég vagyunk együtt.Én úgy tudom hogy 15,25%-ot lehet kérni ezért gondoltam a 20%-ot középútnak.
Iskolakezdéshez 2ezer ft-al járult hozzá..:(..ruhát is elvétve egy évben 1x ha kap valamit.

Zsóka71 # 2011.03.21. 20:35

Kedves Aranyeső!
Előre bocsájtom, nem vagyok jogász sem ügyvéd. Nekem nem rég volt egy hasonló perem, szintén emeltetni szerettem volna a tartásdíjat. Igen, a bíróság vizsgálja a másik fél anyagi helyzetét, és munkáltatói igazolással kell igazolnia a volt férjnek a jelenlegi keresetét. Nem írtad hány gyerek után szeretnéd kérni a tartásdíjat, így feltételezem hogy 1. Ebben az esetben általában a másik fél fizetésének max. 20%-át lehet kérni. Abban az esetben, ha a volt férj fizetésének a 20%-át nem haladja meg a 25 ezer, akkor szerintem van esélyed rá hogy megadja a bíróság. Azt viszont nem tudom, hogy mennyire törvényes a volt férjed élettársi kapcsolata,(be van-e jegyezve)ugyanis ez is sokat számít a másik fél anyagi helyzetének megítélésénél. Neked is igazolnod kell a jövedelmed, azt hogy a volt férjed a tartásdíjon kívül támogat-e még benneteket valamilyen szinten (pl. iskolakezdés, ruházkodás, stb.), és hogy miért kéred a tartásdíj emelését.

Aranyesőő # 2011.03.20. 11:11

Tisztelt Válaszadó!
A problémám a következő.3 éve váltam el akkor fix 20.000 ben lett megállapítva a gyerektartás.Időközben ő megnősült ott van 3 gyerek ,közös gyermekük nincs.
Nekem egy élettársam van közös gyerekünk nincs.
Ők a 3 gyerek után így igénybe tudják venni a családi adókedvezményt ingyen tanköny ,étkezési támogatás,...stb... 3 gyermek után a külföldön dolgozó apuka tisztes tartásdíjjat fizet.Egy lakáshitele van volt férjemnek,nekem szintén.
Kérdésem az lenne a fix összeget 20%-ra szeretném módosotítani egy min 25 ezres alappal,így jobban járnék.Erre mennyi az esélyem? Ilyenkor a 3 nevet gyerekét is nézik vagy csak a közöst?Vizsgálják mindkét fél anyagi helyzetét?
Válaszát előre is köszönöm.