Gyerektartás dij

amatőr # 2007.02.23. 11:06

Peches!

Azt már nem hogy nem érdemes, nem is nagyon tudnád feszegetni, hogy 2004-ben miért ítélt meg a bíróság rokontartást.

Ellenben - már a sokadik vagyok, aki mondja - itt az ideje, hogy mielőbb megindítsd a rokontartás megszüntetése iránti pert.

ObudaFan már leírta: két külön per lesz, párhuzamosan fognak folyni, egymástól függetlenül.

amatőr # 2007.02.23. 11:15

latszeresz!

A gytdíj alapja a nettó jövedelem.

Nem hinném, hogy a havi 85 e Ft indokolt, hacsak nincsenek extra kiadásai a gyermeknek.

Egyebekben:

Csjt. 69/C. § (1) A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25%-ában kell megállapítani. A gyermektartásdíj meghatározásánál figyelemmel kell lenni:

1. a gyermek tényleges szükségleteire,
  2. mindkét szülő jövedelmi és vagyoni viszonyaira,
  3. a szülők háztartásában eltartott más - saját, illetőleg mostoha - gyermekekre,
  4. a gyermek saját jövedelmére is.

(2) A kötelezettel szemben érvényesíthető összes tartási igény a jövedelme 50%-át nem haladhatja meg. Ha a szülők két vagy több gyermek tartására kötelesek, a tartásdíjat úgy kell megállapítani, hogy egyik gyermek se kerüljön a másiknál kedvezőtlenebb helyzetbe, különösen akkor, ha nem egy háztartásban nevelkednek.

Azok a szempontok, amelyeket leírtál, mind-mind számítanak. Javaslom, hogy indítsatok pert a gyermektartásdíj leszállítása iránt.

A leszállítást akár hat hónapra visszamenőleg is lehet kérni - pl. attól az időponttól, amikor a kötelezett munkanélküli lett, vagy pl. a másik gyermeke megszületett - feltéve, hogy ezek 6 hónapon belül történtek. Ha régebben, marad a visszamenőleg max. 6 hónappal ezelőtti kezdő időpont.

latszeresz # 2007.02.23. 22:25

Kedves Amatőr! Köszönöm a gyors választ és segítséget! Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy férjem középvezetőként dolgozott, jó anyagi körülmények között élünk. Annak ellenére, hogy kisbabánk van, nem vagyunk fiatalok-nekem is van már egy 16 éves nagylányom-, így álláskeresés szempontjából a jövő bizonytalan. Szeretném tudni, ha a férjem találna egy hasonló kvalitásu állást-kb havi nettó 400e ft jövedelemmel- és exneje letiltatná a fizetéséből a gytartást, lenne e esélyünk arra, hogy a bíróság-figyelembe véve az előző levelemben leírt körülményeket-ne %ot, hanem egy alacsonyabb összeget állapítson meg? Remélem a törvény védi a szeretö, becsületes édesapákat is. Nagyon köszönök mindent!

gyerektartás

amatőr # 2007.02.24. 10:22

Kedves latszeresz!

Csjt. 69/C. § (3) A tartásdíjat

1. százalékos arányban, vagy
  2. határozott összegben, vagy
  3. határozott összegben és bizonyos jövedelmek százalékában

kell meghatározni.

1. ponthoz: A határozott összegű tartásdíj megállapítása

A tartásdíjat minden olyan esetben határozott összegben indokolt megállapítani, amikor a kötelezett jövedelme különböző forrásokból származik, és összege pontosan nem határozható meg, vagy éppen kiemelkedően magas összegű.

Szvsz a havi nettó 400 e Ft elég magas összegű jövedelem, így esélyt látok a gytdíj határozott összegben történő megállapítására, százalékos marasztalás helyett.

Találtam a végkielégítésről is:

ad.8. Végkielégítés: a munkavállalót az Mt. 95. § (1) bekezdése szerint - a (2)-(3) bekezdésben írt kivétellel - végkielégítés illeti meg, ha a munkaviszonya a munkáltató rendes felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése esetén következik be.
A gyermektartásdíj megállapítása esetén a végkielégítés a tartásdíj alapjául szolgál a végkielégítés időtartamával azonos időszakra. Amennyiben a munkáltató 6 hónapra fizetett végkielégítést, akkor abból egy hónapra eső jövedelem 15-25 %-a képezheti a tartásdíj alapját, de a végkielégítésből a tartásdíj mértékét a Csjt. 69/C. § (3) bekezdés b) pontja alapján határozott összegben célszerű megállapítani.

zosa # 2007.02.25. 18:46

Sziasztok!Elmesélem én kis történetem.Vállásunk után 2004-től dupla gyermektartás dijat fizettem,amikor is 2005 januárban derült ki, hogy volt nejem közös ingatlanunkat albérletbe adja ki és a rámeső részt elteszi gyermektartás jogcíémen.Ettől az idő pontól a két és félszeres dijat fizettem gyeremekeim felé mely az albérleti díj rám eső része.2006-decemberében a hatóságot férre vezetve,bírósághoz fordult mely kiküldte a végrehajtót, hogy 2004-óta gyeremektartás dijat nem fizetek.Természetesen vizsont perrel éltem mert közokíratokkal tudom bizonyítani,hogy én ezt az összeget fizettem.Volt nejem szerint a megítélt összeg hét és félszeresét kellene fizetnem amely összeg munkabérem négyötöde.Kiváncsian várom a bíróság határozatát. Ezen kívűl hamisan vádolt meg büntetőeljárásban ahol még a nyomozóhatóság is jogszerütlenűl járt el velem szemben.Vagyon megosztási perben hamis tanukat sorakoztat fel velem szemben.Természetesen itt is közokíratokkal tudok mindent bizonyítani.

Cherry # 2007.02.26. 10:33

Sziasztok!
Én azt szeretném kérdezni, hogy agyermek hány éves koráig kell tartásdíjat fizetni? Mert az addig oké, hogy az első diplomáig, de mivel ma már kreditrendszer működik, így egy 4 éves iskolát akár 6-8, vagy több évig is ki lehet húzni!

Előre is köszi a választ!

kpeti # 2007.02.26. 10:44

Helló!
Kérdésem lenne, hogy gyt díjba beleszámít-e a Sulinet expressz adókedvezmény és a lakáscélú hiteltörlesztésre befizetett összeg kedvezménye?

kpeti # 2007.02.26. 10:46

Cherry:
ha már fősulis/egyetemista, akkor rokontartás van.

Cherry # 2007.02.26. 12:30

Köszi a tájékoztatást. A rokontartás miben tér el a gyerektartástól? Szerencsére engem egyik sem érint, ezért vagyok ebben tájékozatlan.

kpeti # 2007.02.26. 13:41

Cherry:
pongyolán fogalmazva: gytartás annyival szigorúbb, hogy akkor is fizetned kell, hasaját szükséges tartásod rovására is megy. Tehát Neked szinte nem is marad pénzed, vagy nem lesz elég a megélhetésedre.

ObudaFan # 2007.02.26. 16:07

Meg az is lényeges különbség, hogy rokontartás esetén érdemtelenségre is lehet hivatkozni.

latszeresz # 2007.02.26. 21:43

Kedves amatőr!
Nagyon köszönöm, hogy segítettél, külön köszönet a gyorsaságért és a precíz válaszokért! Ma már-hála Neked-sokkal okosabbak vagyunk és ennek megfelelően tudunk lépni.
Üdvözlettel: látszerész

gyerektartás

Cherry # 2007.02.28. 11:44

Még annyi nem tiszta, ha az apának a második házasságából születik gyereke, akkor kérhet-e csökkentést, illetve a fizetés hány százaléka maximalizálható gyerektartásra?Illetve számít-e, ha az apának lakáshitelt kell felvenni?

Köszi az eddigi válaszokat!

ObudaFan # 2007.02.28. 14:47

Kérhet csökkentést. Összes gyermektartásra max. 50%-ot lehet a keresetből vonni. Nem a hitelfelvétel ténye számít, hanem az, hogy indokolt volt-e.

amatőr # 2007.02.28. 22:39

Kedves latszeresz! Igazán nincs mit.

Cherry # 2007.03.01. 13:20

Még egy kérdés, aztán esküszöm abbahagyom, csak így olvasgatva az írásokat még egy nem tiszta: ha azért kell a lakásfelújításra hitelt felvenni, mert nincs hol lakniuk és a későbbi feleségnek van egy lakásrésze, akkor az apának is rajta kell lenni a hiteligénylésen, vagy elég, ha a későbbi feleség nevén van, mert miután összeházasodnak, közösen fizetik? Tehát most felveszi a hölgy a hitelt, de nyáron lagzi, aztán baba. Az apa rajta legyen-e, a későbbi esetleges csökkentés miatt, vagy az esküvővel közössé válik-e a "teher"? Remélem érthetően fogalmaztam:)

Gézoo # 2007.03.01. 13:21

Tisztelettel köszöntök mindenkit!

Tényleg, jogtudó úrak-hölgyek, mit lehet tenni olyan esetben, amikor a válás kimondásáig az anya 14 az apa 16 hónapig
gondozta a közös gyermeket, és az apa
a többlet két hónapon felül még tartásdíjat is fizetett arra az időre amikor az anyánál volt
a gyermek, de az anya a viszonthelyzetre semmit sem fizetett és...

A bíróság jogerősen az apát kötelezte
tartásdíj fizetésére arra az időre is, amikor ő gondozta a közös gyermeket.. ??

Keressen olyan bíróságot, ahol ismerik a törvényeket? Esetleg a Csjt-t?
No, de ítélt tartásdíjat ki változtatna meg, még akkor is ha ennyire törvénysértő az ítélet ?

amatőr # 2007.03.01. 13:24

Gézzo,

az ítélet mikor született? Jogerős már?

Gézoo # 2007.03.01. 13:34

Szia!

2003-ban.. Igen régen jogerős..

Sőt! Az anya erre a 160 000 Ft-ra való hivatkozással 660 000 (!) Ft-ot tiltat
az apa jövedelméből..
Kért egy vh-t és az ügyvédje rágépelte:
"valamint a folyamatos gyermektartás.."
hó*összeg=500 000 mindösszesen 660 000 Ft és a végrehajtóhoz már így került..

Gézoo # 2007.03.01. 13:36

Jaj, nem is mondom, de az ügyvéd a rágépelést cégszerűen alá is írta.. aláírta lepecsételte.. tökre hivatalosnak látszik..

Gézoo # 2007.03.01. 13:38

Ez a kapkodás..

Szóval ezt az összeget a normál tartásdíjjon felül tíltatta le..

Gézoo # 2007.03.01. 13:39

Ez a kapkodás..

Ez a kapkodás..

Egyszer küldte
  • háromszor látszik.. bocs!
kiábrándult # 2007.03.02. 08:58

Kedves Cherry!

Tartásdíj csökkentést nem lehet lakáshitel indokkal kérni. Ha az apának újabb gyermeke születik, az újabb gyermekre való tekintettel lehet tartásdíj csökkentést kérni, mivel az egyik gyermek nem élvezhet előnyöket a másik rovására.