Gyermektartásdíj végrehajtása


gerbera317 # 2018.07.25. 08:04

Rózsa! Ha alaptalan a gyerektartás megszüntetése iránti igény, akkor ne azzal foglalkozz, ki fizeti a perköltséget, hanem azzal, hogy te nyerd meg a pert! Egyébként, megillet a költségmentesség, csak kérni kell. (Megjegyzem, valószínűleg az adós is költségmentességet kaptt, különben nem pereskedne nyilvánvalóan alaptalanul.)

gerbera317 # 2018.07.25. 08:00

Betty!
Írd meg, vagy fogadónapon add elő a végrehajtónak, hogy az adós ismételten nem fizet, és kérd a végrehajtás folytatását. És ha az adós a tartozását megfizette, akkor se fejezze be a végrehajtást, hanem maradjon a folyamatos letiltás.
Ha a végrehajtó arra hivatkozik, hogy a végrehajtást be kell fejezni, ha az adósnak nincs hátraléka, akkor fel kell világosítani, hogy ez csak gyakorlat, de nem ez a főszabály. A gyermektartásdíj vonatkozásában a végrehajtást a jövőben lejáró részletek vonatkozásában is elrendelték, ezért főszabály szerint a végrehajtás akár a jogosultság megszűntéig folytatható, sőt, indokolt esetben (például most) folytatni kell.

Betty3 # 2018.07.25. 05:39

Jogosult még rá a fiam, 10 éves. A végrehajtó küldött egy levelet hogy ne a jövedelméből vonják hanem önként fizessen. Ezt a munkáltatója is megkapta de még vonják a fizetésből. Ilyenkor mi a teendő?

Betty3 # 2018.07.25. 05:39

Jogosult még rá a fiam, 10 éves. A végrehajtó küldött egy levelet hogy ne a jövedelméből vonják hanem önként fizessen. Ezt a munkáltatója is megkapta de még vonják a fizetésből. Ilyenkor mi a teendő?

Rózsa79 # 2018.07.24. 18:51

Köszönöm a választ.Egyébként mi alapján döntik el hogy kinek kell perköltséget fizetnie?Vagy mivel az alperes vagyok nekem kellene?Köszönöm ha erre is válaszolsz.

Burn Out # 2018.07.24. 18:39

az egész kérelmet ki kell tölteni, illetve nyugodtan írd le kézzel is, hogy ápolási díjban részesülsz és csatold az ezt megállapító határozatot.

Rózsa79 # 2018.07.24. 17:39

Volt férjem gyermektartásdíj megszüntetési kérelmet adott be.Kérhetek költségmentességet ha ápolási díjon vagyok itthon kiskorú gyermekkel)nem erre a gyermekre folyósították a tartásdíjat)Ilyenkor elég az igazolás róla és az adatok a papíron,vagy a teljes paksamétát ki kell töltetnem a jelenlegi férjemmel,ingatlan stb?Köszönöm szépen a vélaszt

SaireyVMK # 2018.07.24. 11:55
  • Szerintem- addig történik a levonás,amíg az eltartott gyermek megfelel a gyermektartásra jogosultság szabályainak. Gondolom van egy életkor határ illetve iskolához kötöttség-de a konkrét szabályokat nem ismerem.Meg biztos vannak extra szabályok.

Hogy kinek kell kérni a megszüntetését? Jó kérdés. A gyermektartásra jogosultnak,ha nem tart többé rá igényt. De kérheti a gyermektartást fizető is, ha szerinte megalapozatlan. Például,ha a fentiek szerint már nem jogosult rá a gyermek,mert mondjuk már önállóan él,dolgozik, stb.

Betty3 # 2018.07.24. 07:52

Tisztelt fórum!Érdeklődnék hogy gyt végrehajtást kértem hátralékra és folyamatosra is. Vh küldött egy levelet hogy a hátralék ki lett fizetve, és hogy az adós mostmár önállóan fizesse a folyamatos gyt-t. Erről kapott határozatot a munkáltatója is, de még mindig a fizetéséből vonják. Kérdésem ezt kinek kell akkor megszüntetni és hol? Végrehajtó kiküldte a határozatot. Önállóan meg apuka nem fizet. Köszönöm

gerbera317 # 2018.04.10. 19:33

Tartásdíj (időszakos rendszerességgel felszámítandó tőkenövekmény) esetén nem tudod a megszüntetést perrel elérni, mert mire eléred (elérnéd), addigra újra hátralékba kerülsz. Ilyenkor korlátozás iránt kell pert indítani, aminek a tárgya az, hogy k.szott vh-kérő elismerje a teljesítéseidet.
Ha ezt elérted (nem egy nagy dolog, egyszerűen bebizonyítod, hogy megfizetted azokat a tételeket, amiket a vh-kérő nem akar elismerni, a bíróság csak megállapítja ezt), akkor a többit a végrehajtó fogja nemperes úton megállapítani.
Egyébként pedig nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy az adó ne a vh-kérőnek teljesítsen, hanem a végrehajtónak.

gerbera317 # 2018.04.10. 12:17

Abban sem vagyok biztos, hogy szükség van korlátozás iránt pert indítani.
További kérdésem tehát: A végrehajtást kérő elismeri az eddigi teljesítéseidet, vagy nem? Ugyanis, ha elismeri, akkor Vht. 41. § (2): Ha a végrehajtást kérő az adós (1) bekezdés szerinti állítását elismerte, és a felhívásban megjelölt összegeket megfizette, a végrehajtási eljárás befejeződött. (4) Az (1)-(3) bekezdést megfelelően alkalmazni kell akkor is, ha a követelés csak részben alaptalan, részben szűnt meg vagy az elévülés csak részben következett be.
Tehát ha a végrehajtást kérő nem vitatja az adós megtérüléseit, akkor nincs helye a végrehajtás perben, ítélettel történő korlátozásának, hanem a korlátozás nemperes úton, a végrehajtó eljárásában történik. Ennél is rövidebben: a végrehajtás a fennmaradt összeg behajtása iránt folytatódik tovább.
Perre, és ítélettel történő korlátozásra akkor van szükség, ha a vh-kérő vitatja az adós teljesítéseit, ezért az adósnak perben kell bebizonyítania, hogy ő a vitatott összegeket megfizette.

Szaladin! Most már ne szórakozz a fórummal, hanem bökd ki végre, mi a búbánatot akarsz elérni az ellened folyó k. végrehajtásban!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.10. 11:13

Akkor nem megszüntetési hanem korlátozás iránti pert kell indítanod.

gerbera317 # 2018.04.09. 18:35

Pardon?

gerbera317 # 2018.04.09. 09:37

Jó.
Alapvetően azzal kell tisztában lenni, hogy az adós és/vagy a munkáltatója ne azt állítsa, hogy meg lett fieztve a tartozás, itt ugyanis gyakran irtózatosan nagyot szoktak tévedni.
Az adós és/vagy munkáltató azt állítsa (nem többet, nem kevesebbet), hogy az adós munkabéréből le lett vonva X Ft, amiből a vh-kérő kapott Y Ft-ot, a GH kapott Z Ft-ot, a végrehajtó kapott ZS Ft-ot. És ha erre a végrehajtó is azt mondja, hogy igen, valóban ezeket az összegeket kellett megfizetni, akkor lehet a megszüntetés iránti eljárást megindítani.

Tehát: mindenképpen kérdezd meg a végrehajtótól, hogy 1) összesen mennyit kellett megfizetned a vh-lap alapján a vh-kérőnek, 2) mennyi a vh-költség, és az meg van-e fizetve, 3) mennyi az állami illeték, és az a GH-nak meg van-e fizetve. Ebből 3)-ra azonnal meg fogja tudni mondani, hogy meg van-e fizetve, a 2)-re beszerzi a GH nyilatkozatát, az 1)-re pedig - ha a vh-kérő vonakodik elismerni - 41 szerinti eljárást kell lefolytatni, szükség esetén pedig megszüntetés iránt pert indítani.

gerbera317 # 2018.04.08. 19:10

A Vht. 41. § rendben, és a per a PKKB-nél beadva is. Eleve így kellett volna. (Megjegyzem, nagyon ritka az olyan végrehajtó, aki a 41 eredményéről még tájékoztatja is az adóst, úgyhogy neked szerencséd van.)

Hanem a követelés: Tehát azt állítod, hogy megfizetted a gyerektartást mind hátralék, mind folyamatos növekmény tekintetében, és a végrehajtási költségeket is kifizetted?

gerbera317 # 2018.04.08. 18:50

Kiváló. Be is tudod bizonyítani? És csak magunk között: biztos, hogy megfizetted? Értsd: Biztos, hogy csak hátralék behajtására indult a végrehajtás, és nem rendeltek el folyamatos gyerektartást is?
Ezeket a végrehajtási lapból lehet megtudni, tehát találgatásnak semmi helye!

gerbera317 # 2018.04.08. 15:51

Szaladin! Szerintem kezdd elölről a topiktémát azzal, hogy válaszolsz az alábbi kérdésemre
Mire hivatkozva akarod a végrehajtás megszüntetését? Négy lehetőséged van: 1) mert a végrehajtandó követelés alaptalan, 2) vagy mert már megfizetted a tartozásodat, 3) vagy mert az egyébként megszűnt, 4) vagy mert a követelés elévült. Tehát melyik?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.08. 14:21

Csak úgy kérdezem: nem lett volna jobb megbízni egy ügyvédet? Azóta már jogerős ítéleted lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.08. 14:20

Ég és föld.

gerbera317 # 2018.04.08. 12:27

Elutasították, vagy visszautasították a keresetet? Nem mindegy. De el nem utasíthatták, mert az elbírálást jelent, arra pedig csak az elrendelő PKKB jogosult. És az nem is végzéssel történik, hanem ítélettel.
A foganatosító bíróság a megszüntetés iránti kérelmet (nem keresetet!) elutasíthatja, és az valóban végzéssel történik, viszont az meg illetékmentes.
Nem gondoltál még arra, hogy előszeded az iratokat, és azok alapján teszed fel a kérdéseidet? Van ugyanis egy olyan gyanúm, hogy kevered a szezont a fazonnal, a kérelmet a keresettel, a végzést az ítélettel, a foganatosítót az elrendelővel.

gerbera317 # 2018.04.08. 11:54

Szaladin! Mi ez a fingreszelés? Nem volt egyértelmű??? Megismétlem: Végrehajtás megszüntetése iránti kereset esetén: Pp. 530. § (1) A perre kizárólag a végrehajtást elrendelő járásbíróság, ha pedig a végrehajtást nem járásbíróság rendelte el, az adós lakóhelye szerinti járásbíróság az illetékes.
Ezt a végrehajtást a PKKB rendelte el, tehát megszüntetés iránti perben kizárólag ő az illetékes bíróság! Ne keverd ebbe bele a foganatosító bíróságot, aki az ellened eljáró végrehajtó szerinti helyi bíróság! És ne is hagy magadat rábeszélni!

gerbera317 # 2018.04.08. 11:45

Elek! Vitatkozz békén nyugodtan! Hidd el, k. nem értek a végrehajtáshoz, ezt bárki megerősíti itt neked!

ObudaFan # 2018.04.08. 09:14

P.Elek

Érdemben azért helyes választ kaptál, a végrehajtás korlátozása iránti pert lehet indítani a volt feleséged ellen.

Burn Out # 2018.04.08. 09:04

valami szerintem nem stimmel a leírásodban. 2005-ös gyámhivatali határozat és most van végrehajtás?

ObudaFan # 2018.04.08. 09:02

Szaladin66

Ha valóban végrehajtás megszüntetése iránt kell pert indítanod, akkor a végrehajtás foganatosítása szerinti bíróságon kell indítani a pert valóban. Ez lehet a helyzet, ha pl. elévült a követelés, vagy ha már kifizetted, de nem ismeri el a jogosult.
Ha viszont a tartásdíj megszüntetése iránt indítasz pert, mert a jövőben már nem jogosult rá (pl. befejezte felsőfokú tanulmányait a gyermek, vagy nagykorú lett és nem tanul tovább, esetleg nagykorú gyermek érdemtelen), akkor viszont a jogosult lakóhelye szerinti bíróságon.
Egyébként ha a keresetleveledből kiderül, hogy melyik bíróságon kell elindítani, akkor nem utasítják vissza a keresetet, hanem átteszik. Így aztán itt valami más történt, nem pontosan az, amit írtál.