Gyerektartás dij

bicus # 2010.06.10. 14:01

Már értem hogy mondod. De nem. Nem arról volt szó, hogy utaltunk pénzt és közöltük, hogy erre meg erre költse.
Hanem volt egy kérés felénk, hogy szeretne a gyerek táborba menni, de ehhez kellene pénz.Vagyis hamarabb fizettük a következő hónapot. Oda lett írva,hogy tábor.
Ugrott a pénz?

monalisa1 # 2010.06.10. 14:25

Szerintem nem ugrott - a következő havi t.díj fizetéskor a különbözet levonásba helyezhető.

A táborra a pénzt postai csekken kellett volna eljuttatni - arra már rá lehetett volna írni az összeg "célíránya".

"Mona"
laikus hozzászóló

bicus # 2010.06.10. 14:51

Kedves Monalisa!
Pont ez az,amit mi szeretnénk.De a volt feleség kitart az mellett,hogy az nem volt tartásdíj.Mi tartozunk ezzel a "kifizetett" összeggel, mert az "tábor" megjelöléssel lett utalva.
Számomra ez elképesztő.Jószándékkal tettük, ezt kapjuk cserébe.

sziszka1989 # 2010.06.10. 19:36

Köszönöm!

ObudaFan # 2010.06.10. 20:50

Hát, próbáljatok beszámítással élni.

bicus # 2010.06.10. 21:40

Köszönöm ObudaFan!

Van valami gyakorlat erre, hogy mi számít tartásdíjnak és mi nem? Hiszen a megítélt tartásdíjon felül nem vagyunk kötelezve semmi külön dolog fizetésére. Ez nem külön ajándék volt.

monalisa1 # 2010.06.11. 08:11

A t.díj a gyermek megélhetésére, gondozására - a bíróság által meghatározott havi összegben., amit azon felül fizet/juttat a kötelezett a gyermeknek azt tegye külön csekken ill. egy ujabb utalással.

Tehát ha pl. ruhára, orvosi kezelésre, nyári táborozásra stb. stb, akkor azt mindig külön kell adni, így a pénz nem keveredik a t.díjjal - mert még "félreérti" a gondozó szülő...

ml.

bicus # 2010.06.11. 09:30

Tehát akkor buktuk a pénzt.
Rendben, tanultunk belőle.

monalisa1 # 2010.06.11. 09:40

Bizakodással hogy a többlet pénzt valamiképp de a gyermekre költi...

csakegyvan # 2010.06.25. 12:46

Tisztelt hozzáértők!

2 éve szétmentünk a párommal!
A gyerektartásról nem tudtam vele megegyezni mivel nem tudta elfogadni, hogy tönkre ment a kapcsolatunk.
Így aztán ahol tudott ott tett keresztbe.

Tavaly a bíroságon sikerült megegyeznünk x forintban, plussz az elmaradással megemelt összeg.

Egy hónappal elmaradtam és jött a rendőrségtől az idézés
"kiskorú veszélyeztetése, tartás elmulasztása miatt"
Többször mentem kihalgatásra.
Bizonygatnom kellett, hogy igen is fizetem a gxerektartást.(Mégha csúszva is)
Szerencsére mindig a számlájára teszem rá és meg vannak a bizonylatok.

Pár hónappal később jött a levél, hogy megszüntették az eljárást.

Azóta eltelt kb. 7 hónap. Volt 1-1 hónap amikor csúszva adtam fel a tartásdíjat (a bírosági végzéshez képest) és volt olyan hónap amikor nem tudtam fizetni.

Most ismételten itt van a rendőrségi idézés!!

Van aki egyáltalán nem fizet semmit!
Én ahogy a lehetőségeim engedik küldöm a pénzt!

Mégis rendőrségre kell járnom...

Most mire számíthatók?

A válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.06.25. 17:12

Ha kifizeted vádirat benyújtásáig, megint megszüntetik az eljárást.

másikoldal # 2010.07.29. 16:05

Milyen jogaim vannak?
Fiam (6 éves) édesanyjával különélésünk kezdetekor (2 éve) úgy gondoltam és megegyeztünk, hogy havi 80. 000, - Ft-ot utalok neki minden hónapban gyerektartásként, valamint abban, hogy 2 hetente láthatom a fiamat, amit természetesen soha sem mulasztottam el, mint ahogy a gyerektartást sem. Év eleje óta kezdett megromlani a „kapcsolatunk”. Az elmúlt 2 évben soha nem volt elég a gyerektartás és én mindig igyekeztem segíteni. A mai napig követelőzik, hogy a hiányzó összeget a párjának kell állnia (akivel együtt él), pedig nem is az apja, de úgy szereti, mintha a sajátja lenne(aminek örülök, mert a fiam is szereti és lát valami családi modellt).
A családi élet miatt többször nem tudta biztosítani 2 hetente a láthatást. Júniusban (nem is volt választásom hogy mikor, de szerencsére a cégem rugalmas) 2 hetet lehetett nálam a fiam (mert ők nem kaptak szabadságot), viszont arra az időre is követelte a gyerektartás összegét, amit őszintén szólva nem akartam elutalni. Bírósággal fenyegetőzött valamint azzal, hogy ha nem fizetek, akkor nem láthatom a fiamat.
Szerinte megengedhetem ezt az összeget, még többet is, mert egyedül élek (igaz úgy néz ki én is megtaláltam életem párját, akivel szeretnék összeköltözni).
Eddig soha nem gondolkodtam el a gyerektartás összegén, de mióta követelőzik és alig látom a fiamat. . . Nem értem, neki semmit sem kell beleraknia? Lassan úgy érzem nekem azon kívül, hogy fizessek, semmihez sincs jogom, csak értsem meg, hogy a fiamnak új családja van és ez nekem lemondással jár.

ObudaFan # 2010.07.29. 16:55

Egy gyerekre 80e-t? Nem semmi. Akármekkora is a jövedelmed.

másikoldal # 2010.07.30. 10:45

Ha havonta nem is mindig, de éves szinten kb. kijön a havi 80e ft. Amint már írtam, az exem szerint kevés ez a pénz, én nem sajnálom, de nem hiszem, hogy nem elég. Mikor együtt éltünk, nem költöttünk a fiamra ennyit.
Most viszont, hogy a párjával gyereket akarnak, sajnos elindult bennem egy olyan gondolat, hogy nem akarom a fiamra szánt összegből a közös gyereküket is "nevelni".
Jó lenne tudni, hogy lehet-e kötelezni az exemet arra,hogy bizonyítsa, mire költi vagy hogy anyagilag Ő is járuljon hozzá.
Esetleg van-e arra lehetőség, hogy a 80e ft-ot jogi úton megosszam úgy, hogy utalok havi 40e-et és a másik havi 40-et pedig megtakarításként nagykorára valahol elhelyezem, mert 2 év alatt nem tudott belőle soha 1 ft-ot sem félretenni.

nandy # 2010.07.30. 11:36

Te eddig önként fizetted a gyerektartást? Hát akkor most önként csökkentheted is.
Ha az anyának nem tetszik, forduljon bírósághoz tartásdíj megállapítása iránt. A bíróság általában 20-25 eFt-ot, de minimum a nettó jövedelmed 20%-át szokta megállapítani, tehát ennek a 20%-nak megfelelően kellene fizetni a továbbiakban, hogy később ne legyen tartozásod.
Az anyát te nem kötelezheted arra, hogy számoljon el a pénzzel. De nyilván nem neked kell a gyermek összes költségét fedezni, az anyának is gondoskodnia kell a gyermekéről.

Más: a tartásdíj fizetését nem lehet megtagadni, akkor is köteles vagy fizetni, ha az anya nem engedi a láthatást.
Ha nyáron két hétig nálad van a gyermek, akkor is teljes havi tartásdíjat kell fizetni. (tudom, hülyeség...)

másikoldal # 2010.07.30. 13:35

Igen, az anyjának is kellene gondoskodnia, de tudom, hogy én állom az összes költséget(már párszor célzott rá). Nem állapít meg a bíróság egy összeget, hogy kb. mennyibe kerül egy 6 éves gyerek havi "ktg-e" és a szülők fizetésének arányában állapítja meg, hogy mennyit áll belőle az egyik és a másik szülő?
Jó anyagi körülmények között élnek, illetve a párjának közel hasonló bére van.
A fiam mikor lesz még olyan nagy, hogy megértse amit kap a 80eft-ból, azt igazából tőlem kapja?
Amikor eljön, természetesen igyekszek megadni neki - keretek között, nem elkényeztetve - mindent. Tehát nekem máris nem 80e a 80e.
A másik nagy gondom, hogy az senkit nem érdekel, hogy van egy lakáshitelem és szeretnék én is élni valamiből. Az biztos, hogy jelenleg, ha úgy alakulna nem jutna ennyi pénz még egy gyerekre.

ObudaFan # 2010.07.30. 14:16

Azt az összeget, amit a bíróság megítél(t), azt fizetni vagy köteles, nem elhelyezni megtakarításként. Van egy gyámhatósági eljárás annak az ellenőrzésére, hogy mire megy a pénz, csak semmi értelme. Ha a bíróság döntött erről a mértékről, akkor inkább mérséklést kérnék a helyedben. Aztán hogy önként nyitsz-e a mérséklés után valahol egy számlát, és az a pénz majd valamikor a gyereké lesz, a te dolgod.

nandy # 2010.07.30. 14:26

Nem állapít meg a bíróság egy összeget, hogy kb. mennyibe kerül egy 6 éves gyerek havi „ktg-e“ és a szülők fizetésének arányában állapítja meg, hogy mennyit áll belőle az egyik és a másik szülő?

A legtöbb esetben nem azt vizsgálják, hogy mennyibe kerül a gyermek, kivéve ha pl. speciális, drága gyógyszerekre van szüksége.
A szülők vagyoni helyzete sem sokat számít, hacsak nincs számottevő különbség a kettő között.
Ezt értsd úgy, hogy hiába veti fel a pénz anyukát is, attól még fizetned kell a gyerektartást.

turpiurfi # 2010.07.30. 20:23

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi problémámra szeretnék választ kapni,-elég sok hozzászólást végigolvastam , de eddig ilyen kérdést nem találtam, amennyiben mégis, akkor elnézést- ezért fordulok Önökhöz.

Maga a probléma: Gyermekem leérettségizett júliusban, s mivel az egyetemi felvételije nem sikerült, úgy döntött, külföldi felsőoktatási intézményben szeretne továbbtanulni.

Kérdésem: Kell-e továbbra is tartásdíjat fizetnem ebben az esetben, illetve, ha most elhelyezkedik dolgozni, (2-3 hónap) majd utána megy ki tanulni, jogosult-e akkor is a tartásdíjra?
Szíves segítségüket előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.07.31. 07:31

Ha most felveszik, kell, ha nem, akkor valószínűleg meg lehet nyerni egy tartásdíj megszüntetési pert.

turpiurfi # 2010.07.31. 15:51

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a válaszát.

Natasa_10 # 2010.08.01. 11:38

Tisztelt Jógi Forum szerkesztösége!

Férjem német országban dolgozik kiküldetésben, ezért magyarországban csak a minimál bért kapja folyoszámlára.
A munkáltatói igazolásán viszont szerepelt a teljes összeg amit külföldön kapott eur-ban is.
A gyerektartást míböl fogják megállapítani? és mennyi idöre visszamenöleg kérik le?
Jogosultak a gyermekeim a kint keresett jövedelme utánra is vagy csak a minimál bér utáni !-ra?
mert a férjem szerint csak a minimál bér után kapnak agyermekeim.

Nagyon köszönöm a segítségüket.

ObudaFan # 2010.08.01. 12:18

Van mód arra, hogy a bíróság a külföldön szerzett munkabért is figyelembe vegye, ha az tartósnak ígérkezik.

Natasa_10 # 2010.08.01. 14:12

nagyon köszönöm, az információt.
értelmezésem szerint akkor lehetséges, hogy figyelembe vegye a biró azt a magyar munkáltatói igazolást amelyben az elmúlt félévben szerzett jövedelemét és az utólsó havi munkabérét tüntetik fel.
Annak ellenére, hogy a folyoszámlára csak a minimál bér érkezik.
Jól értelmeztem?

Nagyon nagyon köszönöm az információt.

ObudaFan # 2010.08.02. 09:46

Igen.