Köszönöm
Gyerektartás dij
Kisné!Ha nem fizet apa kérd a birósági végrehajtónál a folyamatos végrehajtást így nem évül el.Ezzel párhuzamosan tegyél feljelentést a rendőrségen tartás elmulasztásáért.Úgyanis ez büncselekmény!A tartásdíj minden hónapban jár még akkor is ha egész hónapban apukánál vannak a gyerekek akkor is!Azt az összeget ami a végzésben szerepel minden hónapban hiánytalanul kell megkapnod.Ha nem kérj VH-ást!!
Azt hogy abba a 20% alattiságba végül is belenyugodtál, a te bajod - módod lett volna fellebbezni. (Lehet hogy meg is cselekedted, de ezt már nem írtad.)
A t.díjat akkor is kell fizetni ha történetes nyári szünidőn van a gyermek a másik szülőnél, a havi t.díj az év 12 hónapjára arányosan elosztott összeg - épp a napokban lett ez itt ezen topicban kitárgyalva.
A rendkívüli kiadásokhoz méltányos lenne az apának hozzájárulnia, mert ha nincs szeműveg és/vagy iskolai felszerelés, alapból a gyerekkel szúr ki - és vele együtt te is megkoplalod akkor azt, ami meg "nem egyenlőre" teherviselést okoz.
Kedves hozzáértők!
Kérdésem az lenne, hogy nyári kapcsolattartás alatt, ha júl.1-15ig, és aug 1-15ig apánál vannak a gyerekek, kell fizetnie gyermektartást, vagy nem?
Mert igaz, hogy most folyamatosan 2 hétig nála vannak, viszont a gyerek szemüvegét (30.000 forint - most júliusban lett szemüveges)illetve a teljes beiskolázást én állom, mert apa semmit nem hajlandó fizetni, most pedig azt mondja, hogy se júliusban, se augusztusban nem fog fizetni a fentiekre hivatkozva.
A végzésben csk a gyermektartás összege van meghatározva, ami egyébként jócskán alatta van annak a bizonyos 20 %nak, a fizetés üteméről nincs semmilyen határozat, csak hogy minden hó 5ig.
Nagyon köszönöm a segítséget Monalisa1!
Pl. "asszonytartás", aminek házastársi tartás a hivatalos elnevezése. Mert ameddig törvényesen nincsenek elválva erkölcsi kötelesség az egyiknek a másikról gondoskodni - bizonyos esetekben még azt követően is. De a jelen körülményekre tekintettel ez egy nagyon szélsőséges eset lenne., a válóperrel együtt lehet kérni és szinte nulla a valószínűsége, hogy a bíróság akár egyetlen forintot is megitélne részére. Csak leírtam...
Ha nincs közös ingatlan és ingóság, akkor "szerencsére" nincs min osztozkodni, így írhat egy nyílatkozatot: semmiféle anyagi követelése nincs a férjével szemben - és természetesen viszont se.
Végül is jobb hogy elment - ha már így alakult.
A testvérednek további minden jót, és fel a fejjel: hamarosan mint elvált ember és egyenlőre gyermektelen férfi, bizonyára könnyen talál magának méltóbb társat.
Köszönöm a választ kedves Monalisa1!
Minden történet más és más, így ez is; kevés részt írtam le az egészből, nem is tartozik ide sokminden.
A lényeg, hogy a „még feleség” házasságtörésből másnak gyereket szült, majd megeshet, hogy az anyagi hasznot az elhagyott házastárson akarja bevasalni.
Ezt akarjuk mi kivédeni.
Ha már egyszer elment és nem nézett vissza, akkor se tegye, ha nehéz az élete.
Azt hozzátéve, hogy elég kevés hajlandóságot mutat az egészhez, hogy haladjon az ügy. Akár a gyerek családi jogállását, akár a válást nézzük. És akár gyerektartást is követelhet? Szerencsére arról nincs vita, hogy biológiailag tényleg kié a baba. Bízom benne, hogy nem is lesz!!!
De ez egy kicsit nem fair akkor sem!
Szerencsére semmi közös vagyonuk nincs! Sem ingatlan, sem ingóság, semmi.
Mi viszont tartunk attól, hogy később eszébe jut, hogy mivel még házasok, akár jogait érvényesítheti. Erkölcsileg azért ez már …., de ugye sosem lehet tudni.
Sajnos nem tudok pártatlan lenni, pedig szeretnék.
Nem mi akarunk minden vagyont – félreértés ne essék!!!!, hiszen írtam, hogy nincs közös vagyon. Ha lenne sem kéne, csak váljon már mielőbb szét az utunk.
(Amikor összejöttem a párommal két utazótáskányi ruhája volt, ennyit hozott a kapcsolatunkba. Remek pasi szerencsémre, nem is kell több nála!)
Mi csak a sajátunkat akarjuk megvédeni, azt amiért mi dolgoztunk, dolgozunk meg a mai napig és fogunk is!!!
Eddig úgy néz ki, hogy hajlandó aláírni ezeket a papírokat.
Igazad van Monalisa1, senkit nem érdekel minek kell benne lennie ez igaz, én nem is a felsorolásra, hanem tartalmi elemeit tekintve gondoltam, hogy kérek egy kis segítséget.
Lehet esetleg kérdésem a következő : milyen jogai lehetnek még, amikre nekünk figyelnünk kell (ez pedig nem ehhez a fórumtémához tartozik, tudom)?
Köszönöm a segítséget, azért kaptam hasznos infót tőled kedves Monalisa1.
További szép napot kívánok!
Egész biztos, hogy "a még feleség" követelni fog ezt azt magának az élettársaddal leélt házassági időszakból, tehát a közös jövőtöket illetően ne nagyon készüljetek arra, hogy az élettársad majd mindent visz.
Majd a "még feleség" megírja azt a nyilatkozatot - ha egyáltalán hajlandó erre -, hogy nem követel az élettársadtól semmit, sem ingatlanvagyon-rész sem ingóságok dolgában, vagyis hogy az élettársad mit szeretne (...) írni, az - már elnézést - nem érdekel senkit. A lényeg az, hogy ők ketten tudnak-e valamiféle egyezségre jutni - és azt papírra vetni, és KÖZÖSEN aláírni.
Egy válást követő 9 hónapig az előző férj tekintendő biológia apának, és mint ilyen követelhető tőle t.díj stb. stb., tehát majd a bírósági eljárás az apaság megállapítási perben. (Egyértelműen felmentik-e az élettársadat az apaság vélelme alól - és a másik férfival szemben megállapítják- ezt.)
Legyetek türelemmel, egy peres eljárás sajnos nem egyik napról a másikra való.
Üdvözlök mindenkit!
Szép napot kívánok mindenkinek!
Azért vagyok itt, mert elvesztem a jogrendszerben, (mint mindenki ) és áll az ügy. Amiről szó van: élettársam válófélben van. A „még feleség” közben szült másnak egy gyereket miután megpattant. Elválni elfelejtett menet közben. A gyerek így a páromé jogszabály szerint. Mindenki elismeri a gyerek fogantatását, ezzel szerencsére nincs gond. A gyerek családi jogállását apasági perben tárgyalják, egyenlőre csak a kirendelt ügyvéd van meg, elérni viszont lehetetlen. A közös ingóságaink, vagyonunk alakul, terveinek vannak, de tartunk attól hogy a „még feleség” a későbbiekben „részt szeretne majd”.
Ezért a párom szeretne írni egy nyilatkozatot, hogy a „még feleségnem akar semmit tőlünk. Sajnos a jogszabály miatt akár gyerektartást is követelhetne és ítélhetnek is neki, hiába másé a gyerek.
Tudna esetleg valaki segíteni hogy a nyilatkozatba mit foglaljunk bele?
Vagy tudja esetleg valaki mi az ügymenete, miért áll ennyit az apaság megdöntése per?
Kedves Monalisa! Kérdezted, hogy miért nem a volt feleségemnek fizetek...Úgy, hogy a válóper idején még kiskorú, tehát gyámság alá is rendelhető volt, és a bíró azt a határozatot hozta, hogy neki kell fizetnem, (mivel volt feleségemmel mindketten lemondtunk a szülői felügyelet jogáról, ő pedig nyilatkozott, hogy gyám kíván lenni.) Persze a gyámügy később lezárta azzal az egészet, hogy a per folyamán nagykorú lett. Így aztán úgy tűnik azért kell még mindig a volt anyósnak fizetnem, mert ott lakik nála a gyerekem +az egyéb csjt szerint. Egyébként a volt feleségemet is fizetésre kötelezték vele szemben.
Az hogy sajnálatosan csak ritkán találkoztok, nos ez már nemigen jogi téma...
Persze ha magasról le... téged, nos végül is írhatsz beadványt a t.díj ügyében, de ismét csak a felsőfokú tanulmányok időszakában., egy nagykorútól már elvárható, hogy bizonyos értelemben gondoskodjon magáról.
22 éves koráig középfokú végzettséget szerezhet, szakmát tanulhat, akár egyiket a másik után, ergó az életpályára készül...
Az hogy a nyáron keres egy kis pénzt nem azt jelenti, hogy egész évre vonatkozóan keresetre tenne szert, tehát emiatt nem kérheted a t.díj csökkentését. Az évközbeni tanítás meg vélhetően svarcban megy nála, tehát nem bizonyítható.
Amikor majd felsőfokú tanulmányokat folytat, de azt nem nappali tagozaton, nos akkor léphetsz a t.díj dolgában.
Azt nem szokták megkérdezni a gyámság alá akart vonni személytől, hogy tetszik-e neki a dolog vagy sem., ha a gépezet beindul általában végig is megy, ha csak közbe nem jön valami: 1. vagy elállnak tőle, 2. vagy leállnak vele.
Hogy a csudába az anyósnak fizeted az egyik gyermek után a t.díjat - ha jól olvasom -, mikor él a gyermek(ek) édesanyja stb., stb.
Az anyós a válóperünkhöz csatoltan nyújtotta be az igényét, közösen legnagyobb gyermekemmel, miután tudomásukra jutott, hogy mi a szándékunk vele.
A volt feleségem azóta újraházasodott és két közös gyermekünk hozzá került hivatalosan, hozzám így csak egyet ítéltek sajátjaim közül.
Élettársammal nincs közös, de neki van egy, előző házasságából hozott.
A kérdésem elsősorban a szándékom ellenére gyámság alá vonni akart, de azóta nagykorúvá vált gyermekre vonatkozott, a többi csak adalék, a családi viszonyok megértéséhez.
Hogy jön a képbe az anyós?
Hol a volt feleség?
Hány gyermeket ítélt neked a bíróság?
Hány gyermek él a volt nejeddel?
Van-e az élettársaddal közös gyermeketek?
Az előző házasságodból származó gyermekek közül akkor ítélt neked a bíróság valamelyiket?
Bocs..........de nem egyértelmű a kérdésed............zavaros
Helló!
Kérdéssel fordulnék hozzátok:
4 gyermekes, elvált apa vagyok, elég speciális helyzetben. Váláskor úgy gondoltam, hogy két-két gyermekkel külön folytatjuk további életünket, de az anyós, egybehangzóan legidősebb gyermekemmel gyámságot kértek ellenem. Ezzel egyidőben, nem nehezítve ügyüket, szülői jogaimról a bíróság előtt lemondtam. A gyámügy viszont megszüntette az eljárást, mert közben gyermekem nagykorú lett. Jelenleg középfokú tanulmányait folytatja, de tervbe van véve a felsőfokú is. Mivel együtt laknak, gyermektartási díjat fizetek a volt anyósnak a bírósági határozat szerint. Közben értesültem róla, hogy a gyermek nyári szünetekben dolgozik és év közben is pénzhez jut tanításból (nem tudom, bejelentett módon-e?) Úgy tudom, felnőtt korban a gyerektartás helyett rokontartást kell fizetni, amíg indokolt (felsőfokú, nappali tanulmányok végéig,..stb) A gyermek nem keres meg magától, eltelik 2-3 hónap is, hogy nem jelentkezik.
Élettársammal együtt neveljük a háztartásban maradt gyermeket, közben tartásdíjat fizetek a kisebbek után is. Nem tudom, elvárható-e, hogy emellett a felnőtt gyermeket is fenntartsam, miközben, mint szülőt sem illetnek meg vele kapcsolatos jogok. Egyáltalán, ha továbbra is fizetnem kell, ki felé teljesítsem (a nagykorú gyermeket illetően)?
A bíróságokon az itélkezési szünet ellenére a beérkező levelek átvétel nem szünetel. (Ajánlott-tértivevényes legyen a feladás.)
Akkor elrontottam. Most nyári szünet lesz, gondolom leáll minden.Elég majd augusztusban benyújtani?
Kifejezetten az elhúzódása miatt kel benyújtani. Az eljárás szabálytalansága miatti kifogást ugyanis nem kell felterjeszteni.
Már kifogás is lett benyújtva ez eljárás elhúzódása miatt és szabálytalansága miatt (3 hónapja).
Semmi válasz!
Ha a bíróság semmilyen döntést nem hoz az ideiglenes intézkedés iránti kérelemről, élj az eljárás elhúzódása miatti kifogással. Ebben az esetben ha a bíróság nem hoz végzést, akkor köteles felterjeszteni másodfokra az ügyet annak megállapítása végett, hogy nem kellett volna-e határozatot hozni.
Értem Monalisa1!
De képzeld el, hogy a volt feleségem nem hajlandó leadni a bíróságra családi költségvetést. A bíró azt mondja, hogy ő felszólította,nem tud tenni többet.
Ilyenkor mi van? Engem és nejemet kiveséztek teljesen, bevétel/kiadás. A másik fél pedig hiába kérem a tárgyaláson is, a jogi képviselő kijelenti, hogy nem kötelezhetem.Ők nyújtottak be igazolásokat és kész. Ezek az igazolások alapján -85eFt a jövedelme, tehát valami másból is él,de az titok hogy miből. (gondolom nem hivatalos)
A kölcsönszerződését ami több milliós,benyújtották, de felém titkos.Nem nézhetünk bele. Miért titkos?
Mi lehet benne, a tényleges jövedelem, netán valami extra titok?
A legtöbb bírósági tárgyalás "színjáték" ahol az egyik-másik fél - vagy az ő ügyvédje - alakíthat egy jót...
A kérdésedet terjeszd elő ismét, szóban is, és ha kell: kérd a lényeget pár mondatban akár szó szerint is jegyzőkönyvezni - el ne sikkadjon a lényeg!
Azt, hogy a bíróság végül is minek ad helyt és minek nem, alapvetően tények és mérlegelés dolga.
Kérve lett minden tárgyaláson.De semmi.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02